Dags att omvärdera Miljöpartiet som Socialdemokraternas ”naturliga”samarbetspartner!


images (38)När den obundet liberala kvällstidningen Expressenpå ledarsidan – kritiserar Alliansen och Miljöpartiet för den naiva arbetskraftsinvandringsreform som man sjösatte i slutet av 2008 är det med aningen av förvåning och lite oväntat utspel av en tidning som i övrigt hyllar det mesta som denna arbetarfientliga regering åstadkommit. Idag ser vi – främst genom Expressens undersökningar – resultatet av denna människohandel som uppstått till följd av att man inte beaktat den kritik  och de invändningar som förekommit.  Den nya lagen om arbetskraftsinvandring skulle göra det möjligt för personer som bor utanför EU, EES samt Schweiz att få arbetstillstånd i Sverige. Den arbetssökande ska då från sitt hemland kunna bevisa att en arbetsgivare erbjudit en anställning i Sverige. Den så kallade myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen avskaffades. I stället för att Arbetsförmedlingen undersöker om det finns behov att rekrytera arbetskraft utanför EU, ska Migrationsverket kontrollera att EU-medborgares företrädesrätt till lediga jobb i Sverige respekteras. LO-ekonomen Monika Arvidsson var tidigt ute och befarade att oseriösa arbetsgivare nu skulle få möjlighet att utnyttja vissa arbetskraftsinvandrares utsatta läge. Reformen gjorde det istället enklare för oseriösa arbetsgivare att utnyttja medborgare från tredje land – det som Expressen nu påvisar resultatet av. LO har utan framgång legat på för att få till stånd enkla men effektiva spärrar mot ett sådant utnyttjande. Monika Arvidsson säger i en kommentar följande;

Det vore rimligt att införa juridiskt bindande arbetserbjudanden. Idag kan ett anställningsavtal visas upp för tillståndgivande myndighet och ett helt annat gälla i praktiken. LO anser också att arbetsgivare som missbrukar migrantarbetares utsatta läge rimligen borde kunna bötfällas.

svenska-modellenMen det är inte bara LO som kritiserar reformen. Svenska Dagbladet visade i en artikel redan i november 2011 av Lisa Pelling – migrationsforskare och programchef Global Utmaning – att reformen bäddar för arbetsgivarnas godtycke. Socialdemokraterna har varit emot reformen redan då den infördes då man befarade att den skulle kunna användas i just detta oseriösa syfte. Stefan Löfvén (S) har varit tydlig vad avser reformen – den skall rivas upp och lagen skall skrivas om för att stävja lönefusk och handel med tillstånd. Precis det som nu sker och som påvisas genom Expressens undersökning. För detta har Reinfeldt och det övriga moderatgänget kallat Stefan och Socialdemokraterna för invandringsfientliga och protektionistiskt emot arbetskraftsinvandring och den fria rörligheten – upprörande minst sagt! Ylva Johanson (S) beskriver händelserna på ett utmärkt sätt på sin blogg. Vad Reinfeldt och hans Allians gör är att prata väl om den svenska modellen och i samma veva genomför man regler för att dumpa löner och försämra anställningsskyddet. Socialdemokraterna har aldrig – och är inte emot – arbetskraftsinvandring – det är ett absurt påstående som man kan förvänta sig av en arbetarfientlig regering – men den skall inte ske på ett rättsvidrigt, slarvigt och inhumant sätt utan de villkor som gäller på arbetsmarknaden skall gälla alla inklusive de som kommer hit som arbetskraftsinvandrare – justa villkor på svensk arbetsmarknad således – något som motarbetas av Moderaterna. Vi vill därför – om vi vinner valet i höst – riva upp lagen samt göra om den i syfte att stävja arbetsgivarnas fusk och inhumana metoder genom följande åtgärder;

• Vandels- och rimlighetsprövning av alla arbetsgivare som vill importera arbetskraft: Har företaget och företagaren tidigare hållit sig till lagen? Betalt in skatter och avgifter? Har företaget en tillräcklig omsättning? Är det registrerat som arbetsgivare?

• Bättre uppföljning, med en löpande kontroll från Migrationsverket och Skatteverket av löner, villkor, samt inbetalning av skatter och avgifter: Inte som i dag enbart vid en eventuell begäran om förlängning av ett arbetstillstånd efter två år. I dag är stickprov av pågående tillstånd inte tillåtet.

• Rättsligt bindande villkor i företagens arbetserbjudanden: Lön, arbetstider och andra villkor ska inte plötsligt kunna försämras när arbetstillståndet väl beviljats.

Gratis jobbMan blir uppriktigt förbannad över hur dessa skrupelfria och oseriösa arbetsgivare beter sig gentemot sina anställda och med mer eller mindre stöd av en lagstiftning som lämnar fältet fritt utan risk för repressalier när man utnyttjar människor under slavliknande förhållanden. Men om man blir förbannad över dessa arbetsgivare så är det inget emot vad man kan ge uttryck för vad avser Alliansen och Miljöpartiet – som utan hänsyn till de kritiska röster som framförts negligerade dessa intill dess man tvingades förändra lagstiftningen nyligen – en förändring som visade sig fullständigt verkningslös. Jag behöver inte vara lika diplomatisk som Stefan var i partiledardebatten i Agenda då han riktad till Reinfeldt sa – ”jag säger inte att du ljuger men du hanterar ovarsamt med sanningen” – jag påstår att Reinfeldt och hela högeretablissemanget ljuger sig blåa när de passar dom. Tyvärr är det inte första gången och inte heller sista gången som Reinfeldt med hjälp av siffertrixande och egna analyser försöker slå blå dunster i väljarna i allt vad arbetsmarknadspolitik heter – Moderaterna är synonymen för misslyckad arbetsmarknadspolitik och skall inte syssla med dessa frågor.

MP Miljöpartiet är inte utan ansvar vad avser den nya lagen om arbetskraftsinvandring. Man skriver bland annat följande ”Arbetsgivare blir föremål för systematiska och återkommande kontroller, både riktade till riskbranscher och genom stickprov.” Detta är fel! Migrationsverket har inte i uppgift att göra den typen av kontroller. Även om de upptäcker felaktigheter är myndigheten osäker på om de har lagstöd att agera. Miljöpartiets dåvarande ansvarige riksdagsledamot Mikaela Valtersson svarade på den kritik som uppstått i en debattartikel. Där hävdade hon att de exempel på ”modern slav- och människohandel” som framkommit i granskningen hade ”väldigt lite med arbetskraftsinvandring att göra”. Försvarar Miljöpartiet detta uttalande idag? Försvarar Miljöpartiet konsekvenserna av deras samarbete med Moderaterna och Alliansen? I så fall ser jag det som uteslutet att anse Miljöpartiet som Socialdemokraternas ”naturliga” samarbetspartner i en kommande Socialdemokratisk regering – fler skäl finns att granska deras landsbygdspolitik som med diverse påslag på nyttotrafiken riskerar utarma landsbygden istället – men till detta återkommer jag senare. Det finns goda skäl att vända blicken mot Vänsterpartiet istället för att tala om Miljöpartiet som den naturliga samarbetspartnern. Även om man kan ifrågasätta Vänsterpartiets ekonomiska politik så ligger dom trots allt rätt i en mängd andra frågor – resten kan man förhandla om.

sanker-lonerSyftet med lagändringen var att specialkompetens lätt skulle kunna plockas hit. Ett nobelt syfte. Men ändringen i sig släppte all makt till enskilda arbetsgivare och resultatet har i många fall visat sig förödande för såväl arbetstagare från andra länder som för konkurrensen på arbetsmarknaden. Det finns en efterfrågan på personer som förstår utomeuropeiska marknader. Därtill skriker svenska företag efter IT- kunnig personal. År 2012 tilldelades 20 procent av arbetstillstånden just IT-anställda, från i huvudsak Indien. Ett annat exempel på specialkompetens anges som skäl – där en persisk restaurangägare berättar om sin oro för att inte kunna anställa iranska kockar – som behövs för att få genuin känsla och smak i maten – om fackets veto återinförs. Ett synnerligen dåligt och obetänksamt skäl. Facken har aldrig lagt sig i hur maten tillverkas utan deras inriktning har alltid varit att säkerställa att anställningsvillkoren följer de specifika avtal som gäller för olika branscher. Moderaternas syn på facken är väl känd sedan länge. Att Migrationsverket har skyldighet att inhämta fackens yttrande i samband med att arbetsvillkoren prövas i tillståndsärenden beskrivs felaktigt av högern som ”vetorätt” det vill säga att facken på egen hand kan avgöra huruvida en arbetsgivare ska beviljas arbetstillstånd – så har det aldrig varit. Det är en enorm skillnad att avge ett yttrande och fatta ett beslut – beslut som fattas av Migrationsverket som myndighet och inte facken således – facken har inte ens skyldighet att avge några yttranden överhuvudtaget. Moderaterna behöver en grundkurs i vad avser fackets roll på arbetsmarknaden. Därefter kanske också de inser att fackens roll på intet sätt agerar emot arbetskraftsinvandring eller med främlingsfientlighet i bagaget så som oftast påstås.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  27 juli, 2014

  Hej! Det är mycket ruttet i alliansens politik och deras rötmånad kommer att hålla i sig ända fram till valet med slafsande med tårtor m.m.Mvh.Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Tycker allt är ruttet med Alliansens politiska åtgärder och deras egen tårta illustrerar det på ett tydligt sätt. Den reklamen är nog mer kontraproduktiv än säljande.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: