Herrskap och tjänstefolk!


varforbetalaskattDebatten om hushållsnära tjänster har varit relativt tyst under de senaste året – men tog ny fart efter den debatt i SVT där Vänsterpartiets Ali Esbati gav liv i debatten när han kallade de anställda för ”tjänstefolk” åt herrskapet vilket retade upp Centerpartiets representant Martin Ådahl som skrek åt Esbati att ta tillbaka ordvalet. Som Socialdemokrat är jag ideologiskt emot denna skattesubvention för hushållsnära tjänster. Anser att var och en – oavsett stånd eller inkomst – kan både planera och ta hand om sin egen skit. Det största problemet med dessa RUT-tjänster är att skatteavdraget inte tar minsta hänsyn till behovet – bara till betalningsförmågan – vilket ligger helt i linje med den ideologisk nyliberala klasskillnadsretorik som både Centern och Moderaterna är starka anhängare av. Den bättre bemedlade ges större möjlighet att köpa skattesubventionerade hushållstjänster – oavsett om han eller hon är i behov av samhälleligt stöd. Medan fattigpensionären vackert får vänta på en kommunal hemtjänst som efter år av nedskärningar kommer allt mer sällan och under allt färre timmar. Skatteavdraget ger till de rika och tar från de fattiga. Eftersom de skattepengar som idag subventionerar de privata hemserviceföretagen på en marknad som räknar allt i kontant betalning borde gått till att bygga ut den kommunala hemtjänsten istället. Det är inte rimligt att belöna dem som smiter från skatt och arbetsgivaravgifter genom att köpa svart arbetskraft – De rika får hjärtans gärna köpa privat hemservice på den fria marknad de hyllar så frenetiskt i alla andra sammanhang. Men de får betala själva. Alliansen gör – i anledning av det – stort nummer av – och motiverar ofta – att skatteavdraget gjort svarta jobb vita. Säkert är det så också. Men med den argumentationen borde väl man subventionera alla verksamheter där svartarbete vanligtvis är förekommande. ROT-avdraget tillkom i en tid då det erfordrades en stimulans inom en dalande byggbransch och var menad att vara temporär. Som sådan fungerade den utmärkt under lågkonjunktur som drabbade branschen. Svartarbeten inom den branschen är hög och var det redan då tyvärr. Både RUT- och ROT-avdragen är till sin utformning så konstruerad att den medger möjlighet att fuska ytterligare – men framförallt är den utformad så att ju högre inkomst och därmed högre skatteunderlag desto bättre möjlighet har man att kunna nyttja avdraget.

Nu tycks det vara så att mitt parti avser behålla detta ”pigavdrag” och skälen är att det bevisligen skapat möjligheter till inkomst för en grupp som normalt sett har det ytterligt svårt på den reguljära arbetsmarknaden. Är du kvinna medelålders och invandrare – därtill med en låg utbildning, ensamstående med hemmavarande barn – står du inte högt i kurs på arbetsmarknaden. För många i den gruppen har RUT-tjänsterna medgivit en lösning till egen försörjning. 6 av 10 svenskar vill behålla avdraget för hushållsnära tjänster. Det visar en SIFO-undersökning som SVT beställt och ser ut som följer;

Vara kvar som det är: 53 procent
Tas bort helt: 18 procent
Begränsas upp till 25 000 kronor per år: 14 procent
Utökas: 7 procent (Källa SVT)

raisaEnligt en mycket försiktig uppskattning från Skatteverket har drygt 10 procent av de svarta jobben i städbranschen blivit vita. Det finns heller inga oberoende siffror idag över hur många jobb RUT-avdraget egentligen har skapat. Almega – arbetsgivarorganisation – har själva i en studie hävdat att cirka 11000 sysselsatts som en följd av skattesubventionen. På årsbasis betalas det ut runt 1,1 miljarder i subvention för köp av hushållsnära tjänster. Räknar man om det till helårsjobb blir det cirka 7 500 helårsanställda – sannolikt mycket mindre eftersom många arbetar deltid. Studien visar inte hur stor del – cirka 11,000 – av dessa jobb som har kommit till stånd just genom själva subventionen. Vänsterpartiet vill avskaffa subventionen helt medan Socialdemokraterna vill halvera avdraget från 50,000/år till 25,000/år samt avskaffa läxhjälp ingående i RUT-avdraget – Miljöpartiet vill utöka det med ett slags RUT-avdrag för cykelreparationer!!!! Allianspartierna vill av förklarliga skäl behålla det i sin nuvarande utformning eftersom det gör det dåliga samvetet till ett gott samvete. Ingen vill ju fuska med skatterna…….eller?

tabell1.1-webb-573px-838x1024Åt var och en efter behov – från var och en efter förmåga – är grundläggande för oss Socialdemokrater. Därför anser jag att en halvering knappast är överensstämmande med dessa grundläggande värderingarna vi har. Vill nu svenska folket ha kvar RUT-tjänsterna då skall de riktas till de som verkligen behöver dessa. Varför inte helt enkelt inkomstpröva subventionen? Samt sätt ett tak för den högsta inkomsten som kan komma ifråga för subvention. Ett sådant system skulle gynna de med låga inkomster och trappas av ju högre inkomst man har. För att det rent ekonomiskt skall vara lönsamt att använda sig av hushållsnära tjänster måste inkomsten vara minst 50 000 kr i månaden. Det är med andra ord ren lyxkonsumtion förbehållet de med högst inkomster och där möjligheten för de med låga inkomster är en ouppnåelig lyxkonsumtion. De företag som gått i bräschen för den här typen av tjänster tar ut i genomsnitt 350 kr i timmen. Då blir kostnaden för en hushållstjänst 175 kronor i timmen med 50% avdrag. Enligt Kommunal tjänar deras medlemmar mellan 16 000 och 19 000 kronor för heltid, med ett genomsnitt på cirka 17 000 kronor i månaden. Hon – eller undantagsvis han – får då ut i snitt 77 kronor i timmen netto. För att köpa en timmes tjänst för 175 kronor måste hon alltså själv arbeta i 2½ timme. Var och en kan därefter själva räkna ut hur många fler timmar man får arbeta för att få en timmes städhjälp. För man kan väl ändå inte på allvar hävda att de med låga inkomster skulle ha mindre behov av att få livspusslet att gå ihop! Det rimmar dåligt mot ”Åt var och en efter behov – från var och en efter förmåga”. Det finns således stort behov av att omvärdera synen på vem och vilka som drar mest fördel av dessa RUT-tjänster.

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  13 augusti, 2014

  Hej och tack för dina ständiga nya inlägg!Dom är en guldgruva att ta ur när jag ska debettera med andra och som just nu moderater i TÅ.Bifogar från ETC om vilka som tjänar mest på dessa avdrag! http://www.etc.se/val-2014/avdragsjackpott-sa-mycket-tjanar-reinfeldt-och-bildt-pa-sin-egen-politik Hälsn.Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Jag blir glad över vetskapen att mina artiklar är en hjälp för dig i dina debatter med alla de som bara ser det positiva med dessa hushållsnära tjänster – för det finns nackdelar också. Den främsta nackdelen är just det faktum att subventionen inte nyttjas av de som kanske behöver den mest av alla – låglönegrupper och garantipensionärer bland annat. Systemet gynnar de med höga inkomster och tanken kan väl knappast vara att låglönegrupperna skall åka runt och städa skiten efter höglönegrupperna – vilket är fallet just nu och visas på ett tydligt sätt av den länk du gav mig – vad blir det för jämställt samhälle av en sådan reform? Frågan om huruvida man skall behålla reformen eller ej ställs dessutom på sin spets när man vet att om reformen avskaffas till sin helhet kan komma att försätta en del i arbetslöshet – och det vill man självklart inte. Av den anledningen bör reformen revideras så att även de med låga inkomster har en möjlighet att nyttja detta skitbidrag som aldrig borde ha kommit till stånd överhuvudtaget. Det finns angelägnare områden att satsa skattepengar på än att bara gynna de som redan har ett överflöd.

   Flödet på min blogg kommer att bromsas under och fram till valet då jag blir upptagen med själva valrörelsen som kommer att ta en stor del av min tid. För valet skall vi vinna och det ser rätt så gynnsamt ut i dagsläget – men gynnsamheten kan plötsligt vändas till nackdel och det som oroar mig mest är om Sverigedemokraterna – ånyo – skulle få en vågmästarroll efter valet. Opinionsundersökningar ser gynnsam ut så länge man utesluter SD – det kan man inte göra då de är ett i alla avseenden ett högerparti – ett extremt sådant dessutom.

   Keep up the good job Hans – för det vet jag du gör och jag är – som sagt tidigare – väldigt tacksam för dina kommentarer som visar på en klokhet och en solidaritetsanda som behövs för att eliminera och förpassa borgerligheten där de hör hemma.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: