I skuggan av firandet av krigsslutet frodas fascism och nazism återigen.


3513723_2048_1152Nu i dagarna firar vi andra världskrigets slut och nazisternas folkmord på olika minoritetsgrupper så som judar, romer, homosexuella och handikappade – beskrivet och definierat som förintelsen.
Ett ohyggligt folkmord – som förvisso inte är det enda som skett i historien – och förmodligen inte heller det sista vi kommer att få se.
I samma kategori kan räknas in folkmordet på armenier i det tidiga 1900-talet.
Ett av det värsta folkmorden i det Osmanska riket och ett av de mest kontroversiella där mer än en miljon armenier dog mellan 1915 och 1916 i massakrer eller brutala deportationer.
Eller Röda khmerernas terrorvälde under ledning av Pol Pot i Kambodja där 1,7 miljoner människor dog under Pol Pots styre från mitten av 70-talet fram till 1979.
Det var inte bara oliktänkande utan också intelligentsian – glasögon och mjuka händer var bara ett av många absurda exempel på huruvida man skulle få leva eller dö i några av de interneringsläger man slaktade både barn och vuxna.662417_366_180
USA – inte minst – som genomförde ett av historiens värsta förödelse under Vietnamkriget där den amerikanska militärledningen talade stolt om de mest massiva bombanfallen någonsin.
Bilder på barn utan armar och ben – med av napalm sönderbrända kroppar kablades ut över världen.
Bilderna som visades under rubriken – amerikanska militärhelikoptrar flyger skadade barn till Kuwait – där de kan få hjälp. Vilken oerhörd cynism!
Att USA har använt massförstörelsevapen och gift i sitt aggressionskrig mot bland annat Vietnam och Irak fördes under förevändningen att man måste oskadliggöra massförstörelsevapen.
Är det inte ett genuint exempel på en paradox egentligen?
Men paradoxer går hem i västerländsk media så länge det inte rör sig om totalitära staters övergrepp på den egna befolkningen i namn av kommunist-regimer
Ett folkmord är ett folkmord oavsett vem som begår dessa folkmord.
Det är bara i västerländsk media i ett kapitalistisk system som folkmord begånget av USA – eller England för – den delen omdefinieras till en befrielserörelse och därför blir motiverat.

Adolf_Hitler och Prince Paul of YugoslaviaAvseende nazisternas folkmord så skedde ju det i namn av arbetarkollektivet.
NSDAP – nationalsocialistiska arbetarpartiet – en ytterligare paradox som främst högerradikala grupper i samhället gärna förmedlar ett samband till Socialdemokrater och Vänsterpartier med en socialistisk demokratisk ideologi – det finns ett syfte med den absurda jämförelsen.
Mot den bakgrunden kanske det inte var så märkligt att ett av våra mest värdekonservativa partier – Moderaterna – utropade sig till ett ”arbetarparti”.
DKAP – Die Konservativen neue Arbeit Partei skulle det bli på tyska.
Tänk vad de hade kunnat åstadkomma i namn av arbetarpartiet och historiskt skulle ännu en gång socialismen få stå till svars!
Det har varit populärt genom historien att använda sig av socialistiska prefix för att i dess namn förmedla en ideologi som på intet sätt kan knytas till demokratisk socialism – ja inte ens kommunism i den definition som Marx förespråkade.

UR Samtiden - Utrikesdagen 2014 : Främlingsfientlighet i Europa/UR

UR Samtiden – Utrikesdagen 2014 : Främlingsfientlighet i Europa/UR

När vi nu vi firar andra världskrigets fasor och nazisterna nederlag och ett slut på ett av historiens värsta folkmord finns det starka skäl att fundera på vad de efterföljande 70 åren gett oss.
De senaste åren har högerradikala partier med nazistiska influenser vunnit mark i Europa.
Främlingsfientligheten, islamofobin och intoleransen breder ut sig allt mer. Det finns goda skäl att fråga sig följande;
Är Europas mörka historia av förföljelse av minoriteter på väg tillbaka?
Ser vi fascismens återtåg?
Hur kan den radikala högern motverkas?
2010 fick Sverige ett nytt riksdagsparti.
På valnatten stod det klart att Sverigedemokraterna fått 5,7 procent av rösterna i riksdagsvalet, nästan en fördubbling jämfört med 2006 och en nära femdubbling jämfört med 2006 i valet 2010.
I såväl Riksdagen som i flera kommuner fick nu Sverigedemokraterna en stark vågmästarroll.
Utländska medier konstaterade krasst att Sverige nu blivit “ett land som alla andra”.
Sverigedemokraternas resa är nämligen inte unik.
Över hela Europa har partier med nationalistiska, ultrakonservativa och främlingsfientliga program vunnit mark de senaste decennierna.

europe-right-wing-xenophobic-partiesBortsett från Italien – där Mussolinis gamla fascistparti levde vidare i form av Movimento Sociale Italiano – fanns det i slutet av 70-talet inte några högerextremister i det dåvarande Västeuropas olika nationella parlament.
Ett trettiotal år senare är situationen totalt förändrad.
Av EU:s 27 medlemsländer hade 14 ett högerpopulistiskt eller främlingsfientligt parti representerat i landets beslutande församling 2011. Dessa 14 är Belgien, Bulgarien, Danmark, Grekland, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Sverige, Ungern och Österrike och nu senast Finland.
Utanför EU finns starka högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i Norge, Schweiz, Serbien och Ukraina.
Vid sidan av parlamentsvalen har främlingsfientliga partier runt om i Europanaziterna och SD vunnit framgångar i lokala val.
I Tyskland – av alla länder – är Nationaldemokratische Partei Deutschlands representerat i den beslutande församlingen i två förbundsstater.
I Frankrike chockades det politiska etablissemanget år 2002 då Front Nationals ledare Jean-Marie Le Pen tog sig vidare till den andra och avgörande valomgången i presidentvalet och under 2013 visade opinionssiffror att partiet var största parti inför Europaparlamentsvalet 2014. En liknande prestation gjorde den bulgariske antisemiten Volen Siderov – ledare för partiet Ataka – när han gick vidare till den avgörande valomgången i 2005 års presidentval.
Många av dagens högerextrema partier har direkta kopplingar till mellankrigstidens fasciströrelser.
I Belgien ingick gamla nazistkollaboratörer i Vlaams Nationale Partij som bildades 1977.
Partiet bytte året efter namn till Vlaams Blok – som år 2004 ombildades till Vlaams Belang efter att en domstol konstaterat att partiets krav på utvisning av alla icke-européer stred mot landets grundlag.
Även i Österrike grundades FPÖ 1956 av gamla nazistkollaboratörer.
Sverigedemokraterna bildades – som tidigare sagts – av personer som suttit i styrelsen för kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt – BSS.
I BSS ingick medlemmar i Nordiska Rikspartiet – vars ledare Göran Assar Oredsson ingick i den så kallade Lindholmsrörelsen på 30-talet.
En annan av Sverigedemokraternas grundare hade dessutom stridit i Waffen-SS under andra världskriget.
Gemensamt för alla dessa partier är att de själva eller deras företrädare målmedvetet omformat den fascistiska ideologin till någonting som inte längre påminner allmänheten om gaskamrar och stöveltramp.
Vad avser Sverigedemokraterna förnekar man idogt kopplingar till sitt eget ursprung.
Men  hatet riktats oftast mot de partier som högerextrema grupper och partier länge har pekat ut som ”förrädare” – nämligen socialdemokrater och vänsterfolk – de som enligt Anders Bering Breivik, Sverigedemokraterna och andra radikala högerkrafter öppnat dörren för ”mångkulturalism” och en ”islamisering” av Europa.

två tidsepokerAtt fira andra världskrigets slut med den fascism som orsakade kriget samtidigt som vi ser hur fascistiska och högerradikala partier växer i hela Europa blir till en manifestation som närmast kan betraktas som absurd.
Frågan vi åter bör ställa oss är – vem och vilka kommer att få leva i det Europa som i allt högre grad formas av högerextrema och främlingsfientliga krafter?
Men det som mest förtjänar att påtalas är att den Europeiska gemenskapstanken – som var det ursprungliga syftet – har misslyckats totalt.
Det nyliberala kapitalistiska och sociala experimentet har drivit på uppkomsten av alla dessa högerradikala fascistiska och främlingsfientliga krafter.
Finns det något skäl att i egentlig mening fira fascismens slut efter 1945 idag 2015?
Borde vi inte istället manifestera mot uppkomsten av fascismens återkomst?
Eller vill vi glömma historien?
Eller skall vi ge fascismen en andra chans och förlåta dom för de vidrigheter de åstadkom historiskt?

Annonser
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. TonyMalmqvist

   /  16 maj, 2015

  Nån har sagt. Att få en rätt förståelse för den tid so m vi nu lever i, så behöver vi förstå vad som hände för 10-15 år sen. Om det kan det diskuteras om i princip hur mycket som helst,men nån sanning ligger det i det hela. Men när det gäller att med fungerande medel att ta diskussionen om varför och vad som ligger bakom framgångarna både för nynazism, men även för nyfascism, vara det sistnämnda tycks fascinera även en del journalister idag, så är frågan. Varför har man misslyckats så till den grad som man faktiskt har gjort när det gäller att få folk att kvickna till gällande det här? Upplysning tycks alltså inte fungera. Så vad är då nästa steg? Men om inte folk vill lyssna var hamnar vi då? Tar gärna en fortsatt diskussion om det här.

  Gilla

  Svara
 2. Hej Hans!

  Tack för din uppskattning av min beskrivning – även om ämnet i sig är en tragisk utveckling som vi naturligtvis hade undsluppit oss.

  Moderaternas ”flörtande” med SD är tragiskt och anledningen torde vara att återfå de väljare som smugit iväg till dom Nu tror jag inte det sker just på grund av detta utspel men inte desto mindre visar det var Moderaterna står – vilket jag förvisso inte är förvånad över.

  Tiggeriutspelet var nog inte särskilt genomtänkt egentligen utan visar bara spontant återigen hur nära högerradikalism Moderaterna är.
  I valet mellan demokratisk socialism och fascism väljer man nog det senare.

  MVH//Björn

  Gilla

  Svara
 3. Hans Bodin

   /  11 maj, 2015

  Hej! Tack för en fantastisk historiebeskrivning. Det är bara att konstatera att moderater snabbt förändrat sig från ”öppna hjärtan”! till hjärtlöshet med sina nya förslag ang. invandrarpolitiken. När det gäller organiserat tiggeri så bör moderaterna tänka sig noga för hur dom själva får pengar till sin partikassa!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: