Reinfeldt har öppnat dörrarna på vid gavel! Jimmie Åkesson känner sig välkommen in i värmen!


partiledardebattRegeringsfrågan tenderar bli det mest oroande inslaget i denna valrörelse. Oron väcktes i samband med Reinfeldts sommartal där han beskrev Sverige som ett av de mest humanitära länderna i världen och tar upp den flyktingvåg som uppstått av all den oro i mellan-östern. Denna flyktingvåg anses ursäkta Reinfeldts och Moderaternas obefintliga förslag inför nästkommande mandatperiod. Att hela Alliansen därutöver har en svår väg att nå samma valsiffror som man fick i valet 2010 föder desperation. Sommartalet var Reinfeldts förhoppning om att vända opinionen men öppnade istället dörren på vid gavel för Sverigedemokraterna. När Reinfeldt ställer flyktingarna mot sociala reformer gynnar det i hög grad Sverigedemokraterna och de var inte heller sena med att förbereda sig för en helt annorlunda valstrategi. Men Moderaternas strategi har genererats mycket tidigare än vad som sedan exploderade i Reinfeldts sommartal. I Migrationsverkets reviderade rapport som presenterades i juli i år angav man – med hänsyn tagen till den i samma rapport ökande tillströmningen av flyktingar – också ett utökat finansieringsbehov på cirka 48 miljarder. Att siffran togs emot som en skänk från ovan av Sverigedemokraterna överraskade ingen – nu fanns det ett pris på flyktingmottagningen som skulle ställas i relation till alla de försämringar som skett i välfärden. Debatten var nu inriktad på flyktingfrågan – för Sverigedemokraterna en kär fråga. Senare i en debatt mellan Stefan Löfvén och Reinfeldt i Agenda – där tidigare Jimmie Åkesson medgetts ett stort utrymme där kostnaderna för flyktingmottagningen penetrerades flitigt – gjorde Reinfeldt avsteg från sitt tidigare löfte i regeringsfrågan – nämligen att släppa fram de rödgröna om de blev större i valet. Den strategin var nu som bortblåst och Reinfeldt sa följande;

Problemet är att de rödgröna bara finns när ni presenterar opinionsmätningar, annars finns de inte. De har inga gemensamma förslag, de pratar inte med varandra och presenterar ingen gemensam politik.

SD och MUnderförstått – Reinfeldt är beredd att regera i minoritet med fortsatt stöd av Sverigedemokraterna – trots hans tidigare aversion mot Sverigedemokraternas främlingsfientliga hållning. Makt eller anständighet skrev Karin Pettersson i sin ledarkrönika på Aftonbladet. Reinfeldt lämnade definitivt anständigheten för maktbegäret denna dag. Dörren var öppen. Men bara dagen efter fick han – i anständighetens namn – både Centerpartiet och Folkpartiet emot sig som bägge sa sig vilja släppa fram Socialdemokraterna om de rödgröna blev större än Alliansen – den strategi som också Moderaterna sagt sig stå för sedan tidigare. Men Moderaterna kallas inte för intet för ”kappvändare” och lät meddela via Moderaternas partisekreterare Kent Persson att inget har förändrats – Moderaterna står fortfarande fast vid den tidigare utfästelsen – även trots att Kent Persson dagen innan – nära nog exakt – lät meddela samma sak som Reinfeldt tidigare under debatten med Löfvén – att så länge det inte finns ett regeringsalternativ så ger vi inga besked liknande det som Centerpartiet och Folkpartiet deklarerat. Göran Hägglunds ställning i regeringsfrågan förbryllar härvan ytterligare. Han lät meddela att Alliansen har en strategi som skall utvecklas inom en snar framtid. Den som blir statsminister ska visa att den har en stabil budget för att kunna regera Sverige – menar Hägglund!!!! Att budgeten läggs senare under hösten betyder således inget för Hägglund och rörigare än så kan det knappast bli. Trodde jag!

död åt blockpolitikenMen för att återgå till Reinfeldts sommartal där han ställde flyktingfrågan mot sociala reformer. Sanningen är att dessa ökade kostnader som Migrationsverket behöver kan tas från biståndsbudgeten. Således behöver den ökande flyktingströmmen i det korta perspektivet inte alls kosta något och detta är både Reinfeldt och Anders Borg medvetna om – borde vara skall kanske tilläggas. För man undrar just varför man deklarerar ökade kostnader som kommer att stå i motsats till sociala reformer. Pengarna är helt enkelt slut. Därav inga utfästelser för nästkommande mandatperiod. Makten har stigit i huvudet på Reinfeldt och det finns fortfarande oroande tecken – trots Centern och Folkpartiets kungörelse att släppa ifrån sig makten om de rödgröna vinner valet – att Moderaterna och Kristdemokraterna gemensamt kokar ihop en strategi där Sverigedemokraterna får en allt större roll i en fortsatt Alliansregering. Erfarenheterna från både Danmark och Norge har visat att driver man frågan på det sätt Reinfeldt gjorde i sitt sommartal och att flyktingmottagandet hamnar i debattens centrum genom att sätta likhetstecken mellan flyktingmottagning och sociala reformer så öppnar man alla dörrar för främlingsfientliga partier. I den politiska argumentationen kallas det ”priming” – man driver sakfrågan åt det håll där vissa partier som är svaga lyfts fram. I detta fall Sverigedemokraterna. Ett inte helt obekant fenomen bland politiska strateger. Förvandlingen frångöran-hägglund gamla Moderaterna till de ”nya Moderaterna” är ett sådan projekt som både Reinfeldt, Borg och några till i partiet inte är obekanta med. Fortfarande hyser jag stora tveksamheter vad avser Moderaterna och Kristdemokraterna – bägge spelar under täcket för att få sitta kvar och frågan är vad Centern och Folkpartiet anser om det. För mig skulle det vara en högtidsstund om jag såg att KD trillade ut i valet – ett bekymmer mindre. Fortfarande är det min starka övertygelse att Alliansen – under förutsättning att de förlorar valet – blir ett minne blott. Koalitionen så som den ser ut idag har marginaliserat småborgerlighetens företrädare och den borgerliga revolutionen har just inletts.

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Anders Palmred

   /  21 augusti, 2014

  Hur kan man, som Margot Wallström, ondgöra sig över att invandringen ställs mot sociala reformer? Pengarna kommer i båda fallen ur svenska folkets skatter, eller hur?
  Varför är det så brinnande humant att vara för ökad invandring, trots att kostnaderna nu närmar sig 300 miljarder, när man samtidigt sparkar på liggande svenskar?
  Jag arbetar inom sjukvården och kommer dagligen i kontakt med utförsäkrade och FAS 3 slavar, kort sagt, svenskar som lider och i många fall lever på fattigdomsgränsen. Kan också konstatera att invandrare har mera i bidrag än vad dessa svenskar har! Varför går vi med på detta? Varför ”sopar vi inte framför egen dörr först” som det gamla ordspråket säger?
  Man är bra dum om säger att invandring och sociala reformer inte får ställas mot varandra för kostar det ena för mycket, så måste man minska på det andra!
  Min familj och jag umgås dagligen med en invandrad ”muslimsk” familj, mycket fina människor, så kom inte och säg att jag inte vet om bidragen eller att jag är rasist, för rasist är jag inte!
  Det Sverige jag växte upp i kunde man lätt föra en sådan här diskussion utan att ordet rasist kom upp. Varför tillåter vi att det är så? Hur har vi det med yttrandefriheten i vårt land?
  Tror inte att Sverige Demokraterna är det största hotet idag, däremot hur vi handskas med demokratin och yttrandefriheten!

  Gilla

  Svara
  • Hej Anders!

   Ja vad tror du? Först och främst var det inte Wallström som ställde flyktingmottagningen mot sociala reformer utan Reinfeldt. Wallström pekade på hyckleriet.

   Det handlar inte om ökad invandring – det handlar om en förmodad ökad flyktingvåg föranledd av oro i vår omvärld. Fråga: Var har du hämtat 300 miljarder från? Enligt Migrationsverkets revisionsberättelse – som utkom i juli 2014 – har man prognostiserat en ökad flyktingmottagning till en kostnad över tid på cirka 48 miljarder. En stor del av den kostnaden kommer att belastas biståndsbudgeten – så var får du dessa 300 miljarder från?

   Invandrare har inte alls mer i bidrag än vad etniska svenskar har. Huvudregeln är att personer som invandrar ska ha jobb eller annan egen försörjning för att få uppehållstillstånd eller ha uppehållsrätt i Sverige. Dock kan flyktingar och andra skyddsbehövande och deras anhöriga som inte har jobb få statlig etableringsersättning under de två första åren i Sverige. Ersättningen ligger på samma nivå som försörjningsstödet till vilken familj som helst i motsvarande ekonomiska situation. För att få full ersättning krävs deltagande på heltid i svenskundervisning, arbetsförberedande insatser och samhällsorientering. Du får nog redovisa källor till dit påstående att invandrare har mer i bidrag än infödda svenskar.

   Vad avser Fas3 och utförsäkrade har detta ingenting med invandring att göra – det finns invandrare drabbade av de regelverk och politiska arbetsmarknadsåtgärder som Alliansen genomfört också.

   Det är inte jag som säger att du är rasist – tala gärna om invandring och dess konsekvenser i samhället – men redovisa källor som stödjer dina påståenden – att känna någon som får det och det i bidrag är ingen godkänd källa.

   MVH// Björn Alvebrand

   Gilla

   Svara
 2. Hans B

   /  20 augusti, 2014

  Hej! Jag hörde Hägglunds krav att om Löfven inte kan presentera hur han ska finansera budgeten så ska göra allt för att stoppa honom att bilda regering.Liktydigt med Hägglund är!Stor i orden men liten på jorden! Det är bara att hoppas att Kd inte klarar 4% spärren.
  Mvh.Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag har följt den senaste tidens utveckling som oroar mig betänkligt. Hägglund säger att man ska titta samt avgöra huruvida den budget som läggs i riksdagen senare under hösten skall vara ett riktmärke för Alliansen. Det är ju bara nys och inget annat. Vad vill Hägglund? Skall han agera god man för oppositionens lagda förslag? Vem har gett honom eller Alliansen i övrigt sådana befogenheter? Det blir riksdagen som tar det beslutet varken Hägglund eller Alliansen i övrigt kan göra något annat än som brukligt är – rösta nej alternativt lägga ner sina röster. Både Kristdemokraterna och Moderaterna vill spela under täcket i akt och mening att ge Sverigedemokraternas eventuella dubblering av sina mandat större styrka i en Alliansregering. Det är ett underförstått flörtande med Sverigedemokraterna och inget annat. Både Centern och Folkpartiet håller fast vid den linje Reinfeldt tidigare sagt sig stå för – nu har ju man ändrat sig och vill under denna rötmånad påstå att man inte har ändrat sig alls. Jag litar inte på varken KD eller M. Bäst för landet vore om KD åkte ur riksdagen.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: