Jan Björklund tal i Almedalen 2015…………..


BjörklundIdag den sista dagen under politikerveckan är det Jan Björklunds dag.
Nja – inte riktigt sant egentligen.
Feministiskt Initiativ (F!) har lyckats med att förlänga veckan med en ytterligare dag – således måndagen den sjätte juli.
Björklund har dock inte det helt lätt – många har rest ifrån Gotland och Almedalen och det lär vara i stort endast entusiastiska folkpartister kvar på ön samt en och annan marknadsfundamentalist som i sin entusiasm försöker att övertyga kvarvarande politiker den ”rätta vägen”.
Politikerveckan har utvecklats till en koncentrerad punkt där maktens män och kvinnor gemensamt med mediefolk och reklammakare som alla saluför deras individuella budskap med en vis förhoppning att våra folkvalda företrädare skall anamma budskapet.
Fler välbetalda och välputsade lobbyister, fler näringslivskonsulter, fler reklambyrådirektörer, fler spin doctors, fler föredrag, fler cocktailparties, fler mingling places, fler presentationer, fler snittsandwiches än någonsin och fler politiker.
Almedalsveckan återspeglar framförallt den syn som såväl borgaralliansens partier som Socialdemokraterna och dess stödpartier har på hur politik skall förmedlas till ”vanligt folk”.
Allt från frikyrkopastorspredikningar med Jasplan till krigslagar, vikten av att upprusta försvaret, olika definitioner på skattesänkningar och hur vi bäst skall gynna våra barn.
Kanske skall man inte att ta alla framträdande och alla anföranden på allvar.
Och är deras agerande – sammantaget – värda så mycket annat än att ses som inslag i ett välregisserat populistisk och veckolångt spektakel?
Vem kommer – några veckor senare – minnas något väsentligt som skedde på detta politikens marknadstorg?
Nåväl – som alltid minns vi det som vi vill minnas i allt detta sammelsurium av politiska förslag eller alla de budskap lobbyisterna förmedlar – inte till folket utan för och till politiker och för genomslag också i medierna. Snart nog återgår vi till verkligheten – men dessförinnan skall Björklund och hans parti ha sin dag på scenen.

ledarteckning-16_38988924Om Jan Björklund finns en hel del att säga.
Mannen som ströp skolan med sin kravliberalism och kaserngårdsfostran.
Mannen som fick folk att glömma att skolan har med samhället att göra.
Mannen som efter åtta år hävdar att man inte hunnit åstadkomma allt som var avsett.
Mannen som sedan steg snabbt som en torr halmhatt på den våg av intresse för svensk skola som växte under nittiotalet – med reformraseri, ryckighet, rusningar framåt omväxlande av hastiga och oordnade reträtter – för att därefter tillrättalägga och bortförklara.
Och när bortförklaringarna och tillrättaläggandena inte riktigt höll måttet – ja då var det sossarnas fel:
En curlingpappa – som inte är smartare än en femteklassare var som klippt och skuren som skol- och utbildningsminister för att med tydlig förkärlek för militärisk kaserngårdsfostran kuva alla andra barn utom sina egna.
Redan tiden som skolborgarråd i Stockholm fick mig att hoppas att den karln aldrig skulle gå vidare – en tid där han också kallades ”faxkungen” på grund av sin iver att meddela pressen i tid och otid – fick mig att rysa av obehag och en önskan att jag hört fel – dagen när Reinfeldt 2006 presenterade sin nya ministerlista. Löftet att höja kvalitén i skolan blev istället en motsats av nästan episka mått under Björklunds tid.

Citerar barnläkaren och författaren Lars Gustafsson – som på ett högst subjektivt sätt och närmast skall ses som ett satiriskt skämt – dock med en inte desto mindre träffande analys av hela detta bunkergäng som kallas Allians som med all oöverträffad teatraliskt intellekt spelade ett spel inför hela svenska folket för att vinna ett förtroende de i egentlig mening aldrig förtjänade;

Fredrik Reinfeldt, statsmannamässigt bekymrad, med uppspärrade ögon och rynkad panna: ”Är det verkligen det här sorgliga patrasket som gör anspråk på regeringsmakten? Man tar sig för pannan…” Jan Björklund, högdraget tillbakalutad med mästrande blick: ”Omogna, ouppfostrade och ansvarslösa är vad de är. Utan minsta hyfs…” Annie Lööf, ironiskt leende med ena handen knuten: ”Men Jan – vad kan man vänta sig av folk utan akademisk utbildning? Inte ens läst på. Varför stannade dom inte inom facket?” Göran Hägglund, buttert tillknäppt, som om han tar sats inför nästa replik: ”Ja, nåt fel måste det vara på dom. Tydligen helt blinda för alla de storverk vi uträttat under de senaste åtta åren.”

Åtta år till vilken nytta och vad har det gett landet egentligen?

bjrklund_105136682Men Björklund tycks nu ha lämnat sitt misslyckade skolprojekt bakom sig och har en vilja och ambition att gå vidare med andra projekt istället.
NATO anslutning, besätta Gotland med brigader och kanske ett och annat fiskande i invandringsfrågan.
Han vill ha fler invandrare.
Men bara invandrare av en viss sort.
Det skall vara kapitalstarka invandrare med höga examina.
Inte för att jag har något emot att invandrare med höga examina kommer till oss om de kan tillföra samhället något positivt.
Men vem skall avgöra vem som är rätt person och hur vet vi att det inte är pengarna som fäller avgörandet? Och är Migrationsverket den myndighet som skall vara den myndighet som fäller avgörandet baserad på utbildningsbevis och kapital?
Dessa frågor har inte Björklund några svar på. Utöver det kommer Björklund att – i likhet med Moderaterna – sänka skatten för de som är experter!!!!
En så kallad ”expertskatt”!!!!!!!!!!!!!!!
Nu skall det dock erkännas att expertskatt inte är en typisk borgerlig ide.
Redan 2001 infördes den av den dåvarande Socialdemokratiska regeringen och syftet då var att locka spetskompetenser till landet.
I samtal med Skatteverket har dock denna expertskatt inte blivit den succe man inledningsvis hade förhoppningar om.
Enligt uppgift söker i genomsnitt  cirka 200 om året och inte ens för just denna skattereducering primärt utan för att utveckla sin spetskompetens i första hand.
Mot den bakgrunden borde Folkpartiet fundera på andra lösningar än en ytterligare felriktad skattesänkning. Man skulle kunna skriva en hel komedi om borgerlighetens skattesänkningar och andra åtgärder – varför inte kalla den ”Hycklarnas afton”.

FOLKPARTIET LOWDet fanns en tid när det socialliberala partiet spelade en viktig roll för hur socialförsäkringar, skatter, pensioner, jämställdhetspolitik, integritets- och rättssäkerhetsfrågor såg ut och formulerades.
Det var under den tiden Folkpartiet kunde tänka sig att samarbeta till både höger och vänster för att göra avtryck och att göra samhället lite mer socialliberalt. Men den nya generationen återspeglas i Björklunds kravliberalism och ”batongpolitik” fjärran från den socialliberalism Folkpartiet stod upp för.
Fler låglönejobb, avskaffa turordningsreglerna i LAS, inskränkt arbetsrätt, sänk skatterna och bygg bostäder mitt i motorvägsbullret – allt som Björklund brukar häva ur sig när han inte engagerar sig i NATO frågor, upprustning av försvaret eller förespråkar ordning och reda i skolan med hjälp av keps-förbud och andra auktoritära förslag.
Men det finns hopp om en förändring.
Kommer Folkpartiets landsmöte i november innebära en sådan förändring?

Hans inledning fick mig att skratta cyniskt.
Nej – Jan Björklund – Putin är inte ett hot mot Liberalerna – om Putin är ett hot så skiter han i om du är liberal eller socialist.
Och vore det så att han är ett hot mot liberaler då lär vi inte behöva vara så rädda för det hotet.
I själva verket är just den liberalism du företräder ett större hot mot oss alla.
Snyggt gjort dessutom att ironisera över den tragik som utspelas i Grekland Björklund!
Hur många humanistiska röster fick du på den ironiseringen?
Att du anser att högerextrema och vänsterpopulister undergräver den liberala utvecklingen inom EU kanske inte är så förvånande ur ditt perspektiv – men att be dig istället fråga dig varför det har tagit en sådan utveckling tycks vara lönlöst.
Det finns alltid en grund för varje negativ utveckling då föds motkrafter som består av de kategorier du nämner.
I Sverige Sverigedemokraterna.
Men enligt Björklund lever vi de bästa av världar om bara allt får liberaliseras.
Tilliten – ett av det vackraste svenska ord du känner till.
Ja – jag är beredd att hålla med – men tillit skapas inte av oansvar Björklund.
Och oansvar är vad du och dina alliansvänner har skapat under åtta år med en vård- och omsorg som behöver – inte bara tillit – utan också ansvariga politiker som underlättar möjligheten att känna tillit.
Frihet för liberaler är frihet för allehanda mer eller mindre trovärdiga aktörer att göra ohemula vinster på våra gamla, handikappade och sjuka.
Jobben!
I Björklunds värld finns det bara hinder och dessa hinder skall rivas så att människor kan ta vilka lågbetalda arbeten som helst under diktat av arbetsgivarna helt utan rättigheter bara skyldigheter.
Björklund ondgör sig över att våra skattepengar används i syfte att underlätta och skapa förutsättningar för de arbetslösa för att öka tillväxt och för att förbättra välfärden.
Istället – och helt i liberal anda –  anser  Björklund att människor skall ta sig i kragen själva utan stöd av samhället.
Björklund lider av en dystopisk verklighetsuppfattning driven av ett utpräglat hat mot den svenska välfärden. Den skall rivas och byggas om med utgångspunkt från Björklunds kaserngårds och kravliberalism.
Sänk allt som går och allt blir mycket bättre i Björklunds förvridna verklighetsuppfattning.
Jag tror vi klarar oss mycket bättre utan ett Folkpartistisk Sverige.    

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

 1. Hans Bodin

   /  6 juli, 2015

  Hej! Sänkningen av flyttskatten ”Lyxskatten”! Björklunds senaste påfund är ju en skatt som han och alliansen genomförde efter slopandet av fastighetsskatten 2008! Nu vill han både kakan och äta den! Det känns som att” bäst före datum” gått ut för Björklund 53 och gamla majorer brukas ju pensioneras vid 55 år!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: