Varför tog man inte chansen…………….


Swedish-health-careJag välkomnar den utredning som nu sjösätts vad avser vinster i välfärden. Jag välkomnar dessutom att man ger utredningen erforderlig tid då frågan är mycket komplex i ett vidare perspektiv. Det är naturligtvis lätt att ansluta sig till ”noneprofit” i detta sammanhang utan att se på vilka konsekvenserna kan komma att bli – i synnerhet för de som agerar seriöst – för det finns sådana företag.
Det som förvånar mig är att denna utredning aldrig kom till stånd under den föregående regeringen då kritiken mot den absurda spekulationsekonomin inom välfärden varit ett stående inslag under många år – det bevisar – för mig – att högern aldrig haft något annat intresse än att låta detta pågå och att man lite då och då – när kritiken blivit för högljudd – bemöta den med ”jakande” argument som kritikerna hävdar som ett argument att avskaffa riskkapitalet inom välfärdssektorn.
De borgerliga riksdagsledamöterna hittar numer själva många argument att kritisera regeringen och dess – för dom – avsaknad av reformiver – samtidigt som man ansåg att dåvarande opposition svartmålade alliansen då de själva satt vid syltburkarna. Det blir rent av skrattretande i den avsaknad av självinsikt som de tycks lida av.

RiskkapitalisterAtt frågan är komplex visar inte minst utredningsdirektivets omfattning. Direktivet tar sats mot hela den offentliga sektorn – vård, skola, omsorg, HVB-hem, socialtjänst, personlig assistans och även asylboenden. Att regeringen anslagit nästan 6 månader för att formulera utredningsdirektivet tyder i allt väsentligt på att man försöker i möjligaste mån att inte förbise områden – eller att något skall ”falla mellan stolarna” att under sådana omständigheter ”hetsa” fram reformer och utredningsdirektiv är inget annat än ett sätt att för väljarna påvisa hur erbarmlig denna regering är jämfört med när Alliansen regerade.
Hade Alliansen varit intresserad av och haft viljan att förändra vinster i välfärden så hade man åtta år på sig.
Att använda tilldelade skattemedel avsedda för välfärd till att ge vinster för starka riskkapitalister är direkt motbjudande – i synnerhet när vi ser resultatet. Vinstbegäret står över kvalitet. Det är inte ens en ideologisk fråga utan snarare en fråga av mänskliga värderingar – hur skall vårdtagarna behandlas, vad vill vi lära våra barn? Skall de vara föremål för marknadskrafterna?
Ja – menar organisationen Vårdföretagen som i ett pressmeddelande anser att om förslagen blir verklighet går mångfalden i vården mot svältdöden. Patienter, äldre och personer med funktionsnedsättning får i slutänden en valfrihet motsvarande DDR.
Det är inte utan att man skakar på huvudet och stilla undrar om man läste rätt – jodå det gjorde jag. Och då uppstår nästa fråga. Hur kan man vinna en majoriet av svenska folket – som bevisligen är emot vinster i välfärden dock med bibehållen mångfald – med DDR argument?
Hårda slutsatser och synnerligen barnsliga. Kanske dags för vinstvurmarna att ta del av SOM-institutets omfattande undersökning vad avser vinster i offentlig verksamhet. SOM-institutets undersökning stöds dessutom av en rad andra undersökningar.

En fråga som borde ställas till borgerliga riksdagsledamöter i allmänhet och till VD för Vårdföretagen i synnerhet är hur man klarat det i Danmark, Norge, Finland, Nederländerna och Belgien.  I utredningsdirektivet som togs fram redan 2006 – dir. 2006:3 – av den dåvarande tre av fyra säger nejSocialdemokratiska regeringen – som Alliansen sedan valde att slänga på sophögen – framgår med all önskvärd tydlighet hur andra länder har en restriktiv syn på vinstintressen vad avser skolan som ett exempel. Högern vägrade vidga sitt synfält.
Vidstående saxat från Lärarnas tidning låter meddela att 76% av svenska folket anser att vinsterna skall återinvesteras i skolan. För de som vill fördjupa sig ytterligare vad avser konsekvenserna av denna paranoida utförsäljning och marknadsstyrda delar av den offentliga sektorn – eller skall vi kalla det marknaden – skall läsa Konkurrensens konsekvenser – Vad händer med svensk välfärd?

moderat välfärdFelet är alltså privatiseringshysterin som sådan – ett system skapat av borgerligheten med direktkanal mellan kissblöjor i äldrevården och vinster på Cayman Islands.
Och inte nog med det – våra skattepengar som finansierar alla dessa ”bedragare och vanvårdare” fyller upp fickorna på redan välgödda aktieägare och bonusstinna direktörer. Starka ekonomiska intressen vill bevara möjligheten att göra obegränsad vinst på vård, skola och omsorg.
Redan 2007 när Alliansen öppnade alla kranar började mullret hos kritikerna som insåg vart det skulle bära hän.
Mullret ökade i intensitet när vårdskandalerna blev ett faktum eller när JB-koncernen slog igen skolportarna mitt emellan två terminer med hänvisning till kommun som fick ta ansvaret för eleverna – bara några av ett flertal konsekvenser när marknadskrafterna ersätter samhällsansvaret.
Man kunde då tänka sig att man skulle ta intryck av mullret och skandalerna. Men istället började lobbyister – med direktkanaler till framförallt Moderaterna – Moderaternas kopplingar till välfärdsbolagenoch på vinstmotiverade välfärdsföretag som Aleris, Carema, Attendo, och näringslivsorganisationer som Almega, Friskolornas riksförbund, Vårdföretagarna och Svenskt näringsliv göra sitt bästa för att övertyga beslutsfattare att de vinstmotiverade aktörerna i välfärden bidrar till samhällsnyttan – att vinstmotivet inte är ett problem – och att det ändå inte går att göra något åt saken även om någon skulle vilja – något tal om kvalitet hördes aldrig från alla dessa vinstförespråkare. Ni fick er chans! Varför tog ni inte den? Det enkla – och tyvärr det enda svaret – är och förblir – rovgirighet. Det hela blir bara patetiskt när man idag försöker försvara de tillkortakommanden som skedde. Att tala om alla skötsamma aktörer gör inte aktörer som missköter sig bättre.

 

 

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  5 mars, 2015

  Hej! Som du kan läsa här så är vi ensamma om vinster i skolan http://www.etc.se/inrikes/sa-blev-sverige-enda-landet-med-vinster-i-skolan Min inställning är att vinster i skolan är som att stjäla av barnen,men i välfärden i övrigt ser jag fram mot seriös utredning!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja vi låg jämsides med Chile intill dess parlament insåg det absurda i att sälja barnen till av bonusar bukstinna direktörer och övriga aktieägare och avskaffade skiten. Nu är vi ensamma och utmärker oss som det med mest liberala skolsystemet i världen. Undrar om Björklund och alla hans kompisar inom alliansen känner sig nöjda med den vetskapen – något har de trots allt lyckats med. Chile var ju en bundsförvant till högern under Pinochets tid som var den som sålde ut hela landet. Undrar om Björklund känner till att Pinochet står utanför maktens korridorer sedan decennier. Kanske någon borde upplysa honom så att skolan här hemma kan återbördas till de som bäst behöver skolan 😉

   Önskar dig och hustrun en trevlig helg.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: