Ett remarkabelt pajaseri utspelar sig mitt framför våra ögon……………….


presskonferens141227Ett avtal är ett avtal.
Ett löfte är ett löfte.
En överenskommelse är en överenskommelse.
Men det är det inte för de borgerliga – längre.
Decemberöverenskommelsen tillkom på de borgerligas initiativ – inte Stefan Löfvéns som man fått sig itutad på en del sociala medier där man antytt att det var Stefan som brutit löftet att genomföra ett extraval – ja ni kan tänka er varifrån dessa antydningar kommer från.
Stefans avsikt var allvarligt menad – men det passade inte allianspartier som – på grund av valresultatet – knappast var intresserad av ett extraval.
Stefans utsträckta hand slogs bort av de borgerliga – gång på gång – och till slut tröttnade han.
I den rådande situationen fanns tre möjligheter.
Blocköverstigande kompromisser – främst vad avser bostadsbyggande, migrationspolitiken och inte minst arbetsmarknadspolitiken inalles ett krisläge för landet.
Den andra möjligheten var att de borgerliga var för sig lade enskilda budgetpropositioner på riksdagens bord – alternativt stödjer sig på ett rasistisk oprofessionellt parti som knappast vet var de har byxbaken.
Och det tredje blev som bekant decemberöverenskommelsen (DÖ).

svag_oppositionDÖ var trots allt ett nödvändigt ont – en överenskommelse som tangerade konstitutionen för vår demokrati men på nödvändiga punkter avsåg att stabilisera landet.
Och det var de borgerliga som ville ha med Stefan på det tåget i akt och mening att undslippa sig ett extraval samt hålla Sverigedemokraterna på avstånd från alla budget- och migrationspolitiska beslut.
Jag är överens med alla de kritiska röster som ansåg att DÖ var förkastlig.
Men Alliansen hade varken lust att komma överens över blockgränsen ej heller beredd att ställa sin pakt på undantag för att landet skulle kunna regeras av en minoritetsregering – man frångick den praxis som gällt i decennier.
Vad Kristdemokraterna – och strax därefter de övriga partierna inom alliansen – gjorde var att bryta en överenskommelse de själva tog initiativ till.
Att sedan den tänkta statsminister pretendenten för Moderaterna inte ansåg att det var särskilt nödvändigt att kontakta landets statsminister för att informera honom om de beslut man tagit – det fick Stefan ta initiativ till – betyder kort och gott att statsministern skall krypa inför borgerligheten.
Vem kan tänka sig att sluta några som helst avtal med sådana ansvarslösa partier i framtiden?

VFO_Sista-måltiden_6Vad betyder Anna Kinberg Batras löften om att inte bryta ut enstaka poster i den rödgröna budgeten?
Inte ett dugg!
Kom bara ihåg det när det är dags!
Att sagde moderatledare därutöver säger sig inte ha något ansvar för den eventuella regeringskris som kan bli följden av begravningen av DÖ visar ånyo på en remarkabel ansvarslöshet av riksdagens näst största parti.
Det är också på sin plats att påtala att en av arkitekterna bakom DÖ stavas Fredrik Reinfeldt.
Förutom att alliansen hållit regeringen under gisslan budgetåret 2015 och därmed förorsakat oreparabla – eller åtminstone fördröjt den rödgröna regeringens ambitioner – så pekar medierna med hela handen – Stefan Löfvén bryter sina löften – och naturligtvis under glatt bistånd av hela den borgerliga kakafonin.

3589893_2048_1152I ett läge då det råder kris inom snart sagt alla politiska områden – akut brist på bostäder, fortsatt hög arbetslöshet, en skola i fritt fall – och som detta inte var tillräckligt – en utvecklad flyktingkris ovan på allt övrigt.
Förstå mig rätt – att regera ett land under dessa förutsättningar är sannerligen inte lätt.
Att oppositionen i ett sådant läge skulle ta ansvar faller sig naturligt – men icke så – då bryter man ingångna avtal och försätter landet i en ännu större kris.
Man beter sig som vilsna tonåringar i pubertalt stadium och firar med en flaska champagne.
Var finns ledarskapet?
Var finns ansvarstagandet?
Snart lär får vi höra att det faktiskt var Stefan Löfvén som bröt löftet i överenskommelsen?
Att skylla på att det var 4 borgerliga partier som gemensamt med Socialdemokraterna och Miljöpartiet var överens och ett fallfärdigt parti bryter sig ur varpå de övriga partierna raskt meddelar att överenskommelsen vad avser de borgerliga faller.
Kan ett litet – drygt 3 procents – parti bryta avtalet så kan det väl knappast vara hugget i sten att de övriga måste följa efter – särskilt som man betonat tydligt att överenskommelsen är det som skall gälla.
Det är inget annat än pajaseri på hög nivå som vi nu åser alldeles oavsett vad man tycker om DÖ så skall överenskommelser hållas.
Man kan förhandla om innehållet – man kan presentera förslag till förbättringar – inte att dödförklara en överenskommelse.

trust_me_im_lying_tee_shirt-r122cf3aa885d4a5eb065574ad1030199_va6l9_512För mig är det en hederssak att hålla ett löfte alldeles oavsett detta präntas på papper eller genom ett handslag – alldeles oavsett vem som tagit initiativet – det handlar om trovärdighet – uppenbarligen inte för andra.
Var och en kan själv tänka sig hur det hade sett ut på arbetsmarknaden om man genom förhandlingar parterna emellan kommer överens om ett avtal för att efter några månader bryta detta avtal.
Eller för den delen Ingvar Carlsson som tog ansvar för landet då kronkursen föll som en sten under Bildtregeringen eller då Olof Johansson (C) ställde upp för Göran Persson då det handlade om att sanera ekonomin.
Att ta ansvar för ingångna avtal är inget som Kristdemokraterna ägnar sig åt – inte heller de övriga borgerliga partierna som med en förbluffande snabbhet konstaterade att hela överenskommelsen fallit.

images (4)Vad händer nu?
Att den rödgröna budgetpropositionen kommer att röstas igenom under hösten torde stå tämligen klar – dock med brasklappen att de fortsättningsvis inte bryter sina löften att inte bryta ut poster i budgeten – man kan inte längre lita på borgerligheten.
De borgerliga har inte en chans att få till stånd en gemensam budget inför voteringen – dessutom ligger partiernas skuggbudgetar på riksdagens bord redan.
Men effekterna av det brutna avtalet kommer vi få se redan under våren.
Det behöver inte nödvändigtvis betyda att ett nyval står för dörren – under förutsättning att de borgerliga tar sig i kragen och inser att landet måste fungera och styras på ett ansvarsfullt sätt.
Ett ansvar man kräver av Stefan Löfvén men ogärna kräver av sig själva.
Det är ta mig håken dags att våra politiker tar sig i kragen och börjar ta det ansvar väljarna gett dem.
Eller är det möjligen för mycket begärt?
Om det betyder att skjuta Kristdemokraterna ut i kylan så inte mig emot bara de också tar Sverigedemokraterna med sig så kan de kollaborera där gemensamt.

Annonser
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Susanne Holm

   /  14 oktober, 2015

  vadå ta Sd med sig? Är du medveten om att Sd är störst i flera mätningar går nog sämre för Mp och V.

  Gilla

  Svara
  • Susanne Holm!

   Jag förstår att du tillmäter dessa webbaserade opinionsmätningar som ett i det närmaste valresultat – sympatisörer brukar göra det.
   I övrigt var din fråga intetsägande helt utan annan analys än att tillmäta mig någon slags omedvetenhet med hänvisning till just de opinionsmätningar du refererar till.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Tarmo Lindholm

   /  11 oktober, 2015

  Det har tydligen blivit vanligt att taskspelare och opålitliga personer numera lätt kan installeras i detta som skall ”styra” landet…Personer i den positionen som är så totalt omdömeslösa och skiter tydligen helt i följderna,,,de kan ju närmast liknas som Psykopater.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Tarmo!

   Ja det är nästan så att jag vill citera Sven Otto Littorin – trots att han är Moderat så kom det i alla fall ett klokt ord ur honom

   ”Dagen unga partiledare tänker mer på sitt ego än landets bästa”

   Klockrent enligt mig!
   Annars håller jag med dig – taskspeleriet tycks vara ett sätt att vinna väljare men då har man totalt missuppfattat sin roll.
   Att bete sig som pubertala tonåringar inger knappast förtroende.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Jesper Bengtsson

   /  11 oktober, 2015

  Tyvärr är det så att att alla säger en sak, men de backar aldrig upp det, Hela politiken är stort pajas skådespel känns det som., Tänk om lite heder och ära infördes på vad orden betyder, så när de ändå håller på så kan man se till att införa tjänstemannaansvaret med igen. Många utspel backas ju upp av vad deras rådgivare säger, och då lögner florerar och saker inte är utredda ordentligt, Så vore det på sin plats att se till att man inte kan ljuga lite som sen växer efter varje tjänsteman som brer på orden.

  Så rejäl rannsakning av hela politiken på alla folkvalda är önskvärt.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Jesper!

   Det är inte för inte jag vill hålla med dig.
   Det saknas ansvarstagande framförallt och man förnedrar det politiska samtalet genom att sitta och kasta skit på varandra hejdlöst.
   Dessutom tycker jag man skulle använda sanningen i större utsträckning än man gör samt vara mer förberedd och framför allt införskaffa sig insikt.
   Vi kan alla göra fel – det är mänskligt – men att inte rätta till felen är omänskligt.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 4. Ja, nu vet det svenska folket var borgerligheten går för! De bryter löften och skyller ifrån sej! Nu kan väl inte de svenska väljarna lita på dem mer och rösta på dessa svikare. Kan de svika detta , så kan de svika alla vallöften också! Förresten: det har de redan gjort en massa gånger, då de satt vid makten och saboterade hela Sverige och svek alla utom de rikaste i landet, som fick de fattigastes pengar!

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Bo!

   Ja om inte förr så åtminstone nu.
   Det tycks inte beröra de borgerliga hur oansvariga de är och uppträder.
   Det var knappast det mandatet väljarna gav dem.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 5. Hans Bodin

   /  11 oktober, 2015

  Hej! Ja som en flock höns och så kalkontuppen björklund flaxande runt omkring! Det blir intressant ikväll!!!
  Mvh! Hans.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja vilken bedrövlig soppa de ställt till med.

   Jag såg debatten men den var rätt så tam – hade förväntat mig rejält hårda ord från Stefan men han lade band på sig förmodligen för att inte förstöra möjligheterna för ett samarbete framdeles.

   Åkesson såg jag bara suckande och ruskande på huvudet han gav ett dåligt intryck och hade just inget att tillföra annat än samma gamla visa.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: