Minnet är kort……………….eller svagt………………


images (3)Medierna gör nu allt för att övertrumfa varandra i sina försök att demonisera den rödgröna regeringen. Stora svarta rubriker talar om ett svek av Socialdemokraterna vad avser ROT-avdraget som man menar de lovat att inte röra. Socialdemokraterna har varken före eller efter valet deklarerat att ROT-avdraget skall finnas kvar i den tappning som Alliansen valt. Som åtgärd ja – men med en förändring som gynnar ett bostadsbyggande i större utsträckning. Att man nu hamrat fram ett sådant förslag till förändring som är ute på remiss är således helt i enlighet med det löfte man gav i valet 2014. Men trots detta väljer således medierna att ropa i falsett SVEK, SVEK veronicaoch mera SVEK. Minnet är kort – åtminstone hos alla de som väljer att ropa svek samt naturligtvis alla de i Vellinge, Danderyd och Lidingö med flera kommuner där medianinkomsten ligger över 340.000 kronor om året. Det är dessutom de som nu säger att svartarbeten kommer att öka. Det var således dessa som nyttjade svart arbetskraft tidigare – man avslöjar sig själv helt uppenbart.

Skämtteckning57Det som var tänkt att kväva skattefusk, motarbeta svart arbetskraft och hjälpa seriösa företag i konkurrensen mot svartföretag – har istället fått motsatt effekt. Tanken var  att det är bara arbetskostnaden som berättigar till skattereduktionen – men det har visat sig att över hälften av hantverkarna är beredda att salta antalet arbetstimmar och skriva ner materialpriserna för att därmed få en högre skattereduktion än om man följde bestämmelserna enligt Skatteverket. Paradoxen blir – att den hantverkare som tar den högsta timkostnaden – också blir billigast för kunden. Var detta det syfte man hade med ROT-avdraget? Genom att sänka kostnaden för material och höja den för arbete använder hantverkare ROT-avdraget som ett konkurrensmedel. Skattebetalarna får stå för notan och enligt Skatteverket saknar de möjligheter att stoppa detta fiffel då det inte finns några hinder i lagstiftningen. Därmed kan det heller inte betraktas rent juridisk som fusk – men moraliskt är detta ett lika stort fusk som den svarta arbetskraften var och som sades vilja upphöra med ett permanent införande av ROT-avdraget. Fusket har bara bytt skepnad. Alltid lättast att ta av dom som lever på marginalen och låta direktörerna slippa undan med sina miljoninkomster….

rotavdragÅr 2010 köpte 870 000 personer ROT-arbeten. Baserat på en intervjuundersökning riktad till ROT-köpare uppskattas antalet köpta arbetstimmar till 53 miljoner vilket motsvarar i storleksordningen 30 000 debiterade årsarbeten. Utifrån intervjuundersökningen uppskattas 40
procent av jobben vara tidigareläggningar eller jobb som inte skulle ha gjorts om ROT-avdraget inte funnits. ROT-köparna har tyngdpunkt i åldrarna 35-64 år. Beloppsmässigt är ROT-köparna överrepresenterade i Stockholms, Jönköpings, Kronobergs och Hallands län. (Källa Skatteverket)
Enligt Företagarna har ROT-jobben dubblerats. Men deras uträkning är dock luddig – av möjligen förklarliga skäl. En dubblering av jobben innebär dock en marginell ökning till statskassan – särskilt då man betänker hur mycket som försvinner i det fusk av arbetade timmar som uppdagats. Enligt uppgifter från Skatteverket har man konstaterat att arbetskostnaden är betydligt högre än genomsnittet – det finns exempel på upp emot 2.000 kr per arbetad timme. Men företaget kan dock hävda att kunden gick med på detta. Och detta strider ju mot alla vedertagna tidigare uppgifter då det inte finns någon som vill betala en högre timkostnad – det var ju just de höga timkostnaderna som gjorde att den svarta sektorn kunde utvecklas.
Vad avser ROT-avdraget utnyttjas det minst i Kiruna (5,3 procent), tätt följt av Stockholmskommunerna Södertälje (5,4 procent), Sundbyberg (5,5 procent) och Botkyrka (5,8 procent). Mest populärt är ROT-avdraget  i Stockholmskommunen Danderyd där en av fem utnyttjar avdraget – andra kommuner som toppar listan är Vellinge och Lidingö kommuner. Det är således en rejäl snedfördelning mellan de som kan utnyttja Rot-avdragen och de som inte kan.

sundlaglonekonkurrensOch nu skall dessutom möjligheterna bli än mindre för de som inte kan varken nyttja RUT eller ROT om Moderaterna får bestämma. Enligt dem skall låglönejobben öka vilket innebär mindre intäkter till staten och minskade möjligheter att begära avdrag för RUT och ROT. Nu kanske just dessa möjligheter är det minsta bekymret för de som drabbas av Moderaternas framtida låglönesatsningar – snarare en fråga om överlevnad. Värst av dom alla är Annie Lööf som snart skrikit sig hes i sin iver att tjäna gulaschbaronerna. Annie Lööf verkar tro att det bara finns jobb när de själva sitter i Regeringen. Att hon – milt uttryckt ljuger friskt – påstår att två tredjedelar av de som använder avdraget är låg- och medelinkomsttagare – ofta äldre, ensamstående och barnfamiljer. Jo visst finns det äldre, ensamstående och barnfamiljer bland de högavlönade också – men det är knappast dom hon officiellt menar. Både Centerpartiet och Folkpartiet gapar sig nu hesa över att det kan komma att bli en reducering av ROT-avdragen men nämner inte med ett ord den skriande bostadsbristen i landet – särskilt vad avser de unga. Och hur man skall lösa den likaledes skriande arbetslösheten lyser med en frånvaro av verklighet som bara kan tydas som att man lever i en bubbla. Samtliga allianspartier vill lösa allt genom att öka andelen låglönejobb alternativt sänka lönerna. Måtte inte deras vansinnigheter bli annat än en grotesk parentes av politisk såpopera annat än att använda för att skrämma väljare med i framtiden.

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

 1. Hans Bodin

   /  27 mars, 2015

  Hej! ROT ,RUT, Miljöbilspremien,läxhjälp,skatteavdrag för gåvor jobbskatteavdrag är allihop gjorda för att gynna höginkomstagare! Jag tycker ett begränsat ROT med bara avdrag för miljöförbättringar kan vara kvar! Vi behöver ett ett nytt rättvist skattesysten men resten ska tas bort och ersättas med en skrotningspremie så vi får bort dessa miljoner av skrotbilar som översvämmar Sverige! Miljöbilspremien infördes 2007 för att gynna Stockholmare som hade råd för att få köra gratis genom biltullarna! RUT är en nygammal form av pigsystemet . Gåoavdraget infördes av KD med största syftet att göra avdrag för bidrag till sina församlingar!
  Ha en trevlig helg!
  Mvh! Hans B

  Gilla

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: