Att krypa på knäna och se ut som en drottning…………….


06s02-carola-103Den svenska drömmen!
Rubriken borde tala för sig själv – men den kräver en förklaring.
I en intervju med Carola Lemne i Dagens Nyheter – VD för Svenskt Näringsliv och den i särklass största lobbyorganisation vi har i landet med cirka 60.000 företag av varierande storlek med miljoner anställda – här förleden kom jag att reagera på en del uttalanden hon gjorde.
Att hon är en makthavare är tveklöst – att det av den anledningen kan vara intressant att veta vem hon egentligen är och vilka åsikter hon representerar är inte helt oviktigt med den möjlighet Svenskt Näringsliv besitter och som hon företräder.
Ibland tjänar människor på att inte prata allt för vitt om sina åsikter – men hon var relativt öppenhjärtlig i intervjun.
Att hon anser att framtidens jobb skall skapas genom att man ökar löneskillnaderna på arbetsmarknaden – är ju inte direkt förvånande.

raisaMen man ska se hennes uttalande i ljuset av hennes inställning till just invandrare.
Som hon själv berättar i intervjun hade de ett hembiträde av Thailändskt ursprung som ”kunde krypa på knäna och servera och se ut som en drottning under tiden”.
Ett svenskt hembiträde skulle förmodligen inte varken krypa på knäna eller för den delen göra sig vinn om att se ut som en drottning heller – tiden har påverkat också kvinnors värdighet och sådant trams hör knappast hemma i vårt samhälle – kanske det därför var enklare med en asiatisk kvinna för att uppnå drömmen av klasskillnad.
Men – som det framgår av intervjun – var det med värme hon minns den tiden.
En dröm om en förgänglig tid – kanske med hopp om att den återkommer – för Carola Lemne i presume!
Undrar om det var svarta eller vita pengar denne Thailändska kvinna fick som lön?
Nåväl – Carola Lemne visar just på samma  fasoner som gångna tiders gulaschbaroner utövade mot en samhällsklass som betraktades och utnyttjades som paria – avskaffades för snart 100 år sedan – tack vare Socialdemokratin.

sanker-loner (1)Men det politiskt intressanta är hennes dröm om ett samhälle där gulaschbaronerna gör sitt återtåg och här sammanfaller hennes intressen mycket väl med vad framförallt Moderater och Centerpartiet eftersträvar.
En låglönemarknad!
Hennes åsikt i frågan kunde ha tagits direkt från Moderaterna – eller för den delen Centerpartiet som tycks ha vridit partiet långt till höger om Moderaterna – påverkade av Svenskt Näringsliv?
Men något som inte tydliggjort i medierna är hennes dubbla stolar.
Carola Lemne är också ordförande för Uppsala universitets konsistorium. Konsistoriet är universitetets styrelse och majoriteten av ledamöterna utses av regeringen.
Uppsala universitetets uppgift och målsättning är att vinna och förmedla kunskap som gagnar mänskligheten för en bättre värld.

Vapen till diktaturerDet var dock inte utgångspunkten när hon och en rad näringslivstoppar skrev i en debattartikel i DN när bråket om Saudiavtalet eskalerade och huruvida vi skall exportera svenska vapen till en diktatur som Saudiarabien tveklöst är med sina ständiga övergrepp på mänskliga rättigheter.
Meningen med artikeln vara att “respekten för ingångna avtal skall värnas” vilket enligt Carola Lemne och näringslivstopparna förutsatte att detsamma per automatik skulle förlängas.
Att Sverige gjort sig vinn om att respektera alla handelsavtal under tid de varit verksamma glömde hon bort.
Att artikeln – som bland annat Lemne genom sin underskrift – ställer sig bakom för att försvara vapenförsäljning till diktaturer är direkt motstridigt mot Uppsala Universitets målsättning – det var det svenska välståndet som skulle säkras – inte demokrati, mänskliga rättigheter och strävan mot en bättre värld.
Människor kan byta åsikt i vissa frågor – men att sitta på två stolar samtidigt med två olika målsättningar som strider mot varandra och skall försvaras kan inte förklaras på annat sätt än att arvodet från Universitetet betyder mer än allt annat.
Hennes lön går ju inte av för hackor precis – med en dryg halvmiljon i månaden kan hon säkert skaffa sig den där Thailändskan som hushållerska med RUT-avdrag dessutom.

Diskriminering på arbetsmarknaden tycks vara något angeläget även för Carola Lemne.
Något jag själv försökt påpeka i en rad artiklar under 90-talet samt också haft en del kontakter med den dåvarande Socialdemokratiska regeringen för att skynda på en sammanhållen lagstiftning som var under utarbetande och som i princip låg klar att läggas på Riksdagens bord 2006.
Som bekant förhalades den lagstiftningen ytterligare ett antal år av Nyamko Sabuni (FP) vilket föranledde EU att utdöma ett vitesbelopp då tiden för införandet överskreds.
Nåväl – att näringslivet varit skeptisk inställd mot att anställa medarbetare med utländskt klingande namn föranledde många att anta svenska namn på sina CV:n.
Detta var inte helt ovanligt under hela 90-talet och en stor del av 00-talet.
Carola Lemne påvisar i sin intervju ett exempel där hon skulle anställa en medarbetare som hette Erik i förnamn men som det visade sig inte alls var någon Erik utan en invandrare som såg ”väldigt iransk ut, lite så där terrorist­varning” som hon uttryckte det.
Smart eller helt enkelt obegåvat av en företrädare för landets största arbetsgivarorganisation att uttrycka sig på det sättet.

moderat välfärdDet är min absoluta uppfattning att Svenskt Näringsliv aldrig någonsin skulle sätta sig i knät på ett rasistiskt parti som Sverigedemokraterna utan tvekan är.
Men under Carola Lemnes tid som VD för SN har detta möjliggjorts.
Trots att öppenhet och export är extremt viktiga för svenska företag gulligullar näringslivet med ett parti som vill stänga gränserna.
Detta för att vinna en seger i en för de flesta företag helt perifer fråga som vinster i välfärden.
Hon förklarar – lite kryptiskt – att Svenskt Näringsliv behandlar Sverigedemokraterna som vilket annat parti som helst – trots att deras rasism och främlingsfientliga agenda motiverar en annan behandling – ”Vi behandlar dem som vi behandlar andra partier i riksdagen, det tycker jag är en rätt viktig distinktion, för SD är inte vilket parti som helst”.
På frågan om Sverigedemokraternas omsvängning vad avser vinster i välfärden är en seger – svarar hon tveklöst ja?
Man ska inte – som hon uttrycker det – vara känslomässig utan se på fakta.
Vad hon menar är att rasistiska uttryck är känslomässigt betingade och bör man bortse från till fördel för fakta.
Fakta är ju för jösse namn att de gång efter annan uttrycker sig rasistiskt men inte bara rasistiskt utan med eftertryck genom att uppmana till våld och död med kulspruta på broförbindelsen mellan Danmark och Sverige för att hindra flyktingar ta sig till landet.
Vad annat kan man göra än att ta sig för pannan?

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  7 oktober, 2015

  Hej! Jag känner mej nästan spyfärdig när det kommer nedlåtande empatilösa kommentarer från sådana personer som Lämne! Kan tänka att hon endast umgås med andra som det växer ut knorrar på emellanåt! ”Godheten”!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja det är inte utan att jag känner detsamma som dig.
   Översittarfasoner har aldrig slagit väl ut hos mig – något jag avskytt sedan barnsben.
   Där fanns en och annan som förvånades över att en ung pojk kunde opponera sig på den tiden och det har följt mig allt sedan dess.
   Opstinat kallades det sa man då 😉

   Nåja!

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: