Alla dessa tillkännagivanden……………………….


alliansen-forloradeDen offentliga makten utgår ifrån folket – så står det i regeringsformen – och så är denna del av regeringsformen väl känd av medborgarna.
Men vem bestämmer egentligen när det kommer till skott – riksdag eller regering eller oppositionen eller rent av lobbyisterna?
Tillkännagivanden är en så kallad uppmaning från en riksdagsmajoritet till regeringen att hantera ett ärende på ett visst sätt.
De är emellertid inte rättsligt bindande – i meningen att rättigheter eller skyldigheter skulle ändras för medborgare eller myndigheter bara genom att riksdagen beslutar om dem.
Riksdagens möjlighet att lämna tillkännagivanden till regeringen är heller inte grundlagsreglerad utan bygger uteslutande på konstitutionell praxis.
Oppositionen – som ser sig som en riksdagsmajoritet gemensamt med Sverigedemokraterna – har tillsammans markerat rekordmånga – så kallade tillkännagivanden –  102 gånger om man får tro medierna. Den konstitutionella praxisen har dock vuxit fram och innebär att utgångspunkten ”bör” hanteras som att regeringen tillgodoser ett tillkännagivande.
Om regeringen inte delar riksdagens mening i en fråga och inte har för avsikt att tillgodose riksdagens önskemål – bör den underrätta riksdagen om detta inom den tidsgräns – om sådan anges – som angetts i tillkännagivandet.
Bland annat har borgerligheten markerat mot en nedläggning av Bromma flygplats och för kravet om en utredning av det finanspolitiska ramverket. I det senare fallet lämnades tillkännagivandet utan åtgärd då en utredning redan är anbefalld – vilket var känt även för borgerligheten.
Stora-visionerMen även Alliansregeringen har vid skilda tillfällen blivit ”markerade” .
Ett sådant exempel är ratificeringen av ILO-konventionen som har varit föremål för två tidigare tillkännagivanden och som  förhalades av den dåvarande regeringen.
Man ansåg att regeringen vid flera tillfällen hade visat en uppenbar nonchalans mot de tillkännagivanden som riksdagen beslutat om mot regeringens vilja.
Man fann det ytterligare anmärkningsvärt – vad avser socialförsäkringsutskottet i och med riksdagsbehandlingen av en proposition om förändringar i studiestödssystemet – att ett tillkännagivande kunde gå helt förlorat i regeringens korrespondens med riksdagen – sådant kan kallas slarv.
Ett sådant uppmärksammat fall var när alliansregeringen lade fram ett förslag om ändring i socialförsäkringsbalken – arbetsförmågeprövningen.
Förslaget hade tidigare föregåtts av inte mindre än två tillkännagivanden. Ärendet kantades enligt medieuppgifter även av samtal hos oppositionspartiernas gruppmöten i riksdagen om misstroendeförklaring gentemot den dåvarande socialförsäkringsministern – vilket ledde till att dåvarande statsrådet Ulf Kristersson – på en presskonferens i februari 2012 bad om ursäkt för eventuella uttalanden som kunde uppfattas som bristande respekt gentemot riksdagen.
Här handlade det om ren obstruktion eller medveten förhalning att följa Riksdagens beslut – inte heller första gången. Konstitutionsutskottet (KU)  kunde då konstatera att det – trots upprepade påpekanden om vikten av att brister i Regeringskansliets rutiner åtgärdas i syfte att förhindra att sådant inträffar.

TillkännagivandenDe fyra första staplarna från vänster anger Alliansen i majoritet. Åren 2006-2009 markerade den dåvarande oppositionen mot majoritetsregeringen 42 gånger. Av dessa 42 gånger slutbehandlades endast 26 tillkännagivanden.

De resterande sista staplarna anger Alliansen i minoritet. Åren 2010-2014 markerade den dåvarande oppositionen hela 215 gånger. Av dessa 215 slutbehandlades endast 82 tillkännagivanden.

förtroenderasMediernas rubriksättning och nyhetstexter avseende tillkännagivanden tenderar ofta att innebära en vilseledande rapportering.
Inte sällan – blåser man upp och rubriceras samt – beskriver man tillkännagivanden som ett skarpt avgörande.
Särskilt utmärker sig den liberala medievärlden åt sådana antaganden.
En grundlagskommentar belyser problematiken och påpekar att användningen av tillkännagivanden som beslutsform ibland kan framstå som om riksdagens majoritet i strid med regeringens politik har fattat ett beslut som har rättsliga verkningar.
Ett sådant exempel är – enligt uppgift från en riksdagsledamots blogg – tillkännagivandet om att regeringen borde införa ett förbud av kastrering av smågrisar utan bedövning.
Enligt bloggen lämnades i stället uppgifter vid tv-nyheterna om ”att det nu blir förbjudet i Sverige att kastrera smågrisar utan bedövning”.
Dessa förekommande och vanligen felaktiga rapporteringar av medierna förbryllar medborgarnas förståelse av styrelseskicket och inte minst relationen mellan riksdag och regering.

Satir. Det verkar som om Alliansen blir kvar i vänsterburen även om röster höjts för att bryta Decemberöverenskommelsen.

Satir. Det verkar som om Alliansen blir kvar i vänsterburen även om röster höjts för att bryta Decemberöverenskommelsen.

Tillkännagivanden är en term som knastrar årslånga utredningar och växande pappershögar. Men trots decemberöverenskommelsen (DÖK) är oppositionen inte tandlös så som många tror – främst vad avser Moderata riksdagsledamöter och kommunalråd.
Ett tillkännagivande som meddelas genom riksdagsbeslut kan ställa till bekymmer för regeringen.
Att oppositionen nu för en tuff oppositionspolitik med ständiga tillkännagivanden och KU-anmälningar är i sak bara en kompensation för att lugna de nu uppblossande interna strider förorsakad av DÖK inom främst Moderaterna men även inom Kristdemokraterna.
Regeringen sitter på ett mycket svagt mandat i riksdagen och varje tillfälle att hota med misstroende mot enskilt statsråd kommer man med stor sannolikhet att fullfölja – också det som ett sätt att visa musklerna och samtidigt få sin egen interna opposition lugnad.
Om hotet fullföljs och man riktar en misstroendeförklaring mot en enskild minister så riskerar denne att prickas av den majoritet som råder på högerflanken i riksdagen – häri inbegripet Sverigedemokraterna.
Att de borgerliga skulle få stöd av Sverige­demokraterna för en eventuell misstroendeförklaring anses vara ett stöd med stor sannolikhet – inte minst efter Jimmie Åkessons tidigare formulering av – i vintras – sitt partis strategi gentemot regeringen i ett sms med orden ”Give’em hell”.

Frankenreins-monsterSkulle dessutom – något som mediernas knutna opinionsinstitut ivrigt meddelar flertalet gånger under en månad – mätningarna påvisa ett signifikativt överläge för Alliansen är det inte otroligt att man skulle rikta en misstroendeförklaring mot självaste statsministern vilket får till följd regeringens avgång samt ett nyval inom 3 månader därefter. Sannolikheten för det i nuvarande läge – om än eftertraktat – är dock liten.
Att hoten haglar tillika alla dessa tillkännagivanden är således inte så konstigt.
Det var Alliansen – som kröp till korset inför ett förestående extraval – föreslog och slöt DÖK:en för att få tid att utveckla respektive partis politik.
Under tiden vill de se regeringen snubbla och halka sig fram – med ständiga nederlag i riksdagen åtföljt av ledarartiklar i diverse liberala tidningar allt i avsikt att undergräva regeringens redan svaga väljarstöd och förbättra Alliansens eget väljarstöd.
Sådant ger oppositionen poänger som kan kvittas mot ett eventuellt kommande nyval under mandatperioden.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  17 maj, 2015

  Hej! Det här med tillkännagivanden är helt absurdt! Det innebär ju vad jag kan förstå att riksdagsarbetet kan saboteras av en massa åsikter och utredningar!
  Mvh! Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja det är sant när man som de borgerliga använder möjligheten som ett sätt att vinna poänger utan att därvid tala om sanningen bakom alla dessa tillkännagivanden.
   I sak är praxisen bra rätt använd då möjligheten att påminna regeringen ibland.
   Men här använder man möjligheterna dels för att stilla – inom borgerligheten – stridiga viljor emot DÖK:en.
   Dels för att vinna väljarstöd.
   Usel politik och mycket kortsiktigt agerande som utmärker främst Moderaterna.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: