Valet handlar om egoism eller solidaritet.


Stefan LöfvenValet 2014 handlar om huruvida vi skall fortsättningsvis ha ett samhälle dikterat av marknadsfundamentalismen eller solidaritet mellan människor. Jag lyssnade på Stefan Löfvéns tal i Vasaparken under söndagen. Ett mer ideologiskt tal än detta är det länge sedan jag fått förmånen att höra från mitt parti. Polemiken glänste och det avgörande frågorna som handlade om socialförsäkringarna, pensionerna och inte minst våra ungdomars möjlighet till tro på framtiden avhandlades. Ökande klyftor, ojämlikhet och solidaritet är inte ett Sverige för alla medborgare – klassisk Socialdemokratisk polemik som jag uppskattade. Att våra ungdomar måste få möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden är en självklarhet då de är vår framtid – det tenderar låta lite floskelaktigt men är inte desto mindre sant. Att låta ungdomar få möjligheten att studera körkortsteori med hjälp av CSN-lån är en briljant ide som sammanfaller med arbetsgivarnas krav på – i stort sett – allt arbete. Personligen har jag kanske sett det som en bättre idé att låta hela körkortsteorin ingå som ett allmänt ämne i gymnasiet – men det blir trots allt en sporre för ungdomarna att klara sin studier på gymnasiet som en förutsättning. Att därutöver göra gymnasiestudierna obligatoriska sammanfaller helt klart med den utveckling av kunskapskrav man har från arbetsmarknaden och samhället i övrigt. Det är en trend som allt fler länder insett. Daniel Swedin – ledarskribent på Aftonbladet – recenserar och rubricerar talet som en konfrontation. Om konfrontationen påvisar skillnader mellan vänster och höger – ok – då instämmer jag. Det är dags att syna borgerlighetens marknadsfundamentalism med all dess siffertrixande och ofta rena lögner.

partiledardebattOch som vanligt skåpar borgerligheten ut allt som kommer från vänster – under förutsättning att man inte ser en viss möjlighet att sno delar – eller allt – med syfte att justera och presentera som egna förslag lite senare – då är kritiken aningen mildare. I övrigt stiger paranoian betänkligt när de kritiska motargumenten innehåller följande vokabulär; ”revolution, omstörta samhället, kaos, diktatur” med mera – de retoriska argumenten får snarare ett löjes skimmer över sig för att försvara det – som Daniel Swedin uttrycker det i en annan debattartikel – ”hatar och hotar det mysiga och fina Sverige som nu växer fram med massarbetslöshet, revor i välfärden, trygghetssystem i spillror och en skola i strykklass”. Man frågar sig vilken känsla för proportioner har borgerligheten i sina kritiska motargument? Kort sagt – om opinionen vinner valet då blir det Sveriges undergång – enligt Reinfeldt. Nu är det nog bara den svagsinta borgerligheten – som i sin iver att behålla makten för att fullfölja det man påbörjat – som tror att det finns politiker med avsikt att låta Sverige gå under.

 

göran-hägglundGöran Hägglund – Alliansens pastorala figur – passade på att störa shoppingsugna besökare utanför varuhuset Gekås huvudingång. Valet av plats var kanske det mest innovativa en KD-politiker – som känner motvind i opinionen med uppenbara risker att förlora sina mandat i riksdagen efter valet – kunde komma på. Gekås i Ullared ökar sin omsättning för vart år som går med en ständigt ökande ström av människor som vill handla billigt. Det föreföll då – mot den bakgrunden – ganska naturligt att genomföra talet bland denna strida ström av budgetmedvetna människor – det framgår dock inte om det var mer intresserade av företagets lågpriser eller politikens lågbudgetalternativ. Frihetspartiet för verklighetens folk! Men man definierar sig också som ett familjeparti! Hägglund vill avskaffa de två pappamånaderna och Björklund vill införa en tredje pappamånad och anser att alla som är emot detta är bakåtsträvare! Hoppas du uppfattade det Göran! Ytterligare ett exempel på enigheten inom det borgerliga alternativet kallat Alliansen. Förslag som inte är inom ramen för Alliansens valmanifest utlovades också – tidigare har ju både Björklund och Annie Lööf kommit med sådana löften då man uppenbarligen inte anser att de överenskomna framförhandlade förslagen inom Alliansen är tillräckligt slagkraftiga. Kristdemokraterna vill avskaffa landstingen och förstatliga all sjukvård genom skatteväxling – vad det övriga partierna inom enigheten vill struntar han i. Återigen ett exempel på gemenskapen inom Alliansen. Den ”genetiskt” paranoida uppfattningen inom Alliansen att Sverige går under om oppositionen vinner valet i höst – tycks vara det enda man är överens om inom Alliansen.

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Viveka

   /  14 augusti, 2014

  Det är väl bara att hoppas personerna ifrågan ej sammanfaller med att idag vara en av de ungdomar som Alliansens vanstyrande, sett till att blivit en av de cirka 20000 nya omyndiga ”kunderna” hos Kronofogden.
  Som på grund av utebliven närvaro fått återbetalningskrav, fast de är barn, med Alliansens fula vanstyrande tryne, numera har både skulder och betalningsanmärkningar, stämplade i nunan av staten och det innan 19 års ålder.

  Gilla

  Svara
 2. Hans B

   /  11 augusti, 2014

  Hej! Lysande av Stefan igår!En avspänd men taggad statsministerkandidat.Jag såg även debatten om jobben där Svantesson ljög om att dom har ökat antalet högskoleplatser men verkligheten är att det försvunnit 20000 sen 2010.MvhHans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja Stefan var briljant denna gång – ett mycket bra ideologiskt tal där skillnader i synsätt mellan Socialdemokraterna och borgerligheten lyste igenom med styrka.

   Tyvärr är det så med Moderaterna de måste ljuga och fantisera med syfte att få väljarna att tro på deras infantila åtgärder. Men som sagt verkligheten hinner i kapp dom och då kläs dom av och får stå där med både skam och nakenhet.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: