Finns det en dödslängtan hos Centerpartiet?…………………..


loof-nato-makiFrån att ha haft ett stort förtroende för Centerpartiet som ett i valda stycken säkert och trovärdigt samarbetsparti – samt ett parti som varit fredsskapande med många goda socialliberala förslag som varit bra för vårt land – inte minst vad avser landsbygden där man tidigare haft sin starkaste väljarbas.
Ett parti som insett värdet av vår alliansfrihet som inte minst representeras av 200 år av fred för vårt land – har nu en förvirrad skara av centerombud röstat för ett medlemskap i militäralliansen NATO – sannolikt inspirerad av Stureplanshögern med Federley i spetsen.
Det är en total kursändring från dess ursprungliga och mycket kloka argument för vår alliansfrihet som väl överensstämmer med uppfattningen att inte försämra våra säkerhetspolitiska ambitioner inom hela Östersjöregionen utan verka för ett samförstånd mellan stormakterna som främjar fred och ett ökat handelsutbyte istället – samt att medverka i de olika fredsbevarande projekt under FN:s mandat.

centerpartiet1Mitt förtroende för detta folkrörelseparti har successivt förändrats allt sedan Maud Olofsson blev partiets ledare för att bli totalt nollställd under Annie Lööfs ledning.
Tyvärr har partiet vänt sig från sin ursprungliga socialliberala värdegrund som omfattade den lilla människan till att mer bli ett surrealistiskt nyliberalt dito med ibland högerextrem framtoning.
Detta har accentuerats allt sedan Annie Lööf blev partiledare där Stureplanscenterns världsfrånvända nyliberala framtoning – gemensamt med dess radikala ungdomsförbund fått stort genomslag i partiet – inte minst framgick det i det idéprogram som förelades partistyrelsen för några år sedan.
Det blev som bekant ett enormt tryck på partiledningen – och då särskilt mot Annie Lööf – som tvingades att annullera de värsta stolligheterna.
Centern har inte följt med i den pågående förflyttningen av landsbygdsborna som skett under decennier till storstäderna.
Man har istället trott att partiets framtida väljargrupp behövde en mer liberal framtoning för att återvinna de väljare som flytt partiet.
Och man tror sig funnit den i den ”stekarmiljö” på Stureplan gemensamt med ett radikaliserat ungdomsförbund med en mängd – rent av stolliga förslag – såsom plattskatt och slopandet av en mängd arbetsrättsliga frågor som i akt och mening skulle försätta landet i ett rent kaosartat tillstånd – så har i alla fall inte väljaropinionen gett särskilt stort avtryck annat än att man gått från sin sämsta siffra om cirka 3% till dagens 6%.
Flertalet av dessa stolliga förslag återkommer – förvisso i en aningen mer nyanserad form – på den nu pågående stämman.

strejkrätten i faraAtt Centerpartiet vill upphäva arbetarnas enda och grundlagsskyddade rätt att få igenom självklara krav mellan arbetsgivarorganisationerna och de fackliga dito på arbetsmarknaden har varit känt länge.
Under Centerpartiets stämma röstade en majoritet av ombuden att Centerpartiet ska verka för att göra vissa inskränkningar i strejkrätten samt luckra upp Lagen om anställningsskydd (LAS).
Nu kommer ju inte detta som någon överraskning.
Centerpartiet har vid ett flertal tillfällen visat prov på en löntagarfientlig politik i sin argumentation.
Just nu konkurrerar Centerpartiet med Sverigedemokraterna om vem som kan vara mest löntagarfientliga.
Att Centerpartiet vill underminera strejkrätten – som är en omistlig del av de fackliga rättigheterna – och göra den till en politisk stridsfråga liksom det kontroversiella förslaget om ett medlemskap i militäralliansen NATO.
Utan strejkrätten blir organisationsfriheten innehållslös.
Att strejka är ett av få maktmedel som arbetarna har och utan den skiljer sig inte ett fackförbund från vilken annan organisation som helst.
Är det dit Centerpartiet vill?
I Sverige – såväl som i Europa i övrigt – är strejkrätten en grundlagsskyddad rättighet och partier över hela den politiska sfären säger sig stå upp för fackliga rättigheter – men det man säger är inte vad man vill.

centerns fuck facketDet är inte heller första attacken på löntagarnas självklara och grundlagsskyddade rätt att ta till strejkvapnet när inget annat lyckas.
Det har framförts av Moderaterna så länge jag kan minnas.
Men Centerpartiet motiverar sitt beslut med att strejkvapnet missbrukas och därför finns det erforderliga skäl att göra inskränkningar i den möjligheten.
Centerpartiet borde göra studiebesök i övriga länder i Europa för att få reda på vad strejkrättens utnyttjande innebär istället för att åka runt på olika lantgårdar för att smaka på olika hemmagjorda viner och ostar – möjligen för att rekommendera de krogar på Stureplan där man uppenbarligen sitter och smider sina stolliga planer.
Man kommer därvid göra den för Centerpartiet fasansfulla upptäckten att vi har minst antal strejker i hela Europa – där parterna tagit ett mycket stort ansvar och bidragit till en – i förhållandet – mycket lugn arbetsmarknad.
Det kallar således Centerpartiet att missbruka strejkrätten!
Man står också fast vid det omdiskuterade och kontroversiella förslaget att ungdomar ska kunna provanställas under två år och därmed sakna anställningsskydd för hela den perioden – som om det inte ärfuck facket tillräckligt svårt för ungdomar att få ett jobb idag.
Centern tar därmed ställning för kapitaleliten och vill införa ojämlika strukturer på arbetsmarknaden.
Centerpartiet liksom de övriga partierna inom Alliansen inklusive Sverigedemokraterna är för en mer globaliserad marknadsekonomi vilket förutsätter att Sverige öppnar upp dörrarna för att göra Sverige till ett låglöneland.
Centerpartiet – liksom Sverigedemokraterna – har därmed på ett tydligt sätt visat sig vara ett systemtroget högerparti – knappast ett parti för den som eftersträvar mittenpolitik eller bättre villkor på arbetsmarknaden.

maud skyller ifrån sigCenterombudens omröstning i NATO-frågan vilar på en osäker demokratisk grund där en minoritet bestående av fler än hälften av ombuden fick se sig besegrad.
Jag anar här en koordinering – eller kalla det sammansvärjning – mellan de borgerliga partierna som enat – förutsätter att KD också beslutar sig för ett ja till medlemskap – kommer att ta striden mot och pressa Socialdemokraterna att överge motståndet mot en NATO-anslutning.
Vad detta kommer att resultera i internt för Annie Lööfs ställning är osäkert – att hon – i likhet med då det mycket kontroversiella idéprogrammet förelades partistyrelsen – lär få svårt att knyta ihop falangerna och ena partiet.
NATO-frågan visar på en stor splittring i partiet och gemensamt med de radikala förändringarna av arbetsrätten lär hon få svårt att få partiet att växa i opinionen.
Det har varit ett understatement allt sedan Saltsjöbadsöverenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter att politikerna skall inte doppa sina fingrar i den tunnan utan – och med all rätt – låta parterna sköta dessa frågor själva.
Vill Centerpartiet frångå detta lär de stöta på allvarliga problem där de inte bara får de fackliga organisationerna emot sig utan också Svenskt Näringsliv.
Är Annie Lööf beredd att ta den striden?
Och är Centerpartiet villiga att fortsätta sin marginalisering genom sitt samarbete med Moderaterna?
Frågan är inte längre om utan snarare när kommer likviderings processen att ta sin början.
Enligt mig påbörjades den då Annie Lööf valdes som partiledare.
Är den Socialdemokratiska partiledningens strateger vakna för det som sker borde de tillverka en politik som tillfredsställer missnöjda centerväljare.

Annonser
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  1 oktober, 2015

  Hej! Vi har gjort en liten sväng söderut sista veckan! Borlänge-Borås-Roslagen=190mil så det har blivit lite dåliga kommentarer! Vart tog det gamla hederliga centerpartiet vägen! Nu kommer dom med så dumma förslag så jag funderar om man har alla ”hästar hemma”! Är det här sista valsen för centerpartiet!
  Mvh! Hans B.

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Jag hoppas att resan var trevlig så här i slutet av sommaren och början av hösten.
   Roslagen är ju min ursprungliga hemtrakt där jag växte upp under ungdomsåren.

   Ja det är en märklig väg Centerpartiet tagit och Centerpartiet borde fundera på hur klokt det är att låta sig inspireras av Stureplanscenterns nyliberala förslag.
   Jag befarar en framtida konflikt mellan de som betraktar sig som traditionella centerpartister och den falang som tycks stå för dagordningen idag.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Hans Bodin

   /  28 september, 2015

  Hej! Mini-Thatcher och alliansen vill väl ha tillbaka paragraf 32! Medlemsskap i Nato innebär
  att vi måste skicka trupper till oroshärdar runt om i världen och dessutom placering av kärnvapen i Sverige! Det här har aldrigt framkommit i alliansens Nato iver!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: