När svart blev svart och vitt blev svart………………….


tagitutforhoglonDen moderata grundtanken är lätt att identifiera. Partiet vill få fram fler låglönejobb som arbetslösa kan ta – samtidigt som det samlade skatteuttaget kan pressas tillbaka. Så minskar man nämligen den gemensamma sektorn och bereder väg för ett annat samhälle.
Samtidigt får man den vidgade ojämlikhet som partiet alltid har drömt om. Något vi skall ha klart för oss är att Sverige har blivit förhållandevis rikt genom att vi har satsat på produktion av varor och tjänster med antingen stor samhällsnytta eller med högt kunskapsinnehåll som har gått att ta bra betalt för på världsmarknaden.
Lönerna har hållits uppe liksom omvandlingstrycket i ekonomin. Genom omfördelning av inkomster och förmögenheter – samt offentliga investeringar – har den inhemska efterfrågan i ekonomin hävdats.
Framgången har aldrig suttit i att mer systematiskt och långvarigt skattesubventionera tjänstejobb på den ordinarie privata arbetsmarknaden för att skapa låglönejobb. Dagens massarbetslöshet – efter åtta års högerstyre – borde vara avskräckande nog. Med en sådan utvecklad politik skulle dessutom skattesystemet i högre utsträckning än idag se ut som en hålslagen hushållsost.
En gång var statliga subventioner ett skällsord för högern. I dag utgör den typen av bidrag – framför allt riktade till de som har råd att utnyttja dem – kärnan i högerpolitiken.

RUT företagen är just ett sådant exempel på ett av högern omhuldat låglönejobb. Lågavlönade som skall tjäna högavlönade.
Kritikerna kallar det ”pigavdraget” och högern kontrar med att alla jobb behövs.
Det är naturligtvis svårt att argumentera mot detta – alla jobb skall värderas positivt ur det perspektivet. Att det därutöver erfordras en hel del av arbetsrelaterat miljöarbete för att minimera skador på kropp och själ blir en annan diskussion som högern gärna passar på.

rut och rotDet finns något etiskt omoraliskt i hela upplägget med RUT tjänster. Jag föraktar på intet sätt arbetet i sak – men kommer inte ifrån tanken att upplägget bidrar till ökade klassklyftor.
Vissa grupper får en större del av statens kaka medan andra grupper får en mindre del – trots att personerna gör exakt samma sak.
I högerns Sverige skall man använda skattemedel så att vissa grupper kan bygga om och renovera sina ägda villor eller bostadsrätter samt få hjälp med bland annat städning, klädvård, matlagning, läxhjälp, poolrengöring och spritservering i sina hem – oavsett om det är i Sverige, Spanien, Italien eller annat EES-land.
Och argumentet för blir alltid att högavlönade betalar mer i skatt och skulle därmed vara mer berättigade än den lågavlönade som inte betalar så mycket. Skatt efter bärkraft har hos högern förlorat sin betydelse – om den överhuvudtaget funnits.
Oändligheterna är också just oändliga inom sektorn. Förslag saknas inte. RIT-avdrag, Hundavdrag, Bot-avdrag – massageterapeuterna – eller kroppsterapeuterna – vill ha BOT-avdrag.
Det finns en mörk baksida bland alla de massageterapeutiska företagen som har långt gående demoraliserande tjänster på sitt i övrigt moraliska tjänsteutbud.
Kanske Sverigedemokraterna skulle tänkas vara anhängare av ett sådant förslag för att möta det – enligt dom själva – muslimska hotet att överta vårt land genom ökat barnafödande – givet att man därtill också kopplar en särlagstiftning som gynnar det genuint svenska – sådant tycks attrahera Sverigedemokrater.
Kristdemokraterna med sin ”familjevänliga” underlivspolitik skulle därmed också få fog för sitt motstånd mot aborter – en abortlagstiftning som man i sin nuvarande form säger sig respektera – men inte nödvändigtvis håller med om. Nåja – skämt åsido – men även de sämsta skämten kan ibland fastna i halsen mot bakgrund av den innovativa och kreativa förslagslåda som står öppen för RUT och ROT företrädarna.

rut_rot_2012Intellektuellt inser nog de allra flesta att när man använder skattemedel för privat konsumtion till privat investering för om- och tillbyggnad av sin villa eller bostadsrätt och för köp av privata tjänster – görs en årlig överföring av mångmiljardbelopp till de grupper som kan använda sig av förmånen.
Med hjälp av våra gemensamma skattemedel kan vissa grupper således öka sin konsumtion – höja värdet på ägd bostad – öka sitt sparande och öka den egna välfärden.
Långsiktigt anser jag att dessa ROT- och RUT-avdrag är direkt kontraproduktiva och istället bidrar till ökade klassklyftor. De rika blir rikare och de fattiga blir ännu fattigare.
Det bidrar heller inte till att öka Sveriges konkurrenskraft i världen och absolut inte om arbetet dessutom görs utomlands.
Just i moderatstyrda Danderyd – gemensamt med Vellinge, Lidingö, Vaxholm med flera höginkomsttagarkommuner – är ROT- och RUT-avdragens gyllene näste och där Danderyd toppar den ligan – enligt Skatteverkets statistik. En familj som gör ett genomsnittligt avdrag för både RUT och ROT får i år inte mindre än 3 448 kronor i månaden. Lägger man därtill på de skatteavdrag som man kan göra för räntan på bostadslån så får den genomsnittliga Danderydsfamiljen ett helt försörjningsstöd extra varje månad i form av avdrag på skatten. Ränteavdraget för en normalvilla i Danderyd är 5 500 kronor i månaden – lågt räknat.
Totalt blir det således någonstans mellan 8 000 och 9 000 kronor av statens skattepengar som betalas ut till Danderydsfamiljerna varje månad. Vi är ett generöst folk vi svenska skattebetalare – när vi blir tvingade. För ärligt talat skulle dessa familjer – där medianinkomsten är 340 000 kr och år – själva kunna betala för sina RUT-tjänster utan vår generositet. I synnerhet när det finns stora hål i skola vård och omsorg idag där pengarna kunde komma till bättre nytta. Men det är nu just dessa kategorier som stämmer upp i klagosångerna och förbannar den rödgröna regeringen för deras hutlösa förslag att skära i dessa RUT-avdrag samt tillse att det börjar byggas annat än bara Attefallshus i vårt land.

Smörgåsbord-för-arbetsgivareDet är aldrig idealiskt att införa undantag för vissa delar av ett skattesystem – det skapar obalanser och oönskade beteendeförändringar. Utöver det har RUT inte varit den injektion i svensk tjänstesektor som ”vissa” hoppats på. Främst på utbudssidan har uppkomsten av nya tjänsteföretag gått trögt. Dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) sa i Aktuellt vid tiden då det var aktuellt att inför RUT-avdraget. ”Jag slåss för kvinnor som har lägre löner och som behöver den här hjälpen”. Nu 7 år efter att reformen infördes finns det skäl att göra en återblick. Är det verkligen de lågavlönade kvinnorna som nyttjar RUT-tjänsterna?
Att köparna av RUT-tjänster tillhör samhällets mest välbeställda gäller det motsatta för de lågavlönade arbetarna i framförallt hemservicebranschen. Ingen vet exakt hur många som i dag arbetar med hushållstjänster.
Det råder dessutom stora löneskillnader mellan företagen i städbranschen. Skillnaden varierar från 15 500 kronor  till som bäst 19 500 före skatt.
Ett fåtal har tecknat kollektivavtal varför det är troligare att lönenivån ligger närmare den lägst angivna och kanske till och med på en ännu lägre nivå.
Ett ytterligare argument för RUT-avdraget var att det ”skulle göra svarta jobb vita”. Men precis som med Maud Olofssons förhoppningar om att kvinnor med låga inkomster skulle utnyttja RUT-avdraget har önskningarna att få bort svartarbetet inte infriats.

sundlaglonekonkurrensDet är naturligtvis svårt – då det ligger i sakens natur – att veta hur stor den svarta delen av städbranschen är.
Men i en rapport från 2011 gör Skatteverket ett försök att undersöka vad som hänt sedan RUT-avdraget infördes.
Skatteverket jämförde hur många hushåll som uppgivit att de före RUT-avdraget köpte tjänsten svart – 147 000 –  med dem som efter reformen uppgav att de nu köpte den vitt – 14 000.
Det är alltså mindre än tio procent av de som på grund av RUT-avdraget gått över från svart till vitt hushållsarbete.
Den vita städbranschen har expanderat kraftigt – men den svarta finns kvar och har inte krympt särskilt mycket.
I det avseendet måste man ändå anse att RUT-avdraget är ett misslyckande. Att fuskarna inom ROT branschen även hittat sin nisch i RUT branschen också genom att laborera med priser mellan de man får göra avdrag för och de man inte får reducera. I praktiken innebär det exempelvis att kostnaden för en flyttstädning blir avsevärt högre för att minska transportkostnaden som inte är inräknad i skattereduktionen – det är ju bara skattebetalarna som får stå för notan – de som normalt inte har samma förutsättningar skattemässigt.
Dessutom existerar det i städbranschen en gråzon – mellan ”svart” och ”vitt”. Ett hushållsföretag som betalar skatter och sociala avgifter kan anlita en underleverantör – som i sin tur anlitar ytterligare annan underleverantör – som tar betalt svart.
Att städare som själva arbetar på ett ”vitt” företag ibland jobbar extra svart – vilket kan vara nödvändigt för att få lönen att räcka till – förekommer också.
Att staten skulle tjäna på dessa RUT och ROT tjänster är också det en myt. Men avseende detta återkommer jag för att påvisa hur dessa skattereduktioner istället urholkar statens finanser. Det är dessutom svårt att dra några tydliga skiljelinjer mellan bidrag och avdrag. Båda är subventioner och det är därför svårt att vara principiellt för avdrag och mot bidrag eller tvärtom. Själv anser jag att det är bidrag.

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Mycket e bra med rot o rut. Svarta jobbet blev vitt Tack tack . Men den som bor hyreslägenhet får ju betala via skatten för den som får rut o rot bidragen var det inte bidragen som skulle bort? Eller har vi bytt namn och kallar bidrag för avdrag många köper den enkla fabel tyvärr. ..

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Håkan!

   För de som har möjligheter att använda dessa ”bidrag” skriker nu högt av oro för att mista stora möjligheter att på skattebetalarnas bekostnad dels fuska dels göra erforderliga avdrag för att få sina swimmingpölar rengjorda eller möjligheten att byta kök en gång om året för att inte tala om att man kanske får servera sina egna drinkar utan en för arbetstillfället – uppklädd i passande klädsel – bartender samtidigt som barnen har en egen lekledare som för syns skull har en och annan läxbok till hands.
   Nej dessa bidrag för de besuttna är inget annat än ren och skär orättvisa inte minst för de lågavlönade eller – som du själv antyder hyresrätternas innehavare må avundsjukt åse grannens bostadsrätt förgyllas på din bekostnad.
   Bort med skiten!

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans Bodin

   /  2 april, 2015

  Hej! Ännu en mästerlig beskrivning av dej! Anders Borg och Reinfeldt köpte Rot och Rut för 150000 kr sista tre åren i alliansregeringen men hur ska en vanlig pensionär som betalar mer skatt än en löntagare ha råd att nyttja dessa tjänster!
  Ha en trevlig Påsk!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans – och tack för din uppskattning.

   Javisst är det symptomatiskt det du säger. Självaste Reinfeldt – och inte bara han – lever ett prioriterat liv när man kan höja värdet på sin bostad på skattebetalarnas bekostnad för att därutöver förgylla sitt livsrum med allehanda RUT-tjänster. RUT- och ROT-tjänster som bara är förunnat den övre halvan av medelklassen medan de andra får det tveksamma nöjet att bekosta detta – inte minst pensionärerna – som du så riktigt nämner – förpassar dessa till skiktet tärande på statsfinanserna. Man kan bli förbannad för mindre än så.

   Nu har jag en ytterligare artikel att skriva i ämnet innan jag får ruska av mig denna oförrätt och försöka bli en trevlig påskfirare för min familj 😉

   Önskar dig en trevlig påsk i skön samvaro med din hustru och övriga familjemedlemmar tillika vänner. Aprilvädret tycks vara över oss vilket antyder – till trots – att våren är på gång vilket väcker vällustiga känslor.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: