Pappskallar, nollvision och splittring…………..


Frankenreins-monsterSverigedemokraterna är och förblir en otäck parentes inom svensk politisk historia.
Lika mycket som Ny Demokrati blev en parentes som självdog efter inre slitningar just på grund av alla ”pappskallar” som inte kunde hantera maktens förutsättningar på ett sunt sätt.
Slitningarna och den hårda retoriken mellan Sverigedemokraterna och dess ungdomsförbund har – såvitt jag kan bedöma – samma karaktär som de interna stridigheter som slutligen fick Ny Demokrati att falla samman.
Ny Demokratis sympatisörer kunde delas upp i tre grupper – nyliberalerna, invandringsmotståndarna och slutligen proteströstarna.
Sverigedemokraterna består av de som vill beteckna sig som socialkonservativa – främst dess partiledning.
Sen har de som anser att partiet skall vara nationalistisk – något som främst ungdomsförbundet ansåg skulle bäst beskriva moderpartiet.
Sist men inte minst främlingsfientligheten och hela den svans av rasister som tycks följa partiet trots den motsägelsefulla så kallade ”nollvisionen” som tycks användas synnerligen individuellt.
Under de första månaderna 1993 började Bert Karlsson – i likhet med vad Sverigedemokraterna gjort under hösten 2014 – hota med att fälla regeringen –  vilket fick till följd att Carl Bildt hotade med nyval.
Detta gav Ny Demokrati en ny dos av uppmärksamhet – men efter att de lagt Bert kasta ut och kasta inned sina röster i regeringsfrågan den 17 mars – blev de åter mer ”ansvarstagande” vilket var främst Ian Wachtmeisters linje.
Medieskuggan föll på nytt, liksom opinionssiffrorna.
Ny Demokrati mötte upp detta med att tona upp sin främlingsfientliga profil där särskild tonvikt lades på hets mot muslimer – i likhet med vad Sverigedemokraterna gör och gjort.
Under sommaren 1993 hölls en ökänd turné där Vivianne Franzén spred en hel del lögner om muslimska ritualmord vilket partiet fick äta upp under den efterföljande offentliga politiska debatten.

PK-samhällets-offer1Men det finns ytterligare likheter mellan dessa två ytterligheter på den politiska arenan. Vi hade den offentliga offerberättelsen – där medierna slaktade ett stackars litet ”oskyldigt” parti – något som ofta påtalades av Ny Demokratis företrädare och som idag blivit en Sverigedemokratisk standardramsa.
Något – som jag påpekade redan då – var att samhällsklimatet förändrades under Bildt-regeringen vilket gav skjuts åt sådana ytterlighetspartier som Ny Demokrati – samma sak inträffade ånyo under en högerregering 2010.
En annan förklaringsmodell torde vara det faktum att Ny Demokrati kunde klassas som en  antietablissemang rörelse – något som Sverigedemokraterna också drar växlar på – som drog till sig en massa knepiga typer som – förutom att förmedla hårresande politiska omdömen om homosexuella – alla ville befinna sig i rampljuset kring de två främsta ”pappskallarna” inom partiet vilket så småningom bidrog till partiets kollaps.
Sverigedemokraterna drar till sig en massa ”pappskallar” även dom som gärna uttalar sig i mindre smickrande sammanhang.
Idag ser vi fraktionerna – etnonationalister mot ett slags romantiserad nationalism med inslag av rasism och fascism – som sliter isär Sverigedemokraterna på ett liknande sätt.
Inget annat parti har som Sverigedemokraterna uteslutit så många företrädare under den relativt korta tid som den så kallade ”nollvisionen” varit i bruk. Men nära nog lika många har partiet sett genom fingrarna på det – rent utav – gett uttryck för hårresande vidriga rasistiska omdömen som nära nog – och ibland – tangerat gränsen för hets mot folkgrupp utan att drabbas av partiets nollvision än mindre av åtal enligt tillämplig lagstiftning. De som röstat fram detta parti har varit väl medvetna om vad de lade sin röst på – så omedveten om detta partis rasistiska struktur kan bara en redan avliden vara.

fusklapp-2Det vi ser nu vad avser Sverigedemokraterna är inget annat än ett vilt slagsmål där anklagelserna haglar mellan å ena sidan moderpartiet mot dess ungdomsförbund och det motsatta å andra sidan.
Ett tjugotal av ungdomsförbundets profiler uppges vara föremål för granskning och riskerar uteslutning med motiveringen att man haft kontakter med uttalat rasistiska eller fascistiska organisationer.
Det märkliga i det sammanhanget är att företrädare för moderpartiet har likaledes haft sådana bevisade och etablerade kontakter med i avseendet tveksam karaktär sedan lång tid – men bedöms annorlunda eller så finner man passande ursäkter – och till slut låta rasistsvansen bedriva häxjakt på de journalister som haft mage att avslöja pappskallarna.
Sverigedemokraterna vill distansera sig från tiden då de bestod av skräniga skinnskallar med nazisympatier som provocerade fram bråk med invandrare på stan – något man envist förnekar.
Idag ett parti som inte lever som det lär – ett parti som hycklar när de glömmer sin egen historia eller kritiserar andra – inte minst deras hatobjekt nummer ett medierna när de påtalar partiets vidriga rasism, ett parti som säger sig ha högre tolerans för främlingsfientligt språkbruk internt än vad det ger sken av utåt.
För 20 år sedan hade Almqvist och Ekeroths nattliga bråk med järnrör knappast varit någon större nyhet.
Men nu är den det – därför att den samtidigt avslöjar att den bild man vill ge sken av utåt inte är sann.
Här blir det rätt intressant att jämföra med Ny Demokrati – som kom in i riksdagen 1991.
Mediernas svepande kritik mot Ny demokrati för populism och främlingsfientlighet hade då ingen större effekt – lika lite som den någonsin tycks ha haft effekt vad avser Sverigedemokraterna – tvärtom och obegripligt nog ökar de i opinionsmätningarna istället.
Men när Ny Demokrati – som SD nu – sommaren 1992 nådde rekordnivåer i opinionen – 12% – först då kom den verkliga granskningen i medierna. Måhända Ian Wachtmeister agerat både rådgivare och mentor åt Sverigedemokraterna för att undgå de fällor som Ny Demokrati föll pladask i.

Selektiv-perceptionAtt bråket är förödmjukande för partiet står klart.
Men vad som är än värre för partiledningen är att striden skapar en intern oro som förstärker de konflikter som sedan länge hemsökt partiet.
Sverigedemokraterna är ett toppstyrt parti och att bråket nu sker inför öppen ridå sprider en rodnande skam över hela partiledningen och dess förmåga att dels hålla rent omkring sig dels återigen försöka genom en nollvision – som aldrig fungerat – sprida bilden av ett etablerat normalt parti – den bilden lyser med en falskhet som är lätt att genomskåda.
Utåt handlar det om ideologi – inåt om makt och svansen av rasister försvarar än de ena än det andra med ett gemensamt riktat motstånd mot journalisterna.
För ett parti som ser media som en motståndare är det förvånansvärt många offentliga uttalanden och läckor runt storgrälet. ”SDU-grabbarna är halvfascistoida arga unga män och kvinnor med Napoleonkomplex” enligt vikarierande partiledaren Mattias Karlsson. I sin tur är ”SD-ledningen både paranoida och har sjukligt kontrollbehov på DDR-vis” enligt SDU-ledningen.
Övriga partier och alla vi andra antifascister tittar på och käkar popcorn medan vi ser sprickorna vidga sig dag för dag.
Nu senast polisanmäler man varandra för ekonomiska oegentligheter med partikassorna. Det som inträffat och inträffar i detta parti hade för länge sedan raderat ut vilket annat parti som helst.
Men detta är vad vi väntat länge på – att Sverigedemokraterna ska följa Ny Demokrati i spåren och förinta sig självt i en kaskad av interna bråk och splittringar för att därefter bli en skamlös fläck på den politiska taburetten.
Den dagen detta är ett faktum kan vi dra en lättnadens suck och börja koncentrera oss på de verkliga samhällsproblemen som förorsakats av den blåbruna sörjan där Sverigedemokraterna inte spelat en helt obetydlig roll.

 

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  21 april, 2015

  Hej! Pappskallar är en bra benämning på SD och deras väljare som bara ser nackdelar med invandringen.Förra veckan skrevs det på politiska medier tvärs emot SD:s påståenden att vi kommer att behöva stora mängd invandring för att klara välfärden.Som ex. så behöver skolan 55000 nya lärare fram till år 2020 och sen har vi vård och omsorg med stort behov!
  8,5 års försummelser måste nu rättas till!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Javisst det skall ju benämnas efter sina insatser som till nu har varit bara negativa blandat med lögner och falsarier.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: