Skall etnicitet avgöra graden av människovärdet?………..


fredrik-stupstockInledningsvis vill jag uppmärksamma att i dagarna har den förfärliga stupstocken gått i graven – saknad av ingen – en åtgärd som aldrig borde ha genomförts – en åtgärd som skapat mer lidanden än några som helst fördelar.
Att överhuvudtaget genomföra en sådan åtgärd visar på ett mänskligt förakt som inte finner sin like – tydliggjord då resultatet av beslutet meddelades av talmannen i riksdagen 2008.
Summerar vi åtgärderna vad avser sjukförsäkringen och de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som den borgerliga regeringen införde bekräftar det bara att borgerligheten har en syn på människors värde och förmåga som inte stämmer med politikens yttersta ambition att skapa ett samhälle där individens potential tas till vara – samt att det är det solidariska samhället med en fördelningsprofil som gynnar varje medborgare och som ger var och en förutsättningar att skapa den trygghet vi alla eftersträvar.

Den tryggheten har i valda stycken underminerats rejält av den konservativa högerpolitik som genomsyrat hela samhället.
Att omsätta mänskligt lidande i ekonomiska termer är högerns signum.
För alla de som skymfats för sina sjukdomar – ofta arbetsrelaterade – har nu fått en upprättelse om än bara en liten sådan på vägen mot alla de totala vidrigheter som högern införde.
Det är också viktigt att påpeka att det ställs stora krav på en regering med ett så svagt parlamentariskt stöd – något som Anna K Batra ständigt påminner oss om – att närvara vid voteringar i riksdagen och den rödgröna regeringen har här stor hjälp i det avseendet från Vänsterpartiet vilket inte skall underskattas – även och trots att de inte ingår i regeringsunderlaget.

flyktingkatastrofenKonstaterar – utöver detta – att det var ett fåtal nyhetsmedia som ens nämnde att den förhatliga ”stupstocken” gick i graven vilket kanske har sin orsak i att hela den politiska debatten utgår från det – som felaktigt benämns – flyktingkris – och det är det spår jag väljer att skriva om idag.
Kris är det – men den krisen upplever de som flyr från krig och terror i sina hemländer.
Det är knappast någon kris för de som ser endast bilder i nyhetsmedia framför sin 50 tums TV under fredagsmyset.
Ändå har debatten blivit något av en pseudodebatt som delar folket i två åsiktsyttringar.
Att hjälpa på plats eller hjälpa vid mottagande.
Bägge viljor vill hjälpa och ändå skapar frågan en polarisering som i sig skapar misstro mellan de olika viljorna.
Jag behöver knappast säga vem och vilka som tjänar på en sådan pseudodebatt – detta trots att alla är överens om att hjälpa både på plats och vid mottagandet.

Flyktingar260815Debatten handlar också om ekonomi.
Flyktingarna undergräver vår ekonomi – skattebetalarna står för notan i en flyktingvåg vi inte sett sedan andra världskriget är de argument vi både hör och läser om.
Samma utmaning som mötte ett trasigt Europa ­efter andra världskriget möter oss i dag.
Det är en ofattbar humanitär katastrof där människor – då som nu – flyr för sina liv från den förödelse som alla de krigs- och terrorhandlingar ger upphov till och som pågår just nu i Mellanöstern och som kablas ut över hela världen – och i Sverige handlar debatten om ekonomi!!!!
Stackars oss som kanske får avstå lite fredagsmys bara för att flyktingarna kostar pengar – inledningsvis skall tilläggas!

NYHETER-05s31-flotte-502_368Jag kan inte låta bli att göra vissa parallella jämförelser med den katastrof som skedde för lite drygt 20 år sedan då Estonia förliste i ett stormigt Östersjön där 850 människor miste sina liv – där hjältar föddes, där de ekonomiska perspektiven fick ge vika för värdet av att rädda varje individ.
Självklart är den nu humanitära katastrof av annan dignitet än Estonia katastrofen och är av den anledningen inte möjlig att jämföra med varandra.
Men paralleller kan trots det vara tankeväckande.
På samma sätt som det var självklart att mobilisera gemensamma resurser för att rädda passagerare på ett stormigt hav borde det vara självklart att också mobilisera alla tillgängliga resurser för att undsätta de som flyr från krig- och terrorns helvete.
För inte kan det väl vara så att det är skillnad på etnicitet som avgör värdet på människor?

titaniceuDen Europeiska unionen har – som jag bedömer det – kollapsat i väsentliga avseenden och är obevekligt på väg rakt ner i ett hål där vi inte ens kan spekulera i följderna.
När Maastrichtfördraget trädde i kraft den första november 1993
upprättades en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik för de Europeiska länderna ingående i gemenskapen.
Sovjetunionens fall och det kalla krigets slut  skulle öppna nya möjligheter för den europeiska gemenskapen att bli en mer betydande röst i världspolitiken. Med sin ekonomiska styrka och sina grundläggande värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter skulle man verka för frihandel och fred i både sitt närområde och i världen i övrigt.
Frågan om unionens roll i världspolitiken bottnar numer i en rad
globala obalanser som är kopplade till några av vår tids största utmaningar
– klimathotet, frihandeln, fattigdomen och inte minst människohandeln.
När det kommer till EU:s grundläggande mänskliga värderingar har dessa satts på prov idag då utomeuropeiska medborgare flyr för sina liv – då sätts ekonomin i det första rummet och det mänskliga värdet i det andra rummet.

governmentDen politiska oviljan och oförmågan att fatta beslut präglar agerandet i EU:s medlemsländer som bottnar i en räddhågsenhet som vuxit i takt med de opinionsmässiga framgångarna för Europas främlingsfientliga partier.
I kombination med en närmast generande brist på politiskt ledarskap och ideologisk förankring ser vi i dag en ökad moralisk devalvering av begrepp som humanitet och människovärde – då får de ekonomiska aspekterna ersätta dessa mänskliga värderingarna i ett – hopplöst – sätt som bara skjuter problemen framför sig.
Oenigheten är monumental!
Borta är själva fundamentet för Europeiska unionens tillblivelse och vaktandet om varje människas unika värde och det kompromisslösa motståndet mot nationalism och egennytta.
Visst minns några hur Sverige – generöst – tog emot 72000 finska barn bort från den fattigdom, krig och elände som Finland var drabbat av – den hjälp fattiga finländska föräldrar fick av Sverige under kriget, den hjälpen vill inte Finland erbjuda flyktingar från andra länder idag
Själv minns jag – som nioåring – krisen i Ungern 1956 då sovjetstyrkor travade in för att stävja en blodig revolt från den ungerska befolkningens sida mot Sovjetdiktaturens totala makt över landet – en revolt som skulle ge ungrarna frihet, självbestämmanderätt och en regering de själva ville ha.
Revolten i Ungern ledde till en gigantisk flyktingkris i Europa.
200 000 ungrare flydde till väst -många genom den dåligt bevakade gränsen till Österrike.
Av flyktingarna emigrerade 80 000 till USA, 22 000 till Storbritannien och
13 000 till Frankrike.
Sverige tog emot 8 000 ungerska flyktingar.
Idag reser man taggtråd och använder gas och vattenkanoner mot andra flyktingar än de ungerska.
Samtidigt perverteras argumenten och den politiska logiken.
De som förespråkar ett generöst flyktingmottagande blir i Sverigedemokraternas föreställningsvärld skyldiga till massdöden på Medelhavet – de som kräver taggtråd, stängda gränser och minskade ”volymer” blir humanitetens fanbärare.
Det politiska minnet är kort – djävligt kort!

 

 

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  13 december, 2015

  Hej! Stupstocken var dom girigas sätt att bli ännu mer förmögna på alla dessa 90000 sjuka bekosnad som föll ur sjukförsäkringen efter två och ett halvt år sjukskrivning! Många var väldigt allvarligt sjuka,många saknade a-kassa och fick förnedrande söka socialbidrag och där står dom hjärtlösas skara och applåderar! Det här gör mej nästan spyfärdig! Vellinge och Danderyd hade vid novembers månads utgång endast tagit emot 42 respektive 32 asylsökande med armbågen! Jag förstår mej inte på enpatilösa människor som älskar sina pengar mer än sina medmänniskor och struntar i att ställa upp! Finns det hjärterum så finns det stjärterum!
  Mvh! Hans B.

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag kan inget annat göra än att instämma med dig.
   Att man överhuvudtaget kommer på en sådan absurd idé att tidsbegränsa en sjukdom i avsikt att spara pengar – pengar som dessutom bekostade stora delar av jobbskatteavdragen.
   Jag har skrivit om detta tidigare – något som LO sedermera tog upp – men rönte ignorans av medierna.
   Hutlöst och oansvarigt beteende att göra sådana omfördelningar i socialförsäkringssystemen som vi alla betalar till genom ett avstått löneutrymme.
   Ännu idag ser jag ingen debatt varken hos våra riksdagsledamöter eller i medierna överhuvudtaget hur man ”rånade” löntagarna och lät dessa bekosta jobbskatteavdragen på bekostnad av försämrade sjukersättningar – ett rent kriminellt förfarande.
   Jag ställde frågan till Moderaterna och explicit Anders Borg i min dåvarande roll som presstalesperson för Välfärdsmanifestationen – men fick aldrig något svar.
   Så många gånger socialförsäkringarna stod på agendan – då debatten var öppen i riksdagen – jag önskade jag själv stått där och tagit den debatten med Ulf Kristersson (M) – jag hade inte varit nådig.
   Nåja – nu är den förhatliga ”stupstocken” ett minne blott – ett minne över en borgerlig regerings människofientliga förslag som omfattar flertalet ytterligare märkliga förslag – inte minst på det arbetsmarknadspolitiska området där Fas3 torde vara ett av det moderna slaveriets återinförande.
   Den liknelsen fick jag massiv kritik för av just Moderaterna dessutom.

   Vad avser kommunernas mottagning av våra asylsökande så utmärker sig vissa – företrädesvis moderatstyrda dito – av en ovilja som man skyller på bristen av bostäder.
   Det som upprör mig mest därvidlag är att samma kommuner pekar finger åt sådana kommuner som Södertälje bland annat och lika ofta S-styrda kommuner genom att jämföra ekonomiska förutsättningar per capita – har man inga utgifter socialt eller för utbildning med mera i Danderyd – som ett exempel av flertalet andra – bör man nog vara försiktig med sådana jämförelser.
   Nu när ett kvoteringssystem kan komma att införas då skriker naturligtvis borgerliga kommuner högst av alla – ett jämmer utan tillstymmelse av empati och förståelse – men att kritisera vänsterstyrda kommuner med allehanda förvillande argument är de duktiga på.

   Önskar dig hustrun en trevlig Lucia dag Hans

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: