Jag uppskattade Fredrik Reinfeldt…………………..


frihetens pennaVeckan som snart är till ända har varit rätt dramatisk. Media har fyllts av de hemska illdåd som skedde i Paris under onsdagen och som fick sin upplösning under fredagen. De två bröder som begick denna fasansfulla slakt på 12 journalister som arbetade på satirtidningen Charlie Hebdo i Paris fick plikta med sina liv. Man kan givetvis diskutera huruvida satir kan anses vara nidteckning eller bara en ironiskt tecknad bild för att illustrera en artikel. Jag anser att satir och även ironi ingår i samhällsdebatten – men tar avstånd från nidteckningar som förlöjligar eller tecknar en osann bild av den eller de som nidteckningen riktar sig mot. Det kan också vara en balansgång mellan nidteckning och en i avseendet tecknad satir för att ironisera den eller de som teckningen riktar sig mot. Nåväl varken satir, ironi eller rena nidteckningar berättigar någonsin till sådana illdåd som genomfördes i Paris – bryt udden av den ena sidan på pennan och vi vässar bara den andra sidan istället. Bägge bröder samt en ytterligare med koppling till terroristerna sköts ihjäl av det franska gendarmeriet och oturligt nog förlorade ytterligare 4 personer – i den gisslan man hade tagit – livet. En tragedi för de vars familjer nu förlorat sin far/mor, man/hustru och övrig släkt och vänner. En tragedi mot hela det demokratiska samhället inte minst. En tragedi som dessutom kommer att stärka de islamofobiska yttringarna i samhället och kommer att användas av alla de högerextrema krafter inklusive Sverigedemokraterna i sitt generella hat och fientlighet mot alla muslimer. Också en tragedi för alla de som lyckades överleva denna fasansfulla händelse med de traumatiska följder de kommer behöva bearbeta under lång tid. Att världens ledare nu – och gemensamt – markerar sin avsky mot detta illdåd är bra – frågan är bara om det kommer att hjälpa alla de muslimer som nu allt oftare drabbas av diverse hot och trakasserier av fascister, rasister och andra med ett uppenbarligen klent förstånd som inte kan inse att dessa händelser utfördes av terrorister med en fundamentalistiskt absurd religiös tro på hur ett samhälle skall utvecklas.

images (5)Till rubriken! Jag förstår att många av mina läsare hickar till av förvåning när de läser ”Jag uppskattade Fredrik Reinfeldt”  låt mig förklara. När vi skriver fundamentalism så sällar sig Moderaterna till den definitionen med sitt genetiska arv och ständiga krav på skattesänkningar och allehanda förslag för att genomföra dessa som uteslutande missgynnar de med sämst ställning i samhället. Moderaterna har därvid betraktats som ett högerkonservativt parti som sällan eller aldrig tagit avstånd från de mörka krafter som tagit demokratin som gisslan i olika länder såvitt det inte handlat om kommunistisk diktatur. Moderaternas politiska historia är långt ifrån en behaglig läsning i det avseendet. Det här förstod Reinfeldt. Skulle partiet någonsin kunna bli ett regeringsalternativ – ett statsbärande parti – krävdes förändringar. Tillsammans med Schlingmann, Anders Borg med flera Reinfeldt närstående partikamrater påbörjades en totalomvändning gemensamt med den övriga borgerligheten i en Allians för Sverige. Nu handlade det inte längre om skattesänkningar utan mer av arbetslinje och mer till de närande i samhället. Med stor hjälp av Svenskt Näringsliv påbörjades en massiv kampanj mot de höga sjuktalen i samhället – som inte var särskilt stora egentligen – man gjorde absurda och oförklarade jämförelser med andra länders sjukförsäkringssystem som sedermera visade sig vara en omöjlighet – och man fördömde det som man kallade bidrag i alla dess former. Helt plötsligt var det medelklassen som blev Moderaternas gunstlingar och man lyckades med sitt uppsåt. Den till synes argumenterade ideologin blev nu socialliberal istället för som tidigare konservativ. Åtta år av Alliansstyre har dock visat på att Moderaternas ideologiska svek inte bara drabbade alla tärande i samhället utan de drabbade skattehöjningdom själva genom att den konservativa kärnan i partiet istället gick till det ännu mer högerextrema partiet Sverigedemokraterna. Att Reinfeldt och Moderaterna skulle tappat sina ideologiska fundament stämmer näppeligen med det facit vi idag har. Men för att fullfölja den omsvängning som skedde retoriskt tvingades man överge sina profilfrågor – förvaret, polisen och skattesänkningar som istället döptes om till avdrag – något som bättre attraherade medelklassen. Andra strukturella frågor som bostäder, järnvägen och övrig transportnäring samt industrin och inte minst arbets- och miljöfrågorna gav man blanka fan i. Arbetslinje och jobbskatteavdrag blev det bärande fundamentet.  Medborgarna skulle straffas för att de kunde ha den för statskassan osmakliga lusten att leva på bidrag istället för att arbeta och göra rätt för sig. Allians för Sverige blev knappast en Allians för Sverige utan en Allians för de redan besuttna. Tro mig – jag kan aldrig uppskatta en sådan ”vi” och ”dom” politik som borgerligheten representerar och i synnerhet inte Moderaterna. Men……………………………….

NŠr glšden falnat...Det finns dock en sak jag uppskattade Reinfeldt för. Hans tydliga avståndstagande från all främlingsfientlighet som i motsats till hans övriga retorik – till synes – föreföll uppriktig. Ett avståndstagande som knappast delades av flertalet av hans partikamrater eller ens sina alliansvänner. Som mina läsare kan notera infogade jag en reservation då jag lärt mig att aldrig lita på en Moderat. Idag lämnar han sina politiska uppdrag – måtte han lyckas bättre i sina kommande värv för som politiker hamnade han långt under sin tidigare önskan – att bli den första borgerliga landsfadern fullt jämförbar med sådana storheter som Per Albin Hansson och Tage Erlander. Man kan säga det sket sig!

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  11 januari, 2015

  Ps. Han heter ju Martin. Ds.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Hans Bodin

   /  11 januari, 2015

  Hej! Jag lyssnade nyss på Johan Schibbye från Sergels torg och som han sa att ”pennan måste alltid vara starkare än svärdet”kommer att bli som ett mantra för mej fortsättningen!
  Vi måste slå vakt om det fria ordet och yttrandefriheten!
  Mvh!Hans B

  Gillad av 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: