Ett religiöst sektbeteende hindrar Moderater att komma till insikt om verkligheten!


arbetslöshetJag har tidigare skrivit artiklar om hur Moderaterna – tillsammans med sina allierade kumpaner – tappat all sans och balans vad avser arbetsmarknadspolitiken. Idag när jag läste en debattartikel publicerad i den anrika Göteborgs Posten – liberal dagstidning vars främsta spridningsområde är Göteborg med omnejd – med rubriken ”Vi har idéerna för nya jobb i Göteborg” författad av den förre handlingsförlamade arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) samt hennes partikompis kommunstyrelsens andre vice ordförande Jonas Ransgård (M) – blir jag alldeles förbluffad. Artikeln är inget annat än ett eko av den arbetsmarknadspolitik som Moderaterna gemensamt med sina dörrmattor i Alliansen genomförde på riksnivå. En politik som var fullständigt misslyckad. En arbetsmarknadspolitisk ”hittepåpolitik” som inte gav ett enda dugg mer än ett helvete för de som drabbades. Låt oss först som sist konstatera att Moderat arbetsmarknadspolitik har aldrig varit Moderaternas starka gren. Här bevisar Svantesson – det som betecknas som religiöst sektbeteende – en tro som skapats först som sist av de två som smet ut bakvägen efter valet och som argumenterade för ansvar och en ödmjuk ton i argumenten officiellt men grävde gravar för de arbetslösa genom alla absurda politiska förslag. Det är minst sagt upprörande att konstatera att Moderaterna inte lärt sig ett vitten av sina egna misslyckanden.

Alliansen 2”340 000 nya jobb tillkom under alliansregeringens åtta år.” Att man fortsättningsvis ”gapar” om all dessa nya jobb är inget annat än ett rent lurendrejeri. Vad Svantesson gärna glömmer bort är den befolkningsökning som skett under de 8 år man hade möjligheter att genomföra en acceptabel jobbpolitik. Under dessa år ökade vår befolkning med totalt 410 000 – enligt dagsfärska siffror från SCB. Den befolkningsökningen innebär i egentlig mening att 340000 av dessa 410000 är sysselsatta i någon form av anställning. Arbetslösheten säsongsrensat var i januari 7.8% en massivt hög siffra för vårt land som bibehållits med vissa smärre förändringar allt sedan Bildtregeringens katastrofala regeringsperiod med hiskeliga underskott i de offentliga finanserna och en arbetslöshet ovärdigt vårt samhälle. Svantesson och hennes kumpaner talar aldrig eller sällan om arbetslöshet – ett ord som uppenbarligen framkallar kräkreflexer hos Moderater.

3Arbetslösheten är högre och socialbidragskostnaderna har ökat.
Moderaterna gick till val 2006 på fler jobb och minskat utanförskap. Trots detta är arbetslösheten idag högre än vad den var 2006 och nästan tre gånger så många är långtidsarbetslösa. Resultatet av löftena om minskat utanförskap har i stället blivit mer socialbidrag. Ungdomsarbetslösheten har ökat från 19,5 till 23,6 procent och är nu så hög att Sverige tillsammans med länder som Spanien, Grekland och Italien nu får krisstöd från EU:s strukturfonder. Som ett led i att få ner den höga ungdomsarbetslösheten gapade Fredrik Reinfeldt två år i rad i Almedalen och lovade hela 30 000 så kallade YA-jobb. Det är en bra anställningsform som bygger på att ungdomar under 25 jobbar 75 procent av tiden, till 75 procent av lönen, och utbildar sig de resterande 25 procenten. Men av dessa löften om jobb hade man i maj 2014 bara tillsatt 93.  Alliansen lovade fler jobb och minskat utanförskap – resultatet blev i stället
mer socialbidrag. Riksdagens utredningstjänst – RUT – ombads av Socialdemokraterna att redovisa utvecklingen av socialbidraget mellan 2006 och 2013. Det visar sig att kostnaderna för försörjningsstödet har ökat i nio av tio kommuner i Sverige. Det här är ett resultat av Moderaternas misslyckande och innebär en stor förskjutning av kostnader för kommunerna. Kostnader som tränger undan viktiga investeringar i skolan, vården och omsorgen. Sådant undviker Svantesson och Moderaterna att tala om överhuvudtaget utan talar i bedräglig retorik om hur duktiga man varit när man skapat 340000 nya jobb som de i egentlig mening inte skapat överhuvudtaget utan har skapats av befolkningsökningen. Det här är inget annat än ett rent lurendrejeri en skojarverkstad vi inte sett liknelse till i modern tid.

fattighjonJobbskapande reformer skriver Svantesson högtidligt i artikeln. Vad består då dessa jobbskapande reformerna av? Jo en massiv förflyttning av förutsättningar från arbetslösa och sjuka – här räknas också pensionärerna in – genom gigantiska sänkningar av arbetsgivaravgifter och sänkta skatter för företagen och medelklassen där de med högst inkomst fick mest av sänkningarna. Allt detta kallade man för att öka ”drivkrafterna” i namn av arbetslinjen. Eller rättare sagt sparka de arbetslösa och sjuka i arslet så arbetsgivarna kan öka sin förtjänst. Resultatet har jag redovisat. Dessa drivkrafter har inte sänkt arbetslösheten utan inom vissa grupper har arbetslösheten till och med ökat. Offentliga välfärdsjobb har försvunnit i rasande takt och borde ersättas tämligen omgående för att undvika fler kvalitetsförsämringar i vården – här handlar det om patientsäkerhet något som Alliansen försummat å det grövsta. Svantesson och hennes gelikar borde komma till insikt och sluta med att förmedla desinformation på tidningarnas debattsidor.

facebook_logoFacebook och de grupper som bildas utifrån individuella sakpolitiska frågor är ett alldeles utmärkt forum för våra politiker att närma sig gräsrötterna i samhället. Tyvärr är det sällan jag ser våra folkvalda beblanda sig med gräsrötterna. Att resa land och rike runt må vara en sak för att lyssna in vad medborgarna önskar och vill se och Facebook är därvid ett utmärkt forum att följa – inte bara att följa utan också ta debatten i de olika grupperna. Själv har jag deltagit i sådana debatter dels för att informera men också råda bot på missförstånd och framförallt ta till sig av en mängd potentiella förslag till åtgärder. Något som flertalet av mina partivänner underskattar i allt för hög grad är den vanlige medborgarens funderingar och olika förslag till adekvata lösningar. Därför kommer jag uppmana mina partivänner att öka sitt engagemang i det media som växer i rasande fart och avsätta tid för det engagemanget för att konfronteras med våra medborgare. Hur man än föredrar att se på sitt uppdrag så kommer alltid klokheten underifrån.

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Björn.
  Jag har sett att S/Mp nu lovar att alla invandrare skall vara i jobb inom 2 år. Jättebra.
  Men gäller detta även alla invandrare ni ”ärvt” och där väldigt många går arbetslösa?
  Våra egna arbetslösa. Skall samma sak gälla dem också?
  Och framförallt. Ungdomsarbetslösheten som är historiskt hög. Gäller detta dem också?
  (Vovven är våran hitte-hund, som är mycket äldre och mer välskött nu)
  Christer Nilsson

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Christer!

   Det finns både bra och dåliga delar i detta förslag. Det jag främst ogillar – vilket jag påpekat för Ylva Johansson – och som fått ett alldeles för stort genomslag i integrationsdebatten är just det faktum att man lovar en explicit grupp av människor – här invandrare – löften om att komma i arbete inom två år. Samtidigt har vi en ungdomsarbetslöshet idag på hela 23% där det naturligtvis också ingår invandrare samt en arbetslöshet på nära 8% i gruppen 15/74 år. Löftet borde således gälla samtliga arbetslösa ungdomar inbegripet invandrare. Nu ökar man på det främlingshat som redan finns och alla de som nu menar att man gör allt för att invandrarna skall få ett jobb inom 2 år – vilket jag trots min skepticism ändå tycker är bra – men som sagt våra egna ungdomar då? Nu finns det förslag för ungdomar generellt för att de skall komma i arbete dock utan angivande av någon tidsperiod då detta skulle ske. Så här finns det en kommunikationsmiss – utöver problemet att finansiera åtgärderna då regeringen befinner sig i det högst prekära läget med att regera på en alliansbudget där avsatta medel saknas för dessa åtgärder.

   Det som är bra med förslaget – vilket också alliansen gett uttryck för – är förslaget med snabbare validering av utländska examina samt att man ger uppdraget till parterna på arbetsmarknaden att lösa problemet då det ofta är arbetsgivarna som av olika skäl hindrar och föredrar svenskar före invandrare men som sagt är jag kluven till löftet om 2-årsgränsen som jag anser borde inbegripa alla ungdomar inbegripet invandrarna.

   Kul att ni tagit hand om den lilla vovven och gett honom ett ordentligt liv. Det lär ju finnas en hel del hemlösa hundar i Thailand som driver omkring utan någon ägare.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans B

   /  20 februari, 2015

  Hej! Moderaterna fortsätter att försöka slå sina blå ”dunster” i ögonen på folk men jag tror och hoppas att alla snart upptäcker att det här inte har fungerat.Arbetslösheten är fortfarande lika hög! Det känns som att alliansen medvetet har kört landet i botten för att genomföra sin skattesänkarpolitik!Jag läste även om Batras dåliga geografiska kunskaper om Sverige och Falun idag! Det påminner om Hasse & Tages lunchrevy om Hadar Cars på 70:talet när han skulle till Luleå.
  Ha en trevlig helg med mycket skidåkning från Falun!
  Mvh!Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja det är för bedrövligt att man låser fast sig trots att misslyckandena är väl belysta och inte minst att man förlorade regeringsmakten just på grund av dessa misslyckanden. Jag kan omöjligt se det på annat sätt att detta är ett genuint sektbeteende i tro och hopp om att fortsättningsvis lura väljarna. Sanslöst och inte minst bedrägligt.

   Önskar också dig en trevlig helg med spännande skidåkning i Falun.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: