Björklundeffekten………………..


Lider Jan Björklund av ryssfobi? SkolmajorJa – om man uteslutande försöker förstå Björklunds utspel om försvaret så är tanken inte långt ifrån. Det handlar om patriotmissiler, brigader och ett medlemskap i NATO för att möta rysskräcken in alias av Putin.
Och nu plötsligt är man dessutom för att återinföra värnplikten – något som Alliansen – läs Moderaterna – drev igenom ett avslut på då man betraktade försvaret som ett särintresse.
Det är en offentlig hemlighet inom borgerligheten att Folkpartiet ofta är det parti de andra partierna har svårast för.
Partiet är känt för att ofta driva en aggressiv partiprofilering på bekostnad av Alliansprofileringen. Men har lika ofta fått ge sig.
Eftertänksamhetens kranka blekhet är dock inte Jan Björklunds starkaste egenskap – skyll på andra om det går annars går det alltid att skylla på Socialdemokraterna.

Björklund-i-blåsväderDet finns en paradox i det utspel Björklund nu gör genom att ”slänga” igen dörren för att lämna försvarssamarbetet åt sitt öde. Detta för att man inom försvarssamarbetet inte accepterar Björklunds krav på 17 miljarder som dessutom inte ens har en finansiering. Än mindre i den Alliansbudget regeringen tvingas utgå från.
Den skall man återkomma till säger en del källor inom partiet.
Ett samarbete brukar innebära kompromisser.
Dock inte för Björklund uppenbarligen – här gäller hans kvasivetenskap som varit så utmärkande i vad avser utvecklingen på skolans område.
Jag kan inte lämna tanken på att det handlar om ”spin”. Ett slags försök att återvinna förlorad mark efter den marginalisering som skett under åtta år av Allianssamarbetet. Misstanken finns om att det handlar om ett cyniskt spel för att vinna en handfull nya väljare – vilket Folkpartiet är i skriande behov av.
Utåt sett har Björklund profilerat sig på en enda fråga – skolan. Hur det gått med den är vi pinsamt medvetna om.
Milt uttryckt en total katastrof – så utifrån den verkligheten kan jag förstå att Björklund mer än gärna vill skjuta den frågan bakom hans försvarsutspel.
Björklund och hans parti har dessutom haft åtta budgetprocesser på sig att driva och finansiera ökade försvarsutgifter. Så har inte skett i namn av särintressets stora förespråkare – den inte helt okände Fredrik Reinfeldt.
Medieutspel ger inte heller det försvaret nya resurser. Inte heller Björklunds krav på medlemsskap i Nato.
Om Sverige blir Nato-medlem lär det sända en stöt genom hela världen.
Det blir en destabiliserande markering inom hela Östersjöregionen och mot Ryssland och Kina.
Vi stärker den överlägsna militära makt – som det USA-dominerade Nato är – i stället för att söka andra samarbeten eller utveckla FN.
Och tvärtom – om vi börjar dra oss ur Nato-samarbetet – så sänder det också en signal.
Då till vänner världen runt att vi gemensamt söker nya vägar till fred och nedrustning. Men Björklund utmärker sig som den värste republikanska krigshetsaren utan att förstå värdet av en neutral försvarspolitik.

9bjorklund1Det är nog inte ryssen vi skall vara rädda för utan snarare Björklund och hans dogmatiska kravliberalism som sänkt partiet till de nivåer vi idag ser.
Har Björklunds kravliberalism kommit till vägs ände? Är socialliberalerna på frammarsch? En del tyder på det.
Björklunds position i partiet börjar ifrågasättas allt mer.
Inte minst tyder Björklunds utspel på det. Jag ser det som desperata utspel för att rädda kravliberalismen som fått en framträdande roll allt sedan Björklund blev partiledare. Den har inte ens vunnit genomslag inom allianssamarbetet – snarare tvärt om.
Lars Leijonborg avsattes av sina egna – som var besvikna på valresultatet och det överdrivna taktiserande som ledde fram till den pinsamma dataintrångsskandalen.
Kommer Björklund gå samma väg? Och kommer socialliberalismen återta partiet? Låt oss hoppas på det.
Avgörandet lär komma under partiets landsmöte hösten 2015.

 

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  15 april, 2015

  Hej! Björklund känns som ett gammalt kronvrak som spillt sitt sista krut! Jag känner en stor trygghet för Sverige med Peter Hultqvist!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Kronvrak 😀 bättre kunde det inte definieras 🙂

   Försvaret är en viktig sakfråga för det svenska folket – men Björklund drar ett löjes skimmer över hela sitt parti med sitt dogmatiska sätt att hantera frågan. Får han inte som han vill så slänger han igen dörrar och vill inte vara med längre. Var hittar man ett sådant beteende? Barnen i sandlådan är väl det närmaste jag kommer.
   Det är nog hög tid för Björklund att göra höger vänster om och utgå för gott.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: