Klassföraktet kommer i dager med Alliansens partiledare.


ArbetarslavarJust nu under valspurten rörs känslor upp i snart sagt varje debatt mellan de två blocken. Moderaterna har enträget skapat en bild av sig själva som ett arbetarparti och en ödmjuk försvarare av den svenska modellen vari ingår hela vår välfärd. I regeringsförklaringar brukar Reinfeldt påtala vikten av att välfärden ”även i framtiden ska vara solidariskt finansierad genom den skatt vi betalar och fördelas efter behov”. Det låter precis som om det kunde vara vilken Socialdemokratisk politiker som helst om vi nu inte visste att det var en moderat partiledare och statsminister som läste upp sin egen regeringsförklaring. ”Plånboken får aldrig styra rätten till vård” säger han vidare samtidigt som han och hans alliansvänner släpper lös marknadskrafterna där de bättre bemedlade tecknar privata försäkringar som ger dom gräddfiler i vårdköerna. Moderaterna visar sitt genuina klassförakt genom dess politiska åtgärder. Men det räcker inte med det. När moderaterna blir hårt trängda lyser klassföraktet igenom som solen när molnen skingrar sig på himmelen. Det är skillnad – som ett exempel av många – när moderaterna talar inför sina basväljare om vikten av studier. Skillnaden blir uppenbar när man talar inför typiska Socialdemokratiska fästen – då argumenterar man med en uppgiven kunskap att man till skillnad mot vad Socialdemokraterna tror – att alla inte vill bli akademiker. De ”nya” moderaterna har gjort allt för att med ny retorik och framtoning framställa sig själva som de lågavlönades vän och värnare av den svenska du är inte värdigmodellen. Att detta bara var retorik och att man i politiken gör tvärtom har väl knappast undgått någon numera. Men det är ändå intressant att se hur Reinfeldt retoriskt fortsätter på den inslagna vägen med att anamma arbetarrörelsens retorik. Detta dolda klassförakt genomsyrar hela det moderata partiet. Man vill skapa en ny underklass i Sverige som består av yngre män med ofullständig utbildning och bruksmentalitet – moderaterna tror inte de vill studera akademiska yrken och poängterar samtidigt hur viktiga alla jobb är. Ofta – för att inte säga alltid – dyker den sanna naturen upp bakom den polerade ytan – även i uttalanden. Under valrörelsen 2010 noterade jag att Reinfeldt – som ett exempel – höll sitt tal i Vaxholm och kommenterade det faktum att Mona Sahlin höll sitt tal i Botkyrka. ”Jag talar till dem som jobbar, hon talar till dem som oftast inte jobbar.”  Moderaterna gemensamt med Folkpartiet har ofta kritiserat gymnasieskolan som i sin tidigare form hade “homogeniserats på grund av försök att göra skolan lika för alla.” Utbildningsminister Jan Björklund menade att individer ska ”slippa det tvång det har inneburit att alla måste läsa in högskolebehörighet vilket program man än går på då “alla elever inte har förmåga eller intresse för teoretiska studier och att det då är meningslöst och slöseri med resurser att tvinga dem att läsa mer än nödvändigt.”

Moderaterna har ett illa dolt förhållande till Socialdemokratin och har alltid haft. Den synen har på intet sätt förändrats genom den revision som moderaterna genomgått under Reinfeldts ledning av partiet. Samtidigt som man har ett illa dolt förhållande till Socialdemokrater visar man öppet sitt hat mot Vänsterpartiet. Skillnaden består av storleken på våra bägge partier. Socialdemokraterna är det enda parti som har möjlighet att utmana moderaterna och därför måste ”hatet” nyanseras i varje debatt och varje tal som framförallt uppvaktas av medierna. Men även i debatter – när ångan förbyts i frustration – visar man öppet sitt klassförakt. Vem minns inte upproret bland människorna i det invandrartäta Rinkeby under Bildt-regeringen. Upproret blev av en sådan magnitud att det fanns skäl för självaste statsministern att besöka och lugna invånarna. Under Bildts försök kastade någon en tomat mot statsministern. Hans då omedelbara reaktion och slutsats var att det måste ha varit ett ”socialistslyngel”. Hur han kom fram till den slutsatsen bygger naturligtvis på föraktet för alla som inte är av hans egen klass. Vill minnas att jag då också påminde Carl Bildt om vad han ansåg om Moderata ungdomsförbundets hatkampanjer mot Olof Palme långt innan. Varför var dessa undantagna hans och moderatledningens kritik.

fattigasteMen det som oroar allra mest är att moderaterna lyckats implementera sitt klassförakt hos sina alliansvänner. Ja – det vill säga inte Kristdemokraterna då för de är om möjligt ännu värre än moderaterna i det sammanhanget. Att alliansen går dåligt i opinionen just nu med en uppenbar fara att de får packa ihop sina pinaler i Rosenbad den 15 september ger sig allehanda uttryck i både debatter och tal till väljarna. Att försöka hjälpa upp vikande opinionssiffror med utspel om hårdare tag mot invandrare och flyktingar är ett beprövat grepp. Folkpartiets senaste inlägg i debatten visar tydligt hur populismen dessutom går hand i hand med ett illa dolt förakt mot arbetarklassens mest utsatta delar. Går du på socialbidrag och bedöms arbetsför – det vill säga är vid medvetande – ska du jobba för dina korvören. När du ska ha tid att söka riktiga jobb framgår inte – men plötsligt framstår FP-politikerna i Landskrona som exempelvis tvingar socialbidragstagare att sitta av 30 timmar i veckan på så kallad ”kompetensutveckling” och som ett stålhårt avantgarde. Liksom de tjänstemän i samma kommun som tidigare tvingade bidragstagare att jobba gratis i sina villaträdgårdar. Folkpartiets samarbetspartners i regeringen är inte sena att nappa. Moderaternas integrationspolitiske talesperson Hanif Bali – vars strida ström av grodor för övrigt gör honom till en värdig kandidat till partisekreterarposten – ställer sig bakom alla punkter i Folkpartiets förslag utom just språktesterna. Beträffande dem är han dock beredd att ändra sig om han får höra ”bra argument”. Den moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström får exemplifiera moderaternas genuina klassförakt. Tidigare i år skrev hon – med anledning av den pedofilhärva som uppdagades på en förskola i Småland följande;

Tänk om denna händelse hade skett på en privat förskola! Krav på stängning, kritik och fullt pådrag finns inte nu”

Hon tvingades radera sitt inlägg på Twitter efter hår kritik för att därefter be om ursäkt. Men det som givit störst rubriker den senaste tiden i valspurten är hennes påvisade klassförakt som bara visar hur tongångarna går i de moderata leden internt och som i akt och mening skiner igenom i ett försök att minimera en svetsare mot en civilekonom enligt följande:

Det här med ‘svetsaren Löfven’ som S påstår sig rösta på. Hur statsmannamässigt känns det?

lonedumpningMen även Reinfeldt hänger sig i frustration till det moderata klassföraktet. Den så vanligtvis behärskade Reinfeldt kunde inte – i debatt om jobben – hålla tillbaka sitt klassförakt. ”Här står en man som inte kan erkänna att Sverige har fått fler jobb. Det är skamligt. Du har alltså inte sett en enda människa som gått i arbete, då är man inte ­värdig att leda Sverige”. Det var således arbetargrabben mot akademikern där Reinfeldt på ett tydligt sätt avslöjar hur han ser på sig själv och sin omgivning. Stefan Löfven är bara en simpel svetsare som av sina arbetskamrater blev utsedd att representera dem och som nu öppet aspirerar på statsministerposten. Klassföraktet få en helt ny dimension mot bakgrund av att Reinfeldts arbetarbakgrund är av noll och intet. Han i likhet med Centerns ordförande är kanske de mest genuina ministerämnen i riksdagen som med rätta kan kallas politiska broilers utan någon som helst erfarenhet av arbetsmarknaden eller näringslivet överhuvudtaget. Också Annie Lööf visar prov på översitteri parat med klassförakt. Vad fanns det för anledning för henne att vifta med en bunt papper och med pekfingrarna mästra Stefan Löfvén i debattrepliker avseende kärnkraften? Vad fanns det för anledning att överhuvudtaget lämna sin pulpet för att överlämna en rapport från energimyndigheten om tilltaget inte var från början planerad. Hon frågade ju inledningsvis om Stefan hade läst bunten på vilket han svarade ja – men likväl såg hon sig föranledd att med både pekfingrar och i handen rusa fram mot Stefan Löfvén för att överlämna en rapport han redan inledningsvis sa sig ha läst. Skändligheterna stannar dock inte vid detta exempel. Reinfeldt visade med all tydlighet vad han ansåg om Socialdemokrater och Stefan Löfvén i synnerhet när han pekade på maktstrukturer och hegemoni vad avser det parti han avskyr som pesten. De övriga inom alliansen uttryckte kritik naturligtvis allt med ett enda syfte. En svetsare kan väl inte komma in bland hermelinerna och uttrycka åsikter. Annie Lööf gav uttryck för – efter debatten – att Stefan visade sitt egentliga jag – vad hon nu ville mena med det.jobbskatteavdragen Björklund spelade vidare på mobbingkortet för att förstärka klassföraktet när han spelade upp ett dramaturgisk tal som anspelade på händelsen mellan Lööf och Löfvén för att slutligen knuffa på Annie Lööf – allt under jubel och skratt från den församlade valarbetarkåren för Alliansen. Trots att man blir förbannad när den självsäkra arrogansen får blomma ut så är det nyttigt att påminnas om vad som finns under ytan. En höger som så ensidigt kan gynna de mest välbeställda med stora skattesänkningar – som skett under de senaste åtta åren – innehåller mycket av cynism och arrogans. Även om de så kallade nya moderaterna försöker polera upp ytan så finns den gamla grå sumpen av klassförakt – och i vissa kretsar – rent av hat mot arbetarrörelsen kvar.

Välfärdens-kärnaNär du idag går till valurnan se då igenom moderaternas verkliga ansikte och fråga dig själv om vi skall förstärka klassföraktet eller skall vi värna solidaritet mellan människor där alla är lika mycket värda i vårt samhälle. Vill vi ha en statsminister som med kylig akademisk retorik förringar värdet av de svaga i samhället – eller vill vi ha en statsminister som ser alla människor utan nedvärderande retorik? Valet handlar inte bara om klassförakt även om det är en ingående och betydande del av högerns politiska åtgärder som under de gångna åren reducerat de svaga i samhället att ta del av den välfärd som högern systematiskt undantar de dessa grupper till förmån för de med avsevärt bättre förutsättningar. Riktningen ligger i dina händer. Vill du ha förändring och ett tryggt samhälle där alla människors unika potential tas tillvara då skall du rösta på Socialdemokraterna. Rösta bort högerns klassförakt!

 

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Hans B

   /  14 september, 2014

  Hej!Nyss hemkommen efter 122 mil med begravning i Örebro i fredags och sen till Roslagen och hem idag.Tyvärr så måste vi åka bil eftersom det inte går att lita på tågen. Nu är det bara att hålla tummarna!!!
  Hälsn! Hans B

  Gilla

  Svara
 2. Angelica

   /  14 september, 2014

  Jag är så nervös idag! Redan nu finns det så många skador orsakade av Alliansen vilka en rödgrön regering inte kommer att kunna reparera helt och hållet. Blotta tanken på vilka ytterligare skador fyra år till med en högerregering skulle innebära är fruktansvärd. Att så mycket kan raseras på så kort tid. Idag röstar jag V och hoppas på en rödgrön seger så Sverige kan försöka bli vad det en gång var.

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!

   Jag håller tummarna med dig för en valvinst ikväll. Jag har valarbetat under hela valrörelsen – torgmöten, dörrknackningar, valstugor och direktkontakter med människor. Vad jag upplevt under denna valrörelse är olik alla de tidigare jag deltagit i och de är många – människor är uppenbart trötta på alliansen och vill se en förändring och jag mäter hellre mötet med människorna snarare än vad opinionsmätningarna säger. Vår valstuga i min kommun stod jämte Vänsterpartiets och vi hade kul tillsammans med samma värderinga och samma upplevelser.
   Jag tror utifrån dessa upplevelser att vi tar hem detta – jag kan inte tro något annat. Vad jag oroar mig mest för att segern blir så knapp att SD får ytterligare mandat och fortsätter spela en vågmästarroll. Det är bekymmersamt.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: