Vårt nya Sverige……………………….


betala först innan vi släckerMedborgare – lyssna! Att vi betalar skatt ger oss inte rätten till ambulans, brandkår eller möjlighet till akutvård! Det handlar om prioriteringar. Om andras behov – de som kan betala – är större får vi helt enkelt vänta. Vi måste vänja oss vid den nyliberala kylan i borgerlighetens Sverige. Betala vad det kostar och glöm den gamla devisen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” den är alldeles för socialistisk i ett borgerligt samhälle där var och en skall ha sin egen rätt till egna fria val – betala eller dö. Välfärd eller samhällsservice för de prioriterade är ingen utopi längre. Det är en verklighet.
Det kallas ambulanssjukvård nu – det handlar inte längre om transport av svårt sjuka till akuten. Akuten skall betraktas som eftervård och den får man också betala för i likhet med vad man får göra på hälsocentralerna. Det handlar om att skapa rättvisa och framförallt spara tid i vården motiverar man det med – fast det är lite oklart vad som menas med spara tid – tid är pengar – en annan väl använd devis – kan det möjligen vara svaret?

Swedish-health-care”Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter. De äro utrustade med förnuft och samvete och böra handla gentemot varandra i en anda av broderskap” Vackert! Eller hur?
Rubriken är hämtat ur ”The Universal Declaration of Human Rights” – men det är tyvärr inte riktigt så verkligheten ser ut – i varje fall inte då man hör vad det amerikanska folket anser då det gäller dess sjukvårdssystem. Det sociala samhälle man har i USA präglas uteslutande av det individuella valet – men bara så länge man kan betala för sina sjukförsäkringar – redan här blir rubriken motsägelsefull – bröd och skådespel kallas det visst.
USA – det av högern så högt ärade och älskade landet – med en frihet så eftertraktad att högern tycks få vilda orgasmer av lycka och en alldeles lysande självklarhet.
Visst skall vi eftersträva det mesta i detta av högern betraktade föregångsland även i Sverige – det är ju först då vi blir fria från det ”otäcka socialistiska oket” och det välfärdssamhälle vi en gång hade.
Om vi blir lika i värde eller rättigheter? Nja det kan diskuteras!
Ju mer pengar du har desto friare blir du. Pengars värde är större än människans värde enligt den liberala doktrinen! Det är därför man chocksänkt skatterna på bekostnad av neddragningar i våra offentliga verksamheter.
Visst alla får vård i USA – inte tu tal om det. Till och med en uteliggare som brutit benet blir givetvis omhändertagen – men bara för att det skulle betraktas som etiskt och moraliskt förkastligt att sparka på honom för att därefter lämna honom åt sitt öde. Sådant – när det uppdagas – skadar det privata vårdföretagets renome och kan i slutänden bli en ekonomisk belastning – således blir det ekonomiska avvägningar som styr moralen och etiken.
Den kostnad som personens sjukvård genererar  belastar sjukhusets ekonomi och det är ju en ”förlust” i verksamheten som någon – i enlighet med de marknadsfundamentalistiska ekonomiska lagarna – måste stå för annars blir det som bekant konkurs i slutänden.
Först försöker man få betalt av vårdtagaren. Då detta inte fungerar vänder man sig till diverse välgörenhetsorganisationer som – ofta av medlidande – skänker stora summor till framför allt privata vårdinstitutioner och sjukhus.
Om man trots detta inte får kostnadstäckning ”går detta på den allmänna förlusten” Just det ”allmän förlust ” icke bemedlade betraktas som en förlust i USA:s samhälle. Man undrar just vad som skulle hända om alla vägrade betala för sig.

skattehöjning68-årige Bo nära dö – fick inte åka ambulans. Att vägra någon akut behov av ambulans är både etiskt och moraliskt oförsvarbart. I synnerhet om patienten sedan avlider på grund av utebliven akutvård. Men det etiska och omoraliska kan nu – hos vissa Landsting – förbigås på ett enkelt sätt. Patientens betalningsförmåga! Just det – en del Landsting har infört avgift för att åka ambulans. En välfärd för de situerade.
Man har likaledes infört avgift för att besöka akuten. Ett akutbesök inklusive transport kan således kosta upp emot 500 kronor beroende på i vilket Landstingsområde du är bosatt.
Jag behöver inte säga att det är mycket pengar för en fattig pensionär eller en arbetslös ensamstående mamma med några barn eller……………..listan kan göras lång som drabbats av borgerlighetens iskyla, arbetslinje och jobbskatteavdrag.
Du betraktas som ”allmän förlust” även i Sverige numer – eller tärande.
Vad var det nu Anders Borg skrev i sin bok ”Generell välfärdspolitik-bara magiska ord?”
Det här med generell välfärd, det är inte en del av Anders Borgs eller högerns drömsamhälle.
”I Sverige har vi valt en extrem utformning av vår välfärdspolitik” – inleder Borg med i sin bok. Systemskiftet har gått i en rasande takt och utan hänsyn till individen under de åtta åren högerpartierna suttit vid köttgrytorna – exakt så som Anders Borg beskriver – ”det kommer att göra ont- men det är nödvändigt”. Han glömde att tillägga – bara det inte gör ont för mig och de välsituerade i samhället.
Var skall det sluta? Raset – som högern givetvis inte håller med om – har påbörjats och implementerats hos individen – ända in i de Socialdemokratiska landstingsstyrda verksamheterna – ivrigt påhejade av högermedia – som något alldeles självklart. Ledartexter författade av unga pojkspolingar som fick det mesta gratis i sin uppväxt och som förutsätter att välfärden skall vara intakt – men vill inte betala för den.
Anders Borg har i likhet med sina misslyckade budgetprognoser även prognostiserat avvecklingen; 

”Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken, i syfte att öka den allmänna välfärden, kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre–fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.”

Heders pappsenDet som sker i samhället är djävulskt. Krav på kvalitetshöjningar ökar kostnaderna. Ökade kostnader ifrågasätts. Höjda skatter är av ondo och ifrågasätts per automatik. Lösningen blir privatiseringar och individuella sjukförsäkringspremier där de som kan betala mer får tillträde till de mer exklusiva verktygen medan andra blir hänvisade som en ekonomisk förlust för samhället och lämnas utanför.
Vi närmar oss USA:s frihet att välja – vård eller inte vård. Betala eller inte betala – du väljer själv konsekvensen av dina beslut – det finns en viss cynism i den skrivna meningen.
Landstingets eller statens ansvar blir i huvudsak att kontrollera din kreditvärdighet innan vården eller ambulansen levereras. Du blir dömd att anpassa ditt behov av sjukvård och omsorg utifrån din kreditvärdighet.
”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” blir till slut en utopi i vårt – av marknadskrafterna styrda – samhälle om vi inte får ett stopp på denna besinningslösa kräftgång som sker. Med risk för mordhot från nyliberaler – vad är det för fel i att höja Landstingsskatten några ören eller till och med en krona. Ja – oj vad dumt – det urholkar ju innehållet i plånboken!
För djur och djurägare är det i alla fall helt gratis att åka med Svenska Djurambulansen! Det ni kära medborgare – ett välfärdssamhälle där vi älskar våra djur – i alla fulla fall :). Och får lyssna på hur en företrädare för ett av det värsta nyliberala partierna gapar om statssocialism.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  8 mars, 2015

  Hej! Åtta år med Hägglund har satt sina spår! Han har hela tiden skyllt sin dåliga sjukvårdspolitik på landstingen och i vårat i V-norrl. har han haft god hjälp av alliansen. Sista året 2014 sänkte dom skatten från 10,99 till 10,69 som resulterade i ett budgetunderskott på 223 miljoner. Bristen på sjuksköterskor är som i hela landet stort här och då blir det ju även brist till SOS och ambulanser! Jag tycker att det har blivit en stor attitydförändring i SOS sista åren med alla dessa fadäser som du skriver om! Det är helt enkelt för djävligt att det fått inträffat!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag är inte så insatt specifikt i de olika Landstingsområdena men vet att det råder en skriande brist på sjukvårdspersonal. Att samtidigt veta om detta och sedan sänka Landstingsskatten är ju bedrövligt. Egentligen har ju Alliansen med KD förstört stora delar av sjukvården och den andra Reinfeldt schabblade rejält i Stockholms läns Landsting med nya Karolinska sjukhuset – ett sjukhus i miljardklassen som får allt annat än fler vårdplatser. Man skulle kunna skriva en hel skräckblandad roman över alla de oegentligheter som förekommit med skattebetalarnas pengar. Ansvar sa man!

   Attitydförändringen Hans grundar sig på ekonomiska betingelser som övergår kvalitet och empati som åtminstone det senare var ett kungsord för sjukvårdspersonal.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: