En omdömeslös och verklighetsfrånvänd Allians!


moderat välfärdVinsterna i välfärden är en stötesten för samtliga riksdagspartier men av olika anledningar. Regeringens förslag bygger på en uppgörelse med Vänsterpartiet och betydelsen av den innebär en begränsad möjlighet att vinstberika sig på offentlig verksamhet. Mot bakgrund av de senaste årens – uppenbara – vinstjakt samt förflyttning av stora kapital via ränteavdragen till riskkapitalbolag – företrädesvis stationerade i de så kallade skatteparadisen – är det fullt förståeligt att man vill stoppa denna dränering av statsfinanserna. Men då vi heller inte vill stoppa möjligheterna till fria val inom vård och omsorg samt skolan som drivs av privata intressen så blir en vinstbegränsning en svår nöt att knäcka. Förslag finns men måste utredas ordentligt med syftet att inte försvåra möjligheterna för de privata bolag som i avseendet kan anses vara seriösa. Därför tillsatte regeringen en av flera utredningar som skall inkomma med ett första svar under 2016.

Frankenreins-monsterMen Svenskt Näringsliv och Alliansen vill uppenbarligen inte se en sådan utredning och tror sig nu ana att regeringen kan komma att ”gömma” förslaget i sin budgetproposition som skall antas i Riksdagen under april i år för att därmed få igenom den överenskommelse med Vänsterpartiet som tidigare meddelats av regeringen genom decemberöverenskommelsen (DÖK). Att Stefan kallar den nu uppkomna diskussionen för idiotisk” härleds således till att inte ens utredningen om vinster i välfärden ännu är klar. Hur man från allianshåll kan ”ana” sådana propåer är obegripligt och visar återigen att man inte kommer att vila på hanen en enda millimeter. Det torde dessutom inte vara obekant för borgerligheten att en sådan utredning är tillsatt så attackerna mot regeringen blir bara ännu mer obegriplig. Tyvärr har också Jonas Sjöstedt (V) fallit på samma grepp vilket är ännu mer obegripligt. Han om någon – som själv – eller åtminstone hans ekonomiska talesperson Ulla Andersson – varit med i diskussionerna – borde veta om att en utredning skall redovisa hur vinster i välfärden skall begränsas i framtiden. Det blir bara förvillande med alla dessa propåer som kommer från Alliansen och med stöd av SN samt Sverigedemokraterna.

Laglig-stöldAtt borgerligheten nu har lagt ned budgetvapnet betyder inte att dom kommer – och avser – att köra över regeringen Löfvén på en rad andra områden. Man varnar dessutom statsminister Stefan Löfven för att gömma”  förslag i vårbudgeten som de inte anser hör hemma där. Upplagt för ”krig” i Riksdagen således – och som dessvärre kommer att vinnas av borgerligheten då de allierat sig med ”kaospartiet” i Riksdagen. Vi skall i alla lägen låta påminna oss om Jan Björklunds varggrin på läpparna när han lät meddela att – ”Vi kommer att vinna fler omröstningar än vad någon opposition gjort i modern tid” och inte att förglömma Centerpartiets Annie Lööfs frejdiga uttryck – ”Nu ska det jagas sossar” minsann. För Annie Lööf är det viktigare att jaga sossar än att medverka till politiska förslag som gynnar landets medborgare. Att hennes pubertala och omdömeslösa tonårsfasoner lika lite hör hemma i en seriös debatt som Sverigedemokraterna – börjar allt mer bli ett faktum. Anna Kinberg Batras tunna  debut i partiledardebatten där hon i brist på egna förslag nu efterlyser en bredare debatt om de utmaningar som Sverige står inför. Att dessa utmaningar är så mycket större idag efter Alliansens härjningar de senaste två mandatperioderna där man allierat sig med Sverigedemokraterna den senaste mandatperioden – inser varken hon eller någon annan av Alliansens partiledare Halvvägs in i debatten passade hon dock på att ge en känga till Stefan Löfven. Kängan är så korkad att man förvånar sig över att den överhuvudtaget framfördes. Komik på låg nivå!! – ”Det har framgått i dag att Stefan Löfven är statsminister och vill fortsätta vara det. Och det förvånar mig inte. Det som däremot förvånar mig är att hans verktygslåda är tom på förslag som ger Sverige fler jobb” Kommentarer är överflödiga.

Swedish-health-careMen det är ju inte så att Alliansen inte tagit intryck av sina misslyckanden. Redan i december 2012 gick man ut med att en särskild utredare ska se över vilka krav som bör ställas på ägarna till företag inom vård, skola och omsorg. Syftet var enligt alliansregeringens direktiv att säkra krav på att de som äger och driver företag inom skola, vård och omsorg ska ha ”ett långsiktigt och seriöst engagemang”. Lite sent påtänkt kanske när det redan då man öppnade upp för riskkapitalbolagen framstod att utvecklingen skulle innebära just vinstjakt genom så kallad ”räntesnurror” där ränteavdragen till ock med översteg företagsbeskattningen och innebar i praktiken nollbeskattning – vi har varit för naiva sa en del borgerliga riksdagsledamöter och Göran Hägglund spädde på med att ”räntesnurrorna är stötande och viktiga att täppa till”. Också genom diverse opinionsundersökningar visade det sig att det fans en majoritet för att begränsa vinster i välfärden. Utredningens slutsatser skulle ha presenterats den 28 februari 2014. I god tid gick dock finansmarknadsminister Peter Norman (M) ut i en debattartikel i SvD med att det hela skjuts upp till i höst efter valet. En utredning som ditintills kostat staten en massa pengar lades sonika helt ned. Orsaken till nedläggningen av utredningen är ytterst en konflikt inom Alliansen om riskkapitalbolagens vara eller inte vara i välfärden där den som har ryckt ut till riskkapitalbolagens försvar är  Annie Lööf. Den konflikten skulle inte på några villkor få lysa över Alliansen så nära valet – det gällde att visa enighet.  Alliansen sa sig inte insett konkurrensutsättningen – man insåg inte att man skapade en ny marknad. Allianspolitikerna trodde inte att välfärden någonsin skulle bli en marknad!!!!!!!!!! Nu låtsas samma politiker att driftsformer inte spelar någon roll. De vill tala om kvalitet inte vinster. Hela denna avreglering är ett fiasko som så mycket annat Alliansen åstadkommit. Låt oss nu avvakta utredningen och strunta i domedagsprofetiorna som sipprar ut med jämna mellanrum från SN och Allianspartierna  – sen skall vi se hur eftertänksamma Alliansledarna verkligen är vad avser den nya räntekarusellmarknad de skapat genom sin obetänksamhet. Har Alliansen engagerat Blondinbella som rådgivare månne?

 

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Viveka

   /  20 januari, 2015

  Ett av eländena som Nya Allliansen lämnade efter sig gäller A.kassans ersättningsnivå.
  Trots akassa anslutna tvingats betala fulla socialförsäkringspremiier till ”Nya alliiansens så har betalda premien gröpts ur och används till annat , ca 1000:-månad och det är dessa människor idag, som nu gjorts av Nya Alliansen felaktiga arbetsmarknadspolitik, till bli morgondagens fattigpensionärer.

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Hej Viveka!

   A-kassa och alla andra socialförsäkringsavgifter ingår i det som felaktigt benämns arbetsgivaravgifter. Att det har kommit att kallas för arbetsgivaravgift torde härröra sig till det faktum att det är arbetsgivaren som ombesörjer hanteringen av avgifterna. Sanningen – vilket inte fullt ut framgått – är att dessa avgifter är avstått löneutrymme och belastar inte statsfinanserna.

   Att Alliansen gjort omfattande omfördelningar i arbetsgivaravgiften, sjukförsäkringsavgiften, arbetsmarknadsavgiften samt arbetsskadeavgiften har i vissa fall halverats under Alliansens regeringsinnehav. Den allmänna löneavgiften går rätt in i statens kassakista och avsikten med den allmänna löneavgiften tillkom ursprungligen för att finansiera vår andel av EU- kostnaden. Här har det skett en omfördelning från sjukförsäkringsavgiften – 3.62%, arbetsmarknadsavgift – 1.54% samt arbetsskadeavgift med – 0.38% till den allmänna löneavgiften. Låt mig tillägga att arbetsmarknadsavgiften är en socialavgiftslag delad i två lagstiftningar. Arbetsmarknadsavgiften skall enligt dessa lagstiftningar finansiera arbetslöshetsförsäkringen, aktivitetsstödet, kostnader för lönegarantin samt statliga ålderspensionsavgifter enligt lagen (1998:676) delad i två lagstiftningar. Systemet med arbetsmarknadsavgiften infördes genom de förändringar som genomfördes efter förslag av den så kallade ARBOM-utredningen (SOU 1996:150). Tanken var att kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen och den övriga arbetsmarknadspolitiken inte skulle belasta statsbudgeten – som jag skrev inledningsvis. Ett hutlöst bedrägeri således. Ironiskt kan sägas att arbetslösa och sjuka fått betala skattesänkningar för medelklass och de rika.

   Att den sänkta a-kassan naturligtvis påverkar framtida pensioner dessutom har du helt rätt i. Den som föds fattig skall dö fattig – ett av Alliansens outtalade understatement vad avser hela deras arbetsmarknadspolitiskt genomförda åtgärder.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans Bodin

   /  18 januari, 2015

  Hej!Verktygslådan är ju full men alliansen satte hänglås på den!Även Batra verkar ha Maud Olofsson syndromet!”Jag kommer inte ihåg vad jag gjort och sagt”! Jag kommer även ihåg Peter Normans och Borgs lovanden om sätta stopp för räntesnurrorna! Det fanns inget riktigt intresse att sätta dit moderaternas sponsorer!
  Mvh! Hans B.

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja redan 2007 befarades det att räntesnurrorna skulle medföra förflyttning av skattekapital främst till de så kallade skatteparadisen samt att rikskapital egentligen aldrig har siktat mot långsiktigt ägande vilket bara namnet ger sken av. Men Anders Borg försvarade åtgärden och menade att om så skulle ske får ”man” väl titta på det då!!!!!! Och ”tittat” har man kanske gjort – sannolikt med ett visst förnöjsamt intresse – då flertalet av dessa riskkapitalister kan knytas till just Moderaterna och i ett fåtal fall även Folkpartiet. Att media inte granskat dessa förhållanden ordentligt är märkligt. Nej du har helt rätt – självklart finns inget intresse särskilt som en av de värsta Gustaf Douglas själv sitter – eller numer satt – i Moderaternas styrelse.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: