Hotet från rasisterna!


Alliansen2”Vi kommer att fälla alla regeringar som inte  samtalar med oss” Ett hotfullt utspel som förpassar landets politiska ledning i ett extremt kaos. Följderna av detta utspel kan komma att innebära att Sverigedemokraterna kan komma att fälla den politiska ledningen två gånger om året. Vid vår respektive höstbudgeten alldeles oavsett vem som leder landet. Detta är ett hot mot hela vår demokrati. Ett hot som förpassar den praxis som varit rådande i Riksdagen sedan många decennier. Nämligen att man släpper fram den budget som den sittande regeringen presenterat. Den praxisen är nu bruten och en annan praxis tar vid. Den Polska Riksdagen! Men vad som är än värre är att det är prestigen som är avgörande i detta sandlådespel där det finns 5 partier med ett gemensamt utspel. Fäll regeringen Löfvén! Under mer än ett år förutspådde Stefan Löfvén ett valresultat som sedan blev verklighet. Under detta år – och särskilt under valrörelsen – sträckte Stefan ut en samarbetshand till främst Folkpartiet och Centern. Man har konsekvent vägrat. Idag faller ansvaret på dessa två gemensamt med Moderaterna och Sverigedemokraterna tungt.

ledare (1)Ett möjligt scenario som skulle rädda landet från ett politiskt kaos vore att återremittera budgeten till finansutskottet för att därmed hitta samarbetspunkter mellan regeringen och Alliansen. Nu har – sedan Stefan Löfvén efter Sverigedemokraternas utspel och hot – bjudit in Allianspartierna för att ytterligare hitta möjligheter att finna samarbete i avsikt att förhindra regeringskris i landet. Annie Lööf vägrar och säger att vi går till mötet med Stefan Löfvén men kommer där hävda vad jag sagt sedan länge att vi röstar på vår egen budget av skäl att den är bäst för landet. Göran Hägglund, Anna Kinberg Batra samt Jan Björklund ger samma besked. Det må vara så att man själva anser att deras egen budget är den bästa för landet – men tyvärr var det inte vad väljarna ansåg. Möjligheterna hade varit helt annorlunda om den av Alliansen cementerade blockpolitiken inte varit allena rådande idag.

Den dåvarande oppositionen vann valet vilket resulterade i en sammantagen mandatfördelning 159 mot Alliansens 141 mandat. Sverigedemokraterna blev således vågmästare med sina 49 mandat. Mandatfördelningen skulle – om inte blockpolitiken omhuldades så mycket av de borgerliga – innebära att antingen Folkpartiet med sina 19 mandat eller Centerpartiet med sina 22 mandat – var och en hade räckt för att skapa majoritet i Riksdagen. Blockpolitiken är ett hinder.

Åkessons och SD:s valplattformSverigedemokraterna radikala extrempolitik med en genomgående främlingsfientlig agenda där alla från partiledaren ner till partiets fotfolk ständigt ger uttryck för rasistiska åsikter går inte att samarbeta med. Detta har klargjorts av Stefan Löfvén såväl som samtliga partiledare exklusive Sverigedemokraterna. Vad mer kan Stefan göra än att sträcka ut en hand för samarbete? Vilket ansvar kan läggas på Allianspartierna? Att Regeringen har det yttersta ansvaret är obestridligt men också Allianspartierna har ett ansvar. Landet måste ledas alldeles oavsett parlamentarisk situation om vi inte skall betraktas som ett pajasland med oanade konsekvenser för den ekonomiska stabiliteten med en bromsande tillväxt. Uteblivna förslag som gynnar de sämst ställda i samhället såsom skattegapet mellan pensionärer och motsvarande löntagare, uteblivna infrastrukturpolitiska förslag, uteblivna satsningar i avsikt att förändra den nedåtgående spiralen i skolan, uteblivna satsningar på äldrevården och fortsatt arbetsmarknadspolitik där den hårt kritiserade sysselsättningsfasen fortsätter oförminskat. En mängd politiska åtgärder således som var och en minskar ojämlikheten i samhället. Och det allra märkligaste är att Sverigedemokraterna – som tidigare sagt sig stödja en stor andel av dessa politiska åtgärder – röstar man nu emot genom att bifalla Alliansens budgetproposition. Det är således prestigen som är det avgörande för Sverigedemokraterna – ingen vill samtala med oss och oj vad vi gråter och nu skall vi hämnas och visa vem som skall bestämma.

 

Stefan almedalen 2014Det finns två möjliga vägar att undvika den totala kollapsen i Riksdagen under den nu kommande budgetdebatten. Stefan Löfvén skickar tillbaka regeringens budgetproposition till finansdepartement.  Stefan Löfvén lämnar in hans och sin regerings entledigande till talmannen. Ett tredje alternativ finns. Stefan utlyser ett extraval som tidigast kan komma till stånd den 29:onde mars. Det först nämnda alternativet lär inte förändra förhållandena då Allianspartierna sagt sig inte vilja förhandla med regeringen. Alternativet är således dödfött redan nu. Det andra alternativet – Stefan hemställer hos talmannen sin och regeringens entledigande – för att därefter låta frågan gå vidare till Alliansen om de är beredda att bilda regering. Håller Allianspartierna fast vid sina tidigare uttalanden att något samarbete med Sverigedemokraterna inte kommer att ske och mot det nuvarande parlamentariska läget kommer frågan att gå vidare till Stefan Löfvén då Allianspartiernas samlade mandatfördelning innebär en ytterligare försvagning i regeringsbildningen. Stefan Löfvén har här ett alternativ. Att bilda regering ensam utan Miljöpartiet i avsikt att förbättra möjligheterna att få till stånd ett samarbete med Allianspartierna. Men – detta skall tydliggöras – att avståndet mellan Allianspartiernas budgetproposition och den kommande Socialdemokratiska dito lär bli lika avgrundsdjup som den är idag såvitt Stefan inte sviker sina väljare och lägger sig nära Alliansen. Vilka sakpolitiska områden som därmed får stryka på foten är med all säkerhet arbetsmarknadspolitiken och löftet mot pensionärerna. Jag tror inte Stefan är 11beredd att vika från dessa löften. Återstår således att Stefan idag utlyser extraval – ett val som kan komma till stånd först i slutet av mars 2015. Mot bakgrund av opinionsmätningarna idag lär vi inte få se några större förändringar i mandatfördelningen i Riksdagen vilket innebär ånyo en förmodad regeringskris då Sverigedemokraterna sagt sig ha för avsikt att fälla varje regering som inte tillgodoser deras politiska agenda. Man kan spekulera i om huruvida Folkpartiet eller Kristdemokraterna kan komma att förlora på ett sådant extraval eller att Sverigedemokraterna ökar sin mandatfördelning. Osäkerheten är stor varför ett extraval kan innebära stora risker för samtliga partier. Mot den bakgrunden är det obegripligt att Allianspartierna så hårdnackat vidhåller sin blockpolitik. Slutsatsen blir att ingen är beredd att ta ansvar för landet man tar ansvar för sina väljare vilket inte minst Allianspartierna och Sverigedemokraterna gett uttryck för. Den enda som vill ta ansvar förnekas det ansvaret. Den enda som visar statsmannaansvar förlöjligas.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  3 december, 2014

  Hej! Du ger en suverän beskrivning av det politiska kaos vi befinner oss i och våra tidigare farhågor att alliansen skulle samarbeta med SD är nu besannade!
  Mvh!Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Tack för din positiva syn på min krönika.

   Jag är lika orolig som många andra över vad som nu kan komma att hända. Att Alliansen utan omsvep kan komma att regera med aktivt stöd av SD framgår med all önskvärd tydlighet i den nu pågående budgetdebatten.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: