Att överleva är en förmån enligt högern……………


alliansen-forloradeSverige har inte varit i närheten av den ekonomiska kris som drabbade Spanien eller Grekland men ändå håller det svenska samhället på att slitas isär – självbilden av ett välmående land med en god välfärd för alla och hög sysselsättning ifrågasätts av alla utom de som lever i sin egen förvanskade världsbild.
Det som är avgörande för hur vi ser på läget är dock inte utifrån om vi har det bättre än grekerna – utan utifrån hur samhället utvecklats och vilka förväntningar som finns – i vårt land.
Efter åtta år av nyliberalt systemskifte har Sverige idag de snabbast växande inkomstklyftorna av alla OECD-länder och en offentlig sektor som privatiserats med en fart som kan jämföras med ett Jasplan i mach två. Hela välfärdssektorn har förvandlats till enPisa fallet guldgruva för riskkapitalister – en guldgruva som enträget försvaras av högern.
Och de fallande resultaten i PISA-undersökningarna har sammantaget förstärkt känslan av ett misslyckat systemskifte.
Bostadsbyggandet har sjunkit med långt över 70% i hela landet – en skriande brist på bostäder blev resultatet – lösningen skulle bli Attefalhus.
Ungdomsarbetslösheten är en av de högsta i Europa medan arbetslöshetsersättningen ligger under det europeiska genomsnittet. Försämringar för sjuka, äldre och arbetslösa är en verklighet som allt fler inser – dock inte de som inte vill se sina egna misslyckanden.
Avregleringarna av arbetsmarknaden och försämringarna av socialförsäkringssystemet har skapat en osäkerhet och en frustration för många, inte minst i områden med hög arbetslöshet.
En massiv omfördelningspolitik har bäddad för de problem vi ser idag inom nästan hela samhällssektorn – inklusive försvaret. Åratal av borgerlig politik har sått missnöjets frö och med ett parti – som i allt väsentligt utnyttjat detta missnöje – med en politisk agenda väsensskild från de verkliga problemen i samhället. Att detta parti tillåtits växa så snabbt har också att göra med att politiska alternativ saknats.
Valet borde ha varit en barnlek för socialdemokraterna – men en ökning på 0,4% sedan förra valet och ingen majoritet för de rödgröna i riksdagen kan knappast beskrivas som en stor seger.

Smörgåsbord-för-arbetsgivareHar man inte förmågan att se de verkliga problemen i samhället lär Sverigedemokraterna växa obehindrat på den insiktslöses bekostnad.
Högerpartierna saknar den förmågan helt.
Man är övertygad om att den och de politiska reformer som Allianspartierna genomfört är den väg som Sverige bör ta – trots att reformerna inte givit önskvärda resultat.
Och så länge högerpartierna inte ser de problem vi har möjliggör det för Sverigedemokraterna att adressera orsakerna till problemen mot den för tillfället höga invandringen – eller flyktingmottagningen kanske främst.

krogmomsenMot den bakgrunden har jag svårt att förstå hur man kan ställa sig rakryggat vid en presskonferens och med näst intill rabiata invektiv såga regeringens budgetförslag ner till fotknölarna.
Jo jag tänker naturligtvis på högerns  recension av den rödgröna ändringsbudgeten som i allt väsentligt förklaras med en katastrof för landet.
Visst rent strategiskt skall ju oppositionen vara oppositionell – man kan ju tappa högerväljare om man tillstod att något kanske vore rätt och riktigt.
Att man också är kritisk mot de borttagande av företagens bidrag är ju förväntat. Man kallar det enorma skattehöjningar – att det var enorma skattesänkningar när de genomfördes hördes aldrig, skattesänkningar som förorsakat svåra sår på välfärden – Ullenhag (FP) har gjort en (o)seriös undersökning strax efter att Magdalena Andersson presenterat sin och den rödgröna regeringens ändringsbudget – för det är det de handlar om under hela 2015 så tvingas vi leva med Alliansbudgeten med smärre omfördelningar. Ullenhag hade dock konstaterat att den rödgröna regeringen höjer nu ett 40-tal skatter som inte skett sedan 90-talet. Andra bombastiska invektiv som levereras av högerpartierna i tur och ordning;

Centerpartiet: – Man använder småföretagarna och ungas riktiga jobb som en bankomat, säger Annie Lööf.
Folkpartiet: – Regeringens budgetförslag är ett jobbfientligt hafsverk.
Moderaterna: – Det blir dyrare att skapa jobb för unga, för äldre. På flera punkter lönar det sig sämre att jobba.
Kristdemokraterna: – Det man lovar före valet det gör man inte och det man lovade före valet att inte göra, det gör man.

skattehöjningAtt vara insiktslös är i sig en tragedi. Att envist hävda sitt insiktslösa tillstånd är en ren katastrof för alla som drabbas.
Annie Lööf: Om tio ungdomar redan har ett jobb och tre ungdomar är arbetslösa. Förklara för oss som inte lever i din verklighet hur dessa tre ungdomar skall få jobb genom att sänka arbetsgivaravgiften för de tio som redan har ett arbete? Och om en eller två av dessa arbetslösa ungdomar får ett jobb då kostar varje tillsatt jobb summan av den sänkta arbetsgivaravgiften för samtliga tio ungdomar som redan har ett jobb. I verkligheten kostar det således staten cirka 1.5 miljoner för att en ungdom skall få ett arbete.
Vissa skulle kalla det slöseri med skattemedel. Du talar om en reform som förbättrar ungdomars möjlighet att komma i arbete – trots att IFAU med flera talar om motsatsen. Är det någon som använder bankomaten för att ta ut våra pengar för att ohämmat dela ut bidrag till arbetsgivarna generellt så är det just du Annie Lööf – och resultatet är minst sagt bekymmersamt.
Jan Björklund: Är det inte dags att påminna dig om att den budget du och dina bröder inklusive Sverigedemokraterna är den budget ni röstade för och den innehöll knappast reformer som gladde någon. Nu kräver du hela 17 miljarder till försvaret annars vill du inte vara med och leka med våra pengar – att dessa miljarder är ofinansierade spelar inte så stor roll du sitter ju inte i regeringen längre – tack och lov vill jag tillägga. Men för att tydliggöra det lite mer så satsades det en minimal summa på skolan i er budget för mandatperioden som den rödgröna regeringen nu ökat på lite för att i någon mån råda bot på det sjabblande du lyckats åstadkomma med skolan – förövrigt det enda du tycker är bra i vår ändringsbudget. Spela bort andras pengar är något som du och dina högerkompisar är bra på.
Anna Kinberg Batra: Med ändringsbudgeten säger du att det blir dyrare att anställa. Du har lyssnat mer på Annie Lööf än på verkligheten. Hur billigt tycker du det skall vara? Eller tycker du att 1.5 miljoner per tillsatt jobb är en bra riktpunkt?
Göran Hägglund: Är det överhuvudtaget lönt att bemöta ett påstående som i sig själv är så huvudlöst att man tappar allt målföre?

LivspussletSammantaget ser vi nu en förändring – eller kalla det en förskjutning – i den ändringsbudget som vilar på den budget Alliansen åstadkom mot de grupper som högern ratade.
Förändringen är förvisso av ett smärre slag då vi dessutom har stora underskott i de offentliga finanserna som också de måste åtgärdas. Nu får de arbetslösa sin rättmätiga ersättning, stupstocken för de som drabbats av sjukdom tas bort – vilket inte är en enda dag för tidigt. Ensamstående mammor får det aningen lite lättare och pensionärerna får ett förhöjt bostadstillägg bland annat.
Vad man kan säga är att alla de som försummats – eller varför inte tala klarspråk – de som högern struntat i utan har motiverat sina reformer med att arbetslösa skall bestraffas med åderlåtning av de ersättningar som tidigare medgett en möjlighet att överleva mellan två jobb. Att sjuka skall vara sjuka en bestämd viss tid – en tid som högern bestämt. Detta kallar högern drivkrafter! Jag kallar det exceptionella straffmetoder som inte står att finna någonstans i ett modernt humant välfärdssamhälle.
Att högern gemensamt nu raljerar över en budget som i väsentliga stycken avser förbättra för de grupper som under alliansåren sattes på undantag till förmån för företag och besuttna i samhället är så osmakligt att man funderar över vilka som egentligen är sjuka i samhället.
Herre jösses – jag tror man skulle kunna skriva en hel bok om hur högern slagit sönder ett helt samhälle för att gynna friska, företagare och de besuttna i samhället. Allt med manipulativ retorik.

 

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  17 april, 2015

  Hej! Slaveriet Fas 3,stupstocken,Nuonaffären,m,m! Det blir en fin thriller! Jag ställer mej redan nu i kö! Skönt att försvarsavtalet är klart! Björklund kan fortsätt att stå i skamvrån tills han blir utbytt! Ha en trevlig helg!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja en thriller borde det bli av alla dessa märkliga reformer som inte gett annat än förtvivlan och missnöje i samhället. Övervakade en riksdagsdebatt härförleden och kan bara konstatera att Moderaterna lever i någon slags utopi och vägrar erkänna alla de misstag som begåtts under alliansåren. Talar vi sunt förnuft där insikten borde kunna få genomslag skulle man kanske kunna förlika sig med den totala inskränkthet som Moderater tycks lida av – åtminstone i Riksdagen – men jag tvivlar starkt på någon form av insikt och närmar mig istället funderingar av att flertalet lider av ett psykopatiskt tillstånd av hjärntvätt efter Reinfeldt.

   Nåväl vad avser dess nya partiledare synes hon vara en lika god representant som den misslyckade Bo Lundgren var på sin tid och det skulle kunna betyda att Anna Kinberg Batra leder partiet ner på de siffror som var Lundgrens främsta förtjänst under hans tid. Så något positivt kan vi kanske se fram emot.

   Önskar också dig en trevlig helg med mycket sol och värme förhoppningsvis.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Bra sammanfattning Björn A av ett A-regeringsinnehav som slutat i ett samhällsmoras. Det som förvånar mig är dock den klena och otydliga retoriken som MP + S för i regeringsställning. Det är nästan så att man skulle tro att S+MP redan känner sig slagna. En utomjording skulle säkert hålla med företrädarna Alliansen, som inte räds att bre på och smattra ut mer eller mindre stora lögner och halvsanningar. Jätteduktiga att blanda bort korten! Och massmedia hänger på i sin kritik av S+ MP inkl Svt. Just nu är det en ojämn match, då Alliansen har domarna på sin sida =massmedia. Har inte S någon kommunikationsstrateg som kan styra upp ministrarna? Annars lär man snart ligga i brygga och räknas ut. Var finns S partisekreterare och vem är det? Anställ någon som förstår kommunikation i dagens mediaverklighet. Björn A med dna kontakter kan du inte bryta dig in och förklara för regeringen. De behöver en kommunikationsplan och ministrarna behöver utbildas omedelbart!

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Martin!

   Du pekar på något väldigt viktigt och något jag försökt förmå partiet flera gånger under de senare åren. Tomas Eneroth är vår gruppledare i Riksdagen och är en hyvens kille som jag tycker om allt sedan han satt med i styrelsen för Stockholms Hamnar men han är kanske inte en kommunikationsstrateg i första hand. Han har dock lång erfarenhet av Riksdagsarbetet och borde kanske vara den som pushar på våra ledamöter.
   Carin Jämtin är vår partisekreterare och…………….tja jag vet inte vad jag skall säga om henne.
   Problemet generellt för Socialdemokraterna i regeringsställning – och för den delen också i opposition – är att man är så oerhört rädd att uppfattas som oppositionspolitiker genom att gå i svaromål mot all den propaganda som formligen sprutar ur högern och lika ofta substanslösa påståenden som de själva dessutom är medvetna om.
   Men även desinformation – så länge den förhåller sig till fördel för högerpartierna blir det till slut en sanning som bär vidare utan att någon egentligen behöver göra så mycket. Allt handlar om strategi idag vare sig den är ärlig eller inte så blir den inte mindre betydelselös för den som utnyttjar den möjligheten. Här ligger snarare högerpartierna på framkanten och Socialdemokraterna blir hopplöst efter.
   Vi har en större kommunikativ media idag än för bara 20 år sedan. Inte minst vad gäller Facebook och Twitter där Socialdemokraterna medverkar men ligger inte i framkant. Jag har efterlyst ett mer och större engagemang på sociala medier där någon utsedd ansvarig kan tala med väljarna – svara på frågor och berätta om de olika förslag man driver och varför. Det krävs lite mer av öppenhet mellan politiker och väljarna än att bara ”pytsa” ut en bild lite då och då som berättar vad man gjort eller avser göra.
   Jag har hela tiden sagt att vi som parti måste utnyttja den nya tidens möjligheter på ett bättre sätt än vad som sker. En strukturerad kommunikativ strategi som blir ett antaget trovärdigt alternativ istället för den falska desinformation som högerpartierna ägnar sig åt.
   Flera av mina partikamrater finns på Facebook – Tomas Eneroth är en Ylva Johansson en annan men de tar sällan diskussioner utan nöjer sig oftast bara med ett meddelande för att därefter lämna ett antal frågor obesvarade. Inget bra alls. Jag förstår att de är upptagna med allsköns riksdagsarbete, resor och annat – men lämnar man en tråd bakom sig får man vara beredd att plocka upp den tråden också.
   Dina synpunkter är dock väldigt adekvata och själv har jag vid ett antal sessioner påtalat problemet – antingen är man med väljarna eller så håller man sig gömd bakom några väl valda propagandaaffischer.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Hans Bodin

   /  16 april, 2015

  Hej! Att sänka skatter och arbetsgivaravgifter och sedan låta Milton Fridemans principer att låta marknadskrafternas godtycklighet gälla är en mycket bekväm och enkel lösning! Beslutsfattarna har överlåtit till marknadskrafterna att sköta jobbet och kan istället ägna sin tid till att gnälla på sina politiska moståndare! Maud Olofsson försökte att göra något kreativt med Nuon köpet! Sveriges sämsta köp någonsin som hon sedan försökte förtränga och påstod sig inte komma ihåg!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: