En mardröm! Linda Skugge som arbetsmarknadsminister!


lindaskugge2010 läste jag Linda Skugges artikel som fick mig då att se rött av upprördhet. Minns att jag skrev en nära nog oförskämd replik som jag ville få införd i Aftonbladet vid tidpunkten men lyckades inte – kanske de sved för mycket. 4 år har gått men hennes debattartikel tycks fått en nyrenässans och  Linnea Swedenmark noterar detta på Aftonbladets ledarblogg. Det är olyckligt för alla seriösa ungdomar som med ljus och lykta verkligen anstränger sig för att finna ett arbete. Jag umgås ofta och nära nog dagligdags med ungdomar – ungdomar har drömmar och därmed ambitioner som vida sträcker sig långt längre än ”fina i kanten jobb eller för lata” det är minst sagt oseriöst att skriva något som Linda Skugge gjorde i sin artikel för 4 år sedan. Jag har ånyo läst den och ånyo upprörs jag över den obefintliga insikt hon bevisar med sin debattartikel – i synnerhet som hon inte skrev ett genmäle där hon förklarar sig eller bevisar vilka belägg hon hade för att skriva en sådan nedvärderande artikel. Jag behöver knappast säga att hennes artikel var som sänd från himlen för en ”arbetslinjetrogen moderat” även om den inte används i argumentationen så ligger den i linje med den uppfattning man har inom det partiet.

lata ungdomarNär jag var tonåring på 50 och 60-talet var jobb något som knappast oroade oss ungdomar. Jobb fanns i överflöd. Just då kunde man de facto själv i egen hög person besöka arbetsgivare som kunde tänkas anställa oss ungdomar och ofta kunde man börja redan samma dag. Men tiderna förändras. Något man måste inse är att jobben växer inte på träden så som Linda Skugge ger uttryckt för – inte ens då hon var ung själv under sena 80 och 90-talet. Dessutom har arbetsgivarna höjt ribban ordentligt både vad gäller erfarenhet och kunskap men också vad avser tilltron till ungdomars kapacitet på arbetsmarknaden. Linda Skugge är en av de som orsakat den mytbildning som existerar idag vad avser ungdomarnas ambitioner och vilja. Dagens generation av unga skiljer sig markant från tidigare generationer. De har – liksom också min generation hade – drömmar men andra värderingar och åsikter som självklart också märks i deras handlingar. Det betyder knappast att de istället skulle anse att de är för fina eller för lata att söka alla slags jobb. Det som är bekymmersamt är att många unga idag tappat tron på att de en dag skulle få det bättre än sina föräldrar. Man oroar sig över att inte få ett arbete på samma grunder som den äldre generationen hade där möjligheten att forma och planera sitt liv var så mycket mer stabilt. Dessutom har Linda Skugge fel när hon hävdar att ungdomar tror att politiker skapar jobben. Så har det aldrig varit och så kommer det aldrig att bli. Politikernas roll i det avseendet är att skapa incitament för att arbetsgivarna skall anställa. Att vara vakna över vad slags utbildningar arbetsmarknaden kräver för att anställa. Dels krävs det en attitydförändring över lag – främst hos arbetsgivarna. De attityder man visar i de allra flesta fall är och kommer att förbli ett stort samhällsproblem om man inget gör.

Måns Svensson – rättssociolog vid Arbetsmiljöhögskolan vid Lunds universitet håller inte alls med Linda Skugge och säger följande mycket kloka ord;

Med förbättrade villkor för klassiska ”skitjobbsbranscher” skulle arbetstillfällena för svenska ungdomar öka. Jobb inom jordbrukssektorn till exempel skulle kunna utföras av ungdomar men i stället anställer man säsongsarbetare från Polen, Asien och baltstaterna. Ett annat exempel är städfirmor med dåliga villkor som anställer gästarbetare eller invandrare som har en sådan livssituation att de tvingas att ta jobbet.

26_5_13vilgotAtt sänka restaurangmomsen eller arbetsgivaravgiften för att få arbetsgivarna att anställa ungdomar är dömt att misslyckas. Man expanderar inte ett företag genom riktade statliga subventioner. Arbetsgivarna fungerar inte på det sättet. Åtgärderna har också dömts ut av flertalet oberoende statliga myndigheter. Myndigheter såsom IFAU, Konjunkturinstitutet, regeringens eget Finanspolitiska råd, Ekonomistyrningsverket samt Arbetsförmedlingen och en rad av framstående ekonomer sågar reformen med sänkta arbetsgivaravgifter samt restaurangmomsen. De flesta av dom anser att det snarast fått karaktären av ett branschstöd utan synbara effekter på arbetsmarknaden. Finanspolitiska rådet skrev redan 2011 i sin årliga rapport följande för Alliansen mycket graverande kritik;

De skilda momsskattesatser som idag gäller för olika varor och tjänster är inte motiverade av vare sig samhällsekonomiska effektivitetsskäl eller fördelningsskäl. Även argumenten för reducerad moms på restaurang- och cateringtjänster är svaga. I stället bör en enhetlig moms införas. Sänkningar av arbetsgivaravgifterna för stora grupper, som ungdomar, är en ineffektiv metod att öka den totala sysselsättningen. Ungdomar riskerar att tränga ut andra (betydligt svagare) grupper och skattesänkningarna kan i huvudsak antas leda till högre löner.

Finanspolitiska rådet sällar sig därmed till Konjunkturinstitutet, LO, och Nordea som gör samma bedömningar. Samtidigt som regeringen säger sig satsa på ungdomarna genom allehanda skattesänkningar eller sänkta trösklar – som man hellre uttrycker sig – som inte ger annat än ökade utgifter på statskassan så tillmötesgår man inte kravet från arbetsgivarorganisationerna att öka utbildningsplatserna för att råda bot på ungdomsarbetslösheten. Arbetsgivarna skriker efter personer med rätt utbildning. Istället låter man arbetslösa ungdomar passera ”go” och rätt in i en permanent arbetslöshet för att där blanda sig med övriga långtidsarbetslösa i Fas3. En i sanning huvudlös arbetsmarknadspolitik. Ungdomsarbetslösheten har att göra med att ungdomar saknar den kompetens som efterfrågas – att det i den effektivitetsiver som råder i dagens arbetsliv finns litet utrymme att lära upp oerfarna och slutligen att de ungdomar som utbildar sig inte får den kompetens och det stöd de behöver för att klara att etablera sig i arbetslivet – sådana krav möts med sänkta skatter istället. Förvånas man om våra ungdomar tappar tron på både framtid och politik?

stureplanCenterpartiet brukar hävda att arbetsrätten ställer de unga ute från arbetsmarknaden. Man förespråkar lägre löner för ungdomar som ett sätt för dom att etablera sig på arbetsmarknaden. Att Centerpartiet vill avveckla arbetsrätten är väl känt – att det skall råda i princip fritt fram för arbetsgivare att anställa, avskeda samt efter egen bedömning prissätta arbetarna utan facklig inblandning är det uppenbara målet för Centerpartiet. Sverige har – jämfört med andra länder – en flexibel och liberal lagstiftning om tidsbegränsade anställningar – den vill Centern göra ännu mer liberal. LAS ger stora möjligheter att anställa unga på visstidskontrakt två års allmän visstidsanställning – där arbetsgivaren inte behöver ange något skäl till varför en anställning ska vara tidsbegränsad – och sex månaders provanställning – sammanlagt fyra och ett halvt år hos samma arbetsgivare är möjligt redan idag. Det är därför knappast anställningsskyddets fel att ungdomar inte får jobb. Att undanta ungdomar från turordningsreglerna skulle inte göra ungdomar mer attraktiva att anställa. Utan skydd av LAS skulle dock ungdomarna vara mer utsatta och risken för diskriminering och utnyttjande öka. När det gäller att sänka ungdomarnas ingångslöner är man helt fel ute.
Lönekostnaderna spelar knappast någon roll oavsett ålder och kvalifikationer för hur
många jobb vi har i ekonomin – däremot kan det påverka vilken typ av jobb de får.  Unga har redan idag lägre löner och arbetsgivaravgifter utan att detta påverkat ungdomsarbetslösheten positivt. Extremt låga löner för ungdomar skulle teoretiskt kunna leda till att arbetsgivare väljer att anställa någon ung outbildad istället för en person med högre utbildning och mer erfarenhet. I teorin skulle detta på marginalen omfördela arbetslösheten mellan äldre och yngre och från
mer kvalificerade jobb till mindre kvalificerade – men totaleffekten skulle då bli att vi får lägre
tillväxt och ökad utslagning av äldre istället. Om det vore så att höga minimilöner skulle tränga undan unga skulle de sektorer som har de högre lägstalönerna i Sverige ha färre unga anställda. I verkligheten är det tvärtom. De sektorer som där det är flest unga anställda – i detaljhandeln och inom hotell och restaurang – är lägstalönerna betydligt högre än i de flesta andra branscher.

ungdomsarbetslöshetSå Linda Skugge – utan att ha förmenat din egen ambition – föreslår jag att du lär dig mer av vad arbetsmarknad innebär och hur den verkar på just de – som du så grovt angriper – våra ungdomar. Och som av en händelse hittar jag dessutom en sammanställning som borde ge dig – men framförallt Moderaterna som framställer sig som ett ”arbetarparti” rejäl huvudvärk. Den visar nämligen att i borgerligt styrda kommuner ökar just ungdomsarbetslösheten allra mest. Redan i regeringsförklaringen hösten 2006 lovade Reinfeldt krafttag mot ungdoms­arbetslösheten – men kurvan har efter 8 år fortfarande inte vänt. Av de 30 kommuner där ungdomsarbetslösheten har ökat mest i procent är 17 borgerliga, 6 rödgröna och 7 blocköverskridande. Av samma antal kommuner där ungdomsarbetslösheten har minskat mest i procent är 11 borgerliga, 14 rödgröna och 5 blocköverskridande. Undersökningen genomfördes i samarbete med Arbetsförmedlingen och Dagens Nyheter och omfattade åren 2006 – 2011. Det finns goda skäl att anta dessa siffror inte skiljer sig nämnvärt fram till 2014.

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Hans B

   /  21 juli, 2014

  Hej! Det går väl bra att hora på som Linda Skugge i en storstad men verkligheten som här i Västernorrland med över 30 % ungdomsarbetslöshet med 1500 försvunna statliga jobb när nu Björklund även lägger Miun ”lärarutbildningen” i Härnösand är en helt annan. Jag befarar och tror att våra fina ungdomar kommer att bli hatiska på alliansen som har svikit dom dessa 8 eländiga år!Mvh.Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Visst är det som du säger – förutsättningarna är bättre i storstadsområdena än vad de är i glesbygd – något som detta substitut av uttalad arbetsmarknadspolitiska frågor behandlar så respektlöst. Det hade nog varit betydligt bättre för denne dam att lyssna först och tala sedan – dessvärre gjorde hon tvärtom vilket tyvärr inte är ovanligt vad avser de som tror sig förstå alla tingens orsaker.

   Det är sannerligen inte svårt att förstå ungdomars allt större uppgivenhet inför möjligheten att hitta en framtid där de kan påbörja sina vuxenliv.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Utmärkt sammanfattning av läget!
  Många, inte minst inom Centerpartiet, borde lära sig att företag anställer utifrån behov, inte utifrån löner och/eller arbetsgivaravgifter.

  Gilla

  Svara
  • Hej Lasse! Och tack för din varma kommentar.

   Jag är givetvis överens med dig vad avser – bland annat Centerpartiet. Mycket som de behöver lära sig om svensk arbetsmarknad och hur den fungerar.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: