Alliansens hyckleri finner inga gränser!


M flörtar med SDDesperationen når höjder som för tillfället är oanade. Fortfarande är det ytterligare 23 dagar kvar till dagen då vi går till valurnorna och den fråga som just nu dominerar hela valrörelsen är regeringsfrågan – de sakpolitiska frågorna har stoppats undan. Medvetet taktiskt drag? Om så är fallet har Reinfeldt skickligt drivit valrörelsen just åt det håll som gagnar Alliansen bäst. Man vill undvika debatten om socialförsäkringar, arbetslösheten, avknoppningarna, vård och omsorg, pensionerna och inte minst skolan – alla politiska sakfrågor där Alliansen har underläge för att istället tala om ekonomi – en ekonomi som förvandlat de offentliga finanserna från ett överskott till ett – drygt hälften av det underskott Carl Bildt lyckades med under sin regeringsperiod – av 89 miljarder – välskött ekonomi????? I en debattartikel i Dagens nyheter trumfar nu de fyras gäng ut det kort som avser regeringsfrågan i ett – till synes – desperat försök att bibehålla regeringsmakten efter valet 2014 – tvetydigt kort som förvillar;

Vi vill isolera SD. Blir de rödgröna större än alliansen avgår vi. Men vi släpper inte fram en regering som inte visat att den kan få igenom sin budget. S antyder att partiet vill styra självt, vilket är oärligt mot väljarna. En röst på S, MP, V och SD är en röst för en mycket osäker regeringssituation.

89-000-000-000-skäl-att-döda-ditt-intresseEtt gränslöst politiskt hyckleri – eller trams, bara välj – utan motstycke som vi tvingas åse. Skådespelet är skapat av den maktberusning – där all anständighet får flytta på sig – för att fortsätta  den politik som under 8 år inneburit – svåra vedermödor – för stora grupper i samhället. En söndertrasad socialförsäkring, en arbetsmarknadspolitik som har allt i övrigt att önska, en infrastruktur som negligeras till förmån för sänkta skatter, utförsäljningar på löpande band av samhällsviktiga funktioner och ovanpå allt detta en NUON-affär där vi inte vet vad som försiggått samt i dagarna ett avslöjande där den privata makteliten tycks styra våra valda företrädare. Svenska folket har – så vitt jag vet – inte valt Marcus Wallenberg att företräda landets intressen vad avser vapenexport till suspekta länder. Kopplingarna mellan den sfär som Marcus Wallenberg befinner sig i står nära Moderaterna – där riskkapitalet skall tillgodogöra våra intressen av en välfärd som skall gynna liten som stor i vårt samhälle – under förutsättning att riskkapitalbolagen får göra erforderliga vinster på bekostnad av kvalitet och bemanning genom de skatter vi betalar. Alliansen håller ihop och tar ansvar för Sverige. Men det är just det man inte gör och här vill jag påvisa framförallt Folkpartiet och Centerns huvudlösa svar på Stefan Löfvéns inviter för att skapa underlag för just det faktum att ta det ansvar för landet som väljarna kräver. Man har surrat sig till masten så hårt att man idag inte når de knopar som kan lösas upp. Jag är inte helt säker på om Reinfeldt och de övriga tre i alliansgänget förstår vilka trådar man rycker i – lika lite som jag förstår det ansvarslösa hyckleriet att försvara en koalition som sett sina bästa dagar där framförallt marginalpartierna blivit marginaliserade med stor risk att ett – möjligen två – riskerar att åka baklänges ut ur riksdagen. Några talar om politisk prostitution – själv vill jag på goda grunder påstå att Reinfeldt – som ledare för Alliansen – är slut, totalt slut.

partiledardebattI SVT:s partiledarutfrågning undvek man att ställa de frågor som berör svenska folket mest av allt och där Alliansen har minst förtroende – vård, omsorg och skolan. Arbetslösheten – som var en massarbetslöshet 2006 fintade han bort med något som tycks vara så vanligt för Reinfeldt – sifferexercis. Denna gång ville han inte ens ta ordet arbetslöshet i sin mun utan angav istället att svaret på frågan varför han inte vill tala om arbetslöshet var – fler jobb. Några arbetslösa har han uppenbarligen aldrig träffat på sina otaliga resor land och rike runt där han påstår sig ha talat med människor i verkligheten. Verkligheten är att vi lever med en massarbetslöshet av cirka 400,000 – den verkligheten är inte Reinfeldt bekant med – däremot lutar han sig djupt i företagens orderböcker istället. Reinfeldts så kallade humanism gavs ett tydligt svar på frågan varför a-kassan inte har höjts en enda gång sedan 2002 – drivkrafter. Drivkrafter! Han hade kunnat säga ”hungriga vargar jagar bäst” lika gärna. Människor skall fattiggöras för att bli nyttiga i Reinfeldts Sverige. Att samtliga andra borgerliga partier vill höja a-kassan bekommer inte Reinfeldt och Borg det minsta – det Moderaterna vill rättar sig dörrmattorna efter.

Åkessons och SD:s valplattformSverigedemokraterna lutar sig mot rasism och främlingsfientlighet och ska isoleras politiskt – sa Reinfeldt i partiledarutfrågningen. Ändå gör han precis tvärtom. Under hela mandatperioden har han lyckats genomföra sin politik just med hjälp av Sverigedemokraterna. Reinfeldt är väl medveten om att SD röstar i många avgörande frågor med just Alliansen. De fåtal gånger dom inte gjort det kan lätt räknas på ena handens fingrar. Men för att påvisa motsatsen anger han blocköverskridande överenskommelser – en överenskommelse med Miljöpartiet vad avser akut sjukvård för i landet illegala asylflyktingar som fått avslag på sina ansökningar och därför håller sig undan. Men vi minns också debaclet med höjd statligt brytpunkt för beskattning samt i förslaget ingående ett femte jobbskatteavdrag. Där röstade Sverigedemokraterna emot den höjda brytpunkten men röstade ja till det femte jobbskatteavdraget. Oppositionen – och Socialdemokraterna i synnerhet – anklagades då för etablerat samarbete med Sverigedemokraterna avseende brytpunkten – men det var i sin ordning att införa det femte jobbskatteavdraget med stöd av SD.

moderatväljareReinfeldts sommartal var ett enda långt flörtande med Sverigedemokraterna som inte var sena att ta emot – som de så cyniskt uttryckte det – den tidiga ”julklappen”– och planerar nu att lägga om hela sin valstrategi. När man ställer flyktingarnas synnerligen och mycket ansträngda situation i de oroshärdar de befinner sig i mot inrikes sociala reformer – då har man gett SD alla erforderliga belägg för deras absurda målsättning att begränsa all invandring till vårt land. Det finns många tecken som strider mot de uttalanden som Reinfeldt gjort och gör – jag betvivlar inte att Reinfeldt ogillar främlingsfientlighet – men frågan är om han är rätt ensam i sitt parti – eller……… Per Westerberg (M) – och riksdagens talman – gav uttryck för sin inställning i P4 radio Sörmland den 20 september 2010 i anledning av att Sverigedemokraterna hade valts in i riksdagen med följande uttalande – ”Jag tror man måste ha respekt för hur svenska folket har valt. Man får försöka leva med det och försöka samarbeta där det är möjligt”. Andra ledande Moderater har uttryckt sig ha förståelse för att förbjuda tiggeriet i lag – främst av anledningen att det stör gatubilden samt att det är provocerande i den verklighet som moderater lever i. Partiledningen går i otakt med sina kommunföreträdare – som på ett adekvat sätt visar vad Moderater står för. Diket – som Reinfeldt målar upp som avgrundsdjup mellan Moderater och Sverigedemokrater – är inte så djup. Det finns många ideologiska beröringspunkter mellan dessa två partier. Många Moderater och moderatväljare flyr till just Sverigedemokraterna vilket staplarna – redovisade av opinionsinstitutet Yougov den 4 mars 2014 – här intill visar. Moderaterna i Malmö ser det heller inte som något problem att styra kommunen med hjälp av SD – något som Folkpartiet – ingående i den kommunala alliansen – säger blankt nej till.

död åt blockpolitikenSanningen framträder klart och tydligt. Det är inte Sverigedemokraterna Alliansen är emot. Det är Socialdemokraterna. Det är Socialdemokraterna – som det största partiet – som hotar Alliansens fortsatta regeringsinnehav. Motståndet skall därför riktas mot dom – inte SD. Talet om att om den rödgröna oppositionen blir större än Alliansen – då avgår man låter alltför bra för att vara sann. Och……….det finns en brasklapp: ”Vi släpper inte fram en regering som inte visat att den kan få igenom sin budget”. Vilket i klartext innebär att om ingen av blocken får majoritet i valet – så skall Alliansen fälla den regering som fått flest mandat. Björklund var tvärsäker då han fick frågan om hur Alliansen skulle ställa sig om SD röstade för deras budgetalternativ istället. ”Det är osannolikt. De röstar aldrig igenom den öppna invandringspolitik vi står för”. Alliansen är således beredda att fälla en Socialdemokratiskt ledd regering och själva fortsätta leda landet med stöd av Sverigedemokraterna. Scenariot kan bli att om SD skall stödja en fortsatt Allians i regering – kommer de då att nöja sig med att bara vara ett stödparti? Kommer dom att kräva statsrådsposter? Utgår vi från att Björklunds teori är sann – vad återstår då? Kommer extraval att utlysas? Vem kommer att gynnas av ett sådant scenario? Alliansen agerar fullständigt oansvarigt och huvudlöst i regeringsfrågan. Ansvar får ge vika för anständigheten. Både Folkpartiet och Centern borde hålla sig minst avvaktande vad avser regeringsfrågan och knappast låsa fast sig i den ”kopulation” med Moderaterna som de bara förlorar på – inte minst Centern som brottas med trovärdigheten hos väljarna. Låt oss hoppas att väljarna är klokare än vad dessa politiker är och röstar fram en Socialdemokratiskt ledd regering i majoritet för att undvika allt debacle efter valet. Jag förbehåller mig dock tvivlande så som det ser ut idag.

 

 

 

 

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Hans B

   /  23 augusti, 2014

  Hej!Jag ser som en stor risk att talmannen ger Reinfeldt förtroendet att bilda regering om inget block får över 50%! Nu gäller det att vi får förtroende bland dom 15-20%väljare som inte har bestämt sig än!Hälsningar Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Jag delar din oro i allra högsta grad Hans. Själv är jag nu mycket upptagen med valkampanjen men försöker därvid också se de förändringar som nu sker på spelplanen. Att Moderaterna har ändrat den till sin fördel hoppas jag att väljarna kommer att förstå den dag de går till valurnorna. Det enda rätta är att vi vinner en majoritet av väljarna för att undvika det kaos som kommer att bli följden annars.

   Keep up the good work Hans. Och jag önskar dig en trevlig helg.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Jens

   /  22 augusti, 2014

  Björn, hur menar du att M flirtar med SD? M har sagt: ”invandring kostar pengar, det måste det få göra, men det påverkar annat”. SD har sagt: ”invandring kostar pengar, vi stänger gränserna”.

  Menar du att man ”flirtar med SD” bara för att man tycker att det kostar pengar? Vad hade varit rätt enligt dig, att sätta på sig skygglappar och påstå att det är gratis med invandring? Då gör man väljarna desperata, och så hamnar de hos SD, tycker du det är bättre?

  Gilla

  Svara
  • Hej Jens!

   Frågan är så mycket mer komplex än så som du beskriver det. Vi vet – åtminstone de som vill veta – att SD:s inställning till invandringen är stäng gränserna och hjälp dom på plats. Samtidigt som de beviljar i sin budget ett utökat anslag i biståndsbudgeten för att uppfylla sin målsättning. Problemet är bara hur ska de lyckas när ingen annan gjort det.
   Att migrationsverket i sin reviderade rapport förutspår en ökad flyktingmottagning – som över tid kostar cirka 48 miljarder – med ett omedelbart tillskott av 9 miljarder – inryms i just biståndsbudgeten. Här fick SD en – som de kallade det – julklapp av Reinfeldt i sitt sommartal vilket skulle rendera i ett annat upplägg i deras valkampanj.
   Det är otillständigt att bedriva en valrörelse där flyktingmottagning ställs mot sociala reformer – vilket passar SD och dess inställning väldigt bra. Det handlar inte om att sätta på sig några skygglappar – Sverige har de resurser som erfordras – jämför invandringen som skedde under Balkan kriget. Dessutom är det ingen som sagt att det är gratis med invandring under det korta perspektivet. Reinfeldts taktiska misstag spelar därför SD rätt i händerna och det skulle inte alls förvåna mig om det lyckas sno åt sig några ytterligare procent i anledning av Reinfeldts tal. Du får nog lära dig se lite mer brett på vad ”gamechangse” är – en strategi som är väl använd av politiker i syfte att förskjuta sakpolitiska frågor i en annan riktning.
   Utöver det såg jag att SD:s förmodade möjligheter att ändra strategi med ledning av Reinfeldts sommartal floppar. Deras invandringspolitik är inte hållbar på någon enda kant.

   MVH//Björn Alvebrand
   S-politisk debattör och bloggare.

   Gilla

   Svara
 3. Angelica

   /  22 augusti, 2014

  Kan du reda ut några saker för mig? Om SD röstar för alliansens budget, fortsätter alliansen regera då även om de får färre röster än S, MP och V? Finns det någon risk att SD gör det i något slags det minst sämsta alternativet-tänk? Om S, MP och V enas om en budget men SD har en vågmästarroll, kan de ändå förlora om SD röstar för alliansens budget?

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!

   Om varken Alliansen eller de rödgröna når en majoritet av väljarna då blir SD vågmästare i valet.

   Om det rödgröna alternativet blir större än Alliansen men inte får en majoritet av väljarna då avgår Alliansen – i enlighet med deras uttalande – och låter Stefan Löfvén bilda regering i minoritet.
   För att Löfvén skall kunna bilda regering och veta att han får majoritet i viktiga frågor som de gått till val på krävs samarbete över blockgränsen – därav hans invit till FP och C. Dessa två har dock sagt nej med eftertryck och då tvingas Löfvén avstå möjligheten att bilda regering då ingen av de rödgröna alternativet vill regera med stöd av SD. S kan möjligen regera i minoritet och med hoppande majoritet i riksdagen – vilket är en chanstagning som jag tror Löfvén inte är intresserad av särskilt som både FP och C sagt sig inte vilja stödja en S-ledd regering.

   Så svaret på din fråga är ja – SD kan fälla en S-ledd regering – vilket är sannolikt – om Alliansen och SD tillsammans blir större än det rödgröna blocket.

   Därför är det så viktigt att de rödgröna får en majoritet av väljarnas röster – och den senaste SIFO visar att så kan bli fallet – men opinionsundersökningar är inte valresultat.
   Valet blir därför en rysare som kan sluta med att det blir extraval i det allra värsta scenariot. Om FP och C inte inser sitt ansvar utan låser fast sig i Alliansen då blir det rena kaoset efter valet.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: