Vem är Anna Kinberg Batra?


Anna Kinberg BatraAnna Kinberg Batra figurerar nu som mer eller mindre ohotad ny moderatledare. Men vem är hon egentligen och vilka avtryck har hon gjort på svenska folket? Generellt sett är hon känd för sitt plumpa uttalande om Stockholmare och lantisar. För detta uttalande har hon tvingats be om ursäkt. Men varför hon egentligen behövde det är oskrivet. För egentligen gav hon uttryck för något signifikativt för just Moderater i allmänhet. Något annat än ett storstadsparti har det aldrig varit. Landsbygdsfrågor har aldrig varit någon paradgren för det partiet – åtminstone inte på riksnivå. Så vad blir hennes inriktning? Ingen vet! Själv hoppas jag  att det två-parti-system bygge som skapades av Reinfeldt och Centerledaren Maud Olofsson får ett slut. För oavsett vilken sida man står på inom politiken, så finns det fler förlorare än vinnare inom ett system som bygger på enbart den ena sidan gentemot den andra. Det var Reinfeldts förhoppning att så skulle bli fallet. Den som inte är villig att samarbeta har heller inget inom politiken att göra – förutom att skapa oreda – och samarbete blev aldrig någon hit för Reinfeldt så länge han kunde fjättra sina dörrmattor inom Alliansen. Verkligheten är mer komplicerad än att man enbart kan dela upp den i antingen svart eller vitt. Verkligheten är inte ens så pass enkel att man kan dela upp den i olika nyanser av grått. Verkligheten är den att alla färger kan samspela inom ramen för den mandatfördelning man erhållit i ett val.

Det kanske mest uppseendeväckande – fast det inte borde vara det – är att hon aspirerar på en tron i ett parti som har betydligt starkare stöd bland män än bland kvinnor. En kvinnlig partiledare – den första i partiets historia i så fall – skulle kanske kunna ge partiet en profil som tilltalar fler kvinnor – även om det förstås inte är så att bara kvinnor kan representera kvinnor. Anna Kinberg Batra är något av ett mysterium. Var hon står ideologiskt är inte glasklart. Det är inte alldeles lätt att gissa vilken prägel hon skulle sätta på partiet. Fortsätter den nymoderata linje som Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Sven-Otto Littorin samt Per Schlingmann stakade ut för partiet eller blir det en återgång till mer traditionella konservativa moderata ståndpunkter? Att hon är utpräglad storstadspolitiker torde knappast ligga henne i fatet i ett utpräglat storstadsparti.

Moderata partiledareLOWKinberg Batra har egentligen inte gjort något större väsen av sig som politiker. Hennes roll som gruppledare för Moderaterna tvingade henne in i en roll som gav henne medialt intresse då Reinfeldt smög ut genom bakdörren under valnatten – frågan är om hon trivs med den rollen eller om det bara är av lojalitet mot partiet som hon axlat en mantel som är aningen tyngre än att vara gruppledare. Hennes kompetens har framför allt varit det inre partiarbetet. Ingen vet om hon kan leda en organisation och bli den enande kraft som får alla att vilja gå åt samma håll och göra det lilla extra. Det är sällan jag håller med K-G Bergström i sina analyser – men jag gör ett av få undantag här. Att han är odelat positiv – eller negativ – till Anna Kinberg Batra mot bakgrund av hennes mediokra framträdanden hitintills ger åtminstone mig hopp om att hon kan bli mer av ett sänke än ett lyft för Moderaterna. Andra sänken var Gunnar Heckscher som lyckades förpassa partiet till det minsta partiet i högertrojkan. Yngve Holmberg blev den andra partiordförande som efterlämnade ett parti med endast 11.5% av väljarkåren och den tredje Bo Lundgren som lovade väljarna 130 miljarder i skattesänkningar fick bara 15% av väljarstödet. Reinfeldt insåg – genialt – att skattesänkningar kunde man inte gå till val på utan det mer attraktiva – för landets alla deklaranter – avdrag. Jobbskatteavdragen blev det förlösande ordet i retoriken som attraherade inte minst medelklassen som ansåg sig tyngda av skattebördan. Idag är det nog bara de genuina moderaterna som vill ha ytterligare jobbskatteavdrag. Svenska väljare vet idag vad det innebär – inte bara retoriskt utan praktiskt. Vad kommer Anna Kinberg Batra driva för frågor? Arbetslinjen som blev ett fiasko? Ännu mer jobbskatteavdrag? Knappast något idépolitiskt nytänkande då vi efter 8 år ser resultatet.

Jag – inte befarar – utan hoppas och tror att Anna Kinberg Batra blir det fjärde sänket för sitt parti och landets väl.

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Hej! Jag hoppas precis som du att hon blir det fjärde sänket för sitt parti och landets väl.
  Lena

  Gilla

  Svara
 2. Hans B

   /  14 november, 2014

  Hej! Efter Reinfeldts och Borgs springnota försöker nu moderaterna komma igen med en ny ledare och jag hoppas som du att det blir Batra! En kopia av Maud Olofsson med samma vana att öppna munnen innan man kopplat in hjärnan! Det blir bra för oss!
  Mvh.och ha en trevlig helg!Hans

  Liked by 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: