Kaoset inleddes idag! SD röstar för Alliansens budget.


423Så kom då det för Sverigedemokraternas del – stora klimax – som man utnyttjat under snart sagt en månads tid. Man vill fälla regeringen. I det sammanhanget lät samtliga medier gladeligen Sverigedemokraterna att under de cirka 20 minuter som presskonferensen pågick – spruta ur sig lögner och vilseledande information och därtill rasistisk propaganda utan att någon journalist fick ställa en enda fråga. Hur får detta ske? Sist meddelades det som var det mest troliga alternativet. Sverigedemokraterna avser bifalla Allianspartiernas gemensamma budget under morgondagens votering.

Att Sverigedemokraterna därmed röstar mot sina egna förbättringsförslag är inget annat än ren galenskap – ett fullständigt obegripligt spel som utspelar sig och detta på deras egen planhalva med ett gäng journalister som inte tillåts ställa en enda fråga. Detta kära läsare är historiskt. Något liknande har aldrig tidigare inträffat i vår politiska historia.

imagesAnnie Lööf säger i en intervju i anledning av Sverigedemokraternas besked att man inte är beredda att förhandla med SD men kommer att yrka bifall till Alliansbudgeten. Anna Kinberg Batra upprepar i en kommentar det hon sagt hela tiden. Det är Stefan Löfvéns ansvar. Därmed ser man gärna att Sverigedemokraterna blir deras bundsförvant och låter dom sätta sig i knät på Alliansen – fast utåt säger man sig inte vilja förhandla med Sverigedemokraterna.

Vad vi nu ser är egentligen en förväntad händelseutveckling som stavas kort och koncist: Blockpolitik – rött mot blått. Något som framförallt Reinfeldt och Maud Olofsson grundlade före 2006. En blockpolitik som är skadlig för landet. Inte minst ser vi det idag där Sverigedemokraterna skickligt spelar på sin vågmästarroll.

B33g4SlCUAAcZxVVilket blir nu det mest troliga scenariot? Jag tror Stefan Löfvén överväger att återremittera budgeten till finansdepartementet. Det som talar emot detta är den ansvarslösa Alliansen som hela tiden sagt sig inte vilja samarbeta om en budget för att nå majoritet i riksdagen. Sanningen är att det räcker med att komma överens med endast Folkpartiet. Skulle Folkpartiet komma överens med Socialdemokraterna betyder det ett slut på Allianssamarbetet vilket sannolikt inte kommer att ske i detta läge. Stefan måste då hitta sakpolitiska frågor som Folkpartiet försökt driva igenom i Allianssamarbetet. Är föräldrarförsäkringen en sådan hjärtefråga för Folkpartiet exempelvis? Nej inte för att bryta upp samarbetet. Skolan? Ja där finns några gemensamma nämnare men återigen knappast för att bryta upp samarbetet med Alliansen. Finns motsvarande sakpolitiska frågor som Centerpartiet vurmar för men som man i samarbetet med Alliansen inte lyckats få gehör för? Nej knappast. Skälet är snarare att Annie Lööf är en hårdnackad motståndare till både Miljöpartiet och Socialdemokraterna och har gång efter annan visat att hon är starkt bunden till Alliansen. Kristdemokraterna är inget att räkna med i detta sammanhang.

Det andra alternativet är att Stefan Löfvén meddelar sin och regeringens avgång och får med stor sannolikhet talmannens uppdrag att bilda ny regering. Denna gång utan Miljöpartiet i en eventuell Socialdemokratisk regering. Det som talar för ett sådant alternativ är att det blir större möjlighet för Stefan att förhandla över blockgränserna utan ett Miljöparti i regeringen.

Det sista alternativet är att Stefan utlyser extraval. Detta kan ske tidigast den 29 december för att genomföras den 29 mars 2015. Ett sådant alternativ innebär att regeringen tvingas leda en ministär för löpande rutinartade frågor. Det vore en i alla avseenden en katastrof för landet och ett alternativ som jag ser som närmast uteslutet.

Stefan Löfvén har under ett års tid sträckt ut sin hand i avsikt att finna vägar ur denna mycket märkliga parlamentariska situation. Varken Centerpartiet eller Folkpartiet har nappat på denna invit. Frågan blir av naturliga skäl – var tog det ansvar för landet vägen som man så ihärdigt lät påskina under inte minst valrörelsen. Stefan har visat på stort ansvar under rådande förhållande. När skall Alliansen ta sitt?

 

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Lars

   /  5 december, 2014

  På det här sättet att fega ur så bidrar Reinfeldt bara till ett ökat politikerförakt. Och Borg. Bägge stack. Dubbelfel. Stanna kvar och sopa upp det ni har ställt till med. Istället sticker de och tar fett betalta jobb. Det ökar inte politikens trovärdighet och drabbar alla politiker. Det handlar om ärlighet och trovärdighet och civilkurage.

  Reinfeldts avgång var förhastad eftersom det fanns en möjlighet för alliansen att regera med SD och för att Reinfeldt hade orerat så mycket och verkligen nött in budskapet om att man skulle ta ansvar för Sverige och att man underförstått var mer regeringsdugliga än vänstern. Och det var man ju – om man hade velat göra upp med SD, men det vägrade man. Och det var inte att ta ansvar. Reinfeldt ljög alltså och det tycker jag ska komma fram.

  Gilla

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: