En begåvad beskrivning på ett enkelt sätt av hur TTIP kan verka.


MadeleneDagens ungdomar lär vara klokare än gårdagens. Sant eller falskt?
Det vet jag inte.
Men en sak vet jag!
Många ungdomar är både kloka och engagerade på ett helt annat sätt idag än när jag själv var ung.
För mig är det en både spännande och lärorik erfarenhet att höra ungdomar prata om politik och andra världsliga frågor.
Det finns oftast en spontan klokhet och förmåga att sätta saker i ett samband utan ett uns av erfarenhet.
Det bådar gott inför framtiden.
En sådan är en Facebook vän jag har och hennes dotter som på ett mycket begåvat sätt satt samman en text avsedd för en föreläsning i hennes skola för andra ungdomar.
Jag skulle mer än gärna lyssnat på denna föreläsning om nu inte avståndet varit så stort.
Men hennes beskrivning är lysande – och den som inte är särskilt insatt i TTIP problematiken och dess konsekvenser för enskilda stater – lär vara det efter att ha tagit del av denna alldeles utmärkta förklaring.
Givetvis – och för alla – som anser att TTIP avtalet med den klausul som ISDS förespråkar – följer vi hennes uppmaning att protestera – genom att skriva på den protestlista som öppnas upp när man klickar på den röda länken i slutet av hennes text – för att visa att vi gärna vill få till stånd ett handelsavtal men inte på vilka grunder som helst.

Ovanstående är en bild på Madelene som författat denna lysande text som följer här nedan;

TTIP – VAD ÄR TTIP LÄS OCH LÄR
den 10 maj 2015 kl. 15:44
Det här handlar om TTIP som min dotter Madelene Persson skrivit samman för en föreläsning i skolan. Läs och lär. Håll till godo 🙂

TTIP

Hej, jag ska prata om transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar eller transatlantiska fullhandelsavtalet, förkortat TTIP.

Vad är då ett handelsavtal? Ett handelsavtal kan vara ett avtal mellan företagare och det gemensamma ägandet i form av stat, kommun och landsting, men oftast är det mellan olika länder och regeringar.

Det är till för att underlätta och reglera handeln. TTIP är ett frihandelsavtal dvs. en överkommelse om handel utan tullar eller andra hinder mellan Europeiska Unionen och USA. Målet är att underlätta för företagen att etablera nya marknader och skapa fler jobb. Det låter väl nästan för bra för att vara sant? Det är det också.

Det här avtalet underlättar för företagen att göra vinster genom att sänka standard på bland annat miljöskydd, lönetagare, och dessutom så kommer vår integritet utsättas för ännu större risker än i dag. Vad tycker du t.ex. om att äta klorbadad kyckling, det dödar bakterierna men kemikalierna sugs in i köttet och men sägs kunna orsaka cancer, eller vad tycker ni om hormonbehandlat kött som skapar stora hälsorisker? Det som är tillåtet i USA blir lagligt i EU.

USA har många fler farliga substanser godkända än vad vi har i Europa i dag. Medan EU har förbjudit över 1300 kemikalier och 250 ingredienser har USA bara förbjudit 11 av de substanserna. 48 miljoner människor i USA blir sjuka av dålig mat och ungefär 3000 dör varje år av det. De olika kemikalierna/ingredienserna finns inte bara i mat utan även i leksaker, kosmetika, kläder mm.

Avtalet tillåter också företag att stämma andra länder på obegränsade summor pengar med investeringsskyddsmekanismen (ISDS) som ingår som en stor del i TTIP. Vi svenskar har t.ex. texten ”rökning dödar” på våra cigaretter. Företag från andra länder kan då stämma Sveriges regering på flera miljarder. Då de anser att varningen skrämmer bort deras kunder. Liknande har redan hänt också. Det stora multinationella tobaksbolaget phillip Morris stämde Uruguay pga. av att de förstorade varningstexterna på sina cigarettpaket. Australien blev stämt för att de har infört enbart varningar samt neutral text på sina packet.

Företagen inte regeringar i de olika länderna ska även ha förstahandsinformation om nya lagförslag för att de ska avgöra om dem är handelshinder, det betyder att innan ens förslaget har presenteras för de olika regeringarna i EU-länderna ska företagen avgöra om det är skadligt för deras affärer eller inte. Om företagarna misslyckas med att påverka nya lagförslag använder dem ISDS för att stämma stater för utebliven vinst.

Deras plan är att folkets makt underordnas företagens. Det innebär att vi i framtiden kan ha marknadsdemokrati där makten utgår från företagen och inte som idag från folket. Vi har svenska Vattenfall som stämt Tyskland på 43 miljarder efter att de bestämde sig för att avveckla sin kärnkraft till år 2020.

TTIP tjänar inte vi medborgare något på, utan man sätter företagens intressen framför folkets. Avtalet undergräver även vår frihet, de vill ha en högre grad övervakning och överdriven upphovsrätt som begränsar tillgången till kultur, utbildning och vetenskap.

Avtalet var tänkt att hållas som en hemlighet från oss vanliga medborgare. Om inte det hade varit för en läcka skulle vi inte blivit informerad och varnade. TTIP är ett avtal av företag och för företag.
TTIP är praktisk taget oåterkalleligt. När avtalet har en gång skrivits under kan folkvalda politiker i enskilda länder inte förändra det. För att göra en förändring i avtalet måste alla länder som skrivit under det komma överens om förändringen eller om vi vill hoppa av det. Om så alla länder utom ett enda vill hoppa av TTIP går inte det, för precis ALLA länder måste komma överens om att vi inte vill ingå i avtalet längre annars är länderna tvingade att stanna kvar inom dess ramar.

TTIP har två tvillingavtal, som ser nästan likadana ut. Det första heter The Trans-Pacific Partnership, förkortat TPP. Skillnaden i avtalet är att istället för att förhandla med EU, förhandlar USA med länder i Sydafrika, Sydostasien och Oceanien. Det andra heter North American Free Trade Agreement, förkortat NAFTA och är mellan Mexico, Canada och USA. Alla avtalen har fått kritik.
Nu ska vi titta på en kort video.
Tycker ni att det här inte låter bra, gå då in på www.skiftet.org och rösta emot det här avtalet eller ta bara till er alla information som finns på den sajten.

Notera: Ingen ändring av texten har gjort. Några få stavfel har jag tagit mig friheten att korrigera – korrigeringen förtar dock inte andemeningen i innehållet på något sätt.
Utöver det har texten fått en framgångsrik delning på Facebook och jag hoppas innerligt att den fortsätter också genom att jag publicerar den här på min blogg.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  12 maj, 2015

  Hej! Dom här kloka orden gör mej rörd! Helt klart ska TTIP inte ens diskuteras. Jag har sett flera Monsanto filmer så jag har helt klart röstat mot detta!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja visst var det kloka ord av denne unga flicka.
   Det ger mig och många andra gott hopp om framtiden när ungdomar engagerar sig så mycket i svåra frågor och dessutom gör det på ett lättfattligt sätt – gör mig både rörd, glad och hoppfull.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: