Extravalet inställt!


ganget4Extravalet inställt på både gott och ont. Ont genom att – om detta inte behandlas på rätt sätt kan Sverigedemokraterna komma att växa ytterligare. Trots allt överväger det goda i den överenskommelse som nu kommit till stånd mellan regeringspartierna och de borgerliga. Att vi undviker ett val där utgången är högst osäker och kan komma att resultera i ett nytt politiskt kaos där Sverigedemokraterna fortsatt får leka med demokratin utan att behöva ta något som helst ansvar för sina handlingar. Man gör det inte nu efter att ha röstat ner regeringens budgetproposition gemensamt med Alliansen. Så vad talar för att samma läge inte uppstår efter extraval – i synnerhet som man sagt sig fälla varje budget som inte tar hänsyn till Sverigedemokraternas enda och viktigaste fråga. En fråga som dessutom bygger på egna uppbyggda luftslott.

AllianstrojkanÖverenskommelsen – som i akt och mening innebär att inte låta ett fascistisk parti bestämma den politiska agendan – också vilar på tre sakpolitiska ben. Försvar, Energi samt pensionerna. Samtliga dessa frågor har alltid varit föremål för blocköverskridande överenskommelser. Det nya blir att även Miljöpartiet ingår i pensionsgruppen vilket skall ses mot bakgrund av att Per Bolund (MP) som varande Finansmarknads- och konsumentminister, samt biträdande finansminister har att administrera pensionsfonderna. Överenskommelsen innebär således att regeringens budget kommer att få genomslag i riksdagsarbetet dock först efter vårens budgetproposition. Finns det aningar om att Sverigedemokraterna – av lustans illvilja – kan komma att fälla regeringens budget så lägger således de borgerliga ner sina röster. Det märkliga i detta sammanhang är att Alliansen inte tillgrep den praxis som varit rådande innan Sverigedemokraterna gjorde sitt intåg i Riksdagen men nu tar i hand på att praxis skall följas. Varför ville man inte sd-i-riksdageninse detta redan i början av december under den rådande budgetdebatten? Vi hade sluppit detta kaos med all säkerhet. Vi minns hur både Centerns drottning och Jan Björklund i medierna uttryckte starka tvivel om att Sverigedemokraterna skulle rösta för Alliansens budget – helt otänkbart enligt Annie Lööf. Talar vi om kategorier politisk omogna så kvalar helt klart Annie Lööf in i den kategorin och man kunde tro att Jan Björklund – som bättre borde förstå – inte skulle gå i Annie Lööfs fälla men gjorde det ändå.

partiledardebattI det läge som uppstod – med en samlad borgerlighets totala oförstånd och i all avsaknad av förhandlingsvilja var det rätt av Stefan Löfvén att hota med extraval för att få allianspartierna att krypa till korset. Det tog tid men de fick krypa. Rädslan för – åtminstone två av de borgerliga partierna – att gå på ett bakslag i extravalet var stort och Löfvéns strategi att släpa borgerligheten till förhandlingsbordet gav resultat. Inget av partierna – inklusive Socialdemokraterna – kunde förvänta sig några fördelar av ett extraval exklusive Sverigedemokraterna som istället hoppades på ett nytt val. Detta skådespel i Riksdagen har nu fördröjt erforderliga reformer minst ett halvår med de konsekvenser det får för bland annat alla arbetslösa och inte minst pensionärerna samt en rad andra politiska reformer som regeringspartierna gick till val på. Jag kan inte nog hålla med Karl-Petter Thorwaldsson (LO) när han berömmer Stefan Löfvéns strategi som väldigt skickligt och pragmatiskt och hela tiden med landets bästa för ögonen. Det finns säkert en massa kritiker som vill mena något helt annat – men till dessa vill jag säga följande;

Berätta vilken strategi som skulle gynna landet bättre under det parlamentariska läge som uppstod av valet. Jag kommer att lyssna intensivt!

Pajaserier i RiksdagenJag skall härmed också ge en eloge – om än motvilligt mot bakgrund av det trassel man gjort sig skyldig till – dock en eloge för att man till sist förstått att det får inte handla om prestige utan viljan att styra landet måste vara det överhängande. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fick ett större röstetal än Allianspartierna och det tog uppenbarligen tid för Alliansen att förstå detta faktum – undrar fortfarande om Annie Lööf förstått det. Hon ser sig nu omkörd av både Moderaternas – ännu – gruppledare samt Göran Hägglund som tillskrivs den förhandlingsvilja som slutligen gav den överenskommelse vi nu ser. Men det finns smolk i bägaren!

KörkortenJag hade mer än gärna sett en blocköverskridande – eller åtminstone en vilja till – förhandlingar om en bättre migrationspolitisk överenskommelse. Nu nämndes inte detta överhuvudtaget vilket är synd. Vi behöver en nyanserad debatt om migrationspolitiken och inte överlåta den till Sverigedemokraterna. Får vi inte till stånd en sådan är jag rädd att Sverigedemokraterna kommer att växa ytterligare fram till valet 2018 med ett ännu värre parlamentarisk läge än vad som uppstod i det senaste valet. Särskilt när vi nu ser hur Sverigedemokraterna bygger hela sin politik på en enda fråga – invandringen – är det viktigt att vi når lösningar för en förbättrad integration. Kortare handläggningstider för asylärenden, en humanare asylpolitik samt att se till att de kommuner som idag – motvilligt eller inte alls tar emot flyktingar – får incitament för detta. Här inbegrips ett förhöjt bostadsbyggande och en arbetsmarknadspolitik som inkluderar invandrare på ett bättre sätt än vad som hittills skett. Samt – vilket är oerhört viktigt – att politikerna intresserar sig mer i vad avser faktiska förhållanden som den enda möjligheten att bemöta Sverigedemokraterna. Media har en roll – som de försummat å det grövsta – att börja ifrågasätta Sverigedemokraterna på ett annat sätt än vad som förevarit. Journalisterna måste börja ställa frågor och ifrågasätta innehållet och inte bara tillskriva Sverigedemokraterna vissa epitet som ändå inte påverkar partiet negativt. Rasistpöbeln kommer alltid att hänga i partiets kjolar – dessa kan vi strunta i och istället lyssna mer på de som av missnöje röstat på Sverigedemokraterna.

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Lars Karlsson

   /  27 december, 2014

  Lyssnar på Annie Lööf så har hon redan påbörjat Centern valrörelse 2018. Alla, allt var regerings fel. Att Lööf helt plötsligt tar upp frågor dom tänker kämpa för helt plötsligt ( som dom totalt negligerat i åtta år ) en sådan här dag är enbart sandlåda igen. C + SD kan leka där tillsammans

  Gilla

  Svara
  • Hej Lars!

   Ja man blir bara förvirrad av att lyssna på henne – allt som rinner ur henne visar bara hur omogen hon är sin uppgift. Man kan bara hoppas att hennes partikamrater förstår det som alla andra redan förstår.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans Bodin

   /  27 december, 2014

  Hej! Det här är den bästa nyårspresent svenska folket kan få från våra politiker! Nu går det att isolera SD från politisk påverkan och jag kan bara hoppas att journalister gör som Fredriks Virtanen och slutar att skriva om dom! Annie Lööf har har jag också inget till övers för, men hon kanske kan bjuda på en blocköverskridande korvgrillning på Marmarö!
  Ha en fortsatt trevlig julhelg!Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja uppgörelsen betecknar jag trots allt som det bästa idag. Ett extraval i mars är alldeles för osäkert.

   Ha ha ja Maramö korvgrillning kanske vore något 😀

   En fortsatt trevlig helg önskar jag också dig

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: