Spel och taktik i årets första Riksdagsdebatt.


partiledardebattUnder årets första Riksdagsdebatt avhandlades viktiga frågor så som skolan, miljön och jobben och den mindre viktiga frågan men för – Sverigedemokraterna för dagen och i särklass viktigaste frågan huruvida Stefan Löfvén är regeringsduglig eller ej. Under debatten lyste fulspelet med all önskvärd tydlighet från de borgerliga partierna. Något nytt framkom inte utan man koncentrerade sig på att påvisa skillnader mellan blocken. Anna Kinberg Batra ansåg att regeringen inte hade genomfört en endaste reform sedan valet – något som den evigt tjattrande Annie Lööf hängde på. Påståendet var rent av skrattretande mot bakgrund av hela det fulspel som skedde under förra årets sista budgetdebatt där samtliga borgerliga partier gemensamt med Sverigedemokraterna fällde regeringens budget. Det är en märklig fråga som endast har ett enda syfte – att påvisa det som debatten – från den borgerliga sidan handlat om – en handlingsförlamad regering – en handlingsförlamning som borgerligheten själva anordnat tillsammans med Sverigedemokraterna och nu vill knyta an till regeringen. Man kunde ju förutsätta att Kinberg Batra tagit del av regeringens fällda budget för att hitta alla de reformer hon efterlyste – men nej inte alls! Ett oärligt fulspel som borde genomskådas i all sin bedräglighet. Nåväl Stefan Löfvén föreslog att hon skulle läsa budgetmotionen så skulle det kanske klarna lite förhoppningsvis.

Anna Kinberg BatraDen nyvalda moderatledaren Anna Kinberg Batra – lika kyligt robotliknande som sin företrädare har fortfarande inte förmått att konkretisera den moderata politiken utan fortsätter på den sedan tidigare inslagna linjen där det summerade huvudspåret – fortfarande, och trots att man förlorade valet på just jobben och skolan med mera – var att det enda regeringsdugliga alternativet var Alliansen – det gäller att hålla fast vid framgången i valet 2006.  Det enda aktuella alliansförslag som kom upp på bordet är kravet på att tillsätta en utredning om Nato. Där Björklund – näst intill – gick upp i falsett i rena upphetsningen och anförde – som brukligt är vad avser högern – rysshotet.  Det är många som funderar över vad Folkpartiet är på väg egentligen. Ett radikalt nyliberalt parti med en – i det närmaste rabiat partiledare eller ett socialliberalt parti som tidigare kunde ägna sig åt frågor som var avgörande för den lilla människan – en fråga som också Stefan Löfvén efterlyste i debatten. Idag har antalet Folkpartister reducerats som jag fortfarande beundrar för dess gärningar. En av dessa är Barbro Westerholm – en utpräglad humanist och den som tidigt tog ställning i HBTQ frågorna som allt sedan dess varit en av hennes många drivkrafter som riksdagsledamot för Folkpartiet. Men sådana hedervärda – ej tillräckligt uppskattade – ledamöter tunnas ut i allt högre utsträckning tyvärr. Nu är det ”banka på trummorna” och peka med hela handen och i skolfrågan som mest gått ut på att skylla på Socialdemokraterna samt införa allehanda åtgärder som den samlade expertisen inom skolområdet bestämt tar avstånd från. Nu är det NATO som skall ersätta skolfrågorna som jag förstår Björkflum. Nej då jag stavade fel avsiktligt.

göran-hägglundI integrationsfrågorna påvisade debatten en spricka inom alliansen. Göran Hägglund (KD) fortsatte sitt flörtande med Sverigedemokraterna och lyfte förslaget om en restriktiv invandringspolitik. Argumentet för är att man ska tala till Sverigedemokraternas väljare. Förslaget innebär bland annat att reducera redan dåliga ersättningar för de asylsökande. Anna Kinberg Batra anser i stället att man inte vill hindra en växande flyktingström från att söka sig till Sverige och tackade Miljöpartiet för det samarbete man tidigare haft med Alliansen vad avser flyktingfrågan. När de borgerliga partierna söker nya svar på invandrings- och integrationsfrågorna så spretar de åt alla håll och kanter. Det förefaller som Hägglund får kacka i eget bo och för honom är det en fråga om överlevnad.

SD röstar mot sig självKaospartiet – eller Sverigedemokraterna vilket man vill –  är inte bara ett främlingsfientligt parti utan också ett arbetarfientligt högerparti som endast vill skapa kaos och därmed uppmärksamhet. Löfvens tydlighet gentemot SD är därför en välgärning. Men den tydligheten uppskattas inte av – bland annat Folkpartiet och Kristdemokraterna. Stefan Lövén visade dock en obruten tydlighet när han redovisade följderna av Sverigedemokraternas attack på demokratin. ”– Här har vi ett parti som börjar med att rösta mot sina egna förslag, av ett enda skäl, att se till att regeringen faller”. Han menar att skynket är borta och att alla ser vilket parti SD egentligen är. Att Mattias Karlsson i sitt inledningsanförande citerade Olof Palme då började kräkreflexerna göra sig påminda. Nåväl SD är förpassade – genom decemberöverenskommelsen – till den sophög där de hör hemma och detta faktum gör att SD:s 13 procent är noll värt. Inte ens 23, 33 eller 43 procent räcker när de demokratiska partierna går samman mot det odemokratiska. Och det var en påfallande enig borgerlighet gemensamt med vänsterpartierna emot Sverigedemokraterna vilket föranledde lite sura miner hos patrasket. En misstroendeförklaring lämnades in efter debatten vilken sannolikt kan komma att behandlas först i början av nästa vecka. Sannolikheten för att Riksdagen kan komma att väcka misstroende mot regeringen Löfvén är dock lika med noll.

images (8)Annie Lööf är som hönan – hon följer tuppen sedan spelar det ingen roll vem som spelar tupp inom Alliansen. Fast tuppen är numera en höna så det får väl bli hönan som följer hönan istället. Vi lever ju i könsneutral tid om än kaosartat för stunden. Äggkläckningen är det dock inget fel på även om äggen visar sig vara rejält skämda. Som det här med miljön. Tröttsamt! Att hon överhuvudtaget talar om miljö är rätt vågat. Vattenfalls dåliga affärer, framförallt köpet av Nuon, och fallande energipriser har försatt statens största bolag Vattenfall i ekonomisk knipa men stora nedskrivningar och inställda utdelningar som konsekvens och ska nu granskas av Riksrevisionen. Nu var ju inte Lööf inblandad vid tiden då detta hände men försvarade dock sin företrädares inblandning. Enligt Gustaf Fridolin (MP) har Centern endast uppfyllt åtta av 57 alliansvallöften. Vad som med säkerhet kan sägas är att Alliansregeringen – om den fått fortsatt förtroende – håller på att missa 14 av de 16 miljömål som alla partier är överens om att vi ska nå senast 2020 och som redovisas av Naturvårdsverket – nu lär det väl dröja något år innan Annie Lööf kommer att anklaga den rödgröna regeringen för samma sak. Kanske det var anledningen att hon glömde att tala om det för att minska fokus och istället pekade på hur duktig Centerpartiet varit under sin tid som till exempel att miljöbilarna tjugodubblats och vindkraften tiodubblats och att alliansregeringen satsat på hav, biologisk mångfald och att fasa ut gifter i vardagen. Kort och gott Alliansen är mer regeringsdugliga än något annat alternativ. Man kan säga att de flesta av alliansledarna drabbats av hybris där valrörelsen fortgår!

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  16 januari, 2015

  Hej! Jag så bara första timmen på debatten men kunde med glädje konstatera att Stefan
  redan vuxit in i sin roll som statsminister.Debatten med Batra och övriga alliansgnällgänget
  klarade han galant! Hur alliansen kan stå och försvara sin i många stycken misslyckad politik är i många stycken patetiska.Liknelsen hönan Annie skrattade jag gott åt! Hon kan göra vem som helst ”galen”!
  Mvh!Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag såg hela debatten 5 timmar. Och sammanfattningsvis kan väl sägas att Stefan manövrerade ut både Mikael Karlsson å det bestämdaste men gav kängor åt Anna Kinberg Batra också när hon började sjunga samma gamla skönsång som Alliansen är så känd för idag – goda finanser med mera samt undrade vad Stefan och hans regering genomfört av reformer under de 100 dagarna han suttit i regeringen. Stefans replik blev applåderad – en omkullkastad budget gemensamt med SD och föreslog Batra att hon skulle läsa budgetpropositionen om hon saknade vilka reformer vi vill genomföra.

   Annars var det SD som envist försökte förklara varför de valde Alliansens budget samt mötte ett kompakt motstånd från samtliga övriga partier. Jag såg Mattias Karlsson allteftersom han ställde frågorna att han kroknade mer och mer.

   I övrigt var det väl mest en debatt där både tack och kramar delades ut och andra verbala attacker därefter.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: