Kristdemokraterna har nu fått en svensk Sara Palin!


imagesEn högst intressant utveckling av politiken är att förvänta.
I helgen fick Kristdemokraterna en ny partiledare – en som hon själv angav var Ebba ”den som bäst går igenom rutan” Bush Thor.
Jag lägger ingen värdering i vad andra betraktar som skönhet hos en kvinna det blir upp till betraktaren själv.
Däremot vill jag understryka att jag ser positivt på att kvinnor tar plats såväl inom politiken som i näringslivet i övrigt.
Därmed hoppas jag undvika all diskussion om kvinnors jämställdhetskrav som jag ändå betraktar som relevanta och istället diskutera det som är relevant för ledarskapet parat med de åsikter man företräder oavsett man nu är kvinna eller man.
Med Ebba Bush Thor har den kristna fundamentalistiska högern av väljarna Hej dåfått en värdig representant.
Normalt sett skulle jag inte ägna Kristdemokraterna ens en ögonblinkning om det inte vore för att lagspelet inom Alliansen – åtminstone officiellt – fortgår.
Det finns dock tydliga tecken på att det samarbete – som upprättades i Högsbo hos Maud Olofsson som signerades med ett bad i någon tunna – håller på att krackelera. Men låt oss ännu hålla fast vid att samarbetet – om än i en ligth-version – kommer att återupptas mer fördjupat inför valet 2018.
Hur kompromissvilliga kommer de övriga partierna då att vara inom konstellationen vad avser Kristdemokraternas åsikter och politiska förslag?

images (1)Kompromissviljan kan ända till en ren skräckfärd mot bakgrund av Ebba Bush Thors åsikter i vad avser abortfrågan – bland annat.
Hon har – vid åtskilliga intervjuer – sagt sig stå bakom den nuvarande abortlagstiftningen. Och det är ju inte så konstigt i sig.
Lagstiftningen har ju ett stöd av en majoritet i Riksdagen – men en lagstiftning är ingen omöjlighet att förändra och även tillföra ytterligare paragrafer som i allt väsentligt tillfredsställer Kristdemokraternas önskemål.
Redan nu och inledningsvis i början på hennes ledarskap har hon gjort klart att hon anser att man borde införa en samvetsfrihet för sjukvårdspersonal som inte har samma uppfattning utifrån lagstiftningen.
Konkret betyder det att sjukvårdspersonal skall kunna vägra utföra aborter i images (2)strid mot gällande lagstiftning.
Rätten till abort måste vara viktigare än rätten till sjukvårdspersonalen att själva avgöra om man vill utföra denna abort.
Det är grundläggande och patienter skall inte behöva oroa sig för huruvida aborten kan komma att utföras eller ej.
Hur ser de övriga allianspartierna på frågan? Anser de att kravet på samvetsfrihet i abortfrågan är av underordnad betydelse och att man mycket väl kan komma att kompromissa mot ett sådant eventuellt förslag för att bibehålla allianssamarbete intakt inför valet 2018?

Vad vi kan vara säkra på är att religionen kommer att vara vägledande då moral och etik kommer att styra Kristdemokraternas reformiver i deras motionsflöde i Riksdagen i ännu högre grad än vad som förevarit.
Det är inte för inte – som ett av flera exempel – man skriver på sin hemsida att barn skall ha en pappa och en mamma vilket konkret innebär att man refuserar möjligheten för homosexuella att skaffa barn genom adoption.
Att det därutöver inte anses att det finns någon relativ fattigdom i vårt land tyder på en insiktslös verklighet som närmast kan betraktas som makaber – särskilt från ett parti som utger sig för att vara just ett parti för verklighetens folk.
Vad avser demokrati så skall den byggas på en kristen värdegrund;

Kristdemokrati står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund.

CAIU297WEAI9HtODemokrati ja – demokrati styrd av kristen fundamentalism absolut nej!
Att man nu kan befara en ytterligare högervridning av Kristdemokraterna mer i överensstämmelse med vad ultrahögern i USA står för är ingen obefogad analys.
I sitt tal stakade hon ut vägen mellan det goda och det onda. Därmed gör hon sig själv – med partiet bakom sig? – till ensam tolk för vad som är gott och ont i samhället.
Det är inte svårt att förstå hennes insinuationer på vad som är det goda och det onda i samhällsomdaningen.
Eller som hon konkret uttryckte det – ”- skapa ett samhälle där ondskan och likgiltigheten får gå i reträtt”.
Hon är alltså inte så långt ifrån att beskriva socialdemokratin som en ond kraft.

Det var ur de kristna värdena som Europas demokratiska och humanistiska principer formades.
Öppenheten, toleransen, religionsfriheten, barmhärtigheten, jämlikheten.
Där ser vi vikten av att vi håller fast vid våra kristna värderingar.
Det förstod svenska folket då.
Och det förståndet har man kvar idag.
Då liksom nu blev det uppenbart hur viktigt det är med politikens gränser.
Det var på sextiotalet som politiken utnämndes till samhällets mirakelmedicin.
”Allt är politik” skrek vänstern och började lägga sig i hur vanligt folk levde sina liv.
Det var då det civila samhället trängdes undan och den offentliga byråkratin tog plats.
Det var då samvetet började växlas in mot skattsedlar och alla fick lära sig, att ”vi har soc i det här landet”.
Det var då svart och vitt gled in i likgiltigt värderingslös grått.
Men på samma sätt som våra föregångare tog strid 1963, behöver vi ta strid idag.
Vi ska ta strid för en politik som ersätter egoism med gemenskap.
Vi ska ta strid för en politik som gör staten mindre och samhället större.
Vi ska om, och om, och om igen ta strid för en politik för starkare familjer.
Det är så, mina vänner, som de goda värdena vinner!

israel-KDAtt man författar en sådan text visar på ett påfallande sätt sin egen tro på den absoluta förträffligheten.
En text som närmast beskriver en nyliberal världsåskådning – en text som kanske inspirerats av Moses där han stod vid Sinai berg vid Genesarets sjö redo att ta emot herrens visdom.
Ja jag vet naturligtvis inte och skall sanningen fram är jag inte heller särskilt intresserad.
Andra kontroversiella åsikter är att hon anser att man måste sätta fokus påebt-halal skoluniformer som därvid kommer att höja statusen för bildning och kunskaper i skolan.
Och det skall dessutom designas av kända designers – halleluja så enkelt att förändra de fallande PISA-resultaten – varför Björklund – tänkte du inte på detta?
Att hon är frispråkig utan nämnvärd eftertanke är allom bekant.
Som när hon nämnde att kvinnor är bättre lämpade att ta hand om barnen och att kvinnor rent genetiskt var bättre lämpade inom vård och omsorg.
Att hon och hennes parti är Israelvänliga är heller det inget nyhet och blev väldigt påfallande då Ebba Bush Thor tillsamman med Sara Skyttedahl – KDU:s ordförande – besökte Israel.
Inte särskilt kontroversiellt det heller.
Det kontroversiella däremot bestod i att man poserade i Israelisk militär klädsel stående på ett pansarvagn med en kulspruta riktad någonstans.
Men för sakens skull ville man ändå – och för att lite ta udden av Israel-besöket – att man också besökte Palestina.
Samtidigt som Sara Skyttedahl har starka ultranationalistiska åsikter mot svenska medborgare som ansluter sig till terrororganisationen IS.
Hon – och jag förutsätter att detta är även KD:s inställning – att svenska medborgare skall förlora sitt svenska medborgarskap samt utvisas till det land man är ytterligare medborgare i.
Åsikten är som hämtad direkt från Sverigedemokraternas politiska manifest och lämnar mycket i övrigt att önska från ett parti som säger sig stå för mänskliga värderingar.
Lösningen på att svenska medborgare ansluter sig till en terrororganisation får nog lösas på annat sätt än att lagstifta om att annullera svenska medborgarskap.
Som sagt Med Ebba Bush Thor som Kristdemokraternas ledare lär vi få se mer av konfliktytor inom borgerligheten och frågan är vem som kompromissar mest och bäst för att hålla ett intakt samarbete vid liv.

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. TonyMalmqvist

   /  16 maj, 2015

  Är man fundamentalist om man vill sträva efter att sänka nuvarande gräns? Och borde inte den mycket omskrivna händelsen i Gällivare ligga som en väl förankrad orsak till att man åtminstone inte borde och börjar till att ta sig en rejäl funderare kring nuvarande abortlagstiftning ? Märk väl, när det gäller och är frågan om sänkt gräns så är det inte signifikativt med 0 tolerans och helt slopad rätt till abort. och det är det ingen som har sagt inom KD,inte ens Ebba Busch Thor.,har sagt och uttalat sig på det viset. Om vi nu ska hålla oss till fakta. Själv stödjer jag inte KD.s parti,,och därför fick dom heller inte min röst. Men, om vi kan och lyckas få till en nyanserad debatt i Sverige gällande nuvarande lag på det här området, då är jag rädd att det kan gå riktigt illa för det här landet. Och då har jag ändå inte inkluderat SD.s senaste framgångar på sistone i det här.

  Gilla

  Svara
  • Hej Tony!

   Att Ebba Bush Thor säger sig respektera nuvarande abortlagstiftning är ju en självklarhet. Hur skulle hon annars uttrycka sig?
   Vad som man kan förstå hos henne är att hon anser att abortlagstiftningen i sin nuvarande form är otidsenlig ur hennes perspektiv.
   Någon slopad rätt till abort är det ju inte tal om och ett stöd för ett sådant eventuellt framtida förslag ser jag som orimligt.
   Den nuvarande abortlagstiftningen har ett brett stöd av majoriteten riksdagspartier och har haft det allt sedan dess tillkomst.
   Ser inga reala förutsättningar för en förändring eller diskussion varken hos majoriteten av riksdagspartierna eller väljaropinionen.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans Bodin

   /  27 april, 2015

  Hej! Fundamentalisten med livets ord bakgrund leder nu KD! Alf Svensson försökte på nyheterna få Ebba att förstå att det är kristdemokratiskt parti, men hon hävdar att KD ska vara ett extremt högerparti!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Tuppen i hönsgården lär få det svårt att bemästra två av dessa tre till synes viljestarka kvinnor. Han är ju den som mer än gärna vill framstå som den som pekar ut färdriktningen med hela handen.
   Det skall bli spännande att se utvecklingen sannerligen.
   Hon har ju dessutom redan fått massiv kritik för sin så kallade ”samvetsfrihet” där de som är abortmotståndare – företrädesvis från hennes egen frireligiösa hemvist – nu hoppas på ett frikort.
   Björklund själv var snar med att kritisera uppfattningen – skriver uppfattning då vi ännu inte sett en motion i ärendet – den lär väl komma i sinom tid är jag rädd för.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: