Skatt efter bärkraft eller bärkraft av skatt……..?


Moderaternas kopplingar till välfärdsbolagenDen här krönikan skulle egentligen handla om det fredsälskande USA som aldrig haft några andra krig än inbördeskrig. Alla andra krig som de medverkat i är i namn av den frihet som det ”fredsälskande” USA:s politiska ledning står upp för – antingen är du med oss eller emot oss – USA:s val som du får ta konsekvenserna av. Men så såg jag en rubrik som fick nackhåren att resa sig ”Skrotat RUT-avdrag ett hot mot läxhjälpsföretag”. Jag skall villigt säga att jag endast läst texten och struntade i att lyssna då rubriken talar sitt eget tydliga språk. Underförstått skall man nu skämmas för att vi har den orimliga tanken – åtminstone en del av oss – att våra skatter skall tjäna oss alla oavsett du är fattig eller rik. Och är inte detta symptomatiskt för hela samhällsdebatten? Skuldbelägg alla de som anser sig vara orättvist behandlade. Vi skall tycka synd om läxhjälpsföretagen, vi skall tycka synd om alla de anordnare inom Fas3 slavläger som gjort sig en – i deras tycke – välförtjänt hacka på skattebetalarna. Vi skall respektfullt gilla Bert Karlsson för att han i sin – nu förändrade attityd – ödmjukhet vurmar för våra emottagna flyktingar – att hans förtjänster inte är ringa blir av någon outgrundlig anledning en obetydlig del i debatten.  Att alla de som inte kan betala för att komma i åtnjutande av statens fördelar men ändå via sin skattsedel får den tvivelaktiga förmånen att betala för något som aldrig kommer att tjäna henne själv.

skattehöjningDe stackars företag som gett sig in i nya branscher föranlett av den borgerliga regeringens politiska åtgärder hänger nu på gärdsgårn. Debatten har pågått allt sedan man införde dessa skattefinansierade branscher och den har hela tiden handlat om det etiska och moraliska i att våra skatter skall subventionera en del av landets medborgare på bekostnad av andra. Samtidigt som man retoriskt hävdar att man skall borga – genom sina politiska åtgärder – för ett sammanhållet Sverige. Det som skett är ett fördelningspolitiskt skifte. Det som tidigare gynnade de svaga grupperna i samhället gynnar idag de besuttna. Högern ondgör sig över en återgång till bidragssamhället. Sanningen är att ”bidragssamhället” aldrig upphört – man har bara skiftat målgrupper. När man nu aviserar bort med dessa orättvisa bidrag då skriker högern så högt att självaste sågbocken får liv och flyr i rena förskräckelsen. Skatt efter bärkraft existerar inte längre utan det är snarare bärkraft av skatt.

Högerns skattedräneringspolitik har ingen ände. Skatter skall bekosta företag som annars skulle må dåligt. Det är okay – men ta mig f*n inte på bekostnad av de som inget har – okay om avsikten är att rädda arbeten för en massa som annars skulle förlora sin försörjning. Men vad avser RUT och ROT företag så har dessa vuxit fram genom högerns försorg med ett enda syfte. Att tillägna de försmådda en guldkant på tillvaron därför att de också betalar så hiskeligt mycket i skatt. Skatt efter bärkraft nämnde jag tidigare eller bärkraft av skatt – förstår ni nu skillnaden?

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Ännu ett eminent inlägg.

  ”Skrotat RUT-avdrag ett hot mot läxhjälpsföretag”! Så förbannat typiskt borgerligt sätt att vinkla allting. Som alla med en hjärna i funktion förstår så värnar man mera om företagen än de barn vars föräldrar aldrig fick chansen att gå en högre utbildning och därför inte själva kan stötta barnen med läxorna och inte heller har råd med bidragsfinansierad läxhjälp.
  Och så är det ju så synd om alla i dessa företag som blir uppsagda! (”många av våra läxhjälpare riskerar att förlora sina jobb.”) Men när någonsin har företagare sörjt dem de sagt upp? Aldrig. Men det är bra att lyfta fram dem som argument. Vissa förnekar sig aldrig.

  /Skvitt

  Gilla

  Svara
  • Hej Skvitt!

   Ja vad säger man? Man är mållös. Får jag välja så skiter jag uppriktigt i om dessa läxhjälpsföretag tvingas lägga ner – våra barn är så mycket viktigare än deras förtjänst.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
   • Javisst är barnen de viktiga. Men för dessa företag skulle det det vara bäst om varken lärarna eller barnen behövdes för att de skulle kunna hösta in skattemedlen.

    Väck med både RUT och ROT! Och det säger jag fast jag själv fick fördel med ROT en närmare 100.000:-. Jag hade klarat mig utan, men fick avdraget utan att ens be om det. Företaget drog av det på notan direkt. Inget krångel i deklarationen. Allt var klart utan att jag kunde eller behövde göra något alls.
    Så enkelt är det när de mer bemedlade (i vars jämförelse jag är en fattiglapp) får bidrag i Alliansens för överklassen skräddarsydda bidragssystem.

    Hade jag anlitat et oseriöst hantverksföretag hade vi kunnat göra upp en paketlösning där nästan allt räknades som arbetskostnad och jag hade fått ännu mera bidrag i form av skattesubvention.

    Jag gör gärna en jämförelse med den vanlige arbetarens alltid ifrågasatta avdrag i deklarationen. Det är skillnad det.
    Egentligen är det konstigt att Alliansen inte hade en gräns för hur lite man fick tjäna för att få ROT- och RUT-avdrag.

    De drev en avskyvärd politik! Och de curlade fram SD. Till stor del på M:s bekostnad enligt senaste analysen.

    /Skvitt

    Gilla

 2. Tarm Lindholm

   /  3 november, 2014

  Sedan har vi också den gamla Rasisten Bert Karlsson som hotar med att lägga ner sin Rörelse med Flyktingmottagande, som han tydligen inte har råd att driva med egna pengar.:-)

  Gilla

  Svara
  • Hej Tarm!

   Ja det går fort att ändra sig när det luktar pengar. För 20 år sedan tydligt engagemang emot invandrare genom sitt företräde av Ny Demokrati. Idag spelad välvilja för flyktingar – då fanns förmodligen ingen penningpotential på invandrarna idag tjänar han näst intill orimligt på skattebetalarnas bekostnad. Kapitalism kan knappast bli mer tydlig än i hans fall. De flesta brukar dock vara tillräckligt intelligenta för att i någon mån dölja sin girighet den intelligensen saknas helt hos Bert Karlsson.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Hans B

   /  3 november, 2014

  Hej! Obama fick ju fredspriset och med en följd av det så skojade jag att Nato får nog priset i år pga deras” fredliga” insatser,men norrmännen tänkte till den här gången och det kunde inte bli bättre som det blev! Krokodiltårarna trillar på dom här nya Rutföretagen men tillsammans med alliansen lever dom i sin egen lilla värld och förstår inte helheten!

  Mvh//Hans

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag påbörjade en artikel avseende USA:s frihetstörstande politiker som jag förberett genom dels egna erfarenheter vad avser Vietnam kriget dels research om övrig inblandning i enskilda länders förehavande där USA har ekonomiska intressen. USA spelar en mycket större roll för den enskilda människan än vad vi någonsin kan tro och allt är inte på gott utan snarare mycket ont för att USA:s frihet inte skall förtvina. Men den kommer i sinom tid.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: