Nu tycks valrörelsen handla om vem som bäst kan skapa kaos.


M flörtar med SDDet kaos jag förutspått efter valet om inget av blocken får majoritet har dessvärre ökat i styrka under de senaste dagarna. Reinfeldt känner sig förödmjukad då han inte fick igenom förslaget om höjd brytpunkt i budgeten och tänker därvid hämnas på en eventuell Socialdemokratisk ledd regering. Det är ett hot – inte ansvar för landet. Att höja brytpunkten för statlig skatt är inget ovanligt – det ovanliga är att man presenterar skattesänkningar samt höjd brytpunkt för statlig skatt i ett läge då de offentliga finanserna är föremål för en sanering för att upprätthålla överskottsmålet. Det skall härvid tilläggas att Socialdemokraterna röstat ner samtliga skattesänkningar som Moderaterna föreslagit men har – med stöd av Sverigedemokraterna under den sista mandatperioden – lyckats genomföra dessa förslag. Att man förlorade brytpunkten är således inte Socialdemokraternas fel. Reinfeldt är den som måste söka stöd för sina förslag i en minoritetsregering och han visste redan innan budgeten lades fram inför riksdagen att brytpunkten skulle röstas ner. Att Socialdemokraterna varit emot samtliga skattesänkningar som Alliansen genomfört har sina förklaringar. Pengarna kunde disponeras på andra nödvändiga områden såsom skola, vård och omsorg, övriga infrastrukturområden där järnväg, bostäder och bättre vägunderhåll borde vara prioriterade områden – särskilt under en lågkonjunktur i avsikt att förbättra arbetslösheten som – trots Moderaternas ihärdiga mantra om 250,000 nya jobb – inte påverkats. Nu gnäller Reinfeldt och hotar med hämndaktioner för att Socialdemokraterna lyckades undvika ytterligare urholkning av statskassan – med i jämförelsen ynka 3 miljarder.

JonasEtt annat hot – som kommer från ett oväntat håll – är Jonas Sjöstedts hot mot Stefan Löfvén avseende vinsterna i välfärden. Jonas Sjöstedt tycks betrakta valet som redan vunnet – regeringen är redan fälld. Medan Stefan Löfven försöker bekämpa segervissheten hos de egna och säger att valet blir oerhört jämnt förhandlar Jonas Sjöstedt offentligt om vilken politik en rödgrön regering ska föra. Vänsterpartistiska ministerposter tycks redan vara utsedda. Han har tidigare sagt att han inte är beredd att fälla en Socialdemokratisk ledd regering av den enkla anledningen att han inte vill se en Alliansregering efter valet. Men detta tycks vara historia – idag är Jonas Sjöstedt beredd att rösta ner en Socialdemokratiskt budget och därmed fälla en eventuell S-ledd regering efter valet om man inte får sina politiska förslag tillgodosedda – vad kan Vänsterpartiet vinna på detta? Enligt Sjöstedt måste Stefan Löfvén välja mellan att rädda riskkapitalbolagens vinster och att regera med Sjöstedt. Men det är inte det de handlar om. Socialdemokraterna är knappast beredda att ”rädda” riskkapitalbolagens vinster så som Sjöstedt uttrycker det. Vänsterpartiet oavvisliga krav på att alla ”vinstdrivande företag” i välfärden ska förbjudas ställs mot Socialdemokraternas beslut på vår kongress att ”vinster ska avsevärt begränsas”. Hot är aldrig en framkomlig väg oavsett vilken fråga det gäller. Jag respekterar Vänsterpartiets ståndpunkt – huruvida den ståndpunkten får bifall i en eventuell rödgrön regering är en förhandlingsfråga. Att redan 2 veckor innan valet utropa sig som segrare må vara lite överambitiöst. Att därutöver rikta ultimatum via personliga brev till ett antal VD:ar för riskkapitalbolagen är lika dåligt som när Mc -Donald hotar sin personal med uppsägningar eller när moderata landstingsråd hotar landstingsanställda med uppsägningar om det blir en rödgrön regering. Det är till sist väljarna som bestämmer hur en framtida regering skall se ut.

548627_10152161193625647_1937366733_nValet handlar om mycket mer än vinster i välfärden. Vi har en arbetslöshet på dryga 8%. Vi har 86,000 utförsäkrade som brottas med privatekonomin bara för att de är sjuka. Vi har en rehabiliteringskedja som inte fungerar. Ett socialförsäkringssystem i förfall. En Arbetsförmedling vars enda uppdrag tycks vara övervakning. En vård och omsorg som saknar personal. En ungdomsarbetslöshet som är hiskeligt stor. Avsaknad av bostäder och inte minst studentbostäder. En skola i fritt fall. Många pensionärer som lever på svältgränsen. En järnväg under nära nog kollaps – det är en mörk men sanningsenlig bild av Alliansens 8 år vid makten. Utöver detta går vi mot ett parlamentariskt kaos där Moderaterna hotar med hämnd mot en eventuell rödgrön regering och ett Vänsterparti som hotar att fälla en S-ledd regering om man inte får som man vill. Och mitt i denna sörja finns det främlingsfientliga och inte minst ambivalenta partiet Sverigedemokraterna vars enda mål är att bli vågmästare för att kunna höja kaosnivån till toppnivå! Var finns ansvaret för att leda landet? Just nu förefaller det vara ett enda kattrakande som leder oss rakt fram till ett extraval. Vad säger Folkpartiet? Centern? Är man inne på samma linje som Moderaterna och Kristdemokraterna?  Att hota sig till makt lägger en skugga på alla andra viktiga frågor för väljarna. Nu tycks valrörelsen handla om vem som bäst kan skapa kaos. Resultat – alla förlorar!

Annonser
Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: