Ett Gott Nytt Bättre år önskar jag alla!


skattehöjning2014 – valåret – var för många av oss politiskt engagerade – däribland jag själv – ett händelserikt år – det blev varken vinst eller förlust trots att det var ett förhoppningarnas år. Förhoppningarnas år därför att vi med tillförsikt trodde på att året äntligen skulle bli ett rejält skifte från de 8 år av kallt borgerligt vanstyre – som präglats av ett stort gyckel till regeringsformering och en skändning av det som en gång kallades välfärdslandet Sverige. Vi kämpade och lade ner många och långa dagar och sömnlösa nätter för att våra tidlösa värderingar skulle nå fram. De viktiga rättigheterna om en fullgod vård vid sjukdom eller när ålderdomens oundvikliga skröplighet kommer. Pensionärerna som avtackas genom förhöjd skatt efter väl utfört arbete i samhällets tjänst skulle nu återfå den värdighet de förtjänat. Om allas rättighet till en god utbildning för att kunna bli goda samhällsmedborgare, utveckla sin personlighet och ”icke hejdas i sina stämningars bästa längtan”. Om allas rätt till trygghet i livets olika skiften – om man förlorar jobbet, drabbas av en olyckshändelse, får ekonomiska svårigheter. Det är den frihet vi kämpade för – att medborgare ska slippa en gnagande oro – att kunna se mot framtiden med öppen frimodighet, utan ängslan för det allra mest närliggande i vardagen. Men fortfarande finns det de som stretar emot för allt vad tygen håller för att bibehålla borgerlighetens destruktiva politik.

Reinfeldt psykfallettVi fick också en hel del nya ord att ta till oss inom det politiska livet. Sådana ord som ”utanförskap” som egentligen betyder arbetslös – ett ord som exkluderar vissa av oss i samhället – ett vi och dom.  I valrörelsen 2006 upprepade Reinfeldt flitigt ord som “massarbetslöshet” och “utanförskap” –  men som statsminister därefter ska man bara associeras med “jobbskapande”, “drivkrafter till arbete” – och andra positiva begrepp – vem minns inte Reinfeldts svårigheter att uttala just ordet arbetslös? Det som var lätt före valet blev plötsligt svårt efter valet. Krönikörer, bloggare och satirtecknare skrattade och drev med retoriken – men Reinfeldt visste – eller inte –  förmodligen vad han gjorde. Eller jobbskatteavdragen istället för skattesänkningar som ju inte låter så bra då vi sedan lång tid genast förknippar skattesänkningar med ett visst parti – ett parti som gärna tar till omskrivningar i historien för att allmänheten – särskilt den yngre – skulle fåmoderat välfärd veta att man var till och med aktiv motståndare till Apartheid samt införde rösträtten med mera. Den gamla bilden ville man komma ifrån. Man helt sonika bytte ut ordet mot det mer angenäma (jobbskatte)avdrag för det vet vi ju att dra av byxorna i den årliga skattedeklarationen utan vidare förklaring – och lyckas – ger mersmak och hela året blir till ett enda glädjerus – att man lyckades lura skatteverket på några hundringar – som man vill berätta för var och en som vill lyssna – klart vi skall ha jobbskatteavdrag inte skattesänkningar – däremot är det viktigt att poängtera ”skattetryck” och ”skattechock” samt ”bidrag” det senare vad avser a-kassa och sjukersättningar – stigmatiserande – och målet var att skuldbelägga alla som var arbetslösa och sjuka – fy för den lede att gå och lata sig om dagarna. Man vann två val på att envist upprepa “utanförskapet” och “arbetslinjen”. Att uttrycken inte är så logiskt sammanhängande spelar mindre roll än att de fastnar och leder vårt tänkande åt “rätt” håll. Att angripa en “ram” är lönlöst – det etsar bara in den hårdare i åhörarnas medvetande – sådant är vetenskapligt belagt och uttrycks bäst i ordspråket ”ju fler gånger du ljuger desto mer blir lögnen en sanning”  – sant eller inte sant men den som ljuger tror kanske det är sant.

Högerns målsättningarMen inför årets val kom verkligheten ikapp ”arbetslinjeretoriken”. Alliansens favorit-“ram” i regeringsställning har istället blivit att förespråka en “ansvarsfull” eller “ansvarstagande” politik som i valets slutskede innebar att både Reinfeldt och hans finansminister smög ut bakvägen för att lämna valresultatet åt andra – definition på ansvar. Vi har väl alla mött ansvarsfulla respektive ansvarslösa människor i privatlivet och sett skillnaden – många inser nog egentligen att det är betydligt mindre självklart vad det innebär att “ta ansvar” i politiken och samhällsekonomin – för många är det alldeles för svårt för hjärnan att absorbera sådana obetydligheter som ynka 87 miljarder i underskott i de offentliga finanserna eller att statsskulden ökar trots avyttring av flertalet samhällsägda företag reats ut eller att Nuon-affären som blev en – inte bara gigantiskt – utan också en av historiens största förlust för oss arma skattebetalare – men vi fick ju jobbskatteavdrag.

SD bisarra ideologiMen det parti i årets val som allra mest tycks ha tagit sitt manus från deras inofficiella propagandakanal Avpixlat är Sverigedemokraterna – det tog knäcken på den ordinarie partiledaren och en vikarie fick rycka in. Genom dess företrädare har vi fått lära oss att samer inte är svenskar inte heller judar, assyrier, greker med flera även om de är födda i vårt land så är det inte deras land – så det så! Själv oroas jag över om jag kan komma att ryckas ifrån mitt svenska medborgarskap eftersom jag näppeligen kan vara svensk med både vallonskt och finskt blod i mina ådror för att inte tala om min dotter som är född av sin mor av utländsk härstamning. Vi har också fått lära oss att ordet invandrare är kostnader och muslim är våld och pedofili och vårt största hot sedan nazisterna på 30-talet – fast de senare betraktas ju inte som något realt hot egentligen och av förklarliga skäl. Att lära sig SD-språk är som att lära sig ett nytt språk. Du lär dig att förstå kodord som sionister är judar, PK-media är mainstreammedier och islamisering är massinvandring av muslimer. Något annat vi lärt oss är att alla som inte sympatiserar med partiets värdegrunder är vänsterextremister. Därför kommer det nya året att inledas med att vår högsta vänsterextremist – Stefan Löfvén – skall av SD utsättas för ett misstroendevotum i Riksdagen för att han inte vill samarbeta med dom och stoppa vår tids största hot mot oss etniska svenskar – ja inte jag då eftersom jag sannolikt betraktas som blandras eller gatukorsning och kan av den anledningen inte vara genuin svensk. Ja – jag vet vad ni tänker och jag tänker likadant! Det är inte bara absurt det är groteskt och lekstugan fortgår!

Janne-FyrkantÅret som gått har varit turbulent – ett slags klimax över de 8 år som gått med en borgerlig regerings vandalisering av vår välfärd. Nu är det dock över och förhoppningen är att vi nu kan se fram emot nästa år med en viss tillförsikt samt att den Socialdemokratiskt ledda regeringen successivt kan vända den negativa trend som Alliansen åstadkommit. Att människor får tillbaka sin framtidstro, att arbetslösa och sjuka kan återigen känna sig delaktiga i samhällsutvecklingen och inte betraktas som något katten släpat in. Det kommer naturligtvis inte att bli så lätt. Fortfarande har vi en cementerad borgerlig allians som kommer göra allt för att sätta käppar i hjulet för regeringen med hjälp av sina bundsförvanter Sverigedemokraterna. Men möjligheten att påvisa adekvata skillnader i synen på människor mellan å ena sidan de borgerliga å andra sidan Sverigedemokraterna mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet hoppas jag kommer att bädda för en jordskredsseger för de rödgröna partierna i valet 2018 och om man får önska något mer så vore det en glädje om Sverigedemokraterna åkte ur Riksdagen 2018.

Med dessa mina sista tecken för detta år vill jag önska alla mina läsare ett

Gott Nytt År

images (9)

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Leif larsson

   /  30 december, 2014

  Tack Björn för alla dina bloggar der är alltid intressant o läsa..Hoppas du fortsätter i samma anda nästa år o till sist önskar jag dig också en god fortsättning o ett gott nytt år!

  Liked by 1 person

  Svara
 2. Hans Bodin

   /  29 december, 2014

  Hej! Jag är innerligt glad över att Decemberöverenskommelsen försvårar för SD att påverka politiken och den innebär också att alliansen får ett år och vi tre med vår politik så det här är till vår fördel.Jag vill även bidra med nya ord och det första är ”Stupstocken” som har kastat ut mer än 900000 sjuka ur systemet sen 2008 när det infördes.Sen kom ”Attefallshus”som ett monement över en misslyckad bostadspolitik med ständiga utredningar och en lössläppt marknad som bara byggde bostadsrätter i attraktiva områden!
  Tack för det trevliga blogg-och kommentarsår som varit och och jag önskar dej ett
  Gott Nytt År!

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag försöker se det positiva i decemberuppgörelsen utan att inte snegla på det negativa. Trots allt överväger det positiva i uppgörelsen som främst baserar sig på att vi inte skall styras av ett gäng som mer än gärna ställer till oreda snarare än att följa de praxis som varit allmänrådande sedan regeringsformen stadsfästes för 40 år sedan. Så som du beskriver det ger det oss möjligheter att påvisa stora skillnader i samhällssyn under mandatperioden vilket jag hoppas skall ge ett positivt genomslag i valet 2018.

   Reinfeldt svängde sig ofta med en vokabulär som var obegriplig för allmänheten – till och med de som var akademiker hade svårt att förstå vari hans retorik bottnade i. Medvetet eller omedvetet är jag inte den som skall avgöra men att använda sig av en retorik som gör att man måste försöka tyda andemeningen i vad det var han menade – inte vad det var han sa. Tolkningarna därvid kommer då att spreta hej vilt och slutsatsen ändar upp i ett enda stort frågetecken. De så kallade retorikexperterna fick sig ett uppsving som aldrig förr under denna period och tolkningarna varierade mellan dessa experter lika vilt. Slutsatsen blev av den nyanserade att Reinfeldt misshandlade språket på ett näst intill vulgärt sätt. Det var inte ens ett – sedan lång tid – så kritiserat myndighetsspråk utan kan snarare knytas till personen själv.

   Att vi därvid fått enstaka nya ord följt av politiska åtgärder så som ”stupstocken” eller för den delen ”attefallshus” det senare ett sätt – enligt upphovsmannen – att bearbeta bostadsbristen särskilt vad avser ungdomarna. En cynism som visar på ett tydligt sätt hur man egentligen tänker i dessa sammanhang. Ungdomar har knappast råd att bygga några attefallshus utan hänvisas återigen till att bli i beroendeställning till den bemedlade klassen – att få ynnesten att bo på deras tomter – istället för att satsa på billiga hyresrätter för både ungdomar och ensamstående med mager inkomst. Ungdomar har heller inte den ynnesten och möjligheten att sätta sig i miljonskulder det första man gör mellan barn och vuxenlivet för att inhandla en bostadsrätt som dessvärre numer är den enda möjligheten då man i rasande takt sålt ut hela allmännyttan.

   Ja Hans – de borgerliga har verkligen drivit landet åt ett håll som uteslutande gynnar ett fåtal och det krävs en kraftsamling för att vända den trenden – en mandatperiod lär inte räcka på långa vägar.

   Sist – men inte minst – vill jag återgälda både din och flertalet andra som uppskattat bloggen i allehanda kommentarer. Utan denna respons är jag inte säker på att bloggen överlevt. Så jag vill därmed tacka både dig och alla andra som tillfört bloggen så många intressanta, lärorika och faktaspäckade kommentarer som ibland – ofta – stärkt mig i min uppfattning men också ibland fått mig att omvärdera mina uppfattningar. Och det var just därför jag en gång startade bloggen. Jag är därför så oerhört tacksam för alla kommentarer som gör bloggen levande och som ger mig en unik möjlighet att ta del av andras värderingar och erfarenheter som jag kan bygga vidare på. En stängd blogg med bara en envägskommunikation – som flertalet bloggare ägnar sig åt – är inget för mig. Det stagnerar debatten.

   Så bäste Hans tack för det gångna året och jag önskar djupt i mitt ”röda” hjärta ett Gott Nytt År och ett efterföljande år med nya spännande utmaningar att ta tag i.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: