Vinstras för Fas-3 jätte!!!! Konkurrensen alldeles för hård!!!


ivanDet meddelas nu att alla dessa anordnare som välvilligt tar emot arbetslösa från sysselsättningsfasen – tidigare Fas-3 – har svårt att få det att gå ihop! Anledningen är att konkurrensen är för hård inom ”branschen”. Moderaterna – de som införde denna otroliga arbetsmarknadsåtgärd – måste nu ta sitt ansvar så inte en hel bransch går förlorad. Varför inte ge direkta subventioner alternativt höja slanten med si så där en 40-50% från de 5000 kronor man idag får för en ”slav” i deras sold. Sänka arbetsgivaravgiften kanske vore något som tilltalar åtminstone Annie Lööf i Centerpartiet. Jobbfabrikens ägare och grundare Ivan Daza – som avböjer att svara på SVT:s frågor men anger dock överhettningen  och den påföljande hårda konkurrensen som anledningen till att man gått från goda tider till mindre goda tider. Vi måste nu göra något drastiskt för att rädda Ivan Daza:s projekt så att han fortsättningsvis skall kunna få en god pension och inte minst en lön som går att överleva på. Så här kan vi inte ha det Reinfeldt – här har du misslyckats kapitalt. Jag menar det är ju inget fel på tillväxten – den ökar ju hela tiden. Enligt obekräftade uppgifter finns det i dagsläget 36,000 inskrivna varav drygt 600 ungdomar. Fas-3 växer så det knakar och skulle få vilken börsdirektör som helst att himla med ögonen om det gällde den branschen. Slut på ironin och tillbaka till verkligheten.

images (51)Ivan Daza är ju synonymen för driftiga företagare och borde därför premieras Reinfeldt! Jag menar han tog ju själv initiativet en gång då han kontaktade Otto Littorin (M) och dåvarande arbetsmarknadsminister tillika en av grundarna till den arbetsmarknadsåtgärd som inledningsvis kom att kallas Fas-3. Ivan Daza själv beskriver sig som bättre än andra anordnare när det gäller att hitta jobb till sina deltagare – en uppgift som är omöjlig att kontrollera eftersom regeringen i regleringsbrevet till Arbetsförmedlingens anser att sådana uppgifter om privata anordnare skall av företagsekonomiska skäl vara hemliga. Anordnarnas sekretessbehov väger tyngre än skattebetalarnas rätt till insyn. Under 2012 var vinsten 9 miljoner enligt bokslutet. 3 miljoner till aktieägarna samt 4.65 miljoner till Ivan Daza varav 2.25 i lön. 2013 kan man inte längre se hur stor andel som går till lön eller pensionsavsättning då regeringen – påpassligt – har ändrat redovisningsreglerna för att förenkla för småföretag. Från och med förra året behöver företag med mindre än 50 anställda och 80 miljoner i bruttoomsättning inte redovisa lön och till vd eller arvoden för styrelseledamöter. Verkligen bra då Ivan Daza vid ett tidigare tillfälle sagt sig inte vilja diskutera dessa delar och ansåg att journalisterna bara var ute för att svartmåla honom i hans seriösa arbete i samhällets tjänst. Själv anger han att cirka 16% av deltagarna gått vidare till arbete eller studier – det framgår dock inte om det är varaktiga jobb eller jobb med eller utan stöd. Ivan Daza har hittat sin nisch. Som så många andra går den i första hand ut på att hitta projekt som ger säkra pengar. Att medverka till dränering av statsfinanserna tycks vara drivkraften i likhet med de numer så berömda riskkapitalisterna.

images (79)Slavarbete eller bra arbetsmarknadspolitik? Att Hillevi Larsson (S) – i debatt med den kontroversiella ledamoten av arbetsmarknadsutskottet för Moderaternas räkning – Hanif Bali – talade klarspråk avseende Fas-3 som ett modernt slaveri bemöttes detta med motargument som visade tydligt med vilken okunskap denne Bali företräder sitt parti. Det tycks ha förbigått denne representant för Moderaterna den massiva kritik emot Fas-3 – numer sysselsättningsfasen. Att man i termer hellre talar sysselsättning istället för arbete är tillräckligt klargörande inställning hur man ser på alla dessa inskrivna i Fas-3. En inte helt obekant inställning tyvärr. Arbetslösa skall ha sysselsättning inte arbete som kan bidra till egen försörjning. Att därutöver göra jämförelser med Socialdemokraternas plusjobb är ungefär som att jämföra äpplen och päron. Det var således diametrala skillnader mellan dessa två arbetsmarknadsåtgärder – något som Moderaterna i synnerhet inte vill erkänna. Skillnaderna framgår av nedanstående;

Beredskapsarbete/Plusjobb
Lönesättningen är fri dvs det
är upp till arbetsgivaren,
den anställde och eventuellt facket.
Lönerna var lägre än marknadslönerna men ändå
avsevärt högre än dagens aktivitetsersättning
i Fas3.

Fas3
Ingen lön, endast ersättning från
försäkringskassan under förutsättning att man uppfyller gällande arbetsvillkor,
då lägst 223 kr-högst 680 kr dag/brutto.
För de som inte uppfyller villkoren för ersättning gäller försörjningsstöd.

Skillnad:
Minst 2000 kr netto/månad till Beredskapsarbete/Plusjobbens fördel.
I dagsläget skulle också Beredskapsarbetaren/Plusjobbaren också få jobbskatteavdrag, något som inte den Fas3-anställde får ta del utav oavsett syssla/pyssla.

Beredskapsarbete/Plusjobb
Gav semester och semesterersättning

Fas3
I överenskommelse med anordnare kan en slags semester eller rättare sagt “frigång” beviljas i högst 20 dagar, då skall den fas3-anställde även stå till arbetsförmedlingens förfogande.

Skillnad:
I Fas3 har du ingen semesterersättning och ingen total frihet. Kanske du inte heller behöver den eftersom du knappast har råd att semestra någonstans med Fas3-ersättning.

Beredskapsarbeten
Kunde i princip vara på marknaden redan förekommande arbeten. Pågick tills ny period för A-kassa intjänats (6 mån).

Plusjobben
Arbeten som ej ansågs konkurrera med befintliga jobb.  Högst 2 år per anordnare.

Fas3
Samhällsnyttiga sysslor. I praktiken har det visat sig vara allt från ingenting till regelrätt arbete. Regelverket säger att de sysslor som utförs ej får konkurrera med befintliga arbeten. Högst 2 år per anordnare.

Skillnad:
Beredskapsarbetena gav mest konkurrenskraft, men har nackdelen att de kan missbrukas av arbetsgivare som enkelt kan byta ut arbetskraft efter hand. Lägre lön än ordinarie anställda.
Plusjobben gav sällan bra meriter men var ändå närmare arbetsmarknaden än Fas3.
Fas3 enligt regelboken ger ingen merit överhuvudtaget som är gångbar på arbetsmarknaden.

För Beredskapsjobb/Plusjobb gällde för arbetsmarknaden gällande regler och avtal med undantag för LAS och att plusjobben ej var A-kassegrundande.

I Fas3 gäller försäkringskassans regler, arbetstid mellan 8-17 om ej  särskild överensstämmelse skett.  Fyra timmars arbetssökande per vecka skall beviljas.
Fas 3 är ej avtalspensionsgrundande.
Fas 3 är ej A-kassegrundande.

Arbetslös fas3Således är det stora skillnader mellan dessa två arbetsmarknadspolitiska åtgärder – och det är förvånansvärt att man – från Moderaternas håll – inte inser värdet för den enskilda människan att få tjäna till sitt levebröd själv genom eget arbete. Än märkligare är det när man förbehållslöst kallar sig ”arbetarparti” en definition man istället skulle skämmas över när verkligheten gör sig påmind. Slavarbete är en välriktad definition på denna arbetsmarknadsåtgärd som är unik för vårt land och det är inte särskilt förvånande att det är just Moderater som kläckt denna idé.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Tarmo Lindholm

   /  1 augusti, 2014

  Reinfeldt Regeringens Skötebarn Fas:3 är den värsta Nerköp som har existerat i Reformväg i Sverige…!!
  Svt
  ” Sedan de första långtidsarbetslösa började i den kritiserade åtgärden Fas 3 har Arbetsförmedlingen betalat ut 5,5 miljarder i bidrag till arbetsgivare. Fas 3 har blivit en miljardindustri. ”
  Och nu gnäller Arbetsgivarna om att det blir svårare i framtiden att få d.s.k Samordnarbidraget på grund av hårdare kontroller, ( 5000 kr och månad per Fas:3are)..!?

  Gilla

  Svara
  • Hej Tarmo!

   Ja du har alldeles rätt – en för vårt land unik arbetsmarknadsåtgärd som saknar allt vad mänsklig empati talar om. Nu klagar de stackars Fas-3 anordnarna över dåliga resultat. Flertalet har dessutom gått i konkurs – en av dem är – den av den moderata kommunpolitikern som startade upp – den omskrivna Prio-1 där Reinfeldt var och hyllade sin partikamrat och lät meddela i anslutning av besöket – att det var just detta som behövdes för att de arbetslösa skulle komma närmre arbetsmarknaden.

   Moderater skall utan tvekan hålla sig så långt från arbetsmarknad som det bara går.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: