Ebba Bush Thor tal i Almedalen 2015.


EbbaKristdemokraterna är också ett parti – i likhet med Centerpartiet – som gått från en socialliberal ideologi till en tydlig nyliberal ideologisk inriktning på den politiska skalan och därutöver med en del religiösa förtecken.
Ebba Bush Thor – ny partiledare och därmed också hennes debut på Almedalens scen idag.
Egentligen vet jag inte särskilt mycket om henne kanske mest beroende på att mitt intresse för det partiet har varit och är ett totalt ointresse för hela dess politiska förslagslåda som jag inte ens med bästa vilja velat försöka fördjupa mig i.
Allt sedan KD genom dess valsamverkan med Centerpartiet under mitten av 80-talet som ledde till en representation i riksdagen – som de under normala omständigheter inte var förtjänta av då de bara uppnådde hälften av kamrat 4% – har intresset begränsats till vad i deras förslag de kunnat ställa till elände med.
På den tiden ville man inte placeras varken på höger eller vänsterskalan och Alf Svensson var ofta tydlig på den punkten.
Men i valet 1991 förändrades den ståndpunkten då man  dels lyckades ta sig in i riksdagen dels ingick i den alliansregering som leddes av Carl Bildt.
Alf Svensson var dock populärare än partiet i sig själv vilket inte minst visade sig när Göran Hägglund övertog taktpinnen – allt sedan dess har KD nästan återgått till de opinionssiffror som var rådande före valsamverkan med Centern.
Som person kunde jag uppskatta Göran Hägglund och hans ibland formidabla humor och snabbhet i replikerna – men som sagt vad Kristdemokraterna har att göra i rikspolitiken överhuvudtaget är en fråga jag ställt mig många gånger och svaret har varje gång blivit till ett frågetecken.
Med Ebba Bush Thor kommer med all sannolikhet inte min bild att förändras snarare tvärt om.
Hon står för – i princip – samma värderingar som den kristna tokhögern representerar i USA och dessa värderingar passar definitivt inte vårt land.

Ebba Busch Thor, en av kandidaterna till partiledarskapet i Kristdemokraterna. Hon är kommmunalråd i Uppsala.

Nyvald partiledare för Kristdemokraterna.

Hennes värdekonservatism sprungen ur hennes uppväxt där bibeln – och som en naturlig konsekvens av föräldrarnas kristna tro – präglat henne och blivit ett ledmärke för hennes politiska ambitioner.
Hon sattes redan vid sju års ålder i Livets ords skola där hon sedan stannade till dess hon avslutade sina gymnasiestudier.
Hon hymlar inte med sin tro – och i egentlig mening varför skulle hon göra det?
Hon är fri att tro vad hon vill och skall därvid erhålla den respekt hon förtjänar för sin tro.
Problemet är att hon anser att hennes kristna tro och hennes politiska engagemang sammanfaller på många väsentliga punkter.
Hon säger själv att politik och religion är två olika saker men att de kan samverka.
Det kan det säkert – fast jag är långt ifrån övertygad om att alla klarar den distinktionen.
Inte heller hymlar hon med var på den politiska skalan hon vill förhålla sig.
Hon vill verka för att samhället ska byggas underifrån och utifrån en kristen etik som förmäls i bibeln vilket placerar henne långt ut på högerkanten.
Tokhögerns förhållande till den profana åskådningen är välbekant – inte minst inom USA:s republikanska parti – till vilken Bush Thor sympatiserar med enligt egen uppgift – reser nu ragg när USA:s högsta domstol nyligen fastslog att homosexuellas rätt att ingå äktenskap med varandra är en medborgerlig rättighet.
Det märkliga med domslutet är att det ens behövdes ett sådant överhuvudtaget då medborgerliga rättigheter i en demokrati också borde omfatta homosexuellas frihet och rätt att få ingå äktenskap med varandra.
Den nyliberala doktrinen att människan själv är kapabel att avgöra sin frihet – en doktrin KD sällar sig till – tycks dock inte fått något större genomslag vad avser friheten att ingå samkönade äktenskap.
Hon lär dessutom ha definierat sin roll som partiledare enligt följande uttalande;

Gud finns inte bara i kyrkan därför är den kristna tron bra anpassad efter ett partiledarskap då tron är portabel.

Balansgång för Ebba Busch Thor – ny KD-ledare. Inspiration från den berömda scenen från Michelangelos takmålningar i Sixtinska kapellet. Den skildrar hur Gud ger Adam livsgnistan genom att sträcka ut ett finger.

Balansgång för Ebba Busch Thor. Inspiration är hämtad från den berömda scenen från Michelangelos takmålningar i Sixtinska kapellet. Den skildrar hur Gud ger Adam livsgnistan genom att sträcka ut ett finger. Kommer hennes Gud ge henne den livsgnista hon behöver i valet 2018?

För mig som utpräglad ateist är det en skrämmande tanke att politiken skall genomsyras av en i allra högsta grad privat gudstro.
För mig hör var och ens kristna tro hemma i den privata garderoben och skall respekteras för det.
Det betyder att var och ens privata gudstro inte skall pådyvlas andra.
Politiken skall inte präglas av atonala orgelstycken och lovsånger där medborgarna faller i trans med tungomålsbabblande.
Vi har lämnat svartkappornas – (sjömannens benämning på prästerskapet) – tvångströjor för snart hundra år sedan – ”Gud ske lov”  😉 – låt oss slippa den tvångströjans pånyttfödelse i Ebba Bush Thors ambitioner med politiken.
Det skall därför bli högst intressant att lyssna på hennes tal idag.
Inte för att jag tror mig ändra uppfattning om partiets visioner – snarare att jag får ytterligare belägg för min ateism.

kd LOW 20cmHennes tal där hon inledningsvis försökte sig på att lyfta sitt eget parti till det som ur säkerhetspolitisk synpunkt var det mest ansvariga var rent ut sagt löjeväckande.
Att hon och hennes parti gärna – alldeles oavsett säkerhetspolitiska följder – vill ansluta oss till NATO var ju heller inte det knappast förvånande.
Och värre blev det när hon ansåg att Sverige borde frångå alla vedertagna civila rättsliga prövningar och döma misstänkta terrorister utifrån en lagstiftning som är giltig i krigstid – nämligen landsförräderi lagen.
Samtidigt vill hon exponera Sverige som en ytterligare måltavla för terrorister genom hennes radikala förslag att skicka svenskt flyg att bomba terrorister i andra länder.
Man tar sig för pannan.
Att hon inte är bekant med nuvarande lagstiftning vad avser indragning av pass och neka personer utresa om det finns misstankar om brott kan vara förståeligt – men hon borde kunna ta reda på att de hon förslår finns redan i dagens lagstiftning.
Att hennes övriga förslag är kontraproduktiva och helt verkningslösa när hon först vill hindra jihadister återresa och samtidigt vill döma de som hindras återresa med att använda sig av lagar som skall användas då landet befinner sig i krig.
Hur dömer man en jihadist som inte tillåts resa in i landet?
Mer populistiskt än så kan det inte bli och måhända lockar det islamfientliga Sverigedemokraterna med ett sådant förslag men mig gör det bara avskräckt.
Resten av talet var bara vanlig kristdemokratisk rappakalja som möjligen går hem hos några av hennes kompisar inom Alliansen.
Den dystopiska utvecklingen av arbetslösheten, bristen på bostäder främst för ungdomar med mera är ju en följd av den politik som bedrivits av hennes borgerliga bröder och systrar och hon talar om att politiker måste vara självkritiska.
Det är ju ett numer typiskt påfund att först förstör vi sedan skyller vi på andra och jag är ledsen men Ebba Bush Thor är definitivt inget undantag från den regeln.
Talet var förväntat av en representant från den svenska tokhögern – inte desto mindre önskar jag för hela svenska folkets skull att hennes påverkan blir så minimal som det bara är möjligt i framtiden.

Annonser
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  1 juli, 2015

  Hej! Sveriges Sarah Palin och tea party! Fundamentalistiska högerextrema partier är en fara för demokratin!
  Mvh! Hans B

  Gilla

  Svara
 2. Tina

   /  1 juli, 2015

  Jag blir nästan mörkrädd när jag hör denna nyblivna mamma och partiledare för KD prata, hoppas hon inte får något inflytande i svensk politik någonsin.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Tina!

   Ja mörkrädd är ett alldeles för milt uttryck – jag förnimmer redan skräckfyllda känslor om KD och Ebba Bush Thor får något som helst inflytande i – framförallt säkerhetspolitiken – när jag analyserat följdverkningarna av hennes fullständigt ogenomtänkta förslag vad avser terrorresor.
   Ett allt igenom fullständigt ogenomtänkt förslag som är kontraproduktivt.
   Inget annat än ett populistiskt förslag som borde kvarstannat i deras förslagslåda låst med en bortkastad nyckel.
   Hennes förslag är så irrelevanta och tyder på en fullständig omogenhet utan motstycke.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: