Hur väl uppfyller våra politiker sina vallöften………..


soffliggarnaDet här med vallöften som partierna brukar lova men som de flesta av oss tror att politikerna håller tunt den dag det är dags att verkställa det man lovat.
Jag har gjort lite research i ämnet och funnit att våra regeringar faktiskt är rätt duktiga på att infria det de lovar i sina valmanifest.
Egentligen skall man fråga sig vad finns det för garantier att vallöften överhuvudtaget infrias?  Man kunde faktiskt tänka sig att vallöften som uppges under en valperiod infrias till 100%. Men det förutsätter att ett parti eller en Allians med ett eget eller gemensamt valmanifest vinner valet i majoritet samt att ekonomin är mycket god.
Men inte ens då finns det garantier för att samtliga utlovade löften infrias då reformer oftast måste nedprioriteras på grund av en ständigt föränderlig ekonomisk utveckling eller att Riksdagen inte godkänner propositioner och då gäller det istället att göra andra prioriteringar alternativt senarelägga reformer.
Så slutsatsen blir att det måste inte alltid vara en lögn bara för att ett eller flera vallöften inte kan infrias.
Svenska väljare är dock generellt mycket skeptiska till huruvida politikerna verkligen uppfyller sina utlovade vallöften.
Men sanningen är – mot den bakgrunden – rätt motsägelsefull.
Svenska regeringar är egentligen rätt duktiga på att infria sina vallöften jämfört med många andra länder – som jag redovisar lite längre ned.

960Om vi tar de Socialdemokratiska regeringarna perioden 1994 – 1998 så uppfylldes drygt 89% av de utlovade löftena. För perioden 1998 – 2002 uppfylldes 84%.
Motsvarande för den borgerliga Alliansen mellan åren 2006 – 2010 blev lite sämre med drygt 66% trots att man regerade i majoritet. En orsak till det sämre värdet kan bero på dåligt beredda ärenden i utskotten som blir återremitterade innan en proposition kan föreläggas Riksdagen. Förlängda remisstider med mera.
Varför jag valt att inte redovisa perioderna 2002 – 2006 samt för den borgerliga Alliansen 2010 – 2014 beror på att flertalet vallöften sträckte sig över tiden då det skedde regeringsskiften. Som ett exempel var flertalet av Alliansens utlovade reformer fortfarande under utredning 2014 och detsamma gällde den tidigare Socialdemokratiska regeringen.
Ett annat av Alliansens vallöfte att minska utanförskapet konkretiserades aldrig i valdokumenten varför det inte ingår som ett vallöfte trots att många tolkade det så.
Flera av Alliansens vallöften för perioden var inte heller möjliga att genomföra då en del – såsom slopad arbetsgivaravgift för vissa tjänsteföretag  – inte var förenliga med EU:s konkurrens direktiv.
Andra förslag stoppades av utredningar samt några som man själva inte var nöjda med samt några som inte kunde beredas förrän efter 2014.
Några vallöften – såsom slopandet av värnskatten – bortprioriterades samt några ytterligare vallöften som fick slopas helt då man ansåg sig inte ha råd.

politikUppfattningen att politiker bryter sina vallöften är definitivt utspridd.
Det är därför viktigt att utmana den rådande berättelsen om den löftesbrytande politikern men det är samtidigt viktigt att förstå att väljare använder andra – normativt sett försvarbara – definitioner av uppfyllda vallöften respektive brutna vallöften.
Här skulle man kanske tänka sig att politikerna blev mer meddelsamma genom att förklara varför vissa vallöften inte blir uppfyllda eller inom mandatperioden beredda som proposition att föreläggas Riksdagen genom anslag via Riksdagens hemsida.
Att det finns en klyfta mellan väljare och politiker är inte något som tillfredsställer förtroendet varför det borde vara viktigt att minska densamme.
2002 instämde hela 77 procent av svenskarna i påståendet: “Man kan aldrig lita på att något av partierna håller sina vallöften.”
(Källa SNES 2002)
2006 instämde endast 18 procent av svenskarna i påståendet: “De politiker vi väljer till riksdagen försöker att hålla sina vallöften.”
(Källa: ISSP 2006)
Den nu mycket upptrissade situationen – rent av hätskt – mellan oppositionen och regeringen där oppositionen anklagar regeringen för systematiska löftesbrott som egentligen skall ses i ljuset av regeringens avsikt att i nästa vecka lägga sin vårbudgetproposition på Riksdagens bord. Här tycker jag Ulf Bjereld presenterar en trovärdig redovisning av vad och hur och om man skall betrakta oppositionens hätska utfall mot regeringen som löftesbrott eller ej. 
Vi lever trots allt och enligt ovanstående i ett politiskt system där svenska regeringar i internationell jämförelse lyckas relativt väl när det gäller att uppfylla vallöften. Sen är det en annan sak om man gillar det eller inte.

Olika Europeiska länders redovisade uppfyllda vallöften inklusive USA.
Norge          2001 – 2005 uppfyllda vallöften   60%
Frankrike 1997 – 2007  uppfyllda vallöften   60%
Holland      1986 – 1998  uppfyllda vallöften   57%
Spanien      1993 – 2000 uppfyllda vallöften   55%
Irland          1977 –  2007 uppfyllda vallöften   52%
Tjeckien      1992 – 2002 uppfyllda vallöften   45%
Grekland    1981 –  1985 uppfyllda vallöften   74%
USA               1976 – 2000 uppfyllda vallöften   65%

(Källa Naurin 2009)

 

 

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

 1. Hans Bodin

   /  14 april, 2015

  Hej! Det är svårt att uppfylla vallöften när vi sitter fast i alliansen och deras kompisar SD:s rävsax! Exempelvis löftet till pensionärer om en skattesänkning som dom tillsammans röstade ner!
  Mvh! Hans B

  Gilla

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: