Står landet inför en kollaps?………………………


Brander_590Återigen har ett planerat asylboende bränts ner!
Fyra under loppet av en vecka – femton under loppet av tio månader.
Hur många till ska vi förvänta oss innan vi  kan komma att konstatera det första dödsfallen?
De som jobbar febrilt för att diskvalificera statens legitimitet och kollaps gör ett bra jobb!
Flertalet har redan förutsett denna kollaps och tycks endast vänta på ett ”vad var det jag sa eller skrev”.
Retoriska kaskader, fördömande och kritik – ofta riktad åt fel håll skapar just den oro man tycks vara ute efter.
Och det blir inte bättre av att Sverigedemokrater ställer sig upp och säger att politik inte räcker – då har de definitivt spottat den svenska parlamentariska demokratin rätt i ansiktet.
Politikerna tävlar om att beskriva det nuvarande läget som en systemkollaps.
Sakta men obevekligt väller en brun sörja över kanterna och infiltrerar till och med vanligtvis mycket sansade och balanserade människor.
Kanske ligger det ändå något i vad alla nu säger – eller i bästa fall vad ska man tro på egentligen.

MagdaNyligen aviserade Magdalena Andersson att vi kanske behöver låna oss ur den förestående flyktingkrisen – ett i alla avseenden klokt förslag då man inte ens behöver upprätta en tilläggsbudget och därmed hala hela ärendet genom Riksdagen – den befogenheten har alla regeringar.
Ett klokt förslag särskilt som invandring – på sikt – förräntar sig och naturligtvis med övriga politiska förslag som minskar tiden från asylansökan till produktion – mycket viktigt ur alla aspekter.
Men naturligtvis passar inte ett sådant förslag alla dessa domedagsprofeter som i akt och mening triggades igång igen som då fick för sig att vår statsskuld skulle öka med några miljarder för att finansiera flyktingkrisen.
Man talar i termer ”skenande” kostnader.
Under den inhemska finanskrisens utveckling krävdes enorma belopp för att hindra kronkursen att falla i botten med den kollaps det då hade inneburit för landet.
Den svenska statsskulden var vid inledningen av 90-talet knappt hälften av vad den är idag och växte under den borgerliga regeringens mandatperiod med cirka 700 miljarder – eller cirka 74 procent av vår BNP.
Inte kollapsade staten för den skull då.
Och den kommer heller inte nu att kollapsa – med vänlig hälsning till de domedagsprofeter som i den svenska statsskulden ser en total kollaps.

3640Vad är då egentligen en statsskuld?
Många vill gärna tro att statsskuld är signifikativt med skuldsättning då man lånar pengar för att täcka underskott i rikets förvaltning – således det samlade underskotten och överskotten i statens budget över tid.
Många tror sig också förstå att vi skuldsätter oss mot andra länder.
Det stämmer i en begränsad omfattning men huvuddelen av upptagna lån sker via Riksgälden främst genom att sälja statspapper i formen av obligationer  statsskuldväxlar, realobligationer och obligationer i utländsk valuta.
Riksgälden säljer obligationer via återförsäljare – och olika banker – som lägger bud i våra auktioner i form av ränta.
Den som bjuder lägst ränta får tilldelning först.
Köpare kan vara både svenska och internationella pensionsfonder, försäkringsbolag, banker, fonder och centralbanker.
85 procent av skulden utgörs av svenska kronor – resten är upplånade i utländsk valuta – den så kallade utlandsskulden som är hela nationens skuld för att täcka underskott i bytesbalansen – det vill säga när importvärdet är större än exportvärdet.
Här lånar man från omvärlden.
Utlandsskulden innefattar inte bara staten utan även den privata sektorn. Sverige har haft ett överskott i bytesbalansen sedan 1995 och därmed har utlandsskulden minskat under den här tiden – bara för att reda ut begreppsförvirringen hos domedagsprofeterna.
Vi lånar – kort sagt – och i huvudsak av oss själva och påståendet att vi skulle vara överskuldsatta är ett magstarkt påstående som inte äger någon som helst relevans – inte heller skenar vår statsskuld.
Idag består vår statsskuld av cirka 40.4% av BNP – det är Europas fjärde lägsta statsskuld – och statsskulder har i princip alla länder med få undantag.

140320_1505133_10152186023337417_315015476_nDomedagsprofeterna som vill jämföra ”massinvandring” med statsskuld borde ta en enkel kurs i ekonomi istället – i synnerhet gäller det den Sverigedemokratiska partiledningen som nu senast fick se sig slagna i den av de själva yrkade förslaget på misstroende av finansministerns budgetproposition för 2016 som redan konstaterats följt sedvanliga av Riksdagens förmälda budgetregelverk – sen att oppositionen har synpunkter på fördelningen är en helt annan sak.
Tittar vi bakåt fanns de ännu större anledning för SD att rikta misstroende – utifrån deras perspektiv – mot den förre finansministern Anders Borg som skapade ett upplåningsbehov i den offentliga sektorn på cirka 80 miljarder – men då var det inget gnäll från deras håll.
Vi var många som tog oss för pannan i pur förvåning.
Både Finland – 58.6% av BNP – med dess låga invandring och Danmark – 44.3% av BNP – med sina restriktioner har betydligt högre statsskulder i BNP räknat än Sverige.

Fel-fokusDet största hotet är således inte flyktingkrisen utan snarare alla de som undergräver statens legitimitet genom allehanda – för närvarande – misstänkta rubricerade bränder samt andra våldsinriktade handlingar riktade implicit mot asylboenden, tiggare samt invandrare generellt.
Detta hot mot staten accentueras av Sverigedemokraternas agerande i vårt högsta demokratiska organ – Riksdagen – där man meddelat att politik inte längre räcker för att uppnå deras ambitioner.
Nu är det gator och torg som gäller och det finns fog för att påstå de – återigen flyttar ut sin syn på parlamentarism på gatan vars arena inte är helt obekant för Sverigedemokraterna.
Och ambitionerna grundar sig ytterst – ur deras perspektiv – på att förhindra en systemkollaps.
Ingen förnekar kommunernas oro över att inte kunna bereda tillräcklig plats för alla asylsökande – därför är det oerhört viktigt att det sker en jämnare fördelning mellan kommunerna.
Ingen förnekar att trycket blivit så hårt när många ensamma flyktingbarn anlänt samt att personalbristen innebär att  socialsekreterarna inte hinner eller orkar med att utreda alla ärenden.
Ingen förnekar att de planerade tältlägren skulle vara det optimala för att tillfälligt lösa bostadsfrågan för alla asylsökanden – när bristen är total krävs kreativa lösningar om än inte det bästa.
Svåra – dock ej omöjliga – utmaningar som våra politiker har att lösa och därför har man – till sist – förstått att det krävs ett gemensamt ansvar för att på bästa sätt lösa det humanitära på kort sikt och integration som förkortar tiden från dessa tältläger till produktion på sikt.
Samtal och överläggningar pågår med en målsättning att kunna presentera bra resultat för de asylsökande och därmed för landet.
Vi behöver inte dessa domedagsprofeter eller de som triggar igång alla de som bara ser framför sig en systemkollaps för att i tillfredsställelse kunna häva ur sig ”vad var det vi sa”.

 

Annonser
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  21 oktober, 2015

  Hej! Släpp ut pyromanerna från fängelserna,det är dom enda som kan stoppa idioterna! Så löd kommentaren på SD:s facebooksida i Mullsjö förra veckan! Vilka är idioterna? Mordbrä narna eller politikerna,Migrationsverket mfl.som tar emot dessa förtvivlade människor som flyr fasorna i sina länder! Flyktingströmmen utgör en väldig liten del av Europas befolkning ca.två procent av 350 miljoner så än så länge kan vi knappast tala om massinvandring! Vi har råd att hjälpa!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag kan bara hålla med dig.

   Och vad avser pyromanerna bedömer jag det som anstiftan till uppsåt av kriminell gärning – något man ser allt mer av på sociala medier.
   Förr dolde man sådana kommentarer i slutna grupper – idag sker det helt öppet och vem eller vilka som legitimerat dessa uppmaningar behöver vi sannerligen inte leta efter.

   Visst har vi råd problemet är bosättningsmöjligheter och detta hoppas jag man kan lösa genom de förhandlingar som i detta nu pågår mellan regeringspartierna och oppositionen.
   Vi befinner oss i ett akut – men inte omöjligt – läge.
   Och självklart skall vi hjälpa våra medmänniskor därom finns ingen tvekan.

   MVH//Björn

   Liked by 1 person

   Svara
 1. Krokodiltårar och offerkoftor……………………. | Björn Alvebrand

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: