Budget med en midsommarhälsning………


Högern är avkläddaÄndringsbudgeten gick igenom som förväntat i riksdagen efter en lång och malande debatt där oppositionspartierna övertrumfade varandra i att både kritisera och såga budgeten för att därefter – i enlighet med decemberöverenskommelsen (DÖK) – lägga ner sina röster.
Man kan se en skrattretande paradox i eländet – först såga allt vad regeringen vill för att därefter lägga ner sina röster.
Men – en överenskommelse är en överenskommelse och samtliga utom två i oppositionen lade således ner sina röster.
En ännu större paradox var Sverigedemokraterna som också lade ner sina röster av för mig oförklarlig anledning då de rent formellt kunde rösta för sitt eget budgetförslag – detta oavsett DÖK:n.
Men man skall knappast förvånas över det klimat som är rådande bland våra politiker där ingen – undantaget den rödgröna regeringen samt Vänsterpartiet – som tycks med näbbar och klor försvara sitt allianssamarbete som visat sig vara så negativt för landets styre – inte minst vad avser marginalpartierna som förlorat mycket på sitt samarbete där Moderaterna – som det största oppositionspartiet – dikterar villkoren.
Att jag är en stark motståndare till Moderaterna främst är knappast en nyhet.
Dess förmåga att leda landet utifrån de marknadsfundamentalistiskt konservativa idéer de är så bundna till är helt diametralt från min egen politiska åskådning – och att jag fått rätt bevisar inte minst det svåra läget i ekonomin främst men också det kacklande som debatterna främst tenderar att uppehålla sig vid.
Riksdagen har snarare blivit mer av en hönsgård än ansvarsfullt demokratiskt fäste för våra valda politiker att debattera diverse sakfrågor i.
Övriga oppositionspartier har jag – trots allianssamarbetet – kunna förhålla mig till i vissa sakfrågor – undantaget Kristdemokraterna samt Sverigedemokraterna som jag aldrig slutat förundra mig över och dess betydelse för rikspolitiken.

Regeringen LöfvénDen ändringsbudget – eller konkret omfördelningsbudget – som nu är antagen i riksdagen gäller fram till årsskiftet.
En viktig del i regeringens arbete med att förverkliga sin politik är att utforma förslag om statens budget.
Två gånger per år lämnar regeringen sina förslag till riksdagen.
På våren i en ekonomisk vårproposition och på hösten ett detaljerat förslag i en budgetproposition.
Regeringen lämnar också förslag till ändringar för det pågående budgetåret i ändringsbudgetar.
För att i någon mån förstå själva budgetprocessen under ett riksdagsår föreslår jag att man tar del av ”Den statliga budgetprocessen – en introduktion”.
Statsbudgeten gäller för ett år i taget – men ibland behöver statsbudgeten ändras efter att den har börjat gälla.
Då lämnar regeringen så kallade ändringsbudgetar.
En sådan är nu således antagen av riksdagen.
Konkret har omfördelningar gjorts av den tidigare av riksdagen beslutade statsbudgeten.
Regeringen fick således inte majoritet för sin egen budgetproposition – som förelades riksdagen i september – av kända skäl.
En ändringsbudget kan omfördelas inom ramen för den antagna statsbudgeten – men kan också tillåtas överskridas eller rättare sagt låna av ett eventuellt överskott – eller outnyttjad individuell budgetreform – från statsbudgeten 2014.
Regeringen är således ännu inte helt befriad från den statsbudget som antogs av riksdagen i september 2014 att gälla för hela 2015 dock med de omfördelningar som nu skett.
Det är fortfarande – för 2015 – en svag budget men med en tydlig inriktning på arbetslöshet, skola och en förbättrad välfärd.

serie_140828De omfördelningar som skett kan konkret studeras i propositionen som jag länkar till lite längre ned i artikeln.
De budgetförslag som regeringen och Vänsterpartiet presenterar i vårbudgeten kan Sverige äntligen byta riktning i den ekonomiska politiken.
Tydligast märks det på att man höjer taket i a-kassan till 25.000 kr/månad vilket innebär att fler får 80% av sin tidigare lön – samordnas också med sjukpenningen.
Det blir också en höjning av sjuk- och aktivitetsersättningen med 6 miljoner för 2015 för att därefter öka till 240 miljoner varje år fram till 2019.
Här tycker jag att man tagit i alldeles för litet särskilt vad avser åren efter 2016 men har viss tveksam förståelse att det inte finns tillräckligt utrymme för 2015.
Andra viktiga åtgärder är ett ökat belopp inom äldreomsorgen samt sänkt skatt för pensionärerna och höjda bostadstillägg – utöver de sedan tidigare meddelade förändringarna i pensionsuppgörelsen som innebär en höjning av pensionerna med cirka 4.7% från och med 2016 och ett något lägre belopp de följande åren.
Totalt torde det röra sig om en förbättring för pensionärerna med cirka 800 kr/månad beräknad på en genomsnittlig pension.
För pensioner upp till ett årligt belopp av 120.000 kr tas den mycket omdiskuterade straffskatten helt bort men också pensioner upp till ett belopp av 240.000 kr/år omfattas av skattesänkningen.
Det är regeringens ambition att radera ut den straffskatt mellan pension och motsvarande lön som uppstod med Alliansens riktade skattesänkningar för arbetstagare.
För 2016 påbörjas således det första steget i den ambitionen.
Hur dessa reformer finansieras framgår av ”Vårändringsbudget för 2015
– prop.2014/15:99″.

Som tidigare sagts är det en – av förklarliga skäl – svag budget men med en förändrad inriktning.
Vi står inför ett antal stora framtidsutmaningar som vi måste koppla ett fast grepp om.
Alliansåren har försvagat ekonomin inom främst de offentliga finanserna samt skapat en nolltillväxt under i princip hela Alliansens två mandatperioder med en alltigenom hög arbetslöshet och rent utav tillväxthämmande åtgärder vilket jag tydliggjort i en tidigare artikel som står att läsa här.
Bedömningen är dock – enligt finansdepartementet – att vi ser en om än långsam – konjunkturåterhämtning under de efterföljande åren.
Orosmoln finns dock.
Greklands ekonomiska trassel kan komma att påverka hela Europas svaga konjunktur-upphämtning till en negativ tendens som bedöms vara den enskilt största risken.
Så låt oss hoppas att den ekonomiska krisen i Grekland finner en lösning för framtiden.

images (18)Med denna översiktliga redovisning vill jag önska alla mina läsare – såväl de som följer min blogg på olika mediekanaler samt Facebook och Twitter – en trevlig och avkopplande midsommarhelg.
Måtte ni alla få lite värmande sol – även om meteorologerna envisas med motsatsen – för en del av er.
Särskilt då man skall grilla eller dansa runt midsommarstången gemensamt.
Skulle olyckan vara framme så kom ihåg vänner att det är midsommar och i prövningens tid föds skarpa innovativa åtgärder som sjöstövlar och paraply med för midsommar naturliga ingredienser som sillen och nubben och senare – kanske – busken eller diket – då spelar regn ingen roll  😉
För er som skall ut i trafiken hoppas jag innerligt att ni är försiktiga – det är inte roligt alls att läsa om svåra olyckor med i värsta fall döden som det sista man upplever – kör försiktigt.
glad midsommarAnnonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Jag tror att Stefan Löfvén kan ro detta i land.
  Jag tror också att han kan hantera Sverigedemokraterna.
  Till skillnad från förre statsministern så är han en smidig person i förhandlingar, där är hans starka sida.
  Han börjar bli bättre på att hantera alla dessa obehagliga journalister som trycker en mikrofon upp i trynet på honom och ställer sina erbarmligt enfaldiga och fruktansvärt ogenomtänkta frågor, många av dem med borgerligheten i ryggsäcken.
  Och till skillnad från sin föregångare gör vår statsminister nu något så ovanligt idag som att faktiskt svara på frågorna!
  Det gjorde aldrig Fredrik Reinfeldt.
  Hade man frågat honom om man skulle sitta inne eller ute för en fika hade han svarat. – Ja.

  Alliansen – eller som jag plägar kalla dem Allinsane – är en konstgjord och bräcklig konstruktion. Det fanns ingen allians att tala om. Det fanns bara Moderaterna och deras stödhjul.
  Förljugenheten var deras kuttersmycke.

  Hade jag kunnat återkräva pengarna för detta urusla ”köp” som deras politik innebar hade jag gjort det omgående vid valet 2010.
  Flertalet kategorier i samhällsbyggnaden fick inte valuta för sin röst.
  De som fick det sitter nu i Moderaternas knä och därifrån kommer de aldrig. För samtidigt som de röstat på Moderaterna så tog Fredrik Reinfeldt & Kompani deras själ. De har blivit Moderaternas hjärnlösa armé.
  2006 – 2014 – själlösare tid och politik får man leta efter.

  Budgetarbetet kommer bli svårt men antingen fortsätter man på den inslagna vägen eller så utlyser man nyval, något däremellan finns inte. Men min högsta önskan är att Moderaterna impluderade. Det hade blivit så oändligt mycket lättare att leva i landet Sverige då.
  Sverigedemokraternas politik kan man faktiskt pulverisera på ett snyggt sätt.
  Moderaternas är svårare för här handlar det om konkret hjärntvätt – propaganda.
  Då får man ta till avprogrammering.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej!

   Återigen sammanfattar du min tanke i skrift.

   Liksom du är jag övertygad om att Stefan klarar detta och med bägge fötter på jorden till skillnad mot andra i oppositionen främst de som smög som besvikna råttor ut bakvägen strax efter valresultatet blev en offentlighet.
   Stefan som min förste partiordförande tillika statsminister sedan Erlander jag inte fått nöjet att tala med – ännu skall sägas.
   Men hans sätt att vara, hans sätt att debattera tyder i allt väsentligt på att han är en man av folket och inget annat.
   Måtte han få förbli sådan.

   Nej Sverigedemokraterna är och förblir inget annat än en klunga av missanpassade hybrider som sett en chans – efter Moderaterna och dess kumpaner kallad Alliansen – skövlande, lögner, medvetet trasat sönder en i allt väsentligt fungerande välfärd samt sålt ut statliga verksamheter och bolag till lägstbjudande för att därefter med egna fingrar i syltburkarna göra sig en välbehövlig hacka – skylla allt på invandrare och flyktingar samt höjt statusen på alla de fotsoldater som ivrigt gör allt som Sverigedemokraternas partiledning av etiska skäl inte vågar annat än i lönndom förstås.
   Med RUT och ROT skall vi bygga Sverige är en paroll så skamlös att man förundras över hur i hela friden människor kunde gå på allt detta.
   Att vända allt positivt till negativt och ändå förmå sig tala positivt om en negativ utveckling är det få förunnat att klara – Moderater kan dock det.

   Din sista mening avseende avprogrammering är nog enda möjligheten för dessa moderater om de skall förstå vad det ställt till med.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans Bodin

   /  18 juni, 2015

  Hej! Äntligen bugeten i hamn! Det kommer att ta tid att vända skutan på rätt köl efter den borgeliga slagsidan men med förhoppningsvis mera arbetsro går det!
  Jag önskar dej och din familj en trevlig midsommar!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 2 people

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja det känns skönt att vi är på väg även om det kommer att ta tid som du säger.
   Skulle bara önska det blev mer av politisk debatt än detta käbbel som oppositionen står för mestadels.

   Önskar också dig och dina nära en trevlig midsommarhelg.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: