Låt oss börja den mödosamma vandringen mot ett jämlikt samhälle………….


Hjamar Branting”Utan en aktiv fördelningspolitik driver samhället mot ojämlikhetsgränsen lika obönhörligt som en sten faller mot marken när man släpper den.”
Så tänkvärda ord skriver Per Molander som slutord i sin bok ” Ojämlikhetens anatomi.”
Genomgående i hans bok handlar det om att de som har mycket ofta vinner hela stycket.
Den trenden vände Socialdemokratin under förra seklet där – de jag kallar Gulaschbaronerna – de som hade – överlevde utan ansträngning på bekostnad av de som inget hade.
Definitionerna förändrades från adel, borgare och bönder till klippare och Stureplans ”Yuppisar” ofta – eller alltid – med borgerligt nyliberala ideologiska idéer.
Skillnaderna var inte så stora – bortsett från att det blev allt svårare att få gehör för det ojämlika samhälle man strävade efter allt eftersom jämlikheten vann terräng.
Men något skedde i samhällsbygget efter Tage Erlander – ja inte ens Olof Palme – med sin briljanta argumentationsteknik – lyckades hålla tidens Gulaschbaroner på avstånd.
Djävulens hantlangare smög sig frekvent in genom de bakdörrar man naivt lämnat halvöppna i mitt parti – och resultatet öppnade vägen för borgerliga och nyliberala idéer med början av – det som kom att kallas vår tids statskupp – novemberrevolutionen – väl beskriven av den eminente journalisten och författaren Dan Josefsson i både dokumentären ”Novemberrevolutionen” samt korståget mot välfärden”

Per Albin HanssonSocialdemokratin miste sin själ vid den tidpunkten och har allt sedan dess inte hittat hem.
Jo – det gjorde ont då – och det gör fortfarande ont – trots att vi fortfarande lever i efterdyningarna av ett uppenbart döende Socialdemokratiskt samhälle tillika parti så finns också hoppet kvar – till glädje – och sorg – för just Gulaschbaronernas envisa kamp – som i många stycken kan liknas vid den kamp mitt parti förde från början av förra seklet och fram till den olycksaliga tid då dörrarna – inte bara stod halvöppna – utan blev mer eller mindre avhängda under den borgerliga enklavens idoga förändring av samhället – bort från allt vad våra stora ledare Hjalmar Branting, Per Albin Hansson, Tage Erlander och slutligen Olof Palme kämpat för och som kan sammanfattas med en enda mening – vägen mot ett rättvist och jämlikt samhälle.
Det är en sanning att det går fortare att riva det man en gång byggt – den sanningen har vi bevittnat sedan mitten av 80-talet.
Skotten på Sveavägen den 28 februari 1986 var inte bara ett mord på vår statsminister utan också startskottet för ett utdraget mord på allt det vi Socialdemokrater trodde på – ett jämlikt och solidariskt samhälle som skulle utvecklas under en människovärdig paroll.

Tage ErlanderDen söndring som skett och sker i samhället har inte skett över en natt.
Den tog sin början – när förutsättningarna blev och var givna – under den borgerliga allians som stod under ledning av Carl Bildt.
Att Carl Bildt och hans trogna vänner knappast håller med mig talar för att högern inte förstår – eller inte vill förstå, ännu mindre erkänna – hur de politiska landskapet förändrades och hur arvet av det jämlika samhälle Socialdemokratin eftersträvade – misshandlades efter Olof Palme.
Hur den misshandeln lade grunden till det samhälle vi idag ser med växande sociala klyftor i samhället – en motsats till det samhälle som Socialdemokratin slogs för – åtminstone tidigare – ser jag med bestörtning på idag.
Detta blev också möjligt genom de Socialdemokratiska kollaboratörerna som tidigare smet in bakvägen i partiet.
Under Reinfeldts ledning lyckades man inte ens dölja sina ambitioner – den politiska retoriken stod i bjärt kontrast med de politiska åtgärderna.
När jag läser DN:s debattartikel skriven av Daniel Suhonen och Per Sundgren – den senare ordförande i Jämlikhetsfonden – känner jag igen mig.
De medvetna ambitionerna högern satt i system har under de 8 år de hade makten synliggjort fattigdomen på ett markant sätt efter fallande resultat allt sedan 90-talet.

Olof PalmeDet är hög tid att ta av från den vägen. 
Inte bara intellektuellt i tanken utan i praktisk handling.
Den möjligheten har nu Stefan Löfvén och hans regering genom att tillsätta en jämlikhetskommission med tydligt uppdrag och utmejslade mål som måste omfatta alla sakpolitiska områden för att bryta den förlust för samhället som sociala klyftor och en ökande fattigdom innebär – som är ett resultat av den snedvridna kapitalfördelning och lönespridning vi sett och ser.
Att den borgerliga konklusionen – eller logiken – ofelbart är den motsatta ofta med argumenten – socialistisk, för att inte säga kommunistisk smörja, i tron att jämlikheten innebär att alla ”ska ha lika mycket” – tecken på en tankevurpa utan motstycke och som en följd därav ökar man istället medvetet på – genom allehanda riktade ekonomiska åtgärder – för att förskjuta social rättvisa mot sociala orättvisor med därtill ökade klyftor och fattigdom i samhället.
De senaste årens borgerliga politik anser jag berett vägen för allehanda missnöjda strömningar i samhället dessutom.
Ett missnöje som kanaliserats i främlingsfientlighet gentemot invandring och flyktingpolitiken där missnöjet fångats upp av antidemokratiska partier och organisationer med mörka avsikter.
Jag håller med Dan Josefsson här citerat;

Under några decennier av oavbrutna lögner från högern fick vi svenskar höra att välfärdssamhället var en omöjlighet i det långa loppet – och så var det världens mest framgångsrika samhällssystem.
Svenskarna måste vara ett av världens mest grundlurade folk.

Stefan LöfvënVägen mot ett mer jämlikt samhälle står öppen – en bra början är att den rödgröna regeringen tillsätter en jämlikhetskommission.
Visa nu Stefan Löfvén att du har det modet – att återta och fånga upp det idag förlorade arvet efter våra stora Socialdemokratiska politiker och dess strävanden efter ett jämlikt samhälle som bevisligen gagnat vårt land.
Inte bara för att vi skall få positiva rapporter från OECD eller Rädda Barnen eller andra positiva reaktioner från vår omvärld – utan för att realt minska klyftorna och ojämlikheten i samhället.

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Alexander Hed

   /  15 december, 2016

  Konstigt detta prat om ”jamnlikhet” och besattheten i Sverige utav den samma da idag flera ledande Socialdemokrater ar Multimiljonarer, bor pa flotta Herrgardar samtidigt som antalet fattigpensionarer och tiggare okar?? Anda fortsatter priviligierade Socialdemokrater att predika jamnlikhet???..Jag associerar till totalitara samhallen dar lognen blivit sanning genom statspropaganda??

  Gilla

  Svara
  • Alexander det där förstod jag inte mycket av.
   Menar du att Socialdemokrater inte får tjäna pengar?
   Och menar du att man då inte får tala om eller verka för jämlikhet?
   Vad jämlikhet handlar om är att alla skall ha samma förutsättningar sedan är det upp till den enskilde hur man utnyttjar denna förutsättning.
   Vi kommer aldrig att få ett samhälle där alla är lika rika eller lika fattiga.
   Självklart skall man verka för att få bort fattigdomen genom politiska åtgärder som minskar klyftor i samhället men jämlikhet är något annat.
   Att klyftorna ökat markant de senaste 10 åren beror på de gigantiska underskotten i skatteintäkterna – 140 miljarder i minskade intäkter varje år sätter negativa spår på hela samhället inte minst vad avser ökade ekonomiska klyftor i samhället.

   Tack för att du tog dig tid att kommentera artikeln i alla fall.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans Bodin

   /  28 augusti, 2015

  Hej! Olof Palme var överlägsen både verbalt och intellekt och det retade många motståndare. Jag tycker att Sverige blev hårdare och kallare efter skotten på Sveavägen!
  Mvh.Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja visst var han – hans intellekt kunde krossa vilken motståndare som helst och ibland var det så verbalt överlägset att flertalet av mina partikamrater bad honom lugna ner sig då tonläget tenderade nå sådana höjder att det till slut ansågs skapa negativa attityder i den politiska debatten – nåväl jag hade en motsatt åsikt vad avser detta.

   Jag tyckte om Olof just för hans enorma intellekt – som vida översteg min egen – som han aldrig i privata samtal briljerade med.
   Tvärtom han hade två sidor av samma mynt där den privata sidan präglades av ödmjukheten och förståelsen för argumenten och förmågan att utveckla samtalet – den andra sidan visade han i talarstolarna agitatoriskt och den verbala konstens mästare som fick människor att lyssna i andäktigt och upprymt tillstånd medan hans motståndare avskydde honom just av samma orsak som alla de som fylldes av hopp och insikt.
   Olof var och blev aldrig populär i hans eget stånd – tvärtom betraktades han som en klassförrädare och otaliga gånger ifrågasattes han av högern hur han kunde vara demokratisk socialist med den bakgrund han hade.
   Till mig sa han att det är inte din bakgrund som skall forma dig utan det är dina erfarenheter.
   Och vad kunde inte vara mer sant än det.
   Har många gånger tänkt på dessa kloka ord och satt de in i mitt eget sammanhang och hur mina livserfarenheter har format mig då jag – i motsats till Olof – är sprungen ur arbetarkollektivet.
   Men trots att jag värderar Olof väldigt högt betraktar jag ändå Tage Erlander – som jag också träffade några gånger – som en ännu större ledare.
   Jag hade en enorm – nästan underdånig – respekt för Tages storhet – inte bara bild-likt – utan för hans engagemang och hans totala chosefria attityd mot alla och envar.
   Han kunde naturligtvis inte mäta sig med Olof vad avser den verbala intellektuella konsten men hade andra kvaliteter – förvaltarskapet efter Per Albin Hansson – inte minst och som han skötte och utvecklade med bragd.
   Olof hade så mycket engagemang – inte minst hans utrikespolitiska engagemang – och som dessvärre – så som jag skriver – lämnade bakdörrar halvöppna för en del kollaboratörer med en egen agenda.
   Frågan är om vi någonsin kommer kommer få se ledare för Socialdemokratin med samma driv och visionärt tänkande med möjlighet att driva igenom sina visioner som Tage Erlander och Olof Palme kunde.
   Hoppas kan vi alltid göra.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: