Pandoras ask står på vid gavel………………………..


hämta (1)Pandoras ask – I den grekiska mytologin var Pandora den första kvinnan, skapad av Hefaistos som en del av ett straff för att Prometheus hade avslöjat eldens hemlighet för människorna. Av Hermes fick Pandora en ask som hon aldrig fick öppna. Pandora gav dock efter för sin nyfikenhet och öppnade asken. Det visade sig att den innehöll en mängd olyckor och sjukdomar som flög ut över världen. När Pandora stängde asken hade nästan hela dess innehåll redan flugit ut. Det enda som fanns kvar på botten av asken var hoppet. Apropå ett förtydligande av rubriken.

1101d9da-fdfd-4dda-baf6-ab75f37f74dbJag är bestört – med betoning på bestört. Igår har jag ännu en gång fått det bekräftat. Det fria ordet – åsiktsfriheten och yttrandefriheten – är på tillbakagång. Alexandra Pascalidou – välkänd och mycket uppskattad samhällsdebattör, skribent, författare samt programledare och inte minst kvinna samt av grekiskt ursprung – har nu meddelat att hatet hon möter av pöbeln dagligdags har krävt sin attribut. Hon tvingas nu – av fullt förståeliga skäl – ge upp sin röst i etern.
Alldeles oavsett vad man tycker om hennes åsikter så är hennes röst lika viktig som din och min röst.
Näthatet sprids av nätpöbeln likt en pandemi och kryper fram ur sina hålor för att smitta ner sociala medier med sitt vidriga och vedervärdiga hatbudskap.
Sociala medier har blivit ett monster vi själva skapat men som vi inte längre kan hantera – tycks det. Det spelar ingen roll om vi vet vem avsändaren är – det finns inga reella konsekvenser att få för sitt tvivelaktiga agerande på internet. Alexandra Pascalidou är inte ensam om att drabbas.
Rasism, antifeminism, homofobi och främlingsfientlighet frodas på nätet av pöbeln och de som oftast blir utsatta är de som är av annat ursprung än svensk – i synnerhet kvinnor drabbas särskilt hårt. Men också män blir utsatta om man inte har en åsikt som sammanfaller med vissa som använder yttrandefriheten som ett argument för att nätmobba och spy ur sig sitt vidriga hat mot andra åsikter än deras egna.
Som bloggare har jag själv blivit utsatt ett flertal gånger och varje gång har jag polisanmält hoten – och inte förvånande –  alltid då jag beskriver det rasistiska parti som lyckats prångla sig in i demokratins yttersta rum. Men Polisen tycks inte prioritera dessa brott särskilt högt dessvärre.

sajtkollEtt ytterligare exempel på hur rasist- och högerextremistmobben – som agerar på åsiktsfrihetens bakgårdar är det faktum som igår meddelades på journalisternas egen tidning – Journalist.se – att Sajtkoll.se tvingas lägga ner sitt välbehövliga initiativ och projekt. PETTERSSONBLOGG.SE – en av flera oseriösa bloggar på nätet försöker ge sken av en oberoende granskning av journalistik och politiska partier exklusive Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti men inkluderar Feministisk Initiativ som i likhet med SVP inte finns representerad i Riksdagen – är naturligtvis bekymrad över att Sajtkoll.se bedömde bloggen som myt- och hatsajt. Inte på något sätt märkligt då denne bloggägare utan vidare källkritik länkar från källor som har allt annat än ljusa syften.
Sajtkoll.se drevs av några journalister som såg behovet av att undersöka trovärdighet och seriositet ur ett publicistisk journalistisk  perspektiv. Sajtkoll.se skulle granska olika sajter på nätet samt bloggar för att dels hjälpa nätanvändare att ta reda på vilka sajter som går att lita på och inte – samt göra en bedömning av om sajten eller bloggen kan kategoriseras som en hat- eller rasistsajt med uppenbar desinformation i syfte att sprida påståenden utan grund på nätet – framförallt sådant som syftar till att diskriminera olika etniska grupper i vårt samhälle.
Tre dagar var Betaversionen igång och grundarna fick utstå en strid ström av vedervärdigt vidrigt hat och mordhot mot dom själva men också mot deras familjer. Att man väljer att lägga ner projektet efter detta är fullt förståeligt – men dessvärre ett ytterligare svårt nederlag för vår demokrati.
Fyra av tio journalister som svarat på Svenska Journalistförbundets undersökning om kränkningar och hot uppger att de själva har blivit drabbade av all sköns kränkningar bestående av allt från styckning av deras kroppar och konkreta mordhot mot dom själva eller mot deras barn och familjer.
Det är inte svårt då att förstå vad dessa journalister till sist väljer för att först och främst skydda sina egna familjer genom att lägga munkavle på sig själva. Fullständigt oacceptabelt och borde rendera i polisiära åtgärder per omgående.

avpixlatHela vårt demokratiska samhälle kommer att krackelera fullständigt om man inte gör något åt detta vedervärdiga hat på nätet – oftast för att inte säga alltid – anonymt vilket kan förstås att de som ägnar sig åt den här formen av hat och mobbing är väl medvetna om det oetiska och omoraliska i deras beteende.
Det är dags att sätta ner foten och bekämpa nätpöbeln på allvar.
Det initiativ grundarna av Sajtkoll.se tog är ett alldeles utmärkt sätt att låta var och en på ett enkelt sätt avgöra om den sajt man besöker kan anses vara trovärdig och seriös utan att för den skull begränsa yttrandefriheten.
Att nätpöbeln har en annan åsikt kan jag förstå då initiativet motverkar deras grumliga och unkna syften.
Privata initiativtagare har knappast den säkerhetsorganisation runt dom som uppenbarligen erfordras för att hålla igång ett sådant projekt. Därför borde projektet tas upp och användas av exempelvis Polisen, Säpo eller annan myndighet med erforderlig säkerhetsorganisation bakom sig.
Den myndigheten måste också få resurser att kontakta och lagföra de personer som nyttjar nätet å det grövsta med syfte att kränka och mordhota journalister och övriga.
Inte alls länge sedan som Expressen fick besök av delar av den pöbel som står bakom den nazistiska organisationen ”Svenska Motståndsrörelsen”  där Polisen beslagtog flertalet knivar när tre nazister uppgavs försöka ”kartlägga” de Expressen journalister som avslöjat – i en rad artiklar – den pöbel som stått bakom flertalet hot och kränkningar på nätet mot enskilda officiella samhällsdebattörer samt påvisat de anonyma patrask som officiellt representerade Sverigedemokraterna.
Nätet har blivit ett laglöst land där det fria ordet riskerar att begränsa demokratin. Det är allvarligt……………..oerhört allvarligt.

pöbelsajternaSåvitt jag kan bedöma har denna nätpöbel vuxit i takt med att högerextrema fått luft under vingarna. Sverigedemokraternas fotsoldater är inte oskyldiga. Inte ens de som är representerade av Sverigedemokraterna som dess politiska företrädare i kommuner och Landsting är oskyldiga till detta vanvett som drabbar hela det civila samhället. Inte ens Facebook som det i särklass största forumet för sociala kontakter är oskyldiga. Gång på gång har det uppdagas oseriösa hemsidor på Facebook därnäthatare rasister, homofober, antifeminister och främlingsfientliga samlas för att kräkas på hemsidans huvudsyfte. Facebook har ett väl utvecklat regelverk vad som passar och inte passar på forumet. Men man åsidosätter sitt eget regelverk när dessa hemsidor blir anmälda för bland annat förtal, rasistiska skriverier, hat och hot med mera och den allena respons anmälaren får är att man inte hittar något som strider mot dess eget regelverk trots att det är uppenbart.
Frågan är om sidan överhuvudtaget granskas och man sänder endast ut ett standardsvar till anmälaren. Oseriöst i allra högsta grad vilket jag påpekat för Facebooks svenske representant – utan genmäle vill jag understryka.
Att överhuvudtaget komma i kontakt med Facebook är inte svårt. Det är i princip omöjligt. Det tog mig åtskillig tid och till slut fick jag hjälp av en god vän tillika journalist på en av våra större tidningar. Utan henne hade jag som privatperson aldrig lyckats.
Facebooks svenska representant är Jan Fredriksson som arbetar på företaget Text 100 och sköter all policyrelaterad kommunikation för Facebook i Sverige. Jan Fredrikssons mailadress är  jan.fredriksson@text100.se  För övrigt kan du nå flertalet svenska representanter för Facebook här.
Urban Swahn, kriminalinspektör vid polisen i Göteborg och chef över den grupp som jobbar med it-relaterade brott säger följande citerat till GP:s redaktion;

-Om det är ett akutläge, då är det inte svårt för oss att komma i kontakt med Facebook. Är det fara för någons liv så har polisen den kontakten att man snabbt kan komma intill, annars är det den vanliga vägen och då går det inte direkt fort.
Vad tycker du om privatpersoners utgångsläge?
– Personligen kan jag känna en väldig frustration. Man skulle kunna kräva att det går smidigare och snabbare. Amerikanare är nonchalanta kan man tycka.
Hur påverkar det ert arbete, att det kan ta sådan tid?
– Microsoft (MSN) är ännu värre. Ibland får vi vänta ett halvår, ett år, och då hinner vittnen glömma och åklagaren lägga ner fallet. Men vi är tvungna att gå den vägen eftersom servrarna fysiskt står i USA.

näthatare expressenSvårt eller inte! Nätpöbeln som nu tycks diktera villkoren för demokratin och svenska journalister och andra medlemmar av det civila samhället måste få ett slut. Vi kan inte acceptera att det finns grupperingar i samhället som använder yttrandefriheten som sitt eget slagord för att begränsa densamma för seriösa aktörer på nätet.
Hat och mordhot eller hot om våldshandlingar är redan straffsanktionerat. Inkludera nätet i dessa lagstiftade sanktioner också.
Publicering av till exempel namn och foton på personer på bloggar och sociala medier är i princip alltid tillåten så länge man inte kränker personen.
Att ”hänga ut” och skandalisera en privatperson är ett typexempel på vad som normalt sett är kränkande. I vissa situationer kan kränkande uppgifter publiceras med stöd av undantaget för journalistiska ändamål.
Det här gäller inte bara etablerade medier utan även bloggare som vill informera, utöva kritik och väcka debatt i samhällsfrågor av betydelse för allmänheten. Dock kan det finnas begränsningar i annan lagstiftning – till exempel reglerna om förtal – som innebär att en publicering av kränkande personuppgifter ändå kan var olaglig.
Dock – vill jag understryka – att kontroversiella, rasistiska och kränkande uttalanden ska inte kunna döljas i anonymitetens dimma. De ska enligt min mening i detta hänseende inte heller åtnjuta yttrandefrihetens skydd. Missbruk av grundlagsskyddade rättigheter är inte skyddsvärda, vare sig pressetiskt eller lagligt.

 

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  27 februari, 2015

  Ps. Jag skrev fel efternamn på Alice Bah Kuhnke.Ds

  Liked by 1 person

  Svara
 2. Hans Bodin

   /  27 februari, 2015

  Hej! Panduras ask har ersatts idag av PC och tyvärr så ser vi ju detta missbruk. Jag känner
  också vanmakt bestörtning och vrede över dessa ”Nättroll”! Alice Bha har ju också blivit utsatt för näthatet. Själv så skriver insändare i bla.TÅ.senast idag, men då under psendonymen Pensionärn för att slippa trakassarier!
  Ha en trevlig helg med med mycket skidåkning! Johan och Charlotte har chans på var sitt guld.
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Man undrar hur det står till i huvudet på dessa troll – behöver nog en hel del psykologisk hjälp misstänker jag. Har själv drabbats av dessa idioter men endast då jag skrivit om Sverigedemokrater märkligt nog. Att dessa samlas runt dessa högerextrema partier står ju helt klart och visst har dom fått luft under vingarna med den exponering SD och andra nazistpartier fått via media.

   Våra skidtjejer och killar är värd all beundran. Dom är så duktiga särskilt Johan och Charlotte men också Calle Halvarsson som tyvärr fick se Northug rycka i sista backen och gå förbi Calle. Inte bra alls men i spurten höll Calle jämt med Northug trots allt – gillade inte Northugs självsäkerhet tycker det var en osportsliga kommentar han fällde efter spurten – men silver i alla fall. Än är det inte över bäva norrmän 😀 😀

   Gilla

   Svara
 3. Angelica

   /  27 februari, 2015

  Jag vågar inte blogga om feminism för jag vet vilket hat feministiska bloggare får utstå och jag skulle inte orka med det. Det är sjukt, att vi i ett demokratiskt samhälle inte ska våga uttrycka demokratiska åsikter utan rädsla för hat och hot. Sedan hävdar hatarna att sådant får de som ger sig in i debatten tåla. Lätt för dem att säga, de gömmer sig bakom anonymitet och vad de gör får inga konsekvenser för dem själva.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Angelica!

   Jag instämmer med dig – det är tråkigt att det skall behöva vara så. Men jag har också full förståelse då det blir en avvägning mellan behovet att få uttrycka demokratiska åsikter och därmed få utstå diverse vidriga kommentarer eller helt lämna det därhän. Att nätpöbeln säger att man får tåla deras vidrigheter är ju absurt men ett tämligen tydligt fascistoid drag hos dessa som synes ha ett behov av att kränka och förnedra alla andra som inte tycker som de själva. Att ha och dryfta olika åsikter är ju själva grunden för demokratin dessutom blir ju debatten levande förutsatt att den hålls inom respektabla ramar. Låt oss hoppas att det en gång får ett slut på detta vidriga hat. Någon sa till mig att man får väl vädja till människors sunda förnuft! Men om det sunda förnuftet saknas……………….vad gör man då?

   Från det ena till det andra. Du är en av få skribenter som har 100% axess på kommentarsfältet vilket innebär att du har förtroendet att publicera dina kommentarer med omedelbar publicering. Idag fick jag dock godkänna din kommentar vilket förvånade mig. Kanske du bytt Ip nr eller något annat som gör att jag tvingades godkänna kommentaren. Nåväl ingen stor grej – från och med nu har du fortsatt förtroende liksom tidigare.

   Önskar dig en trevlig helg

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: