En splittrad blåbrun röra……………………


tuppen i hönsgårdenAtt de borgerliga är djupt splittrade vad avser jobbpolitiken förvånar mig lite.
Den splittringen måste ha varit rådande även under deras regeringsår men för att hålla ihop regeringen tvingades marginalpartierna le och vinka åt väljarna under myndigt överinseende av Reinfeldt själv – trots djupa motsättningar internt inom Alliansen vilka ibland kom i dager men tystades lika ofta ner med allehanda ursäkter.
Nu har de borgerliga tävlat om vem som förmår sänka skatterna mest.
Och döm om min förvåning – skattesänkarpartiet nummer ett förlorade den kampen för ovanlighetens skull.
Något egentligt första pris kan dock inte delas ut då marginalpartierna – var för sig – har i stort lyckats sänka skatterna med i runda slängar 30 miljarder – dock med olika prioriteringar.
Centerpartiet kan vi direkt utesluta med sina skattesänkningar om nära nog 30 miljarder där den enda nyheten är att man vill i allt väsentligt återgå till samma status som var rådande under alliansåren – därutöver är det värt att notera att pensionärer kammar hem noll kronor om Centerpartiet får bestämma.
Samtliga övriga partier har accepterat regeringens sänkning av pensionärsskatten.

bjrklund_105136682Värnskatten vill alla behålla med ett undantag – Folkpartiet som vill avskaffa den i två steg.
Kortfattat är värnskatt den extra statliga inkomstskatt på ytterligare 5 procent som man börjar betala på årsinkomster över 615.700 kronor – eller vid en månadslön om 51.300 kronor/månaden.
Att de extra fem procenten kallas för värnskatt – tidigare marginalskatt – beror på att den från början endast var tänkt som en temporär åtgärd efter 90-talskrisen.
När den infördes 1995 stod det faktiskt i lagtexten att den skulle avskaffas tre år senare – så blev det inte – istället bytte man namn och blev därmed en del av den statliga inkomstskatten.

attaarmedalliansenSkiktgränsen för statlig skatt är man nära nog tämligen överens om med några tusenlappar upp och ned men där Folkpartiet tar ledningen i sin budgetproposition genom att höja den för inkomster lika med eller över 40.000 kr/månaden.
RUT och ROT avdragen skall återställas från 30 till 50 procent där Moderater, Folkpartiet samt Centerpartiet vill inkludera flyttjänster – och till skillnad mot de övriga partierna vill de återinföra läxhjälpsRUT samt RIT-avdrag – IT-tjänster.
Kristdemokraterna vill ha tvättRUT därutöver – varför tvätta själv när andra kan göra det och dessutom subventioneras av alla de som inte har möjlighet att köpa sådana tjänster.
Folkpartiet utmärker sig även här genom att öka subventionsgraden för pensionärer lika med eller över 80 år.
Arbetsgivaravgifterna vill samtliga – med varierande ålder allt från 20 till 25 år  – sänka och där Kristdemokraterna ensamma sticker ut rejält genom att ta bort den för unga och nyanlända upp till inkomster av en halv miljon samt halvera den för ungdomar upp till 20 år.
Ingen nedtrappning av jobbskatteavdragen – Moderaterna vill införa ett nytt jobbskatteavdrag som nu skall kallas ”Första jobbet-avdrag” procentuellt riktat mot de med lägsta inkomsterna men i kronor till de med högst inkomster.
Moderaterna tror fortfarande att låginkomsttagare kan äta sig mätta på procenten!!!!
De är dessutom ensamma bland de övriga borgerliga partierna om att införa ännu ett jobbskatteavdrag.

skatteint-2006-2016Summerat konstaterar jag att de borgerliga vill sänka skatterna med allt från 25 till 30 miljarder ofinansierat – detta i tider då vi har en svag – knappt märkbar – uppgång i konjunkturen som kan på ett ögonblick förändras.
Det är direkt oansvarigt att misshandla statsfinanserna återigen – tack och lov att de inte regerar längre – och låter sig göras i förvissningen om att decemberöverenskommelsen fortsatt kommer att gälla samt att regeringen därför kommer att öka på det offentliga sparandet för att minska underskotten i de offentliga finanserna.
Var de skall hämta dessa pengar från står skrivet i stjärnorna.
Och vad är ”det nya utanförskapet” som de hittat i sina gömmor?
Hur många handlar det om?
Vilken är den egentliga problembilden – som vi inte tycks känna till sedan tidigare?
Vad och vem har orsakat detta utanförskap?
Om detta får vi inte veta något – det nya utanförskapet varken siffersätts eller orsaksbeskrivs – men enligt Moderaterna kommer det att lösa sig!!!!!
Det förra ”utanförskapet” avsåg att människor som hade varit på arbetsmarknaden trycktes ut.
Det nya ”utanförskapet” handlar om att människor aldrig kommer in.ABK
Vad det handlar om är att trycka ut och trycka in – för att därefter börja på ny kula med nya definitioner!!!!!!!!!!!
Det kan närmast förklaras med att fylla luft i ett punkterat däck – luften pyser ut i sinom tid och borgerliga fyller hela tiden på ny luft som pyser ut och så vidare.
Därutöver hotar ABK hela fackföreningsrörelsen genom att undanta kollektivavtalen för att människor lättare ska få sitt första jobb – otrygga anställningar är modellen för hela borgerligheten inklusive det där lögnaktiga partiet som kallar sig för Sverigevänliga.

Balansgång för Ebba Busch Thor – ny KD-ledare. Inspiration från den berömda scenen från Michelangelos takmålningar i Sixtinska kapellet. Den skildrar hur Gud ger Adam livsgnistan genom att sträcka ut ett finger.

Balansgång för Ebba Busch Thor – ny KD-ledare. Inspiration från den berömda scenen från Michelangelos takmålningar i Sixtinska kapellet. Den skildrar hur Gud ger Adam livsgnistan genom att sträcka ut ett finger.

Det råder upprorsstämning bland Kristdemokraterna vad avser decemberöverenskommelsen som flertalet partimedlemmar hotar rösta bort.
Nu är ju motståndet mot denna överenskommelse allmänt utbredd bland främst Moderaterna.
Inför Kristdemokraternas riksting har flera partidistrikt aviserat att de kommer att rösta för att riva upp pakten.
Björklund tror till och med att om överenskommelsen faller är det läge för ett nyval och som han säger – ”vi är beredda” utan att vara allt för cyniskt så tror jag man är så illa tvungen om ett sådant utlyses av statsministern.
Vad KD inte förstår är att – i det rådande opinionsläget – partiet signifikativt befunnit sig under riksdagsspärren – kamrat 4 – i de allra flesta undersökningar.
Ett nyval kommer knappast gynna partiet och därför är det obegripligt att man skapat detta uppror.
Risken att KD tappar sitt fåtal mandat i riksdagen är uppenbar vid ett nyval och resan mot undergången tar sin början – för vem fyller detta socialkonservativa parti en uppgift egentligen.
Jag förstår Ebba Bush när hon gör sina försök att tona ner missnöjet inom partiet – hon har möjligen förstått att KD lever på en knivsegg och håller sig kvar i riksdagen just med hjälp av decemberöverenskommelsen.
Hur många stödröster kan de räkna med att få från Moderaterna?
Moderaterna faller i opinionen likaväl och än mindre stödröster kan de räkna med att få från de övriga allianskompisarna.
Dessutom ska vi komma ihåg att initiativet till denna överenskommelse kom just från de borgerliga för att förhindra ett extraval kort efter det ordinarie valet.
Jag tror att de flesta anser att decemberöverenskommelsen är ett nödvändigt ont i vår demokrati.
Nödvändigt av två skäl!
Sverigedemokraternas hot om att ställa till kaos i regeringsarbetet och följderna av ett sådant kaos kan komma att bli oöverstiglig både på kort och lång sikt.
Det andra skälet är Alliansens oansvar med bibehållandet av pakten – trots att en alliansregering skulle komma att bli ännu svagare än den rödgröna dito – såvitt man inte vill regera med ett i grunden oprofessionellt rasistparti med en förvrängd bild av Sverige.
Utgången av Kristdemokraternas riksting skall därför bli ytterst intressant.

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  8 oktober, 2015

  Hej! Det är samma unkna skåpmat som dukas fram igen av alliansen! Nya anrättningar är ett sjätte jobbskattaavdrag och Björklunds totalt värdelösa förslag om nya kanoner! KD kom släpande med med sin käpphäst gåvoavdraget till knytkalaset! Ingen ekologisk miljövänlig mat dukades fram! Centerpartiet vill fortsätta frosseriet med fortsatt sänkning av resturangmomsen! Den här ” pytt i pannan” är inget som Sverige behöver!
  Mvh! Hans B.

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Absolut inte – och alla mina aningar besannades i dagarna när jag kan konstatera att Skatteverket undersökt 50 företag inom städbranschen och funnit allt från skattefusk, organiserad bolagsplundring och människohandel i minst hälften av dessa företag.
   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/organiserat-fusk-i-stadbranschen-avslojat

   Svart skulle bli vitt men fortsatte att vara svart nu också med människohandel inbegripet.
   Man beräknar kostnaden för staten till ett par miljarder för detta fusk.

   Jag vill rikta ett GRATTIS till alla de som hyllat införandet av denna möjlighet att sko sig på skattebetalarnas utställda krediter för att gynna ett fåtal.
   Jag blev dock inte förvånad – fusket sker inte bara inom städbranschen utan i lika hög grad – om möjligt ännu värre – inom byggbranschen.

   Inte desto mindre upprörande hur man kunde ha mage att öppna upp – och nu en del partier som vill utöka detta fuskande – för kriminalitet.

   Hela högern borde ställas till ansvar för alla de miljarder vi kunde nyttjat till mer ändamålsenliga investeringar än att skänka bort pengarna på ren kriminell verksamhet.
   Svart skulle bli vitt!
   Svart blev ännu svartare istället.

   Pytt i panna – bra definition Hans – men den pytt i pannan är totalt svartbränd och oätlig för gemene medborgare men duger uppenbarligen bra för högern.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: