Det blir inget ”Grand finale” den 3:e december om budgeten.


131007_pyffbild_s_budget_2014Efter knappt två månader i regeringen förväntas Socialdemokraterna ha återställt allt det som Alliansen lyckades förvrida under 8 år. Om detta – fullständigt omöjliga uppdrag – så betraktas Stefan Löfvén som ”smygmoderat” av alla förklenande epitet sett ur ett Socialdemokratiskt perspektiv. Hur man kan göra en sådan tolkning är för mig obegripligt. Jag har den största förståelse för alla de som sitter fast i den rävsax kallad sysselsättningsfasen i folkmun Fas3. Hur avvecklar man en åtgärd på bara två månader om man ännu inte kan erbjuda alternativ? Det tar tid att skapa traineeplatser samt administrera dessa i allt vad avser kollektivavtal löner och tillgänglighet och detta innan budgeten ens passerat det nålsöga den förväntas göra nu den 3:e december. Att förväntningarna är höga förstår jag. Men – och det är det stora provet – budgeten måste passera det nålsöga i riksdagen först av allt innan några reformer kan genomföras.

Att vi Socialdemokrater sätter jobben först för att också klara ekonomin och kvaliteten i vården, skolan och omsorgen är självklar. Därför är målet att öka  sysselsättningsgraden det övergripande målet för oss även inom välfärdspolitiken för att uppnå målen inom välfärden. Vår välfärd bygger på att alla som kan arbeta också får förutsättningar att göra det. En bra välfärd är dessutom viktig för att jobben ska bli fler. När välfärden fungerar och omfattar alla vågar människor mer –  byta jobb,starta företag, flytta eller börja studera. Det skapar ett positivt förändringsklimat – vilket i sin tur gynnar den ekonomiska utvecklingen i en modern globaliserad ekonomi med ett högt omvandlingstryck. Framöver behövs därför satsningar på välfärden som underlättar för fler människor att komma i arbete. Det får inte råda några som helst tvivel på den inriktningen och den välfärd vi har – eller hade snarare – var en välfärd som vi Socialdemokrater gemensamt med våra väljare – byggde. Idag – efter 8 år – ser vi  att välfärden krackelerar och inte fungerar på det sätt som vi förväntar oss att den ska göra. Skattesänkningar har fått gå före en bra välfärd. Inte minst har vi sett skrämmande kvalitets brister i äldreomsorgen – men också att klyftorna mellan barn och ungdomar ökat. Allt detta måste åtgärdas men går naturligtvis inte att åtgärda på bara 2 månader.

2520318_1200_674Just nu pågår våldsamma spekulationer vad avser budgetförhandlingarna i riksdagen. Vi läser den ena efter den andra spekulationen i media om nyval eller som det egentligen heter – enligt konstitutionen – extraval. Och även om budgeten faller i riksdagen utlöser det inte per automatik ett extraval så som det spekuleras i. Stefan Löfven har klart deklarerat att han inte kommer att avgå ”bara sådär”. En första möjlighet är att återkomma till riksdagen med ett nytt förslag till budget – ett förslag som då är förankrat över blockgränsen. Stefan Löfvén har adresserat detta sedan länge med sin vilja till förhandlingar med främst Folkpartiet och Centern. Ett inte helt osannolikt scenario är att de borgerliga partierna kan göra vissa eftergifter för att inte riskera extraval – något som inte ens de vill ha. Men de kan också hävda att Löfven måste avgå – annars lägger man fram ett krav på misstroendevotum ett scenario som har låg trovärdighet dock. Skulle ett sådant misstroendevotum komma som ett krav från de borgerliga så blir det sannolikt en regeringsombildning där Miljöpartiet inte längre finns med och att avtalen med Vänsterpartiet tas tillbaka. I utbyte kan Alliansen gå med på vissa revideringar av budgeten. Jag sticker inte under stol med att jag gärna ser ett sådant scenario främst för att få bort Miljöpartiet ur regeringen för att slippa se framtida härvor vad avser förbifart Stockholm eller blamager vad avser Bromma flygplats.

1116-budget_full_600I Regeringsformens 9:e kapitel 4:e paragrafen står det: ”Under
budgetperioden kan riksdagen besluta om en ny beräkning av statens inkomster och om nya eller ändrade anslag.” Regeringen kan alltså – även före vårbudgeten och förändringsbudgeten som alltid läggs på våren – lägga omfattande förändringar av budgeten. Eftersom det ändå skulle bli nödvändigt efter en eventuell regeringsombildning eller extra val – talar mycket för att man skulle undvika den omvägen. Politiskt skulle det krävas eftergifter till Alliansen – vilket ytterligare skulle besvära alla de som anser att Socialdemokraterna är ett ”högerparti” . Varken regeringen eller Alliansen lär vilja ha extraval. Ett extraval är alldeles för riskabelt i synnerhet som opinionsmätningarna hittills inte antyder något lyft varken för de rödgröna eller Alliansen – dessutom en Allians utan synligt ledarskap. En regeringsombildning – där varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet ingår – skulle öka möjligheterna för blocköverskridande uppgörelser men å andra sidan skulle en sådan regering få en opposition både från höger och vänster och det skulle knappast öka förutsättningarna för att öka det parlamentariska läget. En annan möjlighet är att regeringen återremitterar det
budgetförslaget till finansutskottet – om man tror på en förlust vid voteringen den 3 december. Då kan processen med en förändringsbudget påbörjas snabbare.

De som ropar hurtigt på ett extraval skall nog lugna sig en smula. Även om Sverigedemokraternas rävspel och lekstuga i riksdagen skulle innebära att man röstar för Alliansens budget så fortfarande innebär det således inte ett kategoriskt extraval. Det vi idag vet med säkerhet är att borgerligheten och Sverigedemokraterna formerar sina styrkor för att påvisa det svaga parlamentariska läge vi befinner oss i. Rävspel som förvisso kan mynna ut i ett extraval men det är mindre troligt.

Annonser
Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: