Lata ungdomar!!!!!!


sanker-lonerJag vet att ungdomar har ett rent ut sagt helvete på dagens arbetsmarknad. När jag såg Uppdrag Gransknings avsnitt 9 om ungdomars villkor på arbetsmarknaden blev jag fullständigt bestört, förbannad och gråtfärdig. Vad är det vi ger våra ungdomar? Spott och spe främst från högern. Lata odugliga som bara vill ha höga löner och arbeta så lite som möjligt är den myt som välvilligt sprids och som dessvärre har planterats i folks medvetande. Men inte bara där utan också hos våra politiker finns denna uppfattning fast de då inte hörs som argument men väl i politiska åtgärder. Man siffertrixar bort andelen arbetslösa ungdomar och syftet är alltid att försöka påvisa att vår ungdomsarbetslöshet egentligen inte är så stor. Vår förre statsminister ville hävda till och med att ”vår ungdomsarbetslöshet är en skapad synvilla”. Därmed gjorde han det också väldigt tydligt att han inte kunde – och inte ville – göra något åt problemet överhuvudtaget. Som jag ser det så spelar det ingen roll hur många arbetslösa ungdomar vi har. Varje en ungdom som är ofrivilligt arbetslös är ett misslyckande. Men man vill hellre odla myten om lata ungdomar. Björklund trodde inte – och tror inte – på att ”arbetarungdomar”  kan tillskansa sig teoretiskt utbildning därför skall vi ha en urvalsskola. Redan som trettonåring ska du veta vilken samhällsgrupp du ska tillhöra. Den privilegierade överklassen eller löneslaven. Jan Björklund vill införa elitklasser på bekostnad av de svaga eleverna. Alla vill inte bli akademiker säger Björklund ”skomakare, bliv vid din läst”. Och därutöver införde man ”läxhjälps-RUT” initierat av Centerpartiet för att man visste att lågavlönade, arbetslösa eller sjuka föräldrar knappast hade råd att ge sina barn denna förmån – den förmånen var ämnad att användas av högavlönade. Tack och lov kommer denna orättvisa förmån att avskaffas med den nya regeringen. Jag kan för mitt liv inte se kopplingen mellan begåvning och samhällsklass. Hade rika föräldrar varit förutsättningen för att bli begåvad hade jag varit i klass med Forrest Gump. Men nu är jag inte det. Ungdomar blir vad vi gör dom till.

lonedumpningUnga och friska ungdomar får slava till löner och individuella avtal som arbetsgivaren bestämmer. Löner som dom inte kan leva på – bostäder som de inte kan betala hyra för eller ännu mindre köpa då dom inte får en fast anställning. Löner som gör att det inte har en chans att ansluta sig till facken och därmed inte få någon som helst hjälp. Ungdomar som står mitt i den skit som Alliansen skapat. Det är så vi ger våra ungdomar möjlighet att skapa sig en trygg framtid – inga ordentliga jobb och inga lägenheter. Alliansen satte in åtgärder – som var för sig – skulle skapa en otroligt massa jobb. Tre jobbskatteavdrag, RUT och ROT, sänkt restaurangmoms, sänkt arbetsgivaravgift, Fas 3 och coaching – samt ålagt Arbetsförmedlingen att kontrollera in i minsta detalj så att ingen enda krona går förlorad för dessa förbannade jobbskatteavdrag riktade till medelklass och högavlönade. Alla dessa åtgärder har bara föranlett Alliansen att siffertrixa om antal sysselsatta. Det viktiga är inte antalet utan andelen av befolkningen som hålls i arbetslöshet. Samt hur fattiggörande och förnedrande arbetslösheten blir för de drabbade. Utanförskapet – eller för att vara mera exakt – andelen av befolkningen som ställts helt utan inkomst ökar – ungdomarnas första steg mot ett självständigt liv går via socialkontoren. Fas 3 där fattiga arbetslösa tvingas att arbeta på förnedrande villkor utan anställning och kollektivavtal ökar också i omfattning. Därigenom ökas de arbetsfria inkomsterna av kapital. Många unga har inte jobb, särskilt inte regelbundna och på heltid.
Fasta jobb ska vi inte ens nämna. Det gäller att vara på sin vakt när de borgerliga handskas med siffror och arbetsmarknad. Ungdomar skall slås ut redan innan. FY F*N!!!!!!!!

Gratis jobbVi – stat, kommun, fackföreningar och näringslivet – har alla ett ansvar för våra ungdomar. Att stå och se på hur vissa arbetsgivare behandlar ungdomarna idag på det sätt som framgår av Uppdrag Granskning är inte bara upprörande det är förkastligt. Genom att åse hur det förhåller sig och beklaga sig över det utan att vidta omedelbara åtgärder är lika med att vara tyst överens om att ungdomar skall gå igenom detta stålbad. Hyckleri och ännu mer hyckleri av alla inblandade parter. Fackföreningarna kan ju börja med att ge ungdomarna rabatt på fackavgiften. Det måste ju vara bättre att få in någon krona än att inte få in något alls. Återinför avdragsrätten för den del som avser a-kasseavgiften. Utbilda ungdomar i vilka rättigheter och skyldigheter man har i arbetslivet – detta kan ombesörjas via Arbetsförmedlingen där både Svenskt Näringsliv och facken påtar sig en roll. Det duger inte att upplåta något telefonnummer dit ungdomar kan ringa och påtala problem för att därefter mötas av ”tyvärr vi kan inget göra men vi lägger det på hög så länge” det är inte att ta ansvar. Ungdomar skall – ta mig f*n – inte behöva mötas av 25 A4 sidor fulla med restriktioner och förbud med hot om viten och avdrag på lönen om man bryter mot något av dessa egenhändigt dikterade villkor. Villkor som endast gynnar arbetsgivaren. Villkor som dessutom bryter mot lagstiftning och den svenska modellen i allt väsentligt för man vet att ungdomar har liten eller ingen uppfattning om hur arbetsmarknaden fungerar. Tala om att utnyttja svaga grupper i samhället och detta med högerns goda minne. Vem försvarar den svenska modellen? INGEN!!!!! 

 

 

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Angelica

   /  24 oktober, 2014

  Jag har på nära håll sett hur utnyttjade ungdomar blir på arbetsmarknaden. Människor som gör allt arbetsförmedlingen ber dem om. Går varenda kurs, tar varenda praktikplats, vartenda vikariat med sms-inringning då det finns jobb. Arbetsgivare kommer fortsätta utnyttja ungdomar så länge som det är möjligt och lönsammare än att anställa dem på riktigt.

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!

   Ja jag visste att dagens arbetsmarknad inte särskilt gynnade våra ungdomar men att det var så djävligt (ursäkta min franska) hade jag ingen aning om. Jag blev på goda grunder oerhört upprörd. Hur kan man tillåta sig att behandla våra unga på detta sätt. Vad för slags bild ger vi dom? Och vad för slags framtid ger vi våra unga människor. Det måste bli ett slut på detta.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans B

   /  23 oktober, 2014

  Hej! Det här är är helt enkelt ”för djävligt”! Att det har varit borgligt styre i åtta år har satt sina spår i svensk arbetsmarknad och dom har gjort allt dom kan för att förstöra facket.Jag har sett det här på nära håll med min svägerskas son som jag skrivit tidigare om.Han har kockutbildning men saknar rutin och han har åkt runt i både Sverige och Norge på provanställningar på en till flera dagar oftast utan ersättning av arbetsgivarna som väljer och vrakar men under tiden har gratis arbetskraft.Som tur är så betalar AF resorna! Det blir ett hårt jobb för Ylva att städa upp efter borgarna. Magdalena Andersson gjorde en mycket bra debut som finansminister idag.Det är bara nu att hoppas budgeten blir godkänd av riksdagen.Mvh/Hans

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag kan inte annat än att hålla med dig. Jag skulle inte ha sett programmet för jag gick upp i limningen totalt. Hur kan man behandla ungdomar på detta sätt? Bara detta borde få varje förnuftig – om det finns några – borgerliga politiker att skämmas ögonen ur sig. Jag är så upprörd över hur det ser ut att inga invektiv finns att tillgå.

   Ja Ylva lär få ett tufft jobb att vända detta slöseri med all arbetskraft som bara önskar att få börja arbeta och göra rätt för sig.

   Magdalena lade en bra fördelningspolitisk budget dessutom en smart budget som i alla väsentligheter kommer att avslöja borgerligheten som de krämare de är. Redan innan budgetproppen lämnade tryckeriet sågades den som rena rama skattechocken – för alla som tjänar över 50.000 och därutöver. Kan säga att vid 55.000 så blir skattechocken hela 80 kronor mindre i plånboken och vid 100.000 kr/m blir det hela 1,420 kronor mindre. Vilket elände det blir för dom – måhända socialkontoren får besök av ett nytt klientel nu.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: