Varför är det viktigare att subventionera RUT men döma SAAB till undergång?…………


rut och rotFundera över hur högern löser problemet med kriminell verksamhet.
En våg av bilstölder som tenderar bli ett uppenbart samhällsproblem där
de rättsvårdande myndigheterna inga lösningar har och vet inte riktigt hur man skall komma till rätta med problemet.
Och vilken tur vi har med så extremt innovativa politiker – främst från högersidan – som kommer med det eminenta förslaget – ”Låt oss göra bilstölder lagliga så har vi inte längre något problem med dem!”
Underbart vilken begåvad idé säger hela kamratgänget inom Alliansen.
Detta är just det resonemang som användes för att återetablera tjänstefolket hos vår över- och mer välbärgade medelklass.
Ja- ni mina kloka läsare har givetvis redan förstått att jag skriver om RUT-avdraget.
Ett avdrag som helt och hållet handlar om att åter skapa acceptans för att de rika ska kunna ha tjänstefolk – att återskapa en normalisering runt ett tydligare klassamhälle – det samhälle som försvann och som gulaschbaronerna grät sig till sömns för när tjänstehjonen försvann.
Det var ju alldeles för jobbigt att ta sig an uppgifterna hemma eftersom de har pengar och hade råd och betala andra för att städa upp skiten efter sig.
Fast nu motiverade man gulaschbaronernas förlorade möjligheter med att göra tjänstehjonens svarta marknad vit och vips skulle det bli intäkter i skattekistan och anställningarna skulle minska den höga massarbetslösheten som var massarbetslöshet innan valet 2006 och därefter blev det närmast förbjudet att tala om massarbetslöshet.

SD reklamFör att sälja in det här återetablerandet av gulaschbaronernas privilegier pekade man på att städsektorn i hemmiljö var i princip helt svart – det kom inte in en krona i skatt från sektorn.
Lösningen var att subventionera den för att på så sätt se till att de som utför arbetet ska få rätt till a-kassa, sjukersättning och allt annat som följer på en vit anställning.
Få branscher – möjligen med undantag av restaurangbranschen – är idag så genomlusade av svarta pengar som städbranschen.
Framförallt den del av branschen som städar i rikare människors hem.
Genom flera lager av underleverantörer ser ”skattefifflare” och smågangsters till att de pengar som skulle gått till socialförsäkringar och annat åt de anställda – istället går rakt ner i ägarnas fickor – oskattat snyggt och utåt sett prydligt och oantastligt.
Vad man måste fråga sig är om marknaden inte anser att priset för dessa icke subventionerade tjänster är värd att betala ska då staten gå in och subventionera detta?
Gäller detta fler branscher eller är det så att just denna bransch fyller en viktigare samhällsfunktion än andra och därför behöver stöd?
Det fanns en näringsminister – som var upphovet till denna åtgärd – som kategoriskt lät meddela – avseende SAAB krisen för några år sedan – att om marknaden inte tycker att Saab levererar bilar i prisklass och kvalitet som marknaden vill ha – då köper man inte bilarna och då kan ju inte staten gå in och subventionera!
Även om jag tycker att SAAB fyllde en betydligt viktigare samhällsfunktion och därmed kunde vara berättigad av samhällets temporära stöd med syfte att dels rädda jobben dels rädda en tillverkningsindustri som haft en betydande roll gemensamt med de anställda för uppbyggnaden av vår välfärd.
Vilken betydelse i det sammanhanget har RUT-tjänster betytt för att få ett permanent statligt stöd?

Snittpriser RUTAntalet RUT-användare ökade med 27 procent under 2011 – enligt Skatteverket.
Vidstående diagram visar att det fortfarande är mer lönsamt att nyttja svartarbete (Källa Skatteverket)
Redan året efter fann man att de allra flesta som nyttjade RUT-tjänsterna handlade det om flyttstädning eller fönsterputsning någon enstaka gång per år.
Barnpassning hade också ökat – enligt Skatteverket – men stod fortfarande bara för en liten del i hela sammanhanget.
Att använda RUT till schemalagd veckostädning görs bara av en liten grupp med relativt höga inkomster.
Almega – den branschorganisation som omfattar städföretagen – vill hävda att sektorn har gett mer än 11.000 nya jobb.
Det är på plats att granska Almegas studie – en studie som används av bland annat Moderaterna – och inte förvånande också av Centern fast där vill man mena att RUT-sektorn anställer betydligt fler samt att många invandrare finner sin anställning inom den branschen.
Granskningen visar att det på årsbasis betalas ut runt 1,1 miljarder i subvention för köp av dessa tjänster.
Räknar man om det till helårsjobb blir det cirka 7 500 helårsanställda och eftersom många arbetar deltid – som uppgivits cirka 11 000 sysselsatta i branschen borde helårsanställningar vara betydligt mindre än dessa 11.000.
Almegas studie säger heller ingenting om hur stor del av dessa jobb som har kommit till stånd genom själva subventionen.
Sannolikt betydligt färre än det angivna.
Vad som dock är säkert är att endast 4% av befolkningen använder sig av 50% av RUT och ROT-avdragen.

Den kanske tydligaste effekten av RUT-avdraget är att ett antal över-/medelklassfamiljer har fått mer fritid – eftersom de kan ägna mindre av sin egen tid åt städning – och frågan är om det är värt 17 miljarder av våra gemensamma skattemedel?
Nästa steg i RUT-debatten borde istället vara vad vi kan få för pengarna om vi prioriterar att avlasta arbetarfamiljerna – vars livspussel är betydligt tuffare! Då landar vi antagligen någon annanstans än att subventionera alla de som skulle köpa städning oavsett subventioner.
I SvD debatt skriver Mikael Damberg Näringsminister tillika ordförande Socialdemokraterna i Stockholms län samt Eva Nordmark ordförande SKTF att det inte är rimligt att slopa städavdraget.
Det är dock rimligt – anser jag om denna subvention skall behållas – att den reformeras i grunden samt riktas mot de som verkligen behöver subventionen.
Det huvudsakliga skälet bör inte vara sysselsättningsmässiga utan snarare av välfärdspolitiska skäl – om det nu överhuvudtaget går att nå en sådan mot bakgrund av hur många ensamstående och sönderstressade mammor/pappor som lever på marginalen – då torde graden av subvention bli minst 100 procent och detsamma för alla övriga som ligger på den ekonomiska marginalen.
Är det då rimligt att fortsättningsvis subventionera den här branschen överhuvudtaget?

guldbadPrivata företag som upprätthåller sin existens genom kontinuerliga statliga subventioner och inte förmår existera permanent på de villkor som gäller på marknaden har inget på marknaden att göra.
I vart fall inte om man frågar Maud Olofsson och följer hennes logik i allt utom vad avser tjänsteföretagen.
Kraven på subventioner stiger.
Senast såg jag bilbranschen som vill ha subventionerade fordonsreparationer lik RUT.
Vad blir nästa verksamhet?

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  26 september, 2015

  Hej! Det här var alliansens sätt att skapa nya företag och gynna gulachbaroner på ett modernt sätt med pigor och drängar! Hur många lägenheter som har blivit lyxsanerade och hur mycket det har fuskats med dessa Rot och Rut kommer vi aldrig att få reda på! Högmod går före fall! Det tycker jag stämmer bra med Maud Olofsson! Tänk om vi fått använda dessa 97 Nuon- miljarderna till skola vård och omsorg istället!
  Ha en fortsatt trevlig helg!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja instämmer helt med dig – dessa pengar har bara förgyllt de som i egentlig mening aldrig behövt dem.
   Förutom alla dessa lyxrenoveringar så har de därutöver höjt värdet på sin bostad som ger sig till känna vid en framtida försäljning.

   Önskar också dig en fortsatt trevlig helg

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: