Terrorns fruktansvärda följder……………


12227177_982371801836625_1823307880679200816_nAtt idag lördagen den 14 november vakna upp efter detta besinningslösa terrordåd – detta blodbad – i Paris är som att vakna i ett kompakt mörker.
Det är en sorgens dag och mina tankar går till alla de drabbade familjer, barn, anhöriga, vänner och bekanta – hela det franska folket – mitt hjärta gråter med de drabbade.
Händelsen är så ofattbar – så onödig, så fasansfull och skräckinjagande – och ännu en gång har terrorns förespråkare vunnit med sin huvudsakliga målsättning – att skapa oro och fruktan.
Vart är världen på väg?
Det som ytterligare oroar mig är att våld föder våld terror föder hämnd och till slut är det bara oskyldiga som drabbas.
När skall vi få sluta gråta över allt detta besinningslösa och dödsbringande våld?
När får vi se en värld utan våld – utan förtryck – utan självpåtagna härskarroller – utan terror – utan hat?

Attacken och terrorn är en attack mot allt mänskligt – en vidrig attack mot alla de länder som vill vara öppna och demokratiska.
Ett bottenlöst hat – allt från vidriga invektiv uttryckta på sociala medier till fysiska attacker genom bränder mot flyktingar och dess boenden mot tiggare i vårt land – till nu en bottenlös vidrig attack mot hundratalet oskyldiga människor som får plikta med sina liv – sammanhangen är tydliga – hat, hot och våld föder mer hat mer våld som leder till oro slutenhet och stängda gränser – misstänksamhet mot allt som inte anses förena oss.
Hatet och terrorns meningslösa konsekvenser.

Jag vet att många nu kommer dra paralleller mellan flyktingar som flyr från terrorns och krigets fasor och händelserna som nu skett i Paris.
Det är redan igång!
Men låt mig påminna om för alla de som är hängivet konspiratoriska.
Flyktingarna är terrorns måltavla – de flyr från terrorn men blir offer och tenderar att betraktas som förövare – misstänksamheten, främlingsfientligheten, hatet och fruktan stegras.
Vi har sett nog av generaliseringar.
Hat och misstänksamhet generaliserar – vi förmår oss inte att skilja på de som är kapabla att utföra dessa vidrigheter och de som flyr från denna terror.
Det är inte hat vi behöver.
Det är inte främlingsfientlighet vi behöver.
Det är humanism vi behöver.

Hatet och terrorn smyger sig obevekligt in i våra sinnen – skapar oro – en målsättning för de som genom retoriska hatargument, hat och uppmaningar om våld som slutligen resulterar i fysiskt våld.
Det som hände i Paris är inte en enstaka händelse – den var väntad – och varken första eller – dessvärre – sista gången.
Hatet och terrorns skitiga tryne har drabbat många andra länder och det finns inget som säger att samma sak kan hända i vårt land – vi har det redan hos oss.
Det är bara att fundera en enda minut – vad om samma sak händer hos oss?
Närmare oss!
Om du och jag mister det allra käraste vi har i ett meningslöst våld.
Hur överlever man?
Hur överlever de som drabbas och drabbats?
Jag ryser bara vid tanken!
Men just nu kan jag bara gråta i mitt hjärta för de som drabbats av detta besinningslösa våld.

 

Annonser
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Feghet är IS (Daesh’s) varumärke.

  Orsaken till att unga i Sverige ‘radikaliseras’ står att finna i städernas invandrartäta förorter där ungdomar tappat all framtidstro. Om de någonsin har haft det. När vi tar emot invandrare/flyktingar så måste vi också se till att de får ta del av den svenska välfärden. Främst skolan har en jätteviktig uppgift. Men även föräldrarna, myndigheter såsom polisen och socialen måste få mandat att ta i ordentligt för att skingra grupperingar där ungdomarna riskerar att radikaliseras och ta värvning i IS. För många av de unga med noll framtidstro finns enbart det alternativet – samt kriminalitet – att välja mellan.

  Kao

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Kao!

   Du har en oerhört viktig poäng i det du skriver.
   Och det märkligaste av allt är att få ens försöker förstå de sammanhang du beskriver.
   Vi minns bilbränderna och upploppen i förorterna – detta bemöttes av den dåvarande regeringen med Reinfeldt i spetsen som lyckades säga: ”– Jag ska understryka att kärnan utgör unga arga män som tror på våld som metod”
   Detta sagt om bilbränderna i Husby strax norr om Stockholm – som ju dessutom inte var ensam – ett Husby – miljonprogrammets bortglömda invånare – där mer än tio procent av Husbyborna är öppet arbetslösa, endast 64 procent av niondeklassarna har behörighet till gymnasiet och den i Husby som har jobb tjänar nästan hälften så mycket som medelsvensson negligerade man med ”arga unga män som tror på våld”
   Vad återstår för ungdomar som inte haft någon framtidstro och inte ser någon sådan?
   precis så som du skriver – Daesh eller kriminalitet och ingen skall ens förneka att dessa ungdomar – på sitt sätt och ur ett rättsligt perspektiv felaktigt sätt – försökt göra de styrande uppmärksamma på.

   Jag gläds över att det åtminstone finns några som kan analysera förhållandena på rätt sätt och din kommentar pekar just på orsaker och verkan.

   MVH//Björn

   Liked by 1 person

   Svara
   • Tack för det.
    Man har satsat alldeles för lite på ungdomar över lag i Sverige. Inte bara i förorterna. Genom handling och beslut visar man att de bara är ett problem.

    Dessutom måste man ställa krav på att skolan fungerar som det är tänkt = att undervisa och entusiasmera de unga – och att lära sej svenska. Att tala skranglig förortssvenska ger tyvärr inga jobb.

    Skolan, arbeten och BOSTÄDER åt ungdomarna. Små billiga hyresrätter med ‘minsta godtagbara standard’, som det hette förr – och att detta fungerar är viktigast av allt. Annars tror de att de bara är en börda för samhället. Inte att de känner sej delaktiga. Och känner de sej inte delaktiga blir problemen de du och jag har nämnt – och där kommer också radikaliseringen och intresset för suspekta grupper in, grupper som lockar dem till sej. Allt hänger ihop som pärlor på ett radband.

    Kao

    Liked by 1 person

   • Kan bara instämma i din text.
    Så oerhört viktigt att skapa goda förutsättningar för ungdomarna särskilt som de är i sin uppväxt sökande efter en egen identitet och det vet de kriminella som därmed har det lätt att fånga upp identitetslösa ungdomar utan framtidstro.

    MVH//Björn

    Liked by 1 person

   • Just precis. Och det vet även IS (Daesh).
    Imamerna i moske’erna påstår att de gör vad de kan, men jag är tveksam till det.

    Rätta mej om jag har fel.

    Kao.

    Liked by 1 person

   • Det här med Islam som religiös historia synes vara en komplex spretighet med en hel del olika tolkningar som jag har mycket dålig kunskap om.
    Säkert finns de Imamer som både hyllar och ogillar Daesh tolkningar.
    Lika mycket som de som erkänner sig till alla dessa olika tolkningar och som mycket väl kan tänkas fånga upp och radikalisera unga pojkar och flickor med för den delen.
    Vad man gör för att förhindra radikalisering inom dessa moskéer har jag ingen aning om.
    Jag har alldeles för lite kunskap om den religionen och alla dess förgreningar och tolkningar för att kunna uttala mig med säkerhet.
    Men i grunden gäller det att ingjuta en framtidstro för ungdomarna alldeles oavsett vilken tro man hänger sig till.
    Vi får ju nu en ny lagstiftning som i väsentliga delar kriminaliserar dessa resor där det är uppenbart att man ansluter sig till en terrorverksamhet.
    Personligen skulle jag vilja gå steget längre och förbjuda all individbaserad krigföring för ett annat land än det egna oavsett medborgarskap – här borde endast registrerad bostadsort vara tillräcklig.
    Det fanns ju och finns svenska medborgare som deltar i nazisternas krigföring i Ukraina som ett exempel och flera andra exempel finns genom historien.

    MVH//Björn

    Gilla

   • NU får jag säkert verbal pisk, men jag anser att de som åkt till Syrien eller Irak för att strida för IS (Daesh) har förverkat sitt svenska medborgarskap.
    —–
    Vi får aldrig glömma USA;s/västs egen skuld även långt tillbaks i historien – typ korstågen. Kanske de radikala muslimerna anser att nu, efter 500 år, är det deras tur att ge igen.

    Men inte minst det elände USA och väst utsatt folk i Mellanöstern för de senaste decennierna. Enbart för egen vinning, men under sken av att vi vill ‘hjälpa dem till demokrati och befria kvinnorna’. Det är rent snickesnack. USA och väst har gått in i dessa länder enbart för att berika sej själva med länderas naturtillgångar, främst olja och tillsätta lydregimer i dessa länder. Samtidigt har man fullständigt smulat sönder stater som varit lika moderna som Sverige. INte minst Irak och nu Syrien genom fel politik. Man har själva låtit IS/Daesh) växa fram.Det sa t.o.m Hillary Clinton.

    Men den springande punkten, då allt började, tror jag ligger i utnämnandet av Israel 1948. Innan dess levde flera olika religioner, folkslag, kulturer i viss harmoni.

    Det finns mycket att skriva om detta.

    Kao

    Gilla

   • Verbal smisk?
    Inte alls vet ja!
    Så som det ser ut idag kan man ju inte bli av med sitt medborgarskap – men har man haft ett annat medborgarskap och sökt därefter – efter erforderlig tid – ett svenskt dito så gör man det för att man samtycker till de värderingar som följer av ett medborgarskap.
    Att ansluta sig till sådan kriminell verksamhet som Daesh ägnar sig åt är liktydigt med landsförräderi och redan idag kan man ju dels dömas för högförräderi samt sitta av straffet för att därefter utvisas på livstid.
    En utvisning på bestämd tid bör också rendera i ett fråntagande av medborgarskapet.
    Så jag tycker inte det är så kontroversiellt annat än att motsvarande straff för en etnisk svensk är livstidsstraff och där man fråntar den dömde medborgerliga rättigheter under strafftiden.

    USA har en stor skyldighet till dessa händelser vi ser resultatet av idag.
    Det finns många felsteg i historien men det största felsteget man gjorde var att låta Georg W Bush – trots världssamfundets uttalade nej – intervenera Irak för att störta Saddam Hussein utan att ha en utvecklad samrådsregering utan sunnimuslimsk representation – endast Shiiter – gemensamt med FN för att stabilisera landet.
    Stora delar av Bathpartiets representanter – som är sunnimuslimer – hittar vi idag inom Daesh ledartrojka.
    Den svaga Irakiska armen jagades på flykt undan Daesh terror och lade beslag på alla de moderna vapen som USA försett den Irakiska armen med.

    Ja det finns mycket att skriva om USA:s hycklande och Västeuropas undfallenhet och svaga protester där allierande med USA var viktigare än en balanserad analys av situationen och framförallt vad avser Irak – en plan för ett återupprättande av en söndersmulad stat.

    MVH//Björn

    Liked by 1 person

   • Du har rätt i det du skriver, men du nämner inte Israels utropande och aggressionerna där.
    Irak var droppen som fick bägaren att rinna över.

    Jag har aldrig begripit hur FN kunde utropa staten Israel. Det bodde ju redan folk där! Bland annat judar muslimer och kristna. Men sen Israel utropades har allt gått åt skogen nmed våld och terror. Judarna bodde och hade etablerat sej i väst i 1000 år, fast de ville ha en egen stat. Men det är flera folk som vill ha en egen stat, som anser att de blivit utsatt för förtryck. Tänk om vi krävde att få tillbaks de områden som Karl 12 tog på den tiden. T.ex Baltikum och delar av Ryssland.Ingen skulle ens komma på tanken. att kräva sånt.
    —–
    Striderna i Afrika är heller inte konstiga.Där har väst också härjat. Se bara på kartan hur gränsernna är dragna med raka streck. Utan minsta hänsyn till människorna som bor där.

    Osv osv

    Kao

    Liked by 1 person

   • Nej visst jag nämnde inte Israel/Palestina konflikten som ju har sitt ursprung också i bästa kolonialstil sanktionerad av Västmakterna genom FN.
    Vi kan förövrigt gå så långt tillbaka i historien som just kolonialtiden för att se och begripa ursprunget till Mellanösterns i många avseenden berättigade hat och avsky mot västmakterna och deras i många stycken ogenerade intrång i enskilda stater för att främst roffa åt sig naturtillgångar – i Afrika bland annat – för egen vinnings skull.

    MVH//Björn
    .

    Liked by 1 person

   • Väst, inte minst USA med alla sina interventioner överallt i världen, främst Asien och Afrika, har största skulden att det har blivit så här.

    Liked by 1 person

 2. Hans Bodin

   /  14 november, 2015

  Hej! Jag instämmer helt med dej! Jag blev både ledsen o förbannad! Vi får inte glömma med det här att vi har terrorgrupper i Sverige som anlägger mordbränder och som även kan gå till
  ytterligheter!
  Ha trots allt en trevlig helg!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja fruktansvärt är det enda ord jag kan säga idag.
   Obegripligt sanslöst och så fegt.

   Önskar också dig en trevlig helg trots allt elände

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: