Socialdemokrater och Moderater i en regeringsbildning är en omöjlig kombination!


stor ros+s+fp RGBKonspirationsteorier skall tas för vad de är – just konspirationer. Man bjuder knappast in vargen till familjemiddagen. En regering bestående av Socialdemokrater och Moderater är och förblir en omöjlig kombination. Det är som att blanda vitt vin med rött – det kommer att smaka hästpiss – om nu någon har provat. Att blanda två diametrala ideologiska värderingsgrunder är möjligen saliggörande för en del men gagnar knappast majoriteten trots att en sådan regering rent teoretiskt skulle förbli i majoritet under överskådligt tid. Men allt handlar inte bara om siffror. Det är bara att titta åtta år bak i tiden. Den moderatledda regeringen har genomfört ett paradigmskifte i nyliberal riktning gemensamt med dörrmattorna på den borgerliga kanten. Det enda parti som vunnit på den Alliansen är just det parti som dominerar Alliansen – Moderaterna. Sverige valfrihetbehöver dessutom en kraftfull opposition och en sådan kommer definitivt att raderas ut vid en sådan konstellation. Sverige har en gång haft en sådan regering. Under krigsåren då vi behövde stå enade både inrikes- och utrikespolitiskt bildades en samlingsregering ledd av Socialdemokraterna där både Högern, Bondeförbundet och Folkpartiet ingick – Vänsterpartiet kommunisterna uteslöts i denna samlingsregering. Men även då gav det Per Albin Hansson stora bekymmer då Högern – dåvarande Moderata samlingspartiet – stödde helhjärtat eftergifterna till Hitlertyskland. Dessutom ville man förbjuda Vänsterpartiet kommunisterna. Som parti hamnade Högern i skuggan, men politiken – under socialdemokratisk ledning – innehöll ändå flera gamla högerkrav- nationell samling, satsning på försvaret och antikommunism. Per Albin Hansson beskrev redan 1928 det samhälle som socialdemokraterna ville åstadkomma. ”Folkhemmet” skulle åstadkommas genom Per Albin Hansson beskrev också 1928 det samhälle som socialdemokraterna ville åstadkomma. ”Folkhemmet” skulle åstadkommas genom ”nedbrytande av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, i rika och fattiga, besuttna och utarmade, plundrare och utplundrade.” Från borgerligt håll och i synnerhet från högerns sida framställdes Socialdemokrater och kommunister som nationellt opålitliga.

Man kan fråga sig vem och vilka som var opålitliga egentligen. Gunther – tillhörde förvisso inget politiskt parti – utan hade utsetts till utrikesminister i samlingsregeringen – som bildades 1939 – på grund av sin långa erfarenhet som diplomat. Vid flera tillfällen hade han visat sig vara beredd att gå tyskarna till mötes för att hålla Sverige utanför kriget. Gunther visade på ”en uttalad förståelse för samtliga tyska militära önskemål”. Naziregeringen hade framställ önskemål om permittenttrafik genom Sverige. Problemet för Gunther var att få resten av regeringen med sig – Bondeförbundet och högern var positiva medan Per Albin Hansson sa tvärt nej gemensamt med Folkpartiet liberalerna. Ernst Wigforss (S) ansåg att det var bättre att ta risken att bli ockuperade än att ge efter för nazisternas krav även försvarsminister Per Edvin Sköld (S) höll med. Gunter valde därför att söka stöd hos kungen och gav sig därför genast iväg till slottet. Kungen – som under de senaste decennierna inte lagt sig i politiken särskilt ofta – tyckte nu att regeringen skulle godkänna det tyska kravet. Kungen ville inte riskera en konflikt med Tyskland. Annars skulle han överväga att avgå. I det rådande läge ville inte Per Albin Hansson riskera att kungen abdikerade och att regeringen splittrades. Efter flera omröstningar i riksdagen godkände man till slut tyskarnas krav. Redan på midsommarafton hade emellertid utrikesminister Gunther ”i förtrolighet” meddelat tyskarna att de kunde räkna med ett ja. När det formella beslutet meddelades på eftermiddagen den 25 juni hade järnvägsvagnarna redan börjat rulla mot den svenska gränsen. Permittenttrafiken – som skedde endast vid ett tillfälle då alla efterföljande förfrågningar från Tyskland avvisades av Per Albin Hansson.Trots detta har Per Albin Hansson fått klä skott för den undfallenhet mot Nazisterna då det i själva verket var högern, Bondeförbundet och Kungen – som vid tiden hade andra konstitutionella befogenheter än vad han har idag – som körde över Per Albin Hansson. Gunter satt dock kvar – trots kritiken mot honom för att vara allt för tyskvänlig – och ersattes 1945 av Östen Unden som utrikesminister. Högern har alltid tagit avstånd från fascism men i valet mellan socialism och fascism väljer man fascismen.

Moderaternas kopplingar till välfärdsbolagenModeraterna och Socialdemokraterna är två partier med olika ideologisk bakgrund. Partierna har olika uppfattning i frågor som rör t ex offentligt och privat. Socialdemokraterna profilerar sig genom sina lokala och nationella partiprogram som ett parti för gemenskap och trygghet. Moderaterna profilerar sig genom sina program istället som ett parti för individens möjlighet att forma sitt eget liv.  Socialdemokraterna och Moderaterna skiljer sig dessutom åt i frågan om kommunalt självstyre eftersom deras grundläggande samhällssyn och ideologi drar åt olika håll inom partiprogrammen. På nationell nivå är risken för låsningar större eftersom en majoritetskonstellation kan uppstå med två partier som inte kan verka tillsammans. På lokal nivå förekommer konstellationer som på nationell nivå är helt uteslutna. Att partierna inte kan regera tillsammans på nationell nivå gör debatten ofta intressant i frågor rörande kommunalt självstyre där samarbete sker. Samarbete i sakpolitiken kan dock ske på nationell nivå och med ett oftast gott resultat men att alliera sig i en koalition med Moderaterna är definitivt ingen framkomlig väg varken utrikespolitisk eller dito inrikes. Detta för alla de som förordar en sådan lösning främst komna från Moderata riksdagsledamöter – syftet är då ett underliggande behov av att styra politiken i en liberal riktning.

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  11 december, 2014

  Hej! Vi rödluvor släpper inte in vargen,för då blir vi uppätna! Tack också för din eminenta beskrivning om vad som hände under kriget.Det här hade jag ingen aning om.
  Mvh.Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Och tack för ditt beröm. Ibland försöker jag briljera med mina amatörhistoriska kunskaper fast den historia jag främst studerar är vår sjöfartshistoria. Men icke förty tangerar historiska händelser med varandra så politisk historia har blivit ett ytterligare intresse hos mig.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Angelica

   /  11 december, 2014

  Skulle S och M regera tillsammans så skulle nog SD växa. De har ju en (felaktig) idé om att de är det enda ”unika” partiet som står ensamma mot de liktänkande inom den så kallade ”sjuklövern”. Skulle S och M börja samarbeta så skulle de stå där och skrika ”Vad var der vi sa! De är av samma skrot och korn! Spelar ingen roll vad ni röstar på för ni får samma sak ändå!”.

  Jag tycker att det är otroligt viktigt att det finns nyanser inom politiken. Det vore ju hemskt om det vore som i USA där det bara går att välja mellan de två alternativen mindre extrem högerpolitik och mer extrem tokreligiös högerpolitik.

  Gilla

  Svara
  • Hej Angelica!

   Du har helt klart en poäng i det du skriver. Det är nog mer en självklarhet än motsatsen att risken för att (fascist)demokraterna – ush vilken beteckning egentligen – skulle växa då flertalet Moderater skulle lämna partiet för fascisterna.

   Att det måste finnas klara nyanser mellan de politiska partierna är ju en förutsättning för att demokratin fungerar – att därutöver samarbeta med övriga partier är ju en annan sak men att bilda block som står mot varandra. Det är ju att lura väljarna och vi får – som du så riktigt beskriver det – en skendemokrati alá USA där man väljer mellan pest och kolera.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: