Motsägelsefull är den politik som vill vara en del av framtiden genom att återgå till det förflutna.


SD samhälleMotsägelsefull är den politik som vill vara en del av framtiden genom att återgå till det förflutna. Politik som idealiserar svenska folket men samtidigt bär på ett utpräglat förakt mot majoritetssamhället och som genom att påstå att den kan skapa ordning egentligen kommer att bidra med kaos. Karaktäristiken är typisk för Sverigedemokraterna – vars politik är fullproppad av paradoxer och dubbla – tillsynes oförenliga – budskap. SD vill exempelvis – enligt sitt principprogram – se framtiden an genom att ”återskapa ett folkhem”. Imperfektvurmen kan spåras inom rättspolitiken där de vill att fängelsestraffen ska omfatta 13-åringar – en syn på straff som fasats undan i Sverige sedan justitieministern på 1930-talet – Karl Schlyter – föreslog att unga borde utbildas och uppfostras – snarare än fängslas. SD vill också begränsa aborträtten – vilket rullar svensk jämställdhetspolitik närmare 1970-talet. De flesta av oss som inte accepterar SD:s verklighetsbeskrivning avfärdas av deras sympatisörer med att vi är oförmögna att se hur det är ställt med Sverige. Vi har påverkats för starkt av vad som är normen – eller av vad som är så kallat ”politiskt korrekt”. Vi tystar därför sanningen och SD blir i detta sammanhang offer för ett odemokratiskt, oförstående majoritetssamhälle. Mycket lägligt innebär det att SD:s problemformuleringar alltid stämmer och att alla andra alltid har fel. Taktiken är raffinerad och fråntar 90 % av den svenska väljarbasen – inklusive media – rätten att döma ut partiets politik. Ironiskt nog är det samma majoritetssamhälle som SD fnyser åt – de SD kallar för ”svenskar”, som partiet vill ”återskapa folkhemmet” åt.

SDAtt alla andra har fel accentueras tydligt i den valfilm man producerat inför valet 2014 – Jimmie på riktigt.  Hans attacker på hela det fackliga och politiska Sverige – inklusive alla journalister är minst sagt häpnadsväckande – men kan kortfattat beskrivas med ”offerkofta” på. Det står naturligtvis honom fritt att ignorera det politiskt korrekta – det följer bara partiets ”rösta på Sverigedemokraterna så ordnar sig allt till det bättre”. Och säkert finns de som attraheras av budskapet – inte minst alla hans ”fotsoldater” som med rasistiska förtecken springer Åkessons ärenden och förklarar partiets budskap på allehanda tveksamma sajter i cyberrymden. Sådant tar inte Jimmie Åkesson avstånd från. Och varför skulle han göra det! Det Åkesson inte kan säga – politiskt inkorrekt – gör hans springpojkar istället – alla de som möjligen är medlemmar men inte aktiva i partiet. Att Sverigedemokraterna själva balanserar på slak lina främst genom att vara just motsägelsefulla mellan det de tycker och det de gör i verkligheten lyser igenom när man tar del av hur de röstar i riksdagen och hur det vill framställa sig själva. I sin summering av sin mandatperiod i riksdagen beskriver man sig enligt följande;

Vi har många gånger hört att SD inte har något inflytande, vågmästarrollen till trots. De andra partierna har också gjort allt för att minska vårt inflytande. Men inflytande är precis vad vi haft. Det är helt enkelt SD som avgör frågorna när de båda andra blocken står på varsin sida. Vi agerar helt utifrån våra egna politiska ställningstaganden, vilket gör att när blocken står mot varandra är det sverigedemokratisk politik som får genomslag.

images (37)Det är rätt lustigt att man beskriver sig som ett parti i vågmästarställning där man i avgörande frågor säger sig ha fått genomslag för sin egen politik. Enligt Riksdagens utredningstjänst (RUT) röstar Sverigedemokraterna i 9 fall av 10 för de förslag som Alliansen lagt. Man nämner en hel del frågor där man vill hävda att vågmästarrollen varit avgörande för Sverigedemokratiskt politik. Hur skall jag och andra tolka det då när man beskriver sig som ett parti som allierar sig med arbetarna och pensionärerna när man konsekvent röstar för Alliansens förslag i de allra flesta frågor som rör arbetsmarknadens villkor och pensionerna? Hur förklarar man att de lade ner sina röster och lät Alliansen rösta emot höjd a-kasseersättning samtidigt som man manifesterar en rejäl höjning av densamma i sitt valmanifest.  Sverigedemokraterna har röstat mot heltid trots att de talat för rätt till heltid. Man röstade mot en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet och mot att skrota Fas 3. Man röstade emot att förstärka arbetslivsforskningen gemensamt med Alliansen. Därtill har de försökt ge arbetsgivaren större makt att sparka vem de vill genom att utöka undantagen i LAS. Sverigedemokraten Kent Ekeroth lade i oktober 2011 fram en riksdagsmotion om att tvinga myndighetspersonal att anmäla illegala invandrare de stöter på i arbetet. I den står det att det ska vara olagligt att gömma eller på annat sätt försvåra utvisning av illegala invandrare. Jimmie Åkesson tillbakavisar motionen som ett imitativ som Ekeroth tagit på eget bevåg. Det är inte partiets politik – sedan om någon enskild ledamot har motionerat om det så får det stå för honom – säger Åkesson. Att motionen röstades igenom av partiets samtliga riksdagsledamöter i april 2012 – inklusive av Åkesson själv – säger han nu i efterhand att det berodde på bristande rutiner. Har man så bristande rutiner i avgörande frågor bör man ställa sig frågan vad har de i riksdagen överhuvudtaget att göra? De enda frågor som SD röstat för på egen hand inom arbetsmarknadsområdet handlar om att stoppa olika former av kvotering och integrationsåtgärder.

I mars 2011 gjordes en genomgång av hur partierna röstat och fann då att Sverigedemokraterna röstade med regeringen i 72% av omröstningarna. I frågor som skilde blocken åt röstade Sverigedemokraterna i 94%  av fallen för Alliansen. 2013 gjordes en liknande undersökning. Socialdemokraterna hade då ålagt Riksdagens utredningstjänst att ta reda på hur Sverigedemokraternas ledamöter hade röstat i de frågor där de har vågmästarställning. Den visade sig att Sverigedemokraterna röstat med regeringen i 80% av fallen och under hösten 2013 steg andelen till 90%.

2010/2011: 85 procent. 2011/2012: 88 procent. 2012/2013: 88 procent. Hösten 2013: 90 procent (Källa Riksdagens utredningstjänst)

Alliansen och SDSverigedemokraterna vill inget hellre än att uppfattas som ett vanligt parti. Företrädarnas standardreflex är att ropa ”diskriminering!” vid varje protest mot partiet. En alternativ strategi är att låtsas som att kritiken inte finns eller styrs av ”organiserat vänsterfolk” som vill skapa allmän oreda. Sverigedemokraterna har en lång historia av att ställa pensionärer mot andra grupper. I valfilmen 2010 ställdes till exempel en äldre kvinna med rollator mot kvinnor i burka som springer med barnvagnar. Pensionärer har traditionellt inte varit en så stark väljarbas för Sverigedemokraterna. Men nu satsar Jimmie Åkesson på denna grupp med löften om mer pengar i plånboken. I Almedalen utlovade Åkesson att avskaffa den så kallade pensionärsskatten. Vallöften till pensionärer ser vi från alla partier inför varje val – och det är inte konstigt. Sverige har i dag 1,9 miljoner ålderspensionärer – 65 år eller äldre. Socialdemokraterna har sedan förra valet föreslagit att pensionärer och löntagare ska ha ”samma skattesats” och lade i april i år åter fram ett förslag om sänkt skatt för pensionärer. Skillnaden mellan partierna är hur reformen ska finansieras. Medan Sverigedemokraterna vill minska på invandring och bistånd – eller med Åkessons retorik: ”en mer ansvarsfull invandringspolitik och en effektivare biståndspolitik” – vill Socialdemokraterna höja skatten för de som tjänar mer än 60 000 kronor i månaden. Tyvärr – är framförallt nyblivna pensionärer en grupp där väljarstödet för Sverigedemokraterna har ökat kraftigt de senaste åren.

Moderaterna – eller hela Alliansen – vill inte att sverigedemokraterna uppfattas som ett stödparti. Därför var det särskilt förvånande när Reinfeldt ställde flyktingfrågan mot sociala reformer. Det var ett tecken i regeringsfrågan där möjligheten för Reinfeldt att – gemensamt med de övriga partierna inom Alliansen – att regera vidare. Antingen med stöd eller ett samarbete med Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna har tydligt sagt sig på inga villkor regera med Sverigedemokraterna – och det är inte ens ett strategiskt utspel. En sådan regering är dömd att misslyckas med hjälp av Sverigedemokraterna som i alla avgörande frågor röstar borgerligt. Man kan spekulera i oheliga allianser så som att Miljöpartiet – som tidigare sagt sig inte vilja stödja Alliansen i regeringsfrågan – allierar sig med Alliansen i avsikt att förhindra Sverigedemokraterna. Miljöpartiet har i sådana frågor visat sig vara ostadiga på benen förr.  Vi går mot en mardröm i regeringsfrågan.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans B

   /  28 augusti, 2014

  Hej!15000 äldre svälter ihjäl bara för att Sverige tar emot asylsökande ljög Åkesson om i utfrågningen häromkvällen och det var värsta lågvattenmärket i den här valrörelsen.Yngve Gustavsson professor i geriatrik och programmledare i ”Sveriges bästa äldreboende”,kallar i SV.dagbladet utspelet för okunnigt och det handlar mycket mycket om bristande kunskaper om vilka behov olika äldre människor har säger Gustavsson.Ett annat jätteproblem är övermedicinering av äldre som påverkar aptit och förmågan att tillgodogöra sig näringsämnen.Sen säger han så här om invandringen att vår äldreomsorg skulle totalt haverera om vi inte hade invandrarna,det är dom som räddat svensk äldreomsorg.
  Hälsn.Hans B.

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Läste artikeln i SVD och förvånades inte över att – tvärtemot vad professor Gustavsson angav – SD kopplar detta till sin bedrövliga politik. Ett lågvattenmärke absolut.Men det pågår någon slags tävling mellan Alliansen och SD vem som kan presentera det värsta lågvattenmärket i valrörelsen.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: