Tiggeriet strider mot Moderaternas arbetslinje anser riksdagskandidat för Moderaterna!


utsugning av utsattaHur förbjuder man tiggeriet? Vem skall få tigga och vem skall inte få det? Skall man – i konsekvensens namn förbjuda hjälporganisationer som skramlar med sina bössor på strategisk valda platser eller varför inte – med samma logik förbjuda arbetslöshet, sjukdomar, handikapp eller varför inte också inkludera partiernas eget tiggeri för att finansiera absurda åsikter. Det blir vi mot dom och alla människors lika värde – hur går det ihop?Göteborgsmoderaten Cecilia Magnussons debattartikel har rört upp starka känslor. Moderaterna tar avstånd – åtminstone på riksplanet. Flertalet Moderater på lokalplanet tycker i likhet med Cecilia Magnusson att tiggeriet borde förbjudas. Att hon nu – som ett svar på alla reaktioner – säger sig inte vara förvånad samt att hennes avsikt var att skapa debatt! Flertalet länder har redan ett förbud mot tiggeriet – bland annat Danmark och England. Norge föreslår att kommunerna får anslå ett förbud i sina lokala ordningsstadgar. I inget av dessa länder fungerar förbudet som oftast är framtvingat av främlingsfientliga partier eller konservativa dito. Vi i Sverige är heller inte förvånade över att Sverigedemokraterna är för ett förbud. Man motiverar sina ställningstaganden med att det är provocerande att se alla dessa tiggare på våra gator och torg – tillika organiserat. Jag blir också provocerad – men av en helt annan anledning. Provocerad för att man inte ser – eller inte vill se – dom grundläggande orsakerna varför dessa människor tvingas ta till det ytterst förnedrande beslutet att tigga av andra. Utgångspunkten är för alla människor självklar – att själva klara sin egen försörjning – när de politiska åtgärderna är för svaga eller obefintliga eller till och med utesluter vissa grupper i samhället – då föds och gror rasismen.  Tiggeriet är en politisk fråga för våra EU-parlamentariker – knappast en fråga för enskilda lokala företrädare för Moderater eller Sverigedemokrater som vill sopa tiggeriet under mattan för att slippa bli provocerade.

fattigDe som hamnat utanför de sociala skyddsnäten placeras i en position av övergivenhet. Man kan prata om individens skyldighet att reda upp sitt liv – men det kräver att man har en stabil grund att stå på. Den grunden existerar inte i de länder varifrån dessa människor kommer från – främst romer från Rumänien eller andra forna öststatsländer. När man studerar den danska socialtjänstlagen finner man att som hemlös eller utsatt ska man få hjälp från olika instanser för att kunna ordna upp sitt eget liv. Man anser att hemlöshet ofta är ett symptom av en persons fysiska, psykiska eller sociala förutsättningar och att man därför måste hjälpa dessa utsatta på många olika plan. Det är ju en bra lagstiftning – det är ju så den skall fungera. Men det finns ett men. Den danska lagstiftningen – i likhet med den svenska – omfattar endast egna medborgare – medborgare med ett personnummer som visar att du är Dansk respektive Svensk. Har du inget sådant personnummer omfattas du inte heller av socialtjänstlagen och kan då antingen – som fallet nu är i Danmark – få böter eller bli utvisad.  I Sverige tar man lokalt saken i egna händer och helt enkelt ”rensar” upp i de bosättningar som är följden av det hitresta tiggarna – andra kommuner betalar återresan till de länder varifrån de kommer – det viktiga är att tiggeriet inte får förekomma i just deras kommun. Det är en oroande utveckling där människorna ses som problem – snarare än rasismen och fattigdomen som drabbar dem. Att människor tar det drastiska beslutet att tigga till sin egen försörjning betyder att alla andra möjligheter antingen upphört eller inte existerar och människor måste ju trots allt få möjlighet att överleva.

Skänk en slant är avdragsgilltJag blir därför ytterst också provocerad av – dels politikernas oförmåga eller brist på vilja att sätta press på dessa länder ingående i den – som det så vackert heter – EU-gemenskapen. Man talar sig varm för människors lika värde men i slutänden handlar det om ren och skär skillnad. Är du av romsk härstamning är du underklass och skall behandlas som sådan. Du är medborgare i ditt eget land men har inte samma rättigheter som andra medborgare – bara skyldigheter. Statsminister Reinfeldt har saken klar för sig – det behövs insatser via EU och mycket mer av sociala insatser – säger han. Varför drar du inte den inställningen  hos dina parlamentariker i EU? Varför sätter inte EU press på – exempelvis – Rumänien som en förutsättning för att ingå i EU-gemenskapen? Eller skall problemet lösas av dina partikamrater lokalt? Eller ännu värre – lösas av den hoper av nazistiska, homofoba, rasistiska, främlingsfientliga partier som växer som svampar i både Europa såväl som här hemma. ”Die endgültige Lösung” den slutgiltiga lösningens partier som fått – i allt för stor del – äga frågan om 431460_126258360835853_100003550696494_98969_2062176636_nallt vad avser invandring där romer och muslimer i synnerhet inte passar in i dess absurda tankevärld. Att dessa partier hyllar sådana artiklar som Cecilia Magnusson står bakom är inte särskilt förvånande. Från moderat håll har det tidigare kommit förslag om att förbjuda organiserat tiggeri. Lokalt har försök gjorts att införa förbud i flera svenska kommuner – bland annat i Sala 2011 där förbudet dock fick rivas upp eftersom det bröt mot ordningslagen. Bland riksdagspartierna är en stor majoritet mot ett tiggeriförbud – endast Sverigedemokraterna är för. Men svenska folket är desto mer positivt enligt en undersökning som TT gav Novus i uppdrag att genomföra. Undersökningen visar att en majoritet av svenska folket – 56% – är för ett förbud medan endast 23% ansåg att det var ett dåligt förslag. Det är således dags att våra riksdagsmän förklarar för svenska folket grundorsaken till problemet samt att lösningen inte består av att förbjuda och sopa problemet under mattan.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Hans B

     /  16 augusti, 2014

    Hej!Det här visar bara vilken människosyn dessa moderater har och Maria Lindgrens jämnförelse med hundar var det värsta hittils! Mvh! Hans B

    Gilla

    Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: