Håll minnet av Förintelsen levande!


Holocaust efter grekiskan  holókaustos översatt till svenska Förintelsen beskriver Nazisternas utrotning av minoriteter i Europa främst Judar men också Romer, sovjetiska krigsfångar, polacker, civila sovjetmedborgare, homosexuella, handikappade, Jehovas vittnen och andra politiska och religiösa motståndare. Man vet inte den exakta siffran som blev följden av nazisternas massmord men beräknar den till allt mellan 11 och 17 miljoner där judarna var den överlägset största gruppen. Förintelsen skiljer sig från andra massmord i historien på grund av dess systematiska, industriella och statligt organiserade mordmetoderna som uteslutande baserades på nazisternas rasideologi som betraktade den germanska ”ariska rasen” som den allena rasen som skulle härska över all annan ras.

Sommaren 1976 besökte jag två koncentrationsläger – Majdanek och Auschwitz – av totalt 730 läger varav de första byggdes redan 1933 – Dachau – där flera tusen politiskt oppositionella internerades – främst kommunister och Socialdemokrater men även sådana som av nazisterna betraktades som asociala vari ingick handikappade, alkoholister och kriminella. De riktigt stora Förintelselägren varav Auschwitz och Majdanek var de största där massmorden pågick in i det sista tills kriget tog slut. Bara i Auschwitz likviderades 1,1 miljoner varav 90% var judar och övriga var av annan minoritet och nationalitet. Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz och dagen hålls i minne över hela världen som en minnesdag över alla de som dog i koncentrationslägren. Att besöka dessa två koncentrationsläger var som ett kliv in i en obegriplig ondskefull värld där detaljer etsades fast i mitt minne för evigt. Obegriplig för att man har svårt att förstå den ondska och den fasansfulla tillvaro som var ständigt närvarande för alla internerade. Det går inte att förlåta denna ondska bara att minnas den för att den aldrig mer skall få fotfäste igen. Det jag minns mest var de avklippta hår, alla skor och glasögon som tagits från kvinnor, barn och män innan de gick sina sista steg mot gaskamrarna med sina förbränningsugnar. Duschmunstycken i taket – inte för vatten utan för den gas som skulle tillföras kammaren. Små titthål där förövarna kunde se hela den dödsångest som utspelades när gasen så småningom tog livet av samtliga – det berättades att det tog allt från några minuter upp till hela 15 minuter innan de sista dog. En monumentalt obegriplig ondska som var svår att ta in under de fjuttiga två timmar mitt besök varade. Hur var det då inte för alla de som levde mitt i detta obegripliga helvete – dag ut och dag in med vetskapen att nästa dag blir din sista dag och överlevde du nästa dag så var den påföljande dagen kanske din sista.

Jag lämnade Auschwitz med tårar i ögonen – jag var inte ensam, tystnaden bland sällskapet var påfallande. Det var för svårt – orden fann inga meningar och vad skulle man egentligen säga? Detta är och var mänsklighetens skräckkammare där en obegriplig, vedervärdig, vidrig ondska utspelade sig under många år. Massakrer och massmord har utspelats både före och efter denna händelse och kommer att hända framöver. Men inget så systematiskt välregisserat som massmorden i förintelselägren sanktionerat av den tyska staten har tidigare förekommit. Därför är det viktigt att påminnas om händelsen för att detta aldrig någonsin får upprepas igen.

Många böcker och filmer har skrivits och spelats in och den som vill få en överblick av dessa obegripliga händelser kan ta del av ”Fakta om Förintelsen – Film” som tillhandahålls av Levande Historia. Filmen består av 10 avsnitt som belyser olika delar av Förintelsen. På grund av rättighetsskäl är filmen lösenordsskyddad och får endast användas i utbildningssyfte.
Lösenordet är: JAGJOBBARISKOLAN Du kan således se alla 10 filmer genom att kopiera lösenordet och klistra in det på avsedd plats samt därefter starta filmen. Varje film är allt mellan drygt 2 minuter upp till 13 minuter långa.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  27 januari, 2015

  Hej! Det är en skam för mänskligheten att detta har hänt! Hur kan dessa historielösa SD/nynazister förneka att det skett! Vad är det som driver dessa människofientliga individer!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Att det överhuvudtaget finns förintelseförnekare är obegripligt när bevisen för dess existens är överväldigande. Det är en skam – så som du säger – men det är också en skam att sådana partier som SD och SVP tillåts orera och ljuga helt ogenerat samt inte förstå att deras bara existens ger luft under vingarna för alla dessa människofientliga störda individer.

   MVH//Björn

   Liked by 1 person

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: